ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αγωνιστική παρέμβαση για τους συνταξιούχους

Κινητοποίηση χτες ενάντια στη διακοπή συνταγογράφησης στα ΚΑΠΗ

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Με αγωνιστική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, που διοργάνωσε η Λαϊκή Επιτροπή, κατάληψη στο υποκατάστημα του ΙΚΑ και παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι συνταξιούχοι της Λάρισας απαίτησαν να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με τη διακοπή συνταγογράφησης στα ΚΑΠΗ, εξαιτίας της έλλειψης γιατρών του ΙΚΑ.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των αγωνιστικών συσπειρώσεων που συγκροτούν τη Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα - ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ, Ενωση Γυναικών Λάρισας-μέλος ΟΓΕ, Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) - συμμετείχαν μαχητικά στην κινητοποίηση, διαμηνύοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους στον τομέα της Υγείας, που έγινε ακόμα πιο σφοδρή στα πλαίσια του μνημονίου, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, ενιαίο και καθολικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας.

Το πρωί συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, όπου μίλησαν ο Θ. Βάιος, πρόεδρος του ΕΚΛ, και ο Θ. Κουμαντζέλης, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ, καταγγέλλοντας ως υπεύθυνη για το πρόβλημα την πολιτική δραστικών περικοπών των κονδυλίων για τη δημόσια Υγεία, που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη οργανωμένης κοινής πάλης των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των νέων, των γυναικών με στόχους και προοπτική που να υπηρετούν τα κοινά συμφέροντά τους.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Λάρισας, με πρώτο σταθμό το υποκατάστημα του ΙΚΑ, όπου προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου, ζητώντας να μεταβεί στο χώρο για να του επιδώσουν το ψήφισμα της κινητοποίησης ο διευθυντής Υγειονομικών Υπηρεσιών, Γ. Νικοβιώτης, ο οποίος αρχικά αρνήθηκε, προκαλώντας την έντονη οργή και αγανάκτησή τους. Τελικά, κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες των συνταξιούχων ο διευθυντής του ΙΚΑ αναγκάστηκε να πάει και να συναντηθεί μαζί τους.

Η πορεία συνεχίστηκε προς τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΙΚΑ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας.

Παρεμβάσεις ενάντια στην εμπορευματοποίηση

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις των ταξικών δυνάμεων ενάντια στο χαράτσι των 5 ευρώ και την εμπορευματοποίηση της Υγείας. Χτες το πρωί, οι ταξικές αγωνιστικές συσπειρώσεις ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ, στη Θεσσαλονίκη, προχώρησαν σε αποκλεισμό των ταμείων του Κέντρου Υγείας Ζαγκλιβερίου. Κάλεσαν τους υγειονομικούς και τους ασθενείς, όλο τον εργαζόμενο λαό, να παλέψει για δημόσια και δωρεάν Υγεία. Αντίστοιχη κινητοποίηση οργανώνουν τη Δευτέρα στο Κέντρο Υγείας Μαδύτου.

Τη Δευτέρα επίσης, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης προγραμματίζει κινητοποιήσεις, στις 7 το πρωί, στο ΙΚΑ της Νέας Κρήνης στην Καλαμαριά και στη συνέχεια στις 9.30 το πρωί στο Νοσοκομείο «Παναγία».

Συγκέντρωση στη Νάουσα

Συγκέντρωση προγραμματίζει, στις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας στην πλατεία Καρατάσου. Στις 6 μ.μ., θα ξεκινήσει προσυγκέντρωση από το ΕΚ Νάουσας. Απαιτεί αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους, πλήρη επάνδρωση όλων των κλινικών του νοσοκομείου και του ΙΚΑ με γιατρούς - νοσηλευτές - διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες στην υγεία - περίθαλψη. Επίσης απαιτεί μονιμοποίηση των εργολαβικών εργαζομένων και πλήρη σταθερή εργασία για όλους. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που μετατρέπει την υγεία σε εμπόρευμα, προνόμιο για λίγους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στη μάχη για δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας

«Τώρα στη μάχη για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Με αυτά τα λόγια το Συνδικάτο Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Αττικής καλεί τους εργαζόμενους να αναπτύξουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τις εξελίξεις στην Υγεία. Ταυτόχρονα, καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στη στάση εργασίας (11 π.μ. έως λήξη βάρδιας) την Τρίτη 8 Φλεβάρη και στην προσυγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Βάθης. Αναλυτικά, σημειώνεται στην ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νομοσχέδιο που κατέθεσε για την Υγεία γκρεμίζει ένα μεγάλο μέρος των δημόσιων παροχών που είχαν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους στην Υγεία και την Πρόνοια. Ουσιαστικά ανατρέπει ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα αυτών των υπηρεσιών. Με το κριτήριο της "βιώσιμης επιχείρησης" και όχι της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, ήδη καταργούνται δεκάδες υγειονομικές μονάδες στο ΙΚΑ και έχουν προαναγγελθεί αντίστοιχα μέτρα για τα δημόσια νοσοκομεία. Αυτά αποτελούν τον προάγγελο για το τι θα ακολουθήσει σε περικοπές, καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας, με την ένταξή τους στους Καλλικρατικούς Δήμους και Περιφέρειες.

Στο νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει την πλήρη διάλυση του ΤΥΔΚΥ, αφού μια σειρά βασικές παροχές του καταργούνται και η περιουσία του μεταφέρεται για να καλύψει τα ελλείμματα άλλων Ταμείων, αυξάνει τις εισφορές των εργαζομένων και ταυτόχρονα μειώνει τις εργοδοτικές (δημάρχων) εισφορές. Στις Γενικές Συνελεύσεις και στις περιοδείες που είναι προγραμματισμένες ενόψει της απεργίας την Τετάρτη 23 Φλεβάρη, να συζητήσουμε τις εξελίξεις στην Υγεία και να αναπτύξουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες μαζί με άλλες μαζικές λαϊκές οργανώσεις στη γειτονιά.

Καμία συναίνεση, καμία υποταγή, καμία μοιρολατρία στην πολιτική και τα μέτρα της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ που βάζουν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια την υγεία και τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων. Ολοι στη στάση εργασίας την Τρίτη 8 Φλεβάρη από τις 11.00 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου, για να απαιτήσουμε: αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσυγκέντρωση του Συνδικάτου 12.00 το μεσημέρι στην πλατεία Βάθης».

ΣΕΛΜΑΝ
Και άλλες 20 απολύσεις

Συνεχίζει τον αντεργατικό της κατήφορο η εργοδοσία της ξυλοβιομηχανίας «ΣΕΛΜΑΝ» στο Βασιλικό του Δήμου Χαλκιδέων, στην Εύβοια. Η εταιρεία έχει αποθρασυνθεί πλήρως από την κυβερνητική πολιτική. Ετσι, στις 31 Γενάρη προχώρησε σε άλλες 20 απολύσεις εργαζομένων, ανεβάζοντας τον αριθμό των απολυμένων στους 140 από τον προηγούμενο Απρίλη, με προοπτική τη συνέχισή τους, στηριζόμενη στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που παρέχει στην πλουτοκρατία «γην και ύδωρ».

ΚΛΙΝΙΚΗ «ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ»
Επιχειρεί μείωση μισθών κατά 12%

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη κλινική «Τίμιος Σταυρός» στο Αιγάλεω, όπου η εργοδοσία, παρά το γεγονός ότι δε θίγονται τα κέρδη της και πατώντας πάνω στους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα με πρόσχημα την κρίση, απειλεί τους εργαζόμενους με απόλυση, αν δε δεχτούν μείωση του μισθού τους κατά 12%.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) άμεσα περιόδευσαν στο χώρο εργασίας, συναντήθηκαν και μίλησαν με τους εργαζόμενους όπου αποφάσισαν στη συνάντηση με τον εργοδότη, την περασμένη Παρασκευή, να πάνε όλοι μαζί. Κατά τη συνάντηση τόσο οι εκπρόσωποι της ΟΣΝΙΕ όσο και οι εργαζόμενοι έκαναν καθαρό ότι δε θα δεχτούν καμία μείωση μισθού ή απόλυση.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ Καλαμάτας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας για ζητήματα υγείας προχώρησε χτες το πρωί αντιπροσωπεία της Γραμματείας Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στην Καλαμάτα, όπου παραδόθηκε και υπόμνημα στον αναπληρωτή προϊστάμενο.

Συγκεκριμένα, τα κεντρικά αιτήματα της αντιπροσωπείας είναι η ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων να γίνεται χωρίς προϋποθέσεις, η κάλυψη των κενών σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό και γενικότερα, η απόσυρση του υπό ψήφιση νομοσχεδίου για την υγεία και η παροχή αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν ασφάλισης - περίθαλψης για όλους τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, απηύθυναν κάλεσμα στους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, να πάρουν μαζικά μέρος με το ΠΑΜΕ και τους άλλους φορείς ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ, ΟΓΕ στην απεργία στις 23 Φλεβάρη και να διεκδικήσουν να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που μετατρέπει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε προνόμιο για λίγους και πεδίο κερδοφορίας των μονοπωλίων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ