ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Η κυβέρνηση με κομβικό ρόλο στην υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών

Την ώρα που οξύνονται η αντιπαράθεση με τη Ρωσία και οι απειλές

Από τη διμερή συνάντηση χτες του αναπλ ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλου, με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ

NATO

Από τη διμερή συνάντηση χτες του αναπλ ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλου, με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ
Με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε κομβικό ρόλο για την υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδιασμών της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, με βασικό «μενού» την αντιπαράθεση με τη Ρωσία σε όλα τα μέτωπα.

Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, μόλις τρεις μέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, φρόντισε να έχει διμερή συνάντηση με τον επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο, αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλο, ενώ ακολούθησε και συνάντηση εργασίας του υπουργού και των στενών συνεργατών του με τον Στόλτενμπεργκ και το δικό του επιτελείο. Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε, αργότερα μιλώντας σε δημοσιογράφους, «πολύ καλή τη συζήτηση» που είχαν.

Συζητήθηκε ο ακόμα πιο ενεργός ρόλος που διεκδικεί η κυβέρνηση στη ΝΑ πτέρυγα της συμμαχίας, στην Ανατ. Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, με γνωστά προσχήματα, όπως η αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας», η διασφάλιση της σταθερότητας, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς πρόθυμος τέτοιος βραχίονας.

«Υπάρχει ήδη "πολύ" ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα και συνεχίζουμε»

Στο χτεσινό «μενού» της Συνόδου κυριάρχησε το ζήτημα της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, την οποία το ΝΑΤΟ κατηγορεί για τις κινήσεις της στην Κριμαία και την Αζοφική Θάλασσα, τη «στρατιωτική παρουσία» της σε Αμπχαζία και Νότια Οσετία, όπως και ότι παραβιάζει τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μεσαίου βεληνεκούς (INF), από την οποία και επισήμως πλέον χτες ανακοινώθηκε η αποχώρηση των ΗΠΑ, σε μια ακόμα πολύ «βαριά» ένδειξη της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

«Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε αποτελεσματικά μέτρα για να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την ασφάλεια των συμμάχων μας», δήλωνε χτες ο Στόλτενμπεργκ, προϊδεάζοντας για την κλιμάκωση της επιθετικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ σε Ανατολική Ευρώπη και Μαύρη Θάλασσα. Συμπλήρωσε δε: «Σε απάντηση στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει σημαντικά την παρουσία του στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας τα τελευταία χρόνια. Στη θάλασσα, στον αέρα και στο έδαφος. Τα πλοία του ΝΑΤΟ περιπολούν σε σταθερή βάση και ασκούνται στη Μαύρη Θάλασσα. Φέτος, σκάφη υπό διοίκηση ΝΑΤΟ έχουν περάσει 120 ημέρες στη Μαύρη Θάλασσα, σε σύγκριση με 80 ημέρες το προηγούμενο έτος (σ.σ. η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες που σταθερά «αναβαθμίζει» χρόνο με το χρόνο την παρουσία της εκεί στο πλαίσιο ΝΑΤΟικών «ασκήσεων» και «συνεκπαιδεύσεων»). Αρκετοί σύμμαχοι διεξάγουν αποστολές εναέριας αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Οι σύμμαχοι διεξάγουν επίσης τακτικές πτήσεις αναγνώρισης. Και έχουμε δημιουργήσει μια πολυεθνική ταξιαρχία με ρουμανική διοίκηση και έδρα τη Ρουμανία (...) Ετσι, υπάρχει ήδη "πολύ" ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα. Και θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε την παρουσία μας στην περιοχή»...

Η «τελευταία έκκληση του ΝΑΤΟ στη Ρωσία» για την INF

Την παραπέρα πολύ επικίνδυνη για τους λαούς κλιμάκωση σηματοδότησε η Σύνοδος και σε ό,τι αφορά τη συνθήκη για τα Πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς (INF), με τον γγ του ΝΑΤΟ να συναντά κατ' ιδίαν τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, για να του μεταφέρει ότι «όλοι οι σύμμαχοι ανησυχούν εξαιρετικά για τους νέους ρωσικούς πυραύλους» και καλούν τη Ρωσία «να διασφαλίσει επειγόντως πλήρη συμμόρφωση με τη Συνθήκη INF, με επαληθεύσιμο και διαφανή τρόπο».

Σημειωτέον, με τη λήξη των χτεσινών εργασιών, δημοσιοποιήθηκε κοινή δήλωση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ που καλούν τη Ρωσία να συμμορφωθεί με τη Συνθήκη INF, καταγγέλλοντάς τη ότι ανέπτυξε το πυραυλικό σύστημα 9M729 που την παραβιάζει, θέτοντας σε κίνδυνο την ευρωατλαντική ασφάλεια.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι είναι «η τελευταία έκκληση του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία να συμμορφωθεί με τη Συνθήκη» και ότι στο μεταξύ «θα ξεκινήσουν να προετοιμάζονται για έναν κόσμο χωρίς αυτήν τη Συνθήκη», σηματοδοτώντας και έτσι την κλιμάκωση των ανταγωνισμών και το παραπέρα ξεδίπλωμα της επιθετικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ για την «περικύκλωση» της Ρωσίας.

Προώθηση της «συλλογικής άμυνας»

Σε αυτό το φόντο, εξάλλου, ο γγ του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι η ιμπεριαλιστική ένωση έχει εφαρμόσει τη μεγαλύτερη ενίσχυση της «συλλογικής» του άμυνας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, με υψηλότερη ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεών του και με προώθηση ετοιμοπόλεμων σχηματισμών του στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

«Οι σύμμαχοι επενδύουν τώρα περισσότερο στην άμυνα. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προωθούν τη συλλογική άμυνά μας ως άμεση απάντηση σε αυτό που έχουμε δει να κάνει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Αλλο ένα θέμα όπου εμπλέκεται στα ...γεμάτα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εφόσον πρόσφατα το Γ' Σώμα Στρατού με έδρα τη Θεσσαλονίκη, πιστοποιημένο ως Αμεσης Ανάπτυξης Σώμα του ΝΑΤΟ (NRDC-GR), χρεώθηκε εντός ΝΑΤΟ με την αποστολή από 1η Ιούλη 2018 έως 30 Ιούνη 2020 να λειτουργεί ως Διακλαδικό Στρατηγείο Δυνάμεων (Joint HQ-JHQ, με πολυεθνικό επιτελείο) της λυκοσυμμαχίας, έτοιμο να συντονίσει επιχειρήσεις της στο πλαίσιο του άρθρου 5 του Συμφώνου της (περί συλλογικής απόκρισης σε επίθεση κατά κράτους - μέλους), με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για το λαό.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Συνόδου, πραγματοποιήθηκε και κοινή συνεδρίαση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ με τους ΥΠΕΞ Γεωργίας και Ουκρανίας, όπου τονίστηκε ξανά η στήριξη του ευρωατλαντικού άξονα στις δύο κυβερνήσεις, κόντρα στην επιρροή της Ρωσίας. Επίσης, ο Στόλτενμπεργκ, που είχε και διμερείς επαφές με τους ΥΠΕΞ Αρμενίας, Γεωργίας και Ουκρανίας, τόνισε στη διάρκεια της συζήτησης ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει και εμβαθύνει τη «διακριτή εταιρική σχέση» που έχει αναπτύξει με τις εν λόγω χώρες.

Παντού με έργο και ρόλο η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Στη Σύνοδο συζητήθηκε και η «κατανομή βαρών» εντός της λυκοσυμμαχίας, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να πιέζει σταθερά όλα τα κράτη - μέλη να πιάσουν τη ΝΑΤΟική νόρμα (όπως αποφασίστηκε το 2014) να δαπανούν ετησίως το 2% του ΑΕΠ τους για «αμυντικές δαπάνες».

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διεκδικεί και εδώ δάφνες, καθώς είναι από τις ελάχιστες χώρες, σε σύνολο 29 κρατών - μελών, που συμμορφώνονται. Σε κάθε περίπτωση, ο Στόλτενμπεργκ διεμήνυε αργότερα στους ΥΠΕΞ των κρατών - μελών ότι ναι μεν κινούνται «στη σωστή κατεύθυνση» από άποψη αύξησης τέτοιων δαπανών, αλλά πρέπει να κάνουν «περισσότερα».

Συζητήθηκε, επίσης, και η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», με ένταση των ΝΑΤΟικών προσπαθειών στο νότιο μέτωπό του, στη Μέση Ανατολή, στη Β. Αφρική και την Ανατ. Μεσόγειο, και την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικεί και εδώ μεγαλύτερο φορτίο. Αλλωστε, ο τομέας «Ασφάλεια» και «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» θα είναι ένας από τους βασικούς άξονες του λεγόμενου «Στρατηγικού Διαλόγου» που εγκαινιάζουν στις 13/12 στην Ουάσιγντον, εκ μέρους των δύο κυβερνήσεων οι Κατρούγκαλος και Πομπέο.

Τέλος, χτες στη Σύνοδο, έγινε συζήτηση και για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, «συμπληρωματικά» πάντα, και όχι «ανταγωνιστικά» προς το ΝΑΤΟ, με την κυβέρνηση να έχει δηλώσει ήδη συμμετοχή σε 14 από τα 34 συνολικά «συνεργατικά σχέδια» ανάπτυξής τους, ανάμεσά τους ακόμα και στο στήσιμο «Σχολής Πληροφοριών της ΕΕ».

«Ευρωατλαντική ολοκλήρωση» με «πρότυπο» τη συμφωνία των Πρεσπών

Σήμερα, οι ΥΠΕΞ των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, μαζί με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, προγραμματίζεται να συζητήσουν για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, επίσης ένα πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού με τη Ρωσία και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπου η κυβέρνηση πρωταγωνιστεί στην υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών ενσωμάτωσης όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ, μάλιστα, χτες χαιρέτισε δημόσια την «πρόοδο» που κάνουν τα Σκόπια για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Να σημειωθεί ότι ο Γ. Κατρούγκαλος στο περιθώριο της Συνόδου συναντήθηκε με τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ, Ν. Ντιμιτρόφ, δηλώνοντας κατόπιν ότι είχαν «μία ουσιαστική συζήτηση», ότι συμφώνησαν πως «προβληματικές δηλώσεις (σ.σ. σαν αυτές του Ζ. Ζάεφ, βλ. ρεπορτάζ στη διπλανή σελίδα) που δημιουργούν αμφιβολίες ως προς το πραγματικό νόημα της συμφωνίας των Πρεσπών πρέπει να αποφεύγονται». Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι και οι δύο κυβερνήσεις προχωρούν «στην πλήρη κύρωσή της».

Πρόσθεσε ακόμη πως και «με τον γγ του ΝΑΤΟ είχαμε μία συζήτηση και για το θέμα αυτό, αλλά και για την τεχνική διαδικασία που πρόκειται να ακολουθήσει (σ.σ. πώς θα προχωρήσει η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, πρώτα σε μια «πανηγυρική» Σύνοδο Κορυφής, και μετά με επικύρωση στα Κοινοβούλια κάθε κράτους - μέλους χωριστά), εφόσον, όπως όλοι ελπίζουμε, θα έχουμε την κύρωση και στις δύο χώρες».

Στην Πολωνία αντιπροσωπεία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Για την Πολωνία αναχωρεί αντιπροσωπεία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή, προκειμένου να παραστεί στη νέα συνεδρίαση για την αντικομμουνιστική δίκη σε βάρος του ΚΚ Πολωνίας και των μελών της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας του «Brzask» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Δεκέμβρη στην πόλη Dabrowa Gornica.

Η αντιπροσωπεία, αναδεικνύοντας τον κλιμακούμενο αντικομμουνισμό στην ΕΕ και την Πολωνία καθώς και το τελευταίο αντικομμουνιστικό κρούσμα της παραποίησης από την κυβέρνηση της Πολωνίας του Μνημείου στο Τσιβνούβ προς τιμήν των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με συλλόγους και φορείς Ελλήνων απογόνων πολιτικών προσφύγων της Πολωνίας καθώς και με τον πρέσβη της Ελλάδας στην Πολωνία.

Η κυβέρνηση χαϊδεύει τα αυτιά των χρυσαυγιτών

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση κάλεσε εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής να συμμετάσχουν στο γιορτασμό της προστάτιδας του Πυροβολικού, Αγίας Βαρβάρας, στο στρατόπεδο της Σχολής Πυροβολικού στο Μεγάλο Πεύκο.

Η κυβέρνηση χαϊδεύει τα αυτιά των χρυσαυγιτών, καλώντας τους σε επίσημες εκδηλώσεις, όπως εξάλλου έκανε και παλιότερα, που μαζί με κυβερνητικούς βουλευτές περιέφερε και αντίστοιχους ναζιστές, σε ακριτικά νησιά, όπως στο Καστελόριζο, ή ακόμη χειρότερα τους κάλεσε να παρευρεθούν στην υποδοχή των λειψάνων των πεσόντων στη διάρκεια της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο το 1974.

Ετσι και χτες, παρόντες στην εκδήλωση στο Μεγάλο Πεύκο ήταν ο ναζιστής βουλευτής Παππάς και ο ομοϊδεάτης του ευρωβουλευτής κι απόστρατος στρατηγός Επιτήδειος, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο, με την παρουσία τους.

Το ΚΚΕ αποχώρησε από την εκδήλωση διότι ο ναζισμός πρέπει να απομονωθεί από τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει σοβαρές ευθύνες για την παρουσία των χρυσαυγιτών σε αυτήν την εκδήλωση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ