ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Δύο νεκροί εργάτες σε Πτολεμαΐδα - ΔΕΗ και Φλώρινα

Σοβαρά τραυματίστηκε μία ακόμα εργαζόμενη στα «πεντάμηνα» του Δήμου Χαλκίδας

Μακραίνει ο κατάλογος των εργατών που χάνουν τη ζωή τους στα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους της ΔΕΗ ΑΕ στη Δυτική Μακεδονία. Θύμα, αυτή τη φορά, είναι ένας 50χρονος εργαζόμενος, οδηγός σε εργολαβία, στις αποθέσεις του Ορυχείου Νότιου Πεδίου στην Πτολεμαΐδα.

Σκοτώθηκε χτες, λίγο πριν από τις 8 το πρωί, όταν σήκωσε την καρότσα του φορτηγού προκειμένου να αδειάσει αμμοχάλικα σ' ένα κενό σημείο της απόθεσης και το φορτηγό έπεσε στο κενό από μεγάλο ύψος. Για τον απεγκλωβισμό του από την καμπίνα του οχήματος κλήθηκε η Πυροσβεστική. Ο 50χρονος διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει: «Τα εγκλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας στις εργολαβίες μεταφοράς υλικών (οι εργαζόμενοι βιάζονται για να πετύχουν περισσότερα δρομολόγια, για να εξασφαλίσουν το μεροκάματο, εργάζονται 12ωρα), της έλλειψης μέτρων ασφάλειας (στις αποθέσεις θα πρέπει να υπάρχει επιτηρητής ως υποχρέωση των εργολάβων, κάτι που δεν τηρείται σε πολλές περιπτώσεις), της ελλιπούς συντήρησης των οχημάτων (το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα ατυχήματα με οχήματα)».

Απαιτεί, χωρίς καμία καθυστέρηση, «να παρθούν μέτρα εφαρμογής όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς» και καλεί τους εργαζόμενους, τα σωματεία «να πάρουν πρωτοβουλίες (συνελεύσεις, συσκέψεις), ώστε να οργανωθεί αγωνιστική απάντηση (στάσεις εργασίας, απεργία, συλλαλητήρια), προκειμένου να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα στην παραπάνω κατεύθυνση».

Επίσης, σύμφωνα με καταγγελία της Γραμματείας Φλώρινας του ΠΑΜΕ, ένας 59χρονος εργάτης έχασε την ζωή του σε εργασίες ασφαλτόστρωσης λίγο έξω από την πόλη της Φλώρινας, στον επαρχιακό δρόμο Πολυπλάτανου - Αγίας Παρασκευής.

Τέλος, ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα» με θύμα εργαζόμενη στο πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας» σημειώθηκε, χτες το πρωί, αυτή τη φορά στο Δήμο Χαλκίδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εργαζόμενη, ηλικίας 31 ετών, τραυματίστηκε σοβαρά, την ώρα που εργαζόταν σε απορριμματοφόρο όχημα, και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στην Αθήνα. Το νέο «ατύχημα», που έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα, σημειώθηκε τις μέρες που οι πέντε μήνες του προγράμματος φτάνουν στο τέλος τους και χιλιάδες εργαζόμενοι επιστρέφουν ξανά στην ανεργία.

Η εργοδοσία στοχοποιεί πρωτοπόρους αγωνιστές

Η δράση των ταξικών δυνάμεων για την απεργία, τη δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες, ενόχλησε την εργοδοσία, που προσπαθεί να βάλει εμπόδια
Η δράση των ταξικών δυνάμεων για την απεργία, τη δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες, ενόχλησε την εργοδοσία, που προσπαθεί να βάλει εμπόδια
Μ' ένα μπαράζ διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών και άλλων πρωτοπόρων αγωνιστών, η εργοδοσία προσπαθεί - μετά και την προχτεσινή απεργία - να βάλει εμπόδια στην προσπάθεια του ταξικού κινήματος να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων. Θυμίζουμε ότι παραμονές της απεργίας απολύθηκε από την αλυσίδα καφέ «Mikel» στην Κάνιγγος μια εργαζόμενη, για δεύτερη φορά, καθώς την είχαν απολύσει και από το κατάστημα του Αλίμου.

Αντίστοιχα, η εργοδοσία στις επιχειρήσεις «Βοκτάς», «Κελαϊδίτης ΕΠΕ», «Μαζαράκι ΑΒΕΕ» και «Σκαλέζα ΕΠΕ» στον Πισσώνα Ευβοίας περίμενε στη «γωνία» τα μέλη της σωματειακής επιτροπής του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας και χτες, μία μέρα μετά την πανεργατική απεργία, άλλαξε πόστο σ' ένα μέλος της και έβγαλε σε υποχρεωτική άδεια ακόμα δύο. Την προκλητική στάση της εργοδοσίας καταγγέλλει το Συνδικάτο και προειδοποιεί την εργοδοσία ότι η τρομοκρατία δε θα περάσει και καλεί όλους τους εργαζόμενους του χώρου να συσπειρωθούν στο συνδικάτο τους.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ΔΑΣ Αερομεταφορών καταδικάζει τις προγραμματισμένες απολύσεις των εργαζομένων που αντιτάχτηκαν στο να υπογράψουν μειώσεις μισθών και τις συνδικαλιστικές διώξεις στην εταιρεία «AEROFLOT Russian Airlines». Απαιτεί από την εταιρεία να μην προχωρήσει σε καμία αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, να παλέψουν ενάντια στη μείωση των απαιτήσεων και το συμβιβασμό.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Στόχος φασιστοειδών το στέκι της Λαϊκής Επιτροπής Μενιδίου

Τα σημάδια από τη θρασύδειλη επίθεση των φασιστοειδών
Τα σημάδια από τη θρασύδειλη επίθεση των φασιστοειδών
Τη νύχτα της Πέμπτης, λίγες ώρες μετά τη μεγάλη πανεργατική απεργία επέλεξαν οι φασίστες για να βρωμίσουν με τα ελεεινά τους σύμβολα το στέκι της Λαϊκής Επιτροπής Μενιδίου, στο Ολυμπιακό Χωριό. Κινούμενοι στο σκοτάδι, οι θρασύδειλοι έσπασαν τα τζάμια για να εισβάλουν στο χώρο που αξιοποιείται από τους εργαζόμενους και τη νεολαία της περιοχής για την οργάνωση της αλληλεγγύης και της πάλης τους ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου. Εδειξαν έτσι, για άλλη μια φορά, από τι ενοχλούνται οι φασίστες και τα αφεντικά τους: Από την πρωτοπόρα μαχητική δράση των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων και των παιδιών τους. Από αυτούς που πρωτοστατούν στην εργατική, λαϊκή πάλη.

Η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τη φασιστική επίθεση και ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η επίθεση έγινε στο στέκι του Ολυμπιακού Χωριού, όπου η ανεργία χτυπάει κόκκινο και τα προβλήματα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας οξύνονται καθημερινά! Τα φασιστοειδή αποκαλύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Είναι εχθροί του λαού, εχθροί των εργατών, υπηρέτες των αφεντικών. Τους ενοχλεί η δράση των ταξικών σωματείων, του ΠΑΜΕ, των Λαϊκών Επιτροπών. Είμαστε το εμπόδιο στα σχέδιά τους! Καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να καταδικάσουν την επίθεση και να απομονώσουν τη δράση των διαφόρων φασιστοειδών, που υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο το αστικό πολιτικό σύστημα».

Νέα απεργία από τις καθαρίστριες σχολείων

Σε απεργία προχωρούν την Τετάρτη 9 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων και Εργολαβικών Συνεργείων και των σωματείων που συμμετέχουν σε αυτή. Καθαρίστριες και καθαριστές συνεχίζουν τον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά: «Για να είναι καθαρά τα σχολεία πρέπει να υπάρχουν καθαρίστριες που να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες και να αμείβονται όπως τους αξίζει για τη δουλειά που κάνουν. Οχι με ψίχουλα!», τονίζει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει την επίθεση, μειώνει κατά 10% τις δαπάνες για την καθαριότητα των σχολείων, «πράγμα που σημαίνει μείωση κατά 10% στους ήδη πενιχρούς μισθούς των 200 - 300 ευρώ το μήνα», όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή, η απληρωσιά καλά κρατεί, ενώ σε πολλές εργαζόμενες οφείλονται μισθοί ακόμα και τεσσάρων μηνών από το προηγούμενο σχολικό έτος.

Στο κάλεσμά της η Επιτροπή υπογραμμίζει: «Στις 9 του Δεκέμβρη κανένας να μην πάει στο σχολείο για δουλειά, δηλώνουμε στις σχολικές επιτροπές των δήμων απεργία». Εργαζόμενες και εργαζόμενοι στην καθαριότητα διεκδικούν: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καμία μείωση μισθού, αυξήσεις στους μισθούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους κ.ά.

Μπλόκαραν πλοίο με μειωμένη σύνθεση

Στο λιμάνι της Πάτρας ακινητοποίησαν χτες το πρωί τα ναυτεργατικά σωματεία το πλοίο «ΙΟΝΙΑΝ ΣΤΑΡ», το οποίο ετοιμαζόταν να αποπλεύσει για νησιά του Ιονίου με οργανική σύνθεση μειωμένη κατά 12 ναυτεργάτες, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την προστασία της ζωής επιβατών και ναυτεργατών. Την άδεια για τη μειωμένη σύνθεση έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, με Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε στις 27 Νοέμβρη, συνεχίζοντας την άκρως επικίνδυνη τακτική της έκδοσης ειδικών συνθέσεων στα επιβατηγά πλοία, που υπηρετεί την κερδοφορία των εφοπλιστών.

Συγκεκριμένα, η οργανική σύνθεση του «ΙΟΝΙΑΝ ΣΤΑΡ», μέχρι πριν την έκδοση της απόφασης, αποτελούταν από 40 ναυτεργάτες. Χτες ήταν το πρώτο του ταξίδι από Πάτρα για Σάμη - Κεφαλονιά και Ιθάκη με ...28 ναυτεργάτες! Σημειώνουμε ότι η οργανική σύνθεση είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, όπως έδειξαν και τα ναυτικά «ατυχήματα» με το «ΝΟRΜΑΝ ATLANTIC» ή το «SEA DIAMOND».

Επιπλέον, στην Υπουργική Απόφαση προβλέπεται ότι δεν είναι υποχρεωτική η σίτιση του πληρώματος, «ανοίγοντας την όρεξη» συνολικά των εφοπλιστών και γυρίζοντας δεκαετίες πίσω τις συνθήκες εργασίας στα καράβια. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι: «Εφόσον διατίθεται τροφή στο πλήρωμα, στην ανωτέρω οργανική σύνθεση προστίθεται ένας μάγειρας β', ένας χυτροκαθαριστής και ένας βοηθός φροντιστή»!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ