ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Αλληλοτροφοδοτούμενοι αλυτρωτισμοί για την προώθηση των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

ΣΚΟΠΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Τις «φωτιές» που άναψαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, το Σάββατο στη Βουλή των Σκοπίων, περί «Μακεδόνων του Αιγαίου» και «πιθανής» διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα φορά ότι η ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών διατηρεί ολοζώντανα τα σπέρματα του αλυτρωτισμού και του εθνικισμού ώστε να προωθούνται τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» στην περιοχή, επιχείρησε χτες να «μαζέψει» η κυβέρνηση Ζάεφ, μετά και από παρέμβαση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος ζήτησε «τήρηση των συμφωνηθέντων και χαμηλούς τόνους».

Ακολούθησε έτσι «διευκρινιστική» δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στα Σκόπια, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, στο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (balkaneu.com), ο οποίος σημειώνει: «Αντιλαμβανόμαστε και σεβόμαστε ότι το θέμα που αφορά ποιες γλώσσες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα θέμα εσωτερικής υπόθεσης και πολιτικής... Ο πρωθυπουργός Ζάεφ δεσμεύεται πλήρως σε μια πολιτική προσέγγιση συμβατή με τις ευρωπαϊκές αξίες στη Βαλκανική και παράλληλα στη βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας. Λυπούμαστε αν τα σχόλιά του έγιναν αντιληπτά με τρόπο διαφορετικό».

Σε επόμενο σημείο, ο Μποσνιάκοφσκι τόνισε: «Πολιτικές που αφορούν τη γλώσσα και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία των Πρεσπών. Ως χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ΕΕ, αντιλαμβανόμαστε ότι οι χώρες φροντίζουν τους πολίτες τους και οι χώρες των Βαλκανίων δεν έχουν καμία ανάμειξη σε γειτονικές χώρες για οποιοδήποτε θέμα. Δεσμευόμαστε πλήρως στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και όλες οι ενέργειες και οι ανακοινώσεις μας γίνονται με καλή πίστη, για να στηριχθεί η συμφωνία».

Το θέμα τέθηκε χτες και στο περιθώριο της ΝΑΤΟικής υπουργικής συνόδου στις Βρυξέλλες, από τον Ελληνα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο στον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ το ζήτημα της παραπέρα επιτάχυνσης της ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας συζητήθηκε και με τον ίδιο τον γγ του ΝΑΤΟ, στη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ (βλ. και θέμα στη διπλανή σελίδα).

Προκλητικό «ξέπλυμα» των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Σε ένα τέτοιο φόντο, και ενώ «βγάζει μάτι» ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ και οι υπόλοιπες αμερικανοΝΑΤΟικές «διευθετήσεις» που «τρέχει» η κυβέρνηση τροφοδοτούν τους αλυτρωτισμούς εντός και εκτός συνόρων, ο πρωθυπουργός έσπευσε χτες για άλλη μια φορά να βαφτίσει τα ευρωατλαντικά σχέδια «απάντηση στον εθνικισμό»!

Δίχως καλά καλά να έχει κοπάσει ακόμα ο θόρυβος των δηλώσεων Ζάεφ, ο Αλ. Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπ. Πάχορ στο Μέγαρο Μαξίμου, έλεγε ότι «στα Βαλκάνια, όπως πάντα, αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της αναβίωσης των εθνικισμών, που διαιρούν τους λαούς και τους θέτουν αντιμέτωπους, πολλές φορές, και άρα πιστεύω ότι οφείλουμε να αγωνιστούμε για να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις της συνεργασίας, της ειρηνικής συμβίωσης και της σταθερότητας, που για μένα αποτελεί έναν πολύ σημαντικό στόχο», εντάσσοντας σε αυτό το πλαίσιο τη συμφωνία των Πρεσπών.

Κοκορομαχία πάνω σε κοινή ΝΑΤΟική βάση

Την ίδια ώρα, αποσιωπώντας την αμερικανοΝΑΤΟική «μήτρα» της συμφωνίας των Πρεσπών και των αλυτρωτισμών που αυτή αναπαράγει σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήριζε τις δηλώσεις Ζάεφ «απαράδεκτες», ζητώντας ξανά να μην κυρωθεί από τη Βουλή η συμφωνία.

Μια μέρα πριν, βέβαια, μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ερωτηθείς από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Σ. Αναστασόπουλο, αν η άποψη που έχει για τη συμφωνία των Πρεσπών «θα είναι εμπόδιο στις σχέσεις τις δικές σας και της ΝΔ με τον αμερικανικό παράγοντα», ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευδε να απαντήσει ότι και η ΝΔ ήθελε «συμφωνία, αλλά όχι οποιαδήποτε συμφωνία, και το εξηγήσαμε και εντός και εκτός Ελλάδας», προσθέτοντας ότι «και η διαφορετική άποψη γίνεται απολύτως σεβαστή, στα πλαίσια των πολύ καλών σχέσεων που έχουμε με τις ΗΠΑ».

Η τοποθέτηση Μητσοτάκη έδωσε αφορμή για νέα κοκορομαχία με την κυβέρνηση, με το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού με ανακοίνωσή του να κατηγορεί εκ νέου τη ΝΔ ότι επί διακυβέρνησής της «αναγνωρίστηκε η ύπαρξη "μακεδονικής γλώσσας" το 1977 στη διάσκεψη του ΟΗΕ», προσθέτοντας πως η ΠΓΔΜ και ο Ζάεφ «οφείλουν να τηρήσουν μέχρι κεραίας» το περιεχόμενο της συμφωνίας «για να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», δείχνοντας δηλαδή και το πραγματικό περιεχόμενό της.

Αναβρασμός και σε Βελιγράδι

Την ίδια ώρα, η προώθηση των σχεδίων «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» οδηγεί σε «αναβρασμό» και στις σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας. Χτες, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θορυβημένος από την απόφαση της κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο να φέρει στις 14 Δεκέμβρη στη Βουλή για ψήφιση νομοσχέδιο για τη μετατροπή των λεγόμενων «Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσσόβου» σε τακτικό στρατό, συναντήθηκε διαδοχικά με τους πρεσβευτές ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας στο Βελιγράδι.

Συναντώντας τον Αμερικανό πρέσβη Κάιλ Σκοτ, ζήτησε να προειδοποιήσουν οι ΗΠΑ την κυβέρνηση στην Πρίστινα ότι με την επιβολή δασμών 100% σε προϊόντα από Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη και τα σχέδια για δημιουργία στρατού «διακυβεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα». Ο Σκοτ παραδέχτηκε ότι οι δασμοί που επέβαλε η Πρίστινα «παραβιάζουν» την εμπορική συμφωνία CEFTA και «διακυβεύουν το μέλλον της περιοχής». Υπενθύμισε την πρόσφατη σύσταση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προς τον Πρόεδρο των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι για κατάργηση των δασμών προς Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη και την «ετοιμότητα» των ΗΠΑ να παρέμβουν για να ...«βοηθήσουν στην επίτευξη βιώσιμης λύσης, που θα επιτρέψει τη σταθερότητα».

Στη συνάντησή του με τον Ρώσο πρέσβη, Αλεξάνταρ Τσεπούριν, ο Βούτσιτς εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για τη δημιουργία στρατού στο Κόσσοβο, ζητώντας του να επιστήσει την προσοχή στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι «η Σερβία και η περιοχή εξωθούνται στη σύγκρουση από κάποιον». Επανέλαβε ότι η Σερβία δεν κάνει τίποτε που να προκαλεί αποσταθεροποίηση, αλλά εξήγησε πως οι «συνεχείς προκλήσεις μάς οδηγούν σε αδιέξοδο και στην ανάγκη να προστατεύσουμε τον σερβικό λαό». Ο Ρώσος διπλωμάτης τού απάντησε πως για τη Μόσχα το Κοσσυφοπέδιο «είναι μακροχρόνιο πρόβλημα, στο οποίο πρέπει να βρεθεί μία λογική λύση, χρήσιμη σε όλους».

Συναντώντας τον Κινέζο πρέσβη Λι Μαντσάνγκ, ο Βούτσιτς επισήμανε ότι η προσπάθεια των Κοσσοβάρων Αλβανών να δημιουργήσουν τακτικό στρατό στις 14 Δεκέμβρη παραβιάζει την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τόνισε ότι «η ανεύθυνη συμπεριφορά της Πρίστινας μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή, γιατί η Σερβία δεν μπορεί και δεν θα κοιτάξει ήσυχα την καταστροφή του σερβικού λαού». Ο Λι απάντησε ότι η Κίνα «αντιλαμβάνεται πλήρως τι συμβαίνει στην περιοχή», προσθέτοντας ότι το Πεκίνο θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο «αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας» και είναι αφοσιωμένο στο «σεβασμό της σερβικής εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας».

Με φόντο τη νέα ένταση στα Δυτικά Βαλκάνια, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Σέρβου πρώην υπουργού Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς, ο οποίος επικαλούμενος «διπλωματική πηγή στην ΕΕ» υποστήριξε πως στις 4 Νοέμβρη οι Πρόεδροι Σερβίας και Κοσσόβου συναντήθηκαν μυστικά στη Ρώμη και συμφώνησαν να προκαλέσουν «κάποια μεγάλη ένταση, για να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα στην κοινή γνώμη και των δύο πλευρών σχετικά με την πρόταση διόρθωσης των συνόρων και ανταλλαγής εδαφών».


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Τοπικής Διοίκησης και φορείς της Σάμου

Στο επίκεντρο το Προσφυγικό και η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει νέο hot spot

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε, χτες, στη Βουλή, με εκπροσώπους της δημοτικής αρχής της Σάμου, με επικεφαλής τον δήμαρχο, καθώς και με εκπροσώπους τοπικών φορέων του νησιού.

Ο Δ. Κουτσούμπας, αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση που υπάρχει στο νησί και τις απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσας, στους φορείς, εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο και τα άλλα νησιά και στη λειτουργία των hot spots. Χαρακτήρισε απάνθρωπη τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και απαράδεκτες τις απαντήσεις του υπουργού. Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες γιατί με την επιλογή της να εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος σε ακροδεξιές - αντιδραστικές δυνάμεις να χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο κατά των λαών.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι όποια αποσυμφόρηση ισχυρίζεται ότι θα κάνει η κυβέρνηση στο νησί, θα είναι εντελώς προσωρινή. Δεν πρέπει να γίνει κανένα νέο hot spot στη Σάμο, ούτε «ανοιχτό» ούτε «κλειστό» και να κλείσει το υπάρχον. Να απεγκλωβιστούν αμέσως όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες προς την ηπειρωτική χώρα, με προοπτική τη γρήγορη μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους.

Ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε την υποστήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα των φορέων για την άμεση κάλυψη των κενών που υπάρχουν στο νοσοκομείο του νησιού και τις άλλες δομές Υγείας. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει και θα πάρει νέες πρωτοβουλίες, εντός και εκτός Βουλής, ώστε να συμβάλει και στην ανάδειξη και στην επίλυση των προβλημάτων του νησιού.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα σπέρματα αλυτρωτισμού παραμένουν γιατί αυτό βολεύει τους εμπνευστές της συμφωνίας

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις δηλώσεις Ζάεφ περί «μακεδονικής γλώσσας»:

«Οι δηλώσεις Ζάεφ περί "μακεδονικής γλώσσας" επιβεβαιώνουν ότι τα σπέρματα του αλυτρωτισμού παραμένουν στη συμφωνία των Πρεσπών, γιατί αυτό βολεύει τα σχέδια των εμπνευστών της - τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ - προκειμένου να διαιρούν τους λαούς.

Τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο όμως και τα άλλα κόμματα, που από κοινού κρύβουν την αμερικανοΝΑΤΟική προέλευση της συμφωνίας, έχουν τεράστιες ευθύνες για την αύξηση ενός αλληλοτροφοδοτούμενου, απ' όλες τις πλευρές, εθνικισμού - αλυτρωτισμού».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ