ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Οι φίλοι σου... . κι οι φίλοι μου!

Οι δευτερολογίες των Κ. Σημίτη - Κ. Καραμανλή

Στα ...φίλια επιχειρηματικά συμφέροντα εστιάστηκαν οι δευτερολογίες τόσο του πρωθυπουργού όσο και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού εκατέρωθεν ακούστηκαν κατηγορίες για διαπλοκή του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας με συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

«Η ΝΔ είναι εκπρόσωπος διαφόρων παραπονούμενων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σημίτης, σημειώνοντας πως «ακούσαμε μια ισχνή επανάληψη» και «πάλι τα ίδια και τα ίδια» αναρωτώμενος «πού είναι αυτά τα στοιχεία;» περί διαφθοράς. Απευθυνόμενος στη ΝΔ, σημείωσε ότι «κομπάζετε για ένα βουνό από στοιχεία, αλλά τα κρατάτε στο συρτάρι». Επίσης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «απέφυγε να παρουσιάσει πολιτική θέση». Οσον αφορά τα δημόσια έργα, ο Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε στην περίοδο 1990-1993, μιλώντας για υπερβάσεις της τάξης του 203%, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν και τώρα υπερβάσεις, αλλά είναι στο πλαίσιο που παρατηρούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση», καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση «πρώτα να ασχοληθεί με τη δικιά της περίοδο». Συνέχισε λέγοντας πως «ελπίζει η ΝΔ ότι με τη συνεχή επανάληψη θα δημιουργήσει ένα μέτωπο άρνησης», σημειώνοντας ότι αυτά «οδηγούν σε πολλαπλές πρόσθετες δυσκολίες». Κατέληξε λέγοντας πως «η κυβέρνηση καλεί όλους τους πολίτες σε μια προσπάθεια δημιουργίας για κάτι καλύτερο και όχι να γκρεμίζουμε με συνθήματα».

Για «εθνικό προμηθευτή και εθνικούς εργολάβους που σας περιβάλλουν και σας στηρίζουν», μίλησε αντίστοιχα στη δευτερολογία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «μιλήσατε για την ΕΥΔΑΠ, γιατί δε θέλετε να μιλήσετε για τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ». Αναφέρθηκε μάλιστα εκτενώς στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Θεόδωρου Πάγκαλου, αναρωτώμενος αν «λένε ψέματα τα στελέχη σας;». Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να συστήσει διακομματική επιτροπή ελέγχου της διαφθοράς στο δημόσιο, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «υπερασπίζεστε αυτά τα οποία δεν επιτρέπετε να υπερασπίζεστε». Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατάθεση δυο χουντικών εγγράφων, σημειώνοντας ότι είναι «βαρύτατο ολίσθημα» και ο πρωθυπουργός «απολογητής και κράχτης του βιβλίου του Παπαδόπουλου». «Δηλώστε ότι ανακαλείτε» σημείωσε, τονίζοντας πως «θα σας συνοδεύει στην πολιτική σας πορεία».

Γίνεται χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου;

Σχετική Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κατέθεσε χθες η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, αναφορικά με τις καταγγελίες για νοσηλεία στο «401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο», στρατιωτικών με καρκίνους που προήλθαν από την επαφή με όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Πιο συγκεκριμένα, στην Επίκαιρη Ερώτηση διατυπώνονται τα παρακάτω:

«Υπάρχουν δημόσιες καταγγελίες ότι στο "401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο" νοσηλεύονται στρατιωτικοί με διάφορους τύπους καρκίνων, οι οποίοι έχουν έρθει σε επαφή με όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου DU. Η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής (ΠΙΕΠΠΠΒΑ), επανέρχεται στο ζήτημα της χρήσης και αποθήκευσης τέτοιων ραδιενεργών όπλων από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Με δεδομένο ότι υπάρχει απόφαση του ΟΗΕ (29-8-86) όσο και ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (17-1-01) που κατατάσσει τα όπλα Απεμπλουτισμένου στα απαγορευμένα, αλλά και ενόψει της εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ κατά του Ιράκ, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός

-- Πότε και πόσα ραδιενεργά όπλα αγοράστηκαν;

-- Πού έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί και αν ακόμη χρησιμοποιούνται;

-- Εχουν ληφθεί κάποια μέτρα προφύλαξης τουλάχιστον μετά την παραδοχή της κυβέρνησης ότι αυτά υπάρχουν και αν ναι, ποια είναι αυτά;

-- Αληθεύουν οι καταγγελίες ότι στο "401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο" νοσηλεύτηκαν ή νοσηλεύονται τέτοια περιστατικά και αν ναι, πόσα»;

Κυβέρνηση: «Καθαρά» τα πεδία βολής Σάμου

Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα των εξετάσεων σχετικά με την ύπαρξη ραδιενέργειας στα πεδία βολής της Σάμου που πραγματοποίησε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) μετά από αίτημα του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Λ. Αποστολίδη. Σε σχετική επιστολή του προέδρου της ΕΕΑΕ, Λ. Καμαρινόπουλου, προς τον υφυπουργό Αμυνας επισημαίνεται ότι έγιναν επιτόπιες μετρήσεις και συλλογή δείγματος νερού και αέρα από τα πεδία βολής του νησιού, από τις οποίες «προκύπτει σαφώς ότι: Η εξωτερική έκθεση βρίσκεται στα φυσιολογικά επίπεδα υποβάθρου φυσικής ραδιενέργειας, συγκρίσιμη με την εξωτερική έκθεση από τη φυσική ακτινοβολία σε λοιπές περιοχές της χώρας μας. Σε κανένα από τα σημεία των πεδίων βολής και της ευρύτερης περιοχής που υποδείχτηκαν προς επισκόπηση δεν εντοπίστηκε ραδιενεργός ρύπανση». Τα τελικά αποτελέσματα των μετρήσεων αναμένεται να αποσταλούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

ΚΚΕ
Ερώτηση για τα σχέδια περί απαγόρευσης συγκεντρώσεων

Στα δημοσιεύματα του ημερήσιου Τύπου, που τελευταία υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει νομοθετική ή άλλη ρύθμιση με σκοπό να περιορίσει ουσιαστικά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι (γίνεται λόγος για δραστικούς περιορισμούς έως και απαγόρευση συγκεντρώσεων, πορειών, διαδηλώσεων κλπ), αναφέρεται η Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος.

Ο βουλευτής αναφέρεται στα πρόσφατα δημοσιεύματα που φέρουν την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 να έχει προτείνει προσχέδιο νόμου στην κυβέρνηση, το περιεχόμενο του οποίου θέτει υπερβολικά εμπόδια σε στοιχειώδεις ελευθερίες και κατακτημένα δικαιώματα (ωράριο εργασίας, δικαίωμα του συνέρχεσθαι, ελευθερία μετακίνησης, σωματικές έρευνες και προληπτικοί αστυνομικοί έλεγχοι, ακόμη και σε κατοικίες παρά τα οριζόμενα από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας).

Ο Αντ. Σκυλλάκος, «με δεδομένο ότι τέτοια δημοσιεύματα δημιουργούν στη δημοκρατική κοινή γνώμη εύλογα ερωτηματικά και ανησυχία για τις κυβερνητικές προθέσεις και το μέλλον θεμελιωδών λαϊκών ελευθεριών», ρωτά τους υπουργούς Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη και Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη, «να διευκρινίσουν τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα ανωτέρω θέματα».

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η ... ενίσχυση των θεσμών θα σώσει την κατάσταση

Το ...σύνηθες φάρμακο της ενίσχυσης των θεσμών προέβαλε ως λύση για τη διαφθορά, στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωσταντόπουλος, ζητώντας ουσιαστική λειτουργία των συνταγματικών θεσμών, όπως αυτός του Συνηγόρου του Πολίτη και να αντιμετωπιστούν οι διαπιστώσεις που κάνουν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, πάντως, άσκησε έντονη κριτική στην ομιλία του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «ταυτίζετε τις καταγγελίες για τη διαφθορά με τις προκλητικές υστερίες του δικτάτορα». Παράλληλα, επισήμανε ότι «σήμερα πήραμε μια γεύση του τρόπου που τα δυο μεγάλα κόμματα θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα μέχρι τις εκλογές: Ακραία πόλωση».

Αναφορικά με τη διαφθορά ο Νίκος Κωσταντόπουλος σημείωσε ότι «η αίσθηση που κυριαρχεί στον απλό πολίτη είναι ότι ο βούρκος έχει απλωθεί παντού» και «η διαπλοκή και η διαφθορά κυριαρχούν στο δημόσιο βίο της χώρας», προσθέτοντας πως «υπονομεύουν το κράτος, την πολιτική και την κοινωνία». Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό σημείωσε ότι «εσείς και η κυβέρνηση οφείλετε να δώσετε απάντηση, καθώς η κοινωνία βοά για το νόμο της μίζας» και τα φαινόμενα διαφθοράς «αποτελούν πλέον διαρθρωτικό και δομικό στοιχείο».

Αναφερόμενος στα αίτια της διαφθοράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν μπορεί να δημιουργήσει ισχυρά εργαλεία παρέμβασης». Ειδικά για τα ΜΜΕ, επισήμανε «να επιβληθεί η αρχή της διαφάνειας» και να καταργηθεί το καθεστώς της πολυιδιοκτησίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ