ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Ανησυχία από τα σχέδια Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Η καταπάτηση εδαφών στη Δυτική Οχθη από το Ισραήλ συνεχίζεται, όπως και οι αντιδράσεις των Παλαιστινίων

Copyright 2017 The Associated

Η καταπάτηση εδαφών στη Δυτική Οχθη από το Ισραήλ συνεχίζεται, όπως και οι αντιδράσεις των Παλαιστινίων
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντονες αντιδράσεις στην παλαιστινιακή ηγεσία και άλλες χώρες της περιοχής προκαλεί η έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών πως ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται, ενδεχομένως και σήμερα, να ανακοινώσει πως αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ κατά παράβαση διεθνών συμφωνιών και πως σκοπεύει να υλοποιήσει την προεκλογική του υπόσχεση και να μεταφέρει εκεί την αμερικανική πρεσβεία που βρίσκεται επί δεκαετίες στο Τελ Αβίβ. Θα πρόκειται βεβαίως για νέο «λάδι στη φωτιά» προς όφελος του κράτους θύτη, Ισραήλ, που διευρύνει όλο και περισσότερο την κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών επιδεινώνοντας τους όρους ζωής του πολύπαθου Παλαιστινιακού λαού.

Τα σχέδια για αλλαγή της πολυετούς πολιτικής των ΗΠΑ στο ζήτημα της Ιερουσαλήμ και της θέσης της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ επιβεβαίωσαν με έμμεσο πλην σαφή τρόπο τόσο ο σύμβουλος και γαμπρός του Προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, όσο και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας στο Λευκό Οίκο, ε.α. στρατηγός Χέρμπερτ Ρ. Μακμάστερ. Τόνισαν αμφότεροι πως έχουν δοθεί στον Πρόεδρο Τραμπ όλες οι εναλλακτικές και οι προτάσεις σε σχέση με την υπόθεση και πως εναπόκειται στον ίδιο να πάρει τις δικές του αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη εδώ και μέρες δώσει σαφείς εντολές στις πρεσβείες και τα προξενεία των ΗΠΑ στο εξωτερικό (ευρύτερα, όχι μόνο σε αραβικές χώρες...) να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανώς βίαιες αντιδράσεις διαδηλωτών εφόσον ανακοινωθεί μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Η παλαιστινιακή ηγεσία, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αραβες ηγέτες όπως ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα Β' έχουν προειδοποιήσει τον Πρόεδρο Τραμπ ότι μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε οργή σε όλο τον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο, πως θα τροφοδοτήσει την ένταση, διακυβεύοντας ή και ματαιώνοντας τις προσπάθειες για επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων (τις οποίες προωθεί εδώ και μήνες η Ουάσιγκτον σε στενή συνεργασία με το Τελ Αβίβ...) πριν καλά - καλά αρχίσουν. Τόνισαν επίσης στον Πρόεδρο Τραμπ ότι μία τέτοια εξέλιξη «θα οδηγούσε σε νέα σύρραξη» στη Μέση Ανατολή και δεν θα έδινε κανένα πλεονέκτημα στο Ισραήλ ή σε άλλες χώρες της περιοχής...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέες δηλώσεις για προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων

Ενώ αυξάνονται τα ανησυχητικά σημάδια για την πορεία της τουρκικής οικονομίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας (και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης) Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι «οι σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας βρίσκονται υπό αποκατάσταση», υποστηρίζοντας ότι «αφού "έπιασαν πάτο" βελτιώνονται. Τα χειρότερα έχουν περάσει. Το 2018 θα είναι μια πολύ καλύτερη χρονιά, ευελπιστούμε...». Μιλώντας σε συνάντηση Τούρκων και Γερμανών επιχειρηματιών, στην Κωνσταντινούπολη, ο Σιμσέκ έκανε λόγο για «προσωρινή υποχώρηση» των διμερών σχέσεων και ισχυρίστηκε ότι οι ηγεσίες των δύο χωρών εντείνουν τις προσπάθειες για να γίνουν συγκεκριμένα βήματα εκτόνωσης των τριβών.

Η Αγκυρα επισημαίνει τις ελπίδες της για αποκατάσταση των γερμανο-τουρκικών σχέσεων, σε μια περίοδο που πληθαίνουν ανησυχητικά «σημάδια» για την τουρκική καπιταλιστική οικονομία (π.χ. αύξηση πληθωρισμού) και πολλοί επισημαίνουν ότι η οικονομική συνεργασία με την Ευρώπη είναι πολύτιμη για την Τουρκία.

Προχτές, ο Τούρκος ηγέτης Ρ. Τ. Ερντογάν χαρακτήρισε «προδότες» τους επιχειρηματίες που μεταφέρουν κεφάλαια εκτός Τουρκίας, ενώ αργότερα προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι το σχόλιό του αφορούσε μόνο εκείνους που συνδέονται με Κούρδους «τρομοκράτες».

Πάντως, στην επιχειρηματική συνάντηση που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, ο εκπρόσωπος της «Ζήμενς», Ρίτσαρντ Σπάιχ, είπε ότι οι γερμανο-τουρκικές εντάσεις «δεν έχουν αντίκτυπο στις δραστηριότητες (της εταιρείας στην Τουρκία)», ενώ ο εκπρόσωπος της «Μπάγερ» Χανς-Μπερντ Σμιτζ είπε ότι «η δέσμευσή μας στην Τουρκία είναι προσανατολισμένη μακροπρόθεσμα και προσωρινές κρίσεις δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τα θεμέλιά της».

Συνομιλία Μέρκελ - Ερντογάν

Να σημειωθεί, άλλωστε, ότι δυο μέρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Ρ. Τ. Ερντογάν με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο Τούρκος Πρόεδρος συνομίλησε και με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, οι δυο πλευρές συμφώνησαν πως «υπάρχει ανάγκη βελτίωσης (των διμερών σχέσεων)» και «για αυτό απαιτούνται βήματα. Σε αυτό το πλαίσιο η καγκελάριος για άλλη μια φορά, με έμφαση, επισήμανε την κατάσταση των Γερμανών κρατούμενων στην Τουρκία και τη στάση αρχής της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα». Ακόμα, οι δυο ηγέτες συζήτησαν και για τη Συρία, συμφωνώντας ότι «πρέπει να στηριχτούν οι διαπραγματεύσεις της Γενεύης και για αυτόν το λόγο πρέπει αυτές οι διαπραγματεύσεις να στηριχθούν από όλες τις πλευρές».

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν επανήλθε με νέα αιχμηρά σχόλια κατά των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι «προσπαθούν να μας τιμωρήσουν, να μας καταδικάσουν και να μας υπονομεύσουν, επειδή δεν ακολουθούμε τα σενάριά τους, που είναι προφανή και τα εκτελούν αυτοί που τα έχουν γράψει μαζί τους στη χώρα μας».

Την περίοδο αυτή συνεχίζεται στις ΗΠΑ η δίκη του Τουρκο-ιρανού επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος φέρεται να έχει ομολογήσει την άμεση εμπλοκή στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης (ακόμα και του ίδιου του Ερντογάν) σε δοσοληψίες που παραβίαζαν τις διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν, πριν τη διεθνή συμφωνία του 2015.

Τέλος, πρέπει να καταγραφεί ότι οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Γκρέιαμ Φούλερ, πρώην αξιωματικού της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), με κατηγορίες ότι εμπλέκεται στην απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης.

ΥΕΜΕΝΗ
Νεκρός σε συγκρούσεις ο πρώην Πρόεδρος Σάλεχ

ΣΑΝΑΑ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.--

Νεκρός φέρεται από το περασμένο 24ωρο ο πρώην Πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, σύμφωνα τουλάχιστον με δηλώσεις που έκαναν εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών Σιιτών ενόπλων «Χούτι» στην πρωτεύουσα της χώρας, Σαναά.

Εκπρόσωπος των «Χούτι» ανακοίνωσε το θάνατο του (επί 33 χρόνια) πρώην Προέδρου, με τον οποίο συνεργάζονταν έως και πριν λίγες μέρες, όπως επίσης και του γενικού γραμματέα του κόμματος του Σάλεχ («Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο»), Αρίρ αλ Ζίκα, και ενός ανιψιού του Σάλεχ, στη διάρκεια συγκρούσεων στη Σαναά. ΜΜΕ που ελέγχονται από τους «Χούτι» μετέδωσαν την είδηση, τονίζοντας ότι «σημαίνει το τέλος της κρίσης από την προδοσία ενόπλων και τη δολοφονία του ηγέτη τους». Παράλληλα, το σαουδαραβικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, επικαλούμενο ανώτερα στελέχη του κόμματος του Σάλεχ, επιβεβαίωσαν ότι ο Πρόεδρος Σάλεχ και ο γενικός γραμματέας του κόμματος είναι νεκροί.

Η εξέλιξη σημειώνεται ελάχιστες μέρες αφότου άρχισαν οι συγκρούσεις στη Σαναά ανάμεσα σε Σιίτες «Χούτι» και άνδρες της φρουράς του πρώην Προέδρου, καθώς ο τελευταίος αποφάσισε να σταματήσει τη συνεργασία μαζί τους και να συμπαραταχθεί με το πλευρό του δυτικόφιλου Προέδρου Χάντι, της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, που πραγματοποιούν ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Υεμένη από το Μάρτη του 2015.

Με φόντο τις εξελίξεις αυτές, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για μία ακόμη φορά, προέτρεψε τις εμπόλεμες πλευρές στην Υεμένη να σταματήσουν «όλες τις επιθέσεις, αεροπορικές και χερσαίες».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Σκληρό παζάρι μέχρι τη σύνοδο...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εντατικές διαπραγματεύσεις μέσα στις επόμενες μέρες, με στόχο μία γενική συμφωνία για τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 14-15 Δεκέμβρη, αποφάσισαν χτες στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καλλιεργώντας αμφότεροι την προσδοκία πως θα μπορούσε να επιτευχθεί σύντομα λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την Μέι, ο Γιούνκερ παραδέχθηκε ότι δεν κατάφεραν να καταλήξουν χτες σε οριστική συνολική συμφωνία για το Brexit, εκφράζοντας αισιοδοξία πως μπορεί να επιτευχθεί «σημαντική πρόοδος» πριν τη Σύνοδο Κορυφής. «Διαπραγματευόμαστε σκληρά και θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί» τόνισε από τη μεριά της η Βρετανίδα πρωθυπουργός, εκφράζοντας και αυτήν την πεποίθηση πως είναι εφικτή μία συμφωνία προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για τη μετέπειτα διαπραγμάτευση των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων της Βρετανίας με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Χαρακτήρισε τη συνάντησή της με τον Γιούνκερ «εποικοδομητική».

Νωρίτερα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ έδειχναν πως είχε επιτευχθεί συμφωνία και στο θέμα του κόστους του «διαζυγίου» και στο καθεστώς των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και αντιστοίχως. Το βασικό πρόβλημα φαίνεται πως αφορούσε τα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς προβλεπόταν αρχικά η τελευταία να παραμείνει μέλος της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ ακόμη και μετά το Brexit. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αρλίν Φόστερ, που είναι αρχηγός του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Τερέζα Μέι, η οποία είπε πως «δεν θα πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση των κανονιστικών ρυθμίσεων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου».

ΣΥΡΙΑ
Διαπραγματεύσεων συνέχεια

ΓΕΝΕΥΗ.--

Οι ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη επίσημα συνεχίζονται έως τις 15 Δεκέμβρη, ωστόσο δεν φαίνεται να έχουν κάποιο απτό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση για αποχώρηση της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας το Σάββατο λόγω της επιμονής της συριακής αντιπολίτευσης για «απομάκρυνση» του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ από το πολιτικό μέλλον της χώρας, μέσω της πιθανής απαγόρευσής του συμμετοχής στις επόμενες εκλογές.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, επανέλαβε και το τελευταίο 48ωρο ότι θα σταματήσει από τις ΗΠΑ ο εξοπλισμός των Κούρδων και Αράβων μαχητών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), καθώς ολοκληρώνονται οι επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία. Η είδηση προκάλεσε αναμφισβήτητα ικανοποίηση στην Τουρκία, που θεωρεί τις κουρδικές δυνάμεις YPG, που συμμετέχουν στην οργάνωση SDF, «παρακλάδι του ΡΚΚ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ