ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Με την ΠΑΣΥ στον αγώνα της σωτηρίας και της προοπτικής

Θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και θα κορυφωθούν με τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, στις 19 Μάρτη

Από την πρόσφατη διαδήλωση της ΠΑΣΥ, στα πλαίσια της έκθεσης «Αγρότικα»στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από την πρόσφατη διαδήλωση της ΠΑΣΥ, στα πλαίσια της έκθεσης «Αγρότικα»στη Θεσσαλονίκη
Το συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης, στη Θεσσαλονίκη, ήταν η αρχή. Οι μικρομεσαίοι αγρότες θα συνεχίσουν τον αγώνα κατά της νέας ΚΑΠ, που οδηγεί στο ολοκληρωτικό ξεκλήρισμά τους, για να περάσει η γη και ο αγροτικός πλούτος σε λίγους μεγαλοαγρότες κι επιχειρηματίες. Με αποφάσεις που θα λάβουν οι συνδικαλιστικές και οι συνεταιριστικές οργανώσεις που ανήκουν στην ΠΑΣΥ, καθώς και οι Επιτροπές Αγώνα, θα διοργανωθούν, κατά τόπους, κινητοποιήσεις και η πάλη θα κορυφωθεί με τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, στις 19 του Μάρτη.

Η όξυνση των αγροτικών προβλημάτων, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, έχει δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση στην ύπαιθρο. Οσοι δε ζουν στα χωριά και δεν έχουν άμεση αντίληψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρονυκοκυραίοι, μπορεί και να μην αντιλαμβάνονται την «υπόκωφη οργή» και την «υπόγεια αγανάκτηση» που επικρατούν στον αγροτικό κόσμο. Και, ίσως, να υποτιμούν το εύρος και το βάθος της πολιτικής δυσαρέσκειας κατά της κυβέρνησης, που εξαπλώνεται στο σύνολο, σχεδόν, των μικρομεσαίων αγροτών, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων.

Συντονισμένη επίθεση

Βεβαίως, οι κυβερνώντες και οι κάθε λογής συμπαραστάτες τους, κάνουν ό,τι μπορούν για να μην ανοίξει το καπάκι του καζανιού, που βράζει. Πότε «με το καλό» και πότε «με το άγριο» επιχειρούν να «πείσουν» τους αγρότες ότι η νέα ΚΑΠ είναι αναγκαστικός μονόδρομος για την ελληνική γεωργία και είναι υποχρεωμένοι να τη δεχτούν, αποδεχόμενοι και τις βαριές επιπτώσεις της. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζεται η παραπλανητική προπαγάνδα για τις δήθεν «νέες δυνατότητες» που ανοίγει η νέα ΚΑΠ στους «νοικοκύρηδες του χωριού» και, ταυτόχρονα, καλλιεργείται η παραίτηση, η μοιρολατρία και η υποταγή.

Κι «όπου δεν περνάει ο λόγος, πίπτει ράβδος». Ετσι, το τελευταίο διάστημα και μπροστά στις νέες κινητοποιήσεις, ξανάρχισαν να λειτουργούν, με εντατικό ρυθμό, τα «αγροτοδικεία», με στόχο την τρομοκράτηση όλων όσοι θέλουν να αντιδράσουν, αγωνιστικά, στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και να συνεχίζουν την πάλη για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής.

Στην κυβερνητική επιχείρηση για την κατασίγαση των αγωνιστικών διαθέσεων των μικρομεσαίων αγροτών συμβάλλει, με πολλούς τρόπους, το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμμετέχει στην προπαγανδιστική εκστρατεία υπέρ της νέας ΚΑΠ και τα στελέχη του διακηρύσσουν την ανάγκη συμμόρφωσης των αγροτών στα «νέα δεδομένα», που αυτή διαμορφώνει. Κι είναι χαρακτηριστικό ότι οι αγροτοσυνδικαλιστές του, όχι μόνο δε συμμετέχουν στην οργάνωση της πάλης, αλλά προσπαθούν και να περάσουν στον αγροτικό κόσμο την αντίληψη ότι ο αγώνας είναι μάταιος και ανώφελος. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο ΣΥΝ, που δε χάνει καμιά ευκαιρία να δηλώσει τη συμφωνία του με την «ευρωπαϊκή διάσταση και πορεία» της ελληνικής γεωργίας. Εμπόδια στην ανάπτυξη των αγώνων θέτουν και οι ξεπουλημένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΣΥΔΑΣΕ - ΓΕΣΑΣΕ, που αποτελούν «δεκανίκι» στην υλοποίηση της αντιαγροτικής πολιτικής, καθώς και οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι «αγωνιστές» του κυβερνητικού αγροτοσυνδικαλισμού, που «δουλεύουν» για την ύφεση και τον αποπροσανατολισμό του αγροτικού κινήματος και για την υπονόμευση της ενότητας και της αποτελεσματικότητας των αγώνων. Και μένει η ΠΑΣΥ να μάχεται για τη συνέχιση των αγώνων και την ποιοτική αναβάθμισή τους και το ΚΚΕ να στέκεται, με συνέπεια κι αποφασιστικότητα, στο πλευρό της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Η προοπτική του αγώνα

Το συνεπές αγροτικό κίνημα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τα πολλά εμπόδια, συνεχίζει στο δρόμο της οργάνωσης του αγώνα. Αναδεικνύοντας τα διαρκώς οξυνόμενα αγροτικά προβλήματα και υποδεικνύοντας τους πραγματικούς υπεύθυνους, αξιοποιώντας την κοινωνική ανασφάλεια και την πολιτική δυσαρέσκεια που εξαπλώνεται στην ύπαιθρο, απαντώντας, με επιχειρήματα, στην παραπλανητική προπαγάνδα υπέρ της νέας ΚΑΠ και στηριζόμενο στις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών, παλεύει για την πραγματική ενημέρωση του αγροτικού κόσμου και τη μαζική συστράτευση στην πάλη.

Ξεκαθαρίζοντας ότι οι νέες κινητοποιήσεις δεν αποσκοπούν μόνο στην επίλυση των σημερινών προβλημάτων, καλεί τους αγωνιζόμενους αγρότες να συμπαραταχτούν με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα στον κοινό αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής και για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και να διαμορφωθούν οι συνθήκες για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος όλου του λαού.

Φέτος, και λόγω της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, οξύνονται τα παλιά και δημιουργούνται νέα αγροτικά προβλήματα. Το αγροτικό εισόδημα υπόκειται σε νέα συρρίκνωση, καθώς οι τιμές των αγροτικών προϊόντων μειώνονται και οι επιδοτήσεις περικόπτονται, ενώ το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνεται. Τα προβλήματα διάθεσης της αγροτικής παραγωγής εντείνονται, καθώς οι εισαγωγές αυξάνονται και, επιπλέον, πολλοί παραγωγοί που έχουν πουλήσει, εδώ και μήνες, τη σοδειά τους στους εμπόρους, παραμένουν απλήρωτοι. Ταυτόχρονα, η ακρίβεια, η εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, η έλλειψη των αναγκαίων πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών, η ξεφτίλα των αγροτικών συντάξεων, η διόγκωση των αγροτικών χρεών, μεγαλώνουν τις δυσκολίες της ζωής στα χωριά και εντείνουν το πρόβλημα της εγκατάλειψης και της ερήμωσης της υπαίθρου.

Ουσιαστικές διεκδικήσεις

Η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στις νέες κινητοποιήσεις, διεκδικώντας:

  • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ
  • Να απορροφηθεί η φετινή παραγωγή όλων των προϊόντων, με τιμές κι επιδοτήσεις που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν ένα αγροτικό εισόδημα για αξιοπρεπή διαβίωση.
  • Να προστατευτεί η ντόπια παραγωγή από τις αθρόες εισαγωγές και να αυξηθούν οι εξαγωγές.
  • Να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας.
  • Να μειωθεί το κόστος παραγωγής με χτύπημα της αισχροκέρδειας στην αγορά των αγροτικών μέσων και εφοδίων και την κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής.
  • Να γίνει ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών και να παταχτεί η τοκογλυφία της Αγροτικής Τράπεζας.
  • Να αυξηθεί η κατώτερη αγροτική σύνταξη, τουλάχιστον, στα 420 ευρώ.

Η αγωνιζόμενη αγροτιά θα προβάλει και τις διεκδικήσεις της για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που θα προβλέπει:

  • Ανάπτυξη της γεωργίας σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας και τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού, με σεβασμό στο περιβάλλον και προστασία της δημόσιας υγείας.
  • Ανάδειξη των παραγωγικών συνεταιρισμών σε βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της γεωργίας προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού.
  • Στήριξη του δημόσιου αναπτυξιακού, παραγωγικού αγροτικού τομέα, διαμόρφωση και υλοποίηση κλαδικών και περιφερειακών πολιτικών, ώστε να μειώνεται το κόστος παραγωγής, να προστατεύεται η αγροτική παραγωγή από φυσικούς κινδύνους, ν' αναπτύσσεται και να μπαίνει σε εφαρμογή η έρευνα και η τεχνολογία.
  • Αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων των αγροτών και γενικότερα των κατοίκων της υπαίθρου, με αποκλειστικά δημόσια συστήματα Υγείας, Παιδείας, με ανθρώπινες συντάξεις, με τη δημιουργία πολιτιστικής και αθλητικής υποδομής.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ