ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ρόλο «σημαντικού παίκτη» σε επικίνδυνους σχεδιασμούς διεκδικεί η κυβέρνηση

Για τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» του κεφαλαίου, η συγκυβέρνηση βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Τζον Κέρι
Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Τζον Κέρι
Η πρεμούρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου και στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, να πλασάρει τη χώρα ως «σημαντικό παίκτη της περιοχής» κυριάρχησε στις επαφές της με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα.

Μια πρεμούρα που εκφράζεται τόσο στην αποφασιστικότητα της συγκυβέρνησης να εμπλέξει βαθύτερα το λαό στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όσο και στην επιδίωξή της να «παίξει» στις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις για την πορεία της Ευρωζώνης, οι οποίες εξελίσσονται με την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ και με τους λαούς μόνιμα χαμένους.

Σε αυτά ακριβώς τα αντιλαϊκά πλαίσια εντάσσεται και το περιβόητο... «η Αμερική στηρίζει την Ελλάδα», που μετέφερε ο Τζον Κέρι στις συναντήσεις του χτες με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά.

«Ο ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή...»

«Η Ελλάδα είναι σημαντικός παίκτης της περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Κοτζιάς, στο ξεκίνημα των κοινών δηλώσεών του με τον Τζον Κέρι, για να επαναλάβει μετά τα περί «τριγώνου αστάθειας» στην περιοχή, μέσα στο οποίο η Ελλάδα «εκπέμπει σταθερότητα» και προσφέρεται για «διαπραγματεύσεις», «διαβουλεύσεις» και «διαιτησία». Στην πραγματικότητα, βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει πολύ περισσότερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (βάσεις, μέσα, δυνάμεις κ.ο.κ.), έχει ήδη προσυπογράψει την ενεργοποίηση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της ΕΕ που προβλέπει και στρατιωτική συνδρομή, ενώ την όποια «διαμεσολάβηση» αναλάβει, θα τη διεξαγάγει ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι, εκτός από τις εξελίξεις σε Συρία και Μέση Ανατολή, ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης της σταθερότητας «στη γραμμή Αίγυπτος - Σουδάν - Σομαλία», στον άξονα δηλαδή που βρέχεται από την Ερυθρά Θάλασσα και τον οποίο ιεραρχεί το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, με πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού να συμμετέχουν ανά διαστήματα στη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ, EUNAVFOR ATALANTA...

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, στη συνάντηση Τσίπρα - Κέρι, «ως προς τις περιφερειακές εξελίξεις συζητήθηκαν τα πρόσφατα ταξίδια και οι επικείμενες επαφές του πρωθυπουργού», δηλαδή τα ταξίδια σε Τουρκία και Ισραήλ και η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, που πραγματοποιείται την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα, καθώς και «ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή».

Σήμα για μπίζνες στο έδαφος των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Αντίστοιχα, στα ζητήματα της οικονομίας, ο Ν. Κοτζιάς έσπευσε να δηλώσει ξανά ότι «αναγνωρίζουμε τη συνδρομή των ΗΠΑ στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις», στα αντιλαϊκά παζάρια για λογαριασμό του κεφαλαίου δηλαδή, τα οποία οδήγησαν στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Ο Τζον Κέρι, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε ότι η στήριξη των ΗΠΑ και οι επενδύσεις αμερικανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα εξαρτώνται από την υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων: «Καλωσορίζουμε τη συμφωνία και τη σκληρή δουλειά για την εφαρμογή της», δήλωσε, για να προσθέσει: «Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα και οι ηγέτες της θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να επανέλθει η ανταγωνιστικότητα, να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς και να γίνει η χώρα ελκυστική για επενδύσεις».

Νωρίτερα, στη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα, βάζοντας και την «πινελιά» των θέσεων των ΗΠΑ στη διαπάλη για την πορεία της Ευρωζώνης και τον επιμερισμό χασούρας και κερδών ανάμεσα στα διάφορα τμήματα του κεφαλαίου, ο Αμερικανός υπουργός είχε τονίσει: «Εκτιμώ τον τρόπο που προσεγγίζετε την μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην οικονομία και τις προκλήσεις του χρέους και της αναδιάρθρωσής του. Θέλουμε να σας βοηθήσουμε όσο μπορούμε», ανέφερε, ενώ σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου εκφράστηκε και «η υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια ατζέντα ανάπτυξης στην Ευρώπη».

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα Ενεργειακά, στις δηλώσεις του από το υπουργείο Εξωτερικών, ο Τζον Κέρι, αφού ανέφερε ότι «στον 21ο αιώνα οι χώρες πρέπει να κοιτάνε πέρα από τα σύνορά τους», στην «παγκόσμια αγορά», που είναι «πολύ ανταγωνιστική», στάθηκε στη «συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια», μέσα από την προώθηση του Διαδριατικού Αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑΡ, καθώς και του διασυνδετήριου ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB. Και τα δύο έργα προωθούνται έντονα από τις ΗΠΑ, στην κόντρα τους με αντίστοιχα σχέδια της Ρωσίας για την τροφοδότηση της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνοντας ότι ο Αλ. Τσίπρας του είπε ότι θέλει να δει άμεσες ξένες επενδύσεις από τις ΗΠΑ, ο Τζον Κέρι ανέφερε τα εν λόγω έργα ως «νέες ευκαιρίες για επενδύσεις από τις ΗΠΑ», ως ευκαιρία για «να διαδώσουμε στις εταιρείες μας ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή για μπίζνες».

Κάλυψη στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

Σε ό,τι αφορά εξάλλου τα Ελληνοτουρκικά και απαντώντας σε ερώτηση για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε ουσιαστική κάλυψη στην Αγκυρα, «ενθαρρύνοντας» την Ελλάδα και την Τουρκία «ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, να συνεργάζονται και να έχουν καλές σχέσεις». Νωρίτερα είχε χαιρετίσει τις αποφάσεις της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας, οι οποίες ήρθαν λίγες μέρες μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Αγκυρα, σηματοδοτώντας την αναβάθμιση της τουρκικής αστικής τάξης και την κάλυψη της παραπέρα εμπλοκής της στον πόλεμο στη Συρία...

Με αυτά τα δεδομένα, κι ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει προσυπογράψει τις εν λόγω αποφάσεις, οι δηλώσεις του Ν. Κοτζιά περί... «διδαγμάτων» από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και... «προβληματισμού» της Τουρκίας από αυτήν την εξέλιξη, είναι μόνο για το θεαθήναι και διαψεύδονται στην πράξη από το μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων και παραβάσεων στο Αιγαίο όλες τις προηγούμενες μέρες...

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το Κυπριακό, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τον Τζον Κέρι έγιναν αναφορές υποστήριξης των προσπαθειών επίλυσης με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, η οποία ωστόσο γίνεται στη βάση ενός νέου διχοτομικού σχεδίου, τύπου Ανάν.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σηματοδοτεί τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωσή του, για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στην Αθήνα και οι φιλοφρονήσεις που αντάλλαξε με την ελληνική κυβέρνηση, πέρα απ' τα όρια της εθιμοτυπικής διπλωματίας, σηματοδοτούν την, πολύ επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό, βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τον πόλεμο στη Συρία, που βρίσκεται σε εξέλιξη και επισφραγίζει την πρόθυμη συμμετοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή.

Η επίσκεψη Κέρι, σε συνέχεια προηγούμενων επισκέψεων Αμερικανών αξιωματούχων, πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη Μέση Ανατολή, στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, που ενισχύεται και διευρύνεται η στρατιωτική παρουσία και δράση ισχυρών καπιταλιστικών κρατών.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, καθώς έχει ήδη αποδεχθεί τη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς στην περιοχή, με την αποδοχή της ενεργοποίησης του άρθρου 42 της Συνθήκης της ΕΕ, αλλά και την προσυπογραφή των επικίνδυνων αποφάσεων του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της 1-2 Δεκέμβρη 2015, που ανοίγουν το δρόμο για πιο ενεργό ρόλο στους σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας ενάντια στους λαούς.

Επιβεβαιώθηκε, επίσης, ότι η στήριξη των ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση στα ζητήματα της οικονομίας και των επενδύσεων, προϋποθέτει τη γρήγορη υλοποίηση των αντιλαϊκών δεσμεύσεων του 3ου μνημονίου, ενώ οι συζητήσεις για τα Ενεργειακά, είτε αυτά αφορούν συμφωνίες εκμετάλλευσης πρώτων υλών στην Ελλάδα είτε μεταφορά μέσω Ελλάδας πετρελαίου και φυσικού αερίου, δεν γίνονται προς όφελος του λαού, αλλά για λογαριασμό του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου.

Στην ατζέντα των συζητήσεων ξετυλίγεται ένα πλέγμα θεμάτων που αποδεικνύει ότι η επιδιωκόμενη από την άρχουσα τάξη της χώρας μας "γεωστρατηγική αναβάθμιση" είναι επικίνδυνη για την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών της περιοχής, καθώς και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Κέρι κάλυψε την Τουρκία για τις παραβιάσεις της στο Αιγαίο, με το σαθρό επιχείρημα ότι "Ελλάδα - Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ".

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία σε επαγρύπνηση, σε ένταση της δράσης ενάντια στη χρήση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και σε οποιαδήποτε συμμετοχή, εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Στις 7 Δεκέμβρη η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση

Την επόμενη μέρα η Ολομέλεια της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας»

Στις 7 Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, θα πραγματοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση, με θέμα: «Δυναμώνουμε την εργατική - λαϊκή πάλη, κόντρα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που γεννάει πολέμους, φτώχεια, πρόσφυγες και μετανάστες. Για την Ευρώπη του σοσιαλισμού, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους 37 Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης.

Την εισαγωγική ομιλία στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση θα κάνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στις 8 Δεκέμβρη, επίσης στο Ευρωκοινοβούλιο, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Ολομέλεια της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας», που αποτελεί μορφή περιφερειακής συνεργασίας και συντονισμού των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων στην Ευρώπη.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org