ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Αγωνιστική συνέχεια με συλλαλητήριο τη μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού προϋπολογισμού

Την απεργία στις 28 Νοέμβρη αποτίμησε σε συνεδρίασή της η Εκτελεστική Γραμματεία

Από την απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια, στις 28 Νοέμβρη

Eurokinissi

Από την απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια, στις 28 Νοέμβρη
Την πείρα και τα συμπεράσματα από την απεργιακή μάχη στις 28 Νοέμβρη καθώς και τη συνέχεια των αγώνων το επόμενο διάστημα συζήτησε, στη χτεσινή της συνεδρίαση, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η Εκτελεστική Γραμματεία καλεί Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και εργαζόμενους να δώσουν απάντηση στον νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οργανώνοντας συλλαλητήριο στην Αθήνα, τη μέρα ψήφισής του στη Βουλή.

Ταυτόχρονα εξέφρασε τη στήριξή της σε μια σειρά κινητοποιήσεων που οργανώνονται τις επόμενες μέρες, όπως αυτές στα δημόσια νοσοκομεία, το πανελλαδικό συλλαλητήριο των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων στο Σύνταγμα, στις 15 Δεκέμβρη, και καλεί συνδικάτα και εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να συμμετάσχουν.

Στη συζήτηση υπογραμμίστηκε η σημασία που είχε αυτή η απεργιακή μάχη, η οποία αποτέλεσε απάντηση σε κυβέρνηση, εργοδοσία και εργατοπατέρες, με την αποφασιστική συνεισφορά και μαζική παρέμβαση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, κόντρα στην υπονομευτική τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Αποδείχτηκε ότι το ΠΑΜΕ και οι δυνάμεις του διαθέτουν ισχυρούς δεσμούς με τους χώρους δουλειάς, ικανούς να ξεπεράσουν τα εμπόδια που κάθε φορά θέτουν η εργοδοσία και η τακτική του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Γι' αυτό αναδεικνύεται σε κρίσιμο ζήτημα η σταθερή και επίμονη δουλειά μέσα στα πρωτοβάθμια σωματεία, η δουλειά «από τα κάτω», που μπορεί να φέρει αποτελέσματα, να συσπειρώσει δυνάμεις σε αγωνιστική κατεύθυνση, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην Αττική.

Αντίστοιχα ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι στην απεργία συμμετείχαν νέοι στην ηλικία εργαζόμενοι από μεγάλες επιχειρήσεις σε κλάδους όπως οι τηλεπικοινωνίες, το χρηματοπιστωτικό, ο επισιτισμός.

Αυτός ακριβώς ο τρόπος δουλειάς, που πετυχαίνει τη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στη λήψη και την υλοποίηση των αποφάσεων, μπορεί να δώσει νέα πνοή στη λειτουργία των σωματείων, να διευρύνει το ΠΑΜΕ με νέες δυνάμεις, να αποκαλύψει σε ακόμα μεγαλύτερα τμήματα εργαζομένων τι εκπροσωπεί το ΠΑΜΕ, να τους κάνει καθαρό τον χαρακτήρα του, ως συσπείρωσης Συνδικάτων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και συνδικαλιστών με αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο πάλης.

Οπως διαπιστώθηκε, ο πρωταγωνιστικός ρόλος των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην απεργία εκφράστηκε όχι μόνο στον όγκο των δυνάμεων που κινητοποίησε, στις μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων που συσπειρώνονται σε αυτό, σε αντίθεση με τις «συγκεντρώσεις - φαντάσματα» της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, στο πλατύ άνοιγμα μέσα στους χώρους δουλειάς, όπου η πλειοψηφία ούτε καν εμφανίστηκε, αλλά και στο ίδιο το περιεχόμενο των διεκδικήσεων, στα αιτήματα της απεργίας που βρίσκουν πλατιά ανταπόκριση μέσα στους εργαζόμενους. Γεγονός που ανάγκασε τη ΓΣΕΕ, τουλάχιστον στα χαρτιά, να μην τολμήσει να απορρίψει το αίτημα για κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ.

Ταυτόχρονα, και σε αυτήν την απεργιακή μάχη αναδείχτηκε η σημασία που έχει ο βαθμός οργάνωσης των εργαζομένων στα σωματεία, καθώς κλάδοι όπου η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν είναι οργανωμένοι, παρουσιάζουν και τη μεγαλύτερη δυσκολία συμμετοχής στις κινητοποιήσεις. Γι' αυτό υπογραμμίστηκε η ανάγκη μαζικοποίησης των συνδικάτων, αλλά και δημιουργίας νέων σε χώρους που δεν υπάρχουν, ως κρίσιμος στόχος και βασικό στοιχείο της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος.

Τέλος, η Εκτελεστική Γραμματεία σημείωσε την ανάγκη για άμεσες συνεδριάσεις των διοικήσεων των σωματείων, όπου θα συζητηθούν και θα εκτιμηθούν η δουλειά τους για την προετοιμασία της απεργίας, οι αδυναμίες και τα προβλήματα που εντοπίστηκαν. Μια συζήτηση που πρέπει να φτάσει μέχρι τους χώρους δουλειάς ώστε οι εργαζόμενοι να εκφράσουν τη δική τους γνώμη.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ
Στάση εργασίας κήρυξε για σήμερα Τετάρτη το ΣΕΤΗΠ

Ενάντια σε συνδικαλιστική δίωξη εργαζόμενου και τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς στην αποθήκη

Τετράωρη στάση εργασίας (7 π.μ. - 11 π.μ.) στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ στην Πάρνηθα κήρυξε για σήμερα το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) ενάντια στη δίωξη εργαζόμενου για τη συνδικαλιστική του δράση και για τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς στις αποθήκες. Την ώρα της στάσης εργασίας το ΣΕΤΗΠ καλεί σε Γενική Συνέλευση.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ένας πρωτοπόρος «ενοικιαζόμενος» εργαζόμενος «αρχικά, δέχτηκε προσωπική επίθεση από στέλεχος της εταιρείας, που τον απείλησε μέχρι και με μήνυση, γιατί μοίραζε ανακοίνωση της ΕΣΚ - ΟΤΕ που κατάγγελλε όσα συμβαίνουν στο χώρο εργασίας. Την επόμενη μέρα το ίδιο στέλεχος, του ανακοίνωσε ότι στο τέλος του χρόνου θα απολυθεί»!

Ο εργαζόμενος ενημέρωσε κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΟΤΕ που περιόδευε στο χώρο «παίρνοντας την απάντηση ότι θα πρέπει να απευθυνθεί στην εταιρική διαδικασία του compliance! Ουσιαστικά, δηλαδή, η πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ είπε στους εργαζόμενους να ζητήσουν τα προβλήματά τους να τα λύσει αυτός που τα προκαλεί, η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ. Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας και των σωματείων του ΟΤΕ, ακολουθώντας πιστά τη γραμμή της συστράτευσης με την εργοδοσία, βάζει πλάτη για να περάσουν χωρίς πρόβλημα για τη διοίκηση τα σχέδιά της, ακόμα κι αν αυτά θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων».

Το ΣΕΤΗΠ απαιτεί να σταματήσει τώρα η δίωξη, επαναφορά του ωραρίου όπως αυτό ίσχυε πριν από την 1/9/2018, να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας, κάλυψη όλων των κενών με νέες προσλήψεις καθώς και όλων των «ενοικιαζόμενων» με συμβάσεις ΟΤΕ, επικαιροποιημένη καταγραφή του επαγγελματικού κινδύνου και των επαγγελματικών ασθενειών, λήψη μέτρων που αφορούν στην υγεία και ασφάλεια στο χώρο εργασίας, ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζομένων στις αποθήκες και χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όσους έχουν έργο αποθηκάριου.

Η ΕΣΚ ΟΤΕ με ανακοίνωσή της καλεί στη στάση εργασίας και καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΠΕΤ ΟΤΕ η οποία αρνήθηκε να πάρει θέση και να αντιδράσει στη δίωξη του εργαζόμενου.

Αντίθετοι στην «εθελούσια ανεργία» οι εργαζόμενοι στη «Wind»

Στο μεταξύ, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ανακοίνωσε η επιχείρηση «Wind» για τους εργαζόμενους σε μια σειρά από τμήματα, με πρόσχημα τις εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου στη λεωφόρο Αθηνών.

«Πρώτα έρχονται οι απολύσεις συναδέλφων με χρόνια εργασίας», σχολιάζει το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στη «Wind», υπενθυμίζοντας ότι το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι κινητοποιήθηκαν ενάντια στις απολύσεις. Παράλληλα, η εργοδοσία δημιουργεί «ατμόσφαιρα αβεβαιότητας και ανασφάλειας» και στη συνέχεια προχωρά σε πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου», το οποίο το σωματείο χαρακτηρίζει πρόγραμμα «εθελούσιας ανεργίας».

Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη προχωρήσει σε συνελεύσεις, χτες και προχτές, καταγγέλλοντας το πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου». Μετά και τη χτεσινή συνέλευση, κατέθεσαν στην εργοδοσία υπόμνημα με το οποίο ζητούν γραπτή δέσμευση της διοίκησης της επιχείρησης πως δεν θα προχωρήσει σε καμία απόλυση ή βλαπτική μεταβολή, δεν θα υπάρξει αποκοπή έργου και μεταβίβασή του σε εργολάβο.

Τα σχέδια της εργοδοσίας στη «Wind» καταγγέλλουν το Σωματείο Εργαζομένων στην «Cosmote E-Value» και η Σωματειακή Επιτροπή του ΣΕΤΗΠ στη «ΝΟΚΙΑ» εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους τους.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Τετάρτη στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 6 μ.μ., εκπομπή της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Απολογισμός της απεργιακής μάχης. Η έναρξη του εορταστικού ωραρίου - λάστιχου για τους εργαζόμενους. Οι εξελίξεις στην υπόθεση ΚΕΠΕΚ - «ΑΒ Βασιλόπουλος». Μαθήματα σκακιού από τον Σύλλογο.

-- Στις 8 μ.μ., τη μουσική εκπομπή «Λαϊκό Πάλκο». Ο Αναστάσης Κατσαβός παρουσιάζει το ρεμπέτικο σχήμα από το κέντρο «Ανηφόρι» στον Πειραιά.

Συνελεύσεις και αρχαιρεσίες
  • Το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής και Περιχώρων προχωρά σε αρχαιρεσίες από τις 7 έως τις 9 Δεκέμβρη. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 48Β, 3ος όροφος) την Παρασκευή 7/12 (2.30 μ.μ. έως 5 μ.μ.), το Σάββατο 8/12 και την Κυριακή 9/12 (9 π.μ. έως 5 μ.μ. και τις δύο μέρες).
  • Η Πανελλήνια Ενωση Κατώτερων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 7/12, στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του σωματείου (Νοταρά 108, Πειραιάς).
  • Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συλλόγου την Κυριακή 9 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης» της Ενωσης Λογιστών (οδός Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας πραγματοποιεί εκλογές από τις 9 έως τις 14 Δεκέμβρη. Τις πρωινές ώρες (8.30 π.μ. έως 1 μ.μ.) οι εκλογές θα πραγματοποιούνται στα εργοτάξια και λοιπά έργα της περιοχής, ενώ τις απογευματινές (5.30 μ.μ. έως 9 μ.μ.) θα γίνονται στα γραφεία του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου (Φωκαίας 26, πλ. Ελευθερίας, Προσφυγικά).
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΔΟΜΕΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Παναττική κινητοποίηση στις 10 Δεκέμβρη

Την παναττική κινητοποίηση στις 10 Δεκέμβρη, με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και πορεία στη Βουλή στη συνέχεια, προετοιμάζουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές Πρόνοιας, με αιχμή την πάλη για: Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας. Να μη γίνει καμία απόλυση. Αμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Να πληρώνονται απρόσκοπτα όλα τα δεδουλευμένα.

Οι προετοιμασίες για την κινητοποίηση προχωρούν υλοποιώντας τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη μαζική σύσκεψη συντονισμού που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στον «Ευαγγελισμό», με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 17 Διοικητικά Συμβούλια Σωματείων Εργαζομένων («Ευαγγελισμός», «Αττικόν», «Λαϊκό», «Ασκληπιείο», «ΕΛΠΙΣ», «Θριάσιο», ΚΑΤ, «Ελενα», ΨΝΑ «Δαφνί», Παίδων Πεντέλης, «Ανδρέας Συγγρός», Νίκαιας, «Αγία Ολγα», «Μητέρα», ΟΚΑΝΑ, «Σωτηρία», ΕΙΝΑΠ), από Επιτροπές Αγώνα («Ελενα», «Αλεξάνδρα», «Αιγινήτειο», Κέντρο Βρεφών «Μητέρα») και εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε δημόσια νοσοκομεία και δομές Πρόνοιας.

Για τη μέρα της κινητοποίησης έχει προκηρυχθεί παναττική στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές Πρόνοιας από τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες και Ενώσεις (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, ΠΟΕΔΗΝ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ