ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Θα είναι όλοι εκεί...

Στις 15 του Φλεβάρη στα Προπύλαια

Πληθαίνουν καθημερινά οι αποφάσεις ομοσπονδιών, συνδικάτων, εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων για συμμετοχή στο αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ στις 15 του Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, και στην πορεία που θα ακολουθήσει στην αμερικανική πρεσβεία.

Οι εργαζόμενοι

Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού- Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου στη λαϊκή συγκέντρωση που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ. Τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο αποφάσισε και η διοίκηση του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας- Ιματισμού-Δέρματος Αθήνας.

«Οι εργαζόμενοι, τα κινήματα όλων των χωρών μπορούμε να ακυρώσουμε τις πολεμικές επιλογές των βαρβάρων», επισημαίνει σε ανακοίνωση το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, καλώντας όλους τους μεταλλεργάτες να δώσουν μαζικό αγωνιστικό «παρών» στα Προπύλαια.

Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας-Πειραιά και Περιχώρων καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος στην αντιπολεμική κινητοποίηση, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση: «Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πλήρωσαν ακριβά κάθε πολεμική επιδρομή των ιμπεριαλιστών».

Σε αγωνιστική συσπείρωση ενάντια στον πόλεμο καλεί όλους τους εργαζόμενους το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Αθήνας και να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο στις 15 του Φλεβάρη.

Τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο αποφάσισε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Ανω Λιοσίων, Πετρούπολης, Φυλής, Καματερού, Θρακομακεδόνων και καλεί όλους τους εργαζόμενους να πορευτούν αγωνιστικά μαζί με την ΕΕΔΥΕ στην πορεία από τα Προπύλαια στην αμερικανική πρεσβεία.

Οι φοιτητές

Αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια έχουν πάρει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Μαθηματικού, Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Μεθοδολογίας της Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του Πανεπιστημίου Αθήνας και του Παντείου Πανεπιστημίου, καθώς και ο σπουδαστικός σύλλογος της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) του ΤΕΙ Αθήνας και η Τμηματική Συνέλευση Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων του ΤΕΙ Πειραιά.

Αγωνιστές, απόγονοι και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης

Τα μέλη του ΔΣ του Κέντρου Μελέτης της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης (ΚΜΙΕΑ), μετά από συνεδρίασή τους, αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια και καλούν τα μέλη τους μαζικά να πάρουν μέρος.

Τα μέλη του Παραρτήματος Περιστερίου του Πανελληνίου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, με ανακοίνωσή τους, δήλωσαν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο.

Εκδηλώσεις και συσκέψεις

Αντιιμπεριαλιστική-αντιπολεμική εκδήλωση διοργανώνουν μαζικοί φορείς του Περιστερίου την Παρασκευή 7 του Φλεβάρη στις 6 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου. Μετά την εκδήλωση θα γίνει προβολή ταινίας στο 4ο Δημοτικό Σχολείο (Σαρανταπόρου και Εθνικής Αντίστασης) και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από παιδικό συγκρότημα της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, θα λειτουργήσει και έκθεση φωτογραφίας.

Η Επιτροπή Ειρήνης Πατησίων- Ριζούπολης διοργανώνει εκδήλωση για τον πόλεμο κατά του Ιράκ, την Κυριακή 9 του Φλεβάρη, στο πολιτιστικό κέντρο της Γκράβας (Ταϋγέτου 60), στις 5 μ.μ.

Η Επιτροπή Ειρήνης Ταύρου διοργανώνει αντιπολεμική σύσκεψη στο δημαρχείο της πόλης, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 10 του Φλεβάρη και ώρα 6.30 μ.μ.

ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΝ
Επιχείρηση αποποίησης ευθυνών

Να αποποιηθεί τις ευθύνες της για το αδιέξοδο, στο οποίο οδήγησε την προσπάθεια κοινής πρωτοβουλίας των Πολιτικών Νεολαιών μπροστά στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της 15ης Φλεβάρη, προσπαθεί η Νεολαία ΣΥΝ, με χτεσινή ανακοίνωσή της στην οποία επιβεβαιώνει την εμμονή της - η οποία τελικά τορπίλισε την προσπάθεια των νεολαιών - να διαδηλώσουν κάτω από την ομπρέλα του «Φόρουμ». Η Νεολαία ΣΥΝ μιλάει για «σεχταριστική και διασπαστική στρατηγική της ηγεσίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ» και προσπαθεί να χρεώσει την ΚΝΕ με «παλινωδίες», «τακτικισμούς» και «αντιενωτική τακτική», κρίνοντας μάλλον «εξ ιδίων τα αλλότρια».

Θυμίζουμε ότι εκπρόσωποι των Νεολαιών: ΚΝΕ, Νεολαία ΠΑΣΟΚ, ΟΝΝΕΔ, Νεολαία ΣΥΝ, ΚΟΕ (πρώην Α/συνέχεια) και ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά) συναντήθηκαν δυο φορές το προηγούμενο διάστημα και κατέληξαν σε κοινό πλαίσιο αιτημάτων που θα συνόδευε το κάλεσμα σε αντιπολεμική κινητοποίηση στις 15 Φλεβάρη. Ολες οι Νεολαίες συμφώνησαν στο πλαίσιο, στη σύγκληση διαφορετικών συγκεντρώσεων και μιας κοινής πορείας στην αμερικανική πρεσβεία εκτός από τη Νεολαία ΣΥΝ, που δεν επικύρωνε την πρωτοβουλία εφόσον αυτή δεν καλούσε στο Σύνταγμα. Προσπαθώντας να καλύψει αυτή της τη στάση, η Νεολαία ΣΥΝ με τη χτεσινή της ανακοίνωση κατηγορεί την ΚΝΕ - αλήθεια, γιατί όχι και τις υπόλοιπες Νεολαίες; - επειδή δε δέχτηκε να συμμετέχει στη «δική της συγκέντρωση».

Είναι ανεπιθύμητοι στο λιμάνι του Πειραιά...

Η Παμπειραϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η επιτροπή Πειραιά της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» διοργανώνουν σύσκεψη την Τρίτη 11 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 24).

Η σύσκεψη πραγματοποιείται, προκείμενου να υπάρξει συντονισμός της δράσης για την πραγματοποίηση κινητοποίησης κατά τη διάρκεια της... επίσκεψης των πολεμικών πλοίων της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου του ΝΑΤΟ κατά το διάστημα από 19 έως 24 Φλεβάρη.

Στην ανακοίνωση - πρόσκλησή τους, οι δυο επιτροπές επισημαίνουν ότι «αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως η χώρα μας έχει μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο και ξέφραγο αμπέλι των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων που ετοιμάζονται για τον πόλεμο κατά του Ιράκ». Μετά τη Σούδα, το Ηράκλειο και το Ακτιο, τονίζουν με ιδιαίτερη έμφαση, «όπου επικρατεί πολεμικός πυρετός έρχονται στον Πειραιά και στην Πάτρα».

Οταν τα πλοία του ΝΑΤΟ καταπλεύσουν στον Πειραιά, θα βρουν απέναντί τους το αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα να διαδηλώνει τα φιλειρηνικά αισθήματά του και για άλλη μια φορά θα βροντοφωνάξει: «Πως είναι ανεπιθύμητοι», οι φονιάδες στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Η Ιερά Σύνοδος «περί ειρήνης»

Ανακοίνωση «περί της ειρήνης στον κόσμο» εξέδωσε χθες η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας όπου εκφράζεται ανησυχία και θλίψη για «τη συνεχή απειλή ενός πολέμου υπό την οποία ζει η ανθρωπότητα» και επισημαίνεται ο κίνδυνος «μιας ευρυτέρας αναφλέξεως στην περιοχή, η οποία σαφώς θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στον τόπο μας». Η επικράτηση της ειρήνης, όπως αναφέρεται «είναι συνδεδεμένη με την επικράτηση της ελευθερίας και του δικαίου». Η Ιερά Σύνοδος «επιθυμεί ακόμα να εκφράσει τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή της σε όλους όσοι βρίσκονται υπό τη δοκιμασία ενός πολέμου, ανεξάρτητα της εθνικότητας, της φυλής ή του θρησκεύματος». Επίσης «συγχαίρει εκείνους οι οποίοι εργάζονται υπέρ της ειρήνης και κατά της βίας, από όπου αυτή και αν προέρχεται».

ΠΑΜΕ
Καθημερινές περιοδείες

Περιοδείες ενόψει του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου στα Προπύλαια πραγματοποιούν συνδικαλιστές στους χώρους δουλιάς. Χτες στελέχη του ΠΑΜΕ απηύθυναν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στους εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια περιοδείας τους στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Μοιράζοντας ανακοινώσεις και μιλώντας με τους εργαζόμενους, ανέπτυξαν τις αιτίες της επικείμενης ιμπεριαλιστικής επιδρομής και των επιπτώσεών της κατά του λαού του Ιράκ, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που ένθερμα υποστήριξαν τις κινητοποιήσεις και επισήμαναν την ανάγκη παραπέρα έντασης του αντιπολεμικού αγώνα.

Εξάλλου σήμερα πραγματοποιούνται περιοδείες στις επιχειρήσεις ΠΥΡΚΑΛ, LADA, ΣΒΑΜΠΕ και σε βιοτεχνίες του Βοτανικού. Συγχρόνως, σήμερα συνδικαλιστές από τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας θα περιοδεύσουν στις επιχειρήσεις «Λεμονής» και «Elite».

Ακόμα στις 7 Φλεβάρη θα γίνουν περιοδείες στους λογιστές στο ξενοδοχείο NOBOTEL και στην επιχείρηση ΧΟΝΤΟΣ. Επίσης, στις 11 Φλεβάρη στον «Κωνσταντακάτο».

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καταδικάζει τον πόλεμο

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο των Ιωαννίνων στη συνεδρίασή του στις 29/1/2003, εξέδωσε ψήφισμα, με το οποίο εκφράζει την αντίθεσή του στον επικείμενο επιθετικό πόλεμο εναντίον του λαού του Ιράκ, σημειώνοντας πως αυτός ο πόλεμος μπορεί και πρέπει να αποτραπεί.

Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του από την προετοιμαζόμενη επίθεση των Αγγλοαμερικάνων με την ανοιχτή υποστήριξη χωρών - μελών της ΕΕ εναντίον του ιρακινού λαού με το πρόσχημα της τρομοκρατίας, το Δημοτικό Συμβούλιο της Ζίτσας αποφάσισε ομόφωνα σε συνεδρίασή του στις 3 Φλεβάρη: «Να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τη φρεγάτα του πολεμικού Ναυτικού από τον περσικό Κόλπο και να μην επιτρέψει τη χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας ούτε του ελληνικού εναέριου χώρου». Παράλληλα, να πάρει ενεργά μέρος στις κινητοποιήσεις του αντιπολεμικού - φιλειρηνικού κινήματος στις 15/2/2003.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευδήλου Ικαρίας, στην τακτική συνεδρίασή του στις 3 Φλεβάρη, με ομόφωνη απόφαση που διατυπώνεται σε ψήφισμα, καταδικάζει τον βρώμικο και άδικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών, καλεί την κυβέρνηση να μην εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο στις πολεμικές επιχειρήσεις και επισημαίνει ότι είναι αναγκαία και επιτακτική η κινητοποίηση και ο ξεσηκωμός των λαών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ