ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ
Στην τελική ευθεία για την επιτυχία της

Motion Team

Δυο μέρες έμειναν πριν την 24ωρη απεργία, τη Δευτέρα, των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Τα ταξικά σωματεία του κλάδου πυρετωδώς δίνουν τη μάχη για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία. Ταυτόχρονα δυναμώνει συνεχώς το κοινό μέτωπο αγώνα των εργαζομένων και των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων, ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου για παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου, με στόχο την πλήρη απελευθέρωσή του. Σε μεγάλες πόλεις της χώρας παίρνουν κοινές αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Τη συμπαράσταση και ταξική αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδος. «Στις μεθοδεύσεις κυβέρνησης - κεφαλαίου χρειάζεται απάντηση και χρειάζεται τώρα», υπογραμμίζει. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών καλεί τα μέλη της στις εμπορικές επιχειρήσεις σε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία.

Αθήνα

Μέχρι και την τελευταία στιγμή τα ταξικά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών δίνουν τη μάχη με περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς για την επιτυχία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης στις 11.30 το πρωί στην πλατεία Ομονοίας. Σήμερα το πρωί συνδικαλιστές θα πραγματοποιήσουν περιοδεία στον εμπορικό δρόμο της Ερμού. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι προετοιμάζουν και τις απεργιακές τους περιφρουρήσεις έξω από τα καταστήματα τη μέρα της απεργίας. Η Ενωση Λογιστών Αθήνας καλεί τους λογιστές και τις λογίστριες που δουλεύουν σε εμπορικά καταστήματα να συμμετέχουν στην απεργία.

Με ομόφωνο ψήφισμά του ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ταύρου δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στους αγωνιζόμενους εργάτες στο εμπόριο και τις υπηρεσίες και τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και αυτοαπασχολούμενους.

Βόρεια Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη με εντατικούς ρυθμούς και σήμερα συνεχίζονται οι εξορμήσεις και οι περιοδείες στα καταστήματα και στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ώστε να φτάσει παντού, σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, το κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία της Δευτέρας που αποφάσισαν η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί στην Τσιμισκή με Αριστοτέλους, ενώ από νωρίς το πρωί της ίδιας μέρας θα δοθεί η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας.

Τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του κλάδου ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου, αποφάσισαν χτες βράδυ μια σειρά σωματεία που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ διευρύνεται το μέτωπο αντίστασης στα σχέδια κυβέρνησης και μεγαλεμπόρων. Οι εργαζόμενοι και οι μικρέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας προετοιμάζουν τις αγωνιστικές τους αντιδράσεις. Στην Καβάλα, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, την Κυριακή 5 Φλεβάρη (11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο) πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση με στόχο τον καθορισμό κινητοποιήσεων.

Στην Βέροια, τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη (7μ.μ. στην Εληά) η ΔΗΚΕΒΕ οργανώνει σύσκεψη των εμπόρων και επαγγελματιών του Νομού Ημαθίας.

Αλλες πόλεις

Στην Πάτρα η Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων από κοινού με την Επιτροπή Αγώνα των Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων στην Πάτρα καλούν τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα σε ανοιχτή συγκέντρωση έξω από το πολυκατάστημα της πολυεθνικής «Καρφούρ».

Στην Κόρινθο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί την ίδια μέρα σε συγκέντρωση στις 5.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου.

Στο Βόλο, οι εμποροϋπάλληλοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, την ερχόμενη Δευτέρα, πραγματοποιούν δίωρη στάση εργασίας (12 μ - 2μμ) και συγκέντρωση στις 12.30 στη συμβολή των οδών Ερμού και Αντωνοπούλου.

Στην Κρήτη το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων στα Χανιά διοργανώνει συγκέντρωση, τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.


ΑΧΤΙΔΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΕΒΕ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η απελευθέρωση του ωραρίου μας αφορά όλους!

Κάλεσμα συμπαράστασης στον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων και των μικροεπαγγελματιών ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου, απευθύνουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, οι Αχτίδες Υπηρεσιών - Εμπορίου και Επαγγελματοβιοτεχνών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, επισημαίνοντας σ' αυτήν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, με την επέκταση του ωραρίου δίνει τριπλό χτύπημα:

- Χτυπά τους εργαζόμενους, δημιουργώντας προϋποθέσεις να επεκταθεί το ωρομίσθιο, η μερική απασχόληση, η απλήρωτη εργασία και οι απολύσεις.

- Χτυπά τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρεμπόρους που θα συνθλιβούν ακόμα περισσότερο, αφού οι συνθήκες λειτουργίας του λιανικού εμπορίου θα είναι χειρότερες.

- Χτυπά όλα τα λαϊκά στρώματα, αφού η ακρίβεια θα ανέβει ακόμα περισσότερο.

Για τους λόγους αυτούς - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - «ο κάθε εργαζόμενος έχει συμφέρον να συμπαρασταθεί σ' αυτόν τον αγώνα, γιατί το πρόβλημά του δεν είναι η έλλειψη χρόνου για να ψωνίσει, αλλά η έλλειψη χρημάτων. Οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον να συντονίσουν τη δράση τους, ενάντια στα μονοπώλια μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, τα λαϊκά στρώματα της Αθήνας. Να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική, να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα του Ευρωμονόδρομου».

«Σας καλούμε - καταλήγει η ανακοίνωση των δύο Αχτίδων - να συμπαρασταθείτε στα αιτήματα των εργαζόμενων στο εμπόριο και των μικροεπαγγελματιών για ένα ωράριο που:

  • Θα εξασφαλίζει πλήρη και σταθερή εργασία για τους μισθωτούς (7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο).
  • Θα είναι υποχρεωτικό για όλα τα καταστήματα.
  • Θα καθορίζει την Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Θα προβλέπει 3 απογεύματα κλειστά και συνεχές ωράριο λειτουργίας που δε θα υπερβαίνει τις 48 ώρες την εβδομάδα.

Μαζί με το ΚΚΕ να ανοίξει ο δρόμος για λαϊκή εξουσία και πολιτική που θα εξασφαλίζει το δικαίωμα στη δουλιά, στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».


ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Διαδηλώνοντας προς την απεργία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομαρχία και πικετοφορία στους δρόμους της πόλης, πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα οι εμποροϋπάλληλοι του Πειραιά, διαμαρτυρόμενοι για την προωθούμενη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων. Με τα συνθήματα διαμαρτυρίας και μοιράζοντας την ανακοίνωση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων από κατάστημα σε κατάστημα οι εργαζόμενοι έκαναν γνωστούς τους λόγους για τους οποίους διαμαρτύρονται στην απελευθέρωση του ωραρίου και τις επιπτώσεις που θα έχει τόσο στις εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων όσο και στα μικρομεσαία καταστήματα. Παράλληλα, καλούσαν τους συναδέλφους τους να πάρουν δυναμικά μέρος στην απεργία που πραγματοποιεί ο κλάδος την ερχόμενη Δευτέρα 7 Φλεβάρη και στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν οι εμποροϋπάλληλοι του Πειραιά έξω από το «Λαμπρόπουλο» στη διασταύρωση των οδών Τσαμαδού και Ηρώων Πολυτεχνείου.

«Λένε ψέματα, τόνισαν οι εμποροϋπάλληλοι, πως με την απελευθέρωση του ωραρίου θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αφού με την εφαρμογή του σημερινού ωραρίου ενισχύθηκε η μερική απασχόληση, χάθηκαν εκατοντάδες θέσεις πλήρους εργασίας και παράλληλα πολλά μικρά καταστήματα οδηγήθηκαν ήδη στο κλείσιμο».

Στο μεταξύ, χτες, ο Εμπορικός Σύλλογος Περάματος πήρε απόφαση ώστε την ερχόμενη Δευτέρα να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα της πόλης από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι.


Απεργία αποφάσισαν οι σιδηροδρομικοί

Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται την ερχόμενη Πέμπτη, 10 Φλεβάρη 2005, οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, αντιδρώντας στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο είχε ετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Την απόφαση επικύρωσε σε προχτεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), μετά από συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών. Οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ πρότειναν να μην προχωρήσουν στην απεργία οι σιδηροδρομικοί.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΣ και στέλεχος της ΔΕΣΚ - Σιδηροδρομικών Σ. Ραυτόπουλος, τάχτηκε υπέρ της απεργίας, δηλώνοντας ότι οι ταξικές δυνάμεις στον ΟΣΕ, θα πρωτοστατήσουν στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ