ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΗ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
Νεκρός 42χρονος εργάτης στα Ορυχεία

Οι συνέπειες από την πολιτική της ιδιωτικοποίησης προαναγγέλλουν τα νέα εργοδοτικά εγκλήματα. Δυο ακόμα σακατεμένοι σε εργοτάξιο στη Μεσσηνία

«Ωρολογιακή βόμβα» αποτελούν για την ασφάλεια των εργαζομένων οι συνθήκες δουλιάς στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη...
«Ωρολογιακή βόμβα» αποτελούν για την ασφάλεια των εργαζομένων οι συνθήκες δουλιάς στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη...
Ο θάνατος ενός εργάτη στη ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και ο τραυματισμός δύο οικοδόμων στη Μεσσηνία ήταν ο τραγικός απολογισμός για την εργατική τάξη το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το απόγευμα της Κυριακής, ο 42χρονος Γιώργος Κονταξής, σκοτώθηκε όταν παρασύρθηκε από καρότσι που μετέφερε λιγνίτη για την τροφοδότηση των μονάδων με κάρβουνο, στον Α' ΑΗΣ της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, φέρνοντας στο προσκήνιο τα τραγικά αποτελέσματα από τις μεγάλες ελλείψεις σε τεχνικό και εργατικό προσωπικό, η εντατικοποίηση, η μη τήρηση ακόμα και των ελάχιστων μέτρων ασφαλείας, σαν συνέπεια της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που προωθούν ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Το «ατύχημα» έγινε στις 4 μ.μ. Διαπιστώθηκε πρόβλημα στην κίνηση των καροτσιών και έστειλαν το Γ. Κονταξή να δει τι συμβαίνει, χωρίς να έχει την απαραίτητη εκπαίδευση. Ο 42χρονος εργάτης είναι ο 6ος νεκρός από το χώρο της Ενέργειας στην Αρκαδία την τελευταία 10ετία και δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι δε θα είναι ο τελευταίος.

Στο τμήμα όπου δούλευε, παλιότερα απασχολούνταν 8 άτομα. Σήμερα δουλεύουν 3 - 4. Συνολικά στο ενεργειακό κέντρο της Μεγαλόπολης, η ΔΕΗ απασχολούσε 2.500 μόνιμο προσωπικό. Σήμερα δουλεύουν μόλις 1.200 μόνιμοι και 500 ακόμα συμβασιούχοι. Ενώ άλλοι τόσοι ανήκουν σε εργολαβικά συνεργεία, σε μεγάλο ποσοστό μετανάστες που εργάζονται χωρίς δικαιώματα.

Τεράστιες ελλείψεις και εντατικοποίηση

Ο Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, εργαζόμενος εδώ και 25 χρόνια στη ΔΕΗ, δηλώνει στο «Ρ» ότι οι μονάδες είναι παλιές. Οι θέσεις όσων μονίμων συνταξιοδοτούνται δεν καλύπτονται με νέες προσλήψεις. Με αποτέλεσμα, ανάμεσα σ' άλλα, τα συνεργεία συντήρησης να μη μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλιά τους. Στη συντήρηση των μύλων δουλεύουν σήμερα 15-16 άτομα, παλιότερα ήταν 65. «Ακόμα και στη λειτουργία της μονάδας βάζουν 6μηνίτες...». Η συνεχής ανακύκλωση των εργαζομένων (συμβάσεις) και η ασυδοσία των εργολάβων πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους που απειλούν όλους τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές από το χώρο της ΔΕΗ, δεν έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τουλάχιστον την τελευταία πενταετία. Στη Μεγαλόπολη, πολύ περισσότερο. Την ίδια ώρα:

  • Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο αδειάζουν λόγω συνταξιοδοτήσεων κατά μέσο όρο 1.000 θέσεις εργασίας.
  • Σήμερα δουλεύουν στη ΔΕΗ 24.500 άτομα, ενώ πριν 10 χρόνια δούλευαν 36.000.
  • Μόνο στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία απαιτούνται άμεσα τουλάχιστον 2.500 - 3.000 προσλήψεις. Η ΔΕΗ προχώρησε πέρυσι στην προκήρυξη μόλις 500 θέσεων, εκ των οποίων καμία ακόμα δεν έχει καλυφθεί.
  • Στα ορυχεία της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, αναμένεται ότι στις αρχές του 2009 οι μόνιμοι εργαζόμενοι θα είναι 3.500 από 5.600 που ήταν το 1997.
Αμεση η αντίδραση των ταξικών δυνάμεων

Κλιμάκιο της Γραμματείας Αρκαδίας του ΠΑΜΕ προχώρησε χτες το πρωί σε αγωνιστική παράσταση έξω από το εργοστάσιο, καλώντας τους εργαζόμενους ν' απαντήσουν στο έγκλημα άμεσα, κατεβαίνοντας σε απεργία, οργανώνοντας την πάλη τους για την προστασία της ζωής και της σωματικής τους ακεραιότητας. Να παραμερίσουν τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των σωματείων του χώρου που έμειναν άφαντες και κώφευαν στο αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, παρά την οργή και το αγωνιστικό κλίμα που επικρατούσε στους εργαζόμενους, αποκαλύπτοντας ακόμα μια φορά πόσο υποκριτικά είναι τα δάκρυα που κατά καιρούς χύνουν.

Με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την πολιτική που στηρίζει την αυθαιρεσία του κεφαλαίου και γεννά τα «ατυχήματα», καλώντας τους εργάτες να εντείνουν τη δουλιά τους για την επιτυχία της απεργίας στις 13 Φλεβάρη. Στο πλευρό των εργατών βρέθηκαν χτες και οι κομμουνιστές, ενώ η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ κατήγγειλε με ανακοίνωσή της το νέο φονικό.

Σακατεύτηκαν σε έργα της ΠΟΤΑ

Εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε όμως και στην ΠΟΤΑ (Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης) Ρωμανού, σε έργο που έχει αναλάβει ο ΑΚΤΩΡ με υπεργολάβο την ΙΩΝΙΚΗ. Ο Γιώργος Τζίφας, πατέρας 4 παιδιών και ο Τσόλι Αρμπέν, από την Αλβανία, σακατεύτηκαν από πρέσα όταν αυτή ανατράπηκε, επειδή το έδαφος ήταν επικλινές και σαθρό. Ο πρώτος νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του «Ευαγγελισμού» καθώς υπέστη τρώση αρτηρίας και υποβλήθηκε σε εξειδικευμένη πολύωρη χειρουργική επέμβαση. Οι γιατροί συνεχίζουν τις προσπάθειες ώστε να μη χάσει το χέρι του. Ο δεύτερος υπέστη κάταγμα αυχένα. Το «ατύχημα» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας και η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

«Εφυγε» ο σ. Στέλιος Σεβαστάκης

«Εφυγε», χτες, σε ηλικία 73 ετών, ο αγωνιστής Στέλιος Σεβαστάκης στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», όπου νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες. Ο Στέλιος Σεβαστάκης γεννήθηκε στο Μαραθόκαμπο της Σάμου και από μικρή ηλικία μπήκε στη θάλασσα. Γνώρισε την εκμετάλλευση και την καταπίεση των εφοπλιστών. Εντάχθηκε στο ταξικό κίνημα αναπτύσσοντας πλούσια δράση στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Την περίοδο της εφτάχρονης χούντας πήρε μέρος στην αντιδικτατορική πάλη μέσα από τις γραμμές της ΕΑΣΚΕΝ (Ενιαία Αντιδικτατορική Συνδικαλιστική Κίνηση Ελλήνων Ναυτεργατών) σε διάφορα λιμάνια χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Το 1968 έγινε μέλος της Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών (ΚΟΝ) του ΚΚΕ και αναδείχτηκε σε στέλεχός της. Διατέλεσε Γενικός Γραμματέας στην Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) και ένα από τα στελέχη των ταξικών δυνάμεων στο ναυτεργατικό κίνημα.

Ο Στέλιος Σεβαστάκης διακρινόταν για την απαράμιλλη σεμνότητα, ανιδιοτέλεια και μαχητικότητά του. Πρωτοπόρος αγωνιστής των ναυτεργατών, υπέρμαχος της ταξικής πάλης ενάντια στο κεφάλαιο και στους εφοπλιστές. Αποτελούσε στήριγμα για τους ναυτεργάτες, ειδικά τους νέους. Εμεινε πιστός, δίπλα στο ΚΚΕ, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του. Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Τετάρτη 6 του Φλεβάρη, στη 1 το μεσημέρι, στο Καρλόβασι της Σάμου.

ΚΚΕ
Εγκληματική η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε ανακοίνωσή του για το θανατηφόρο «ατύχημα» στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το νέο θανατηφόρο εργατικό "ατύχημα" στο ενεργειακό κέντρο του ΑΗΣ Μεγαλόπολης της ΔΕΗ αποτελεί ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης. Συνδέεται άμεσα με την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας στα ορυχεία και γενικότερα στη ΔΕΗ λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ειδικευμένο εργατικό προσωπικό και της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων (με τη μαζική χρησιμοποίηση εργαζομένων σε εργολαβίες) που οδηγούν σε εντατικοποίηση της εργασίας και υποβάθμιση των μέτρων ασφαλείας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης της ενέργειας που προωθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και προηγουμένως του ΠΑΣΟΚ.

Οι εργάτριες και οι εργάτες της χώρας μας πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, ανεξάρτητα σε ποιο τομέα της παραγωγής δουλεύουν. Η πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου μεγαλώνει το βαθμό της εκμετάλλευσής τους. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο επιδείνωση της ζωής τους και των οικογενειών τους, αλλά και η αύξηση των ατυχημάτων στους χώρους δουλειάς και των επαγγελματικών ασθενειών.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη να υψώσει το ανάστημά της πιο αποφασιστικά, πιο οργανωμένα, σε κάθε χώρο εργασίας. Να διεκδικήσει τα δικαιώματά της και το δίκιο της. Καμία ανοχή στην έλλειψη μέτρων προστασίας. Αντίσταση κατά της εργοδοτικής τρομοκρατίας και των απειλών. Πανεργατικός συντονισμός και ταξική αντεπίθεση κατά της κερδοφορίας και της κυριαρχίας του κεφαλαίου, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που το υπηρετεί.

Η εργατική τάξη είναι η δύναμη που μπορεί και πρέπει να ηγηθεί στη δημιουργία του λαϊκού μετώπου για να γίνουν οι πρώην ΔΕΚΟ και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις λαϊκή περιουσία. Να λειτουργούν προς όφελος των εργαζομένων με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org