ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Από τις εισπράξεις των νοσοκομείων οι πληρωμές εφημεριών

Σχετική τροπολογία κατέθεσε το υπουργείο Υγείας

Από τα έσοδα των δημόσιων νοσοκομείων και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό θα μπορούν να πληρώνονται εφημερίες, υπερωρίες, βραδινά και αργίες του προσωπικού, σε μια προσπάθεια να μειωθεί κι άλλο το «κόστος» που συνεπάγεται για το κράτος η Υγεία. Αυτό προβλέπεται σε σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας, που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες στο νομοσχέδιο με τίτλο «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις», ενώ μέχρι τώρα μόνο οι πρόσθετες εφημερίες πληρώνονταν με αυτόν τον τρόπο.

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία αναφέρεται: «Εσοδα από νοσήλια νοσοκομείων, από εργαστηριακές εξετάσεις των Μονάδων Υγείας των ΔΥΠΕ - ΠΕΔΥ καθώς και έσοδα του ΕΚΑΒ, τα οποία καταβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ, δύναται να διατίθενται συμπληρωματικά και πέραν των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας για την αποζημίωση των τακτικών εφημεριών, υπερωριών, εξαιρέσιμων και νυχτερινών».

Δηλαδή, η πληρωμή της εργασίας των υγειονομικών μετακυλίεται από το κράτος ολοένα και περισσότερο στους ασθενείς - πελάτες των δημόσιων νοσοκομείων, μέσα από τις πληρωμές τους για εισφορές Υγείας, για νοσήλια, εξετάσεις, θεραπείες που δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, η ρύθμιση αυτή ισχύει αναδρομικά από 1/1/2015, ώστε να πληρωθούν με αυτόν τον τρόπο και χρωστούμενες εφημερίες. Και ενισχύεται ολοένα και περισσότερο η επιχειρηματική λειτουργία και δράση των δημόσιων νοσοκομείων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, σε χτεσινή συνάντηση που είχε με την ΠΟΕΔΗΝ, το Σωματείο «Ευαγγελισμού» και εργαζόμενους (σ.σ. για άλλο θέμα), «διαφήμισε» την τροπολογία λέγοντας ότι «οι υγειονομικοί δεν θα περιμένουν πλέον λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό, εφόσον έχουν έσοδα τα νοσοκομεία, θα πληρώνονται»! Να σημειωθεί πως αυτό ήταν αίτημα και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατά τη διάρκεια των επισχέσεων εργασίας για τις απλήρωτες εφημερίες: «Δεν μας νοιάζει πού θα βρουν τα χρήματα, ας τα δώσουν από τα έσοδα των νοσοκομείων!».

Η προοπτική είναι το μισθολογικό και λειτουργικό «κόστος» των νοσοκομείων να φύγει από τον προϋπολογισμό και να καλύπτεται αποκλειστικά από την επιχειρηματική δράση των νοσοκομείων και από τον διαρκώς υποχρηματοδοτούμενο από το κράτος ΕΟΠΥΥ. Οι πληρωμές των ασθενών όλο και θα αυξάνονται, ενώ μέρος της στελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας εξαρτάται από το ύψος των πωλήσεων που θα κάνουν σε παροχές Υγείας.

Με την ίδια τροπολογία, οι ειδικευόμενοι γιατροί που αποκτούν τίτλο ειδικότητας κατά τη διάρκεια της θητείας τους σε ένα νοσοκομείο, θα μπορούν να παραμένουν στο νοσοκομείο, αλλά θα εξακολουθούν να αμείβονται ως ειδικευόμενοι.

Στις κάλπες από αύριο οι μισθωτοί τεχνικοί

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής και ενίσχυσης του ψηφοδελτίου της απευθύνει η ΕΣΑΚ Μισθωτών Τεχνικών

Από τη συμμετοχή των μισθωτών τεχνικών στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη

Eurokinissi

Από τη συμμετοχή των μισθωτών τεχνικών στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη
Οι εκλογές του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) πραγματοποιούνται από αύριο Κυριακή μέχρι την Τρίτη 8/12 στην Αθήνα, τη Δευτέρα 7/12 στην Πάτρα και την Κυριακή 6/12 σε Λάρισα, Χανιά και Ηράκλειο.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αθήνα, οι εκλογές γίνονται Κυριακή 10 π.μ. - 6 μ.μ., Δευτέρα και Τρίτη 3 μ.μ. - 9 μ.μ. στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα), στην Πάτρα, Δευτέρα 2 μ.μ. - 8.30 μ.μ. στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (πλατεία Ολγας), στα Χανιά, Κυριακή 11 π.μ. - 5 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο (Μάρκου Μπότσαρη 68), στο Ηράκλειο, Κυριακή 12 μ. - 7 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Δασκάλων (Τίτο Γεωργιάδη και Γερωνυμάκη) και στη Λάρισα, Κυριακή 10 π.μ. - 5 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο (Πρωτομαγιάς 6). Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.dpk.tee.gr, στο mail esak.misthwtwn.texnikwn@dpk.gr ή στα τηλέφωνα 6946799833, 6977219710.

Η ΕΣΑΚ Μισθωτών Τεχνικών καλεί τους εργαζόμενους μισθωτούς τεχνικούς να «ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο: κεφάλαιο - ΕΕ», ψηφίζοντας - στηρίζοντας το αγωνιστικό ψηφοδέλτιό της, δυναμώνοντας το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Πιο συγκεκριμένα, στη διακήρυξή της, η ΕΣΑΚ Μισθωτών Τεχνικών, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Τη μοίρα μας τη διαμορφώνουμε εμείς. Είναι μεγάλη η δύναμη του οργανωμένου συλλογικού αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς: Σε γραφεία, εταιρείες, ομίλους και εργοτάξια, με προσανατολισμό που θα σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο. Είναι η δύναμή μας, που την έχουμε ξεχάσει ή δεν την έχουμε δοκιμάσει ακόμα.

Η γραμμή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ αποπροσανατολίζει στην πράξη το κίνημα απ' τον πραγματικό του αντίπαλο, την άρχουσα τάξη. Το αφοπλίζει με την αυταπάτη πως αρκεί μια κυβερνητική αλλαγή για να ανασταλεί η αντιλαϊκή επίθεση. Κρύβει ότι το μνημόνιο είναι η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου και όχι μια αυθαίρετη επιλογή των αστικών κυβερνήσεων.

Την ώρα που κατηγορούν το ΠΑΜΕ και την ΕΣΑΚ ότι "απαξιώνουν κάθε προσπάθεια συντονισμού σε κλαδικό ή διακλαδικό επίπεδο και αρνούνται την κοινή δράση", αποφεύγουν "όπως ο διάολος το λιβάνι" το συντονισμό του ΣΜΤ με τις υπόλοιπες ταξικές δυνάμεις στο χώρο των Κατασκευών, που συσπειρώνονται στην Ομοσπονδία Οικοδόμων και με το ταξικό εργατικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ. Γι' αυτό, σε μια ιδιαίτερα πυκνή από εξελίξεις περίοδο, η πλειοψηφία της διοίκησης απέφυγε να συγκαλεί τακτικά Γενικές Συνελεύσεις του σωματείου, ώστε να μη συζητηθούν έγκαιρα οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες που πρότεινε το ΠΑΜΕ.

Πάνω σ' αυτή τη βάση του "αντιμνημονιακού" μετώπου, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ σταθερά, σε κάθε Γενική Συνέλευση του ΣΜΤ, στήριξαν και στηρίζουν το πλαίσιο της πλειοψηφίας της Διοίκησης, παρά τις "ριζοσπαστικές" διακηρύξεις με τις οποίες η "Αριστερή Πρωτοβουλία" έντυνε το πλαίσιό της. Γι' αυτό, επίσης, εύκολα συνυπάρχουν δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ στην "Αριστερή Πρωτοβουλία", ενώ στο "Ριζοσπαστικό Χώρο Τεχνικών" συνυπάρχουν δυνάμεις της ΛΑΕ, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Απέναντι στην πορεία που οδήγησε το εργατικό κίνημα σε αναδίπλωση και απογοήτευση, υπάρχει ο δρόμος που χαράζει το ταξικό εργατικό κίνημα. Η πάλη για την επιτακτική ανάγκη της ανασύνταξης του εργατικού - λαϊκού κινήματος».

Κινητοποιήσεις εργαζομένων
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο Ταμείο Επικουρικής Ασφαλίσεως Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ) έκαναν εργαζόμενοι του κλάδου, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι, ύστερα από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής και της «Προοδευτικής Κίνησης Συνταξιούχων» ΤΕΑΥΦΕ. Εξέφρασαν την αγανάκτηση για τις μειώσεις - «τσεκούρωμα» των συντάξεων που αποφάσισε, ανακοίνωσε και εφαρμόζει από αυτόν το μήνα η διοίκηση του Επαγγελματικού Ταμείου - ΝΠΙΔ. Πρόκειται για αναδρομικές μειώσεις από το 2014, της τάξης του 10% κατ' έτος, ενώ από 1/1/2016 θα επιβληθεί και επιπλέον 10% μείωση. Ταυτόχρονα, άρχισε να παρακρατείται αναδρομικά από 1/7/2015 το 6% για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ολα αυτά προστίθενται στις μειώσεις (περίπου 21%) και στην κατάργηση παροχών που έγιναν το 2013.
  • Τη δέσμευση της εργοδοσίας ότι θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους απέσπασαν οι εργαζόμενοι της «ΕΒΓΑ» κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεών τους. Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη 2 Δεκέμβρη, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν τετράωρη στάση εργασίας, ενώ την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη συμμετείχαν στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία. Την Παρασκευή το πρωί, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση, όπου τόνισαν ότι βρίσκονται σε επιφυλακή. Σε περίπτωση που η εργοδοσία δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν ξοφλήσει έως τις 10 Δεκέμβρη το μισθό, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε νέα 24ωρη απεργία. Παράλληλα, το σωματείο προκήρυξε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για σήμερα Σάββατο 5 Δεκέμβρη και αύριο Κυριακή 6 Δεκέμβρη, σε περίπτωση που η εργοδοσία, λόγω της πανεργατικής απεργίας της Πέμπτης 3 Δεκέμβρη, θελήσει να λειτουργήσει η παραγωγή.
Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του ΠΑΜΕ

Ο μήνας Σεπτέμβρης στο ημερολόγιο του ΠΑΜΕ
Ο μήνας Σεπτέμβρης στο ημερολόγιο του ΠΑΜΕ
Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του ΠΑΜΕ για το 2016, το οποίο είναι αφιερωμένο σε μεγάλες απεργιακές συγκρούσεις, που πραγματοποιήθηκαν με τη γέννηση και την ανάπτυξη της εργατικής τάξης. Το ΠΑΜΕ καλεί κάθε συνδικαλιστική οργάνωση να συμβάλει στη διακίνηση του ημερολογίου στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, η οποία θα βοηθήσει και στην οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ, στην ενδυνάμωση της προπαγάνδας, της δράσης των ταξικών συνδικάτων. Το ημερολόγιο διατίθεται σε όλη την Ελλάδα από τα γραφεία των συνδικάτων και των τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ