ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ
Κυνική ομολογία Χαρδούβελη: Ξεχάστε τις συντάξεις!

Απιαστο όνειρο η σύνταξη για τις επόμενες γενιές. Στο στόχαστρο και η σύνταξη των γυναικών με ανήλικα παιδιά

Με την ωμή και προκλητική παραδοχή πως η σύνταξη θα μετατραπεί σε άπιαστο όνειρο για νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους, που παραδέρνουν μεταξύ ανεργίας και μισο-δουλειάς, συχνά μάλιστα ανασφάλιστης, επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, την επιμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα μέτρα σφαγιασμού της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η κυνική αυτή ομολογία έγινε στη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία των εργατικών συνδικάτων που βρέθηκαν χτες στο δρόμο, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ, αντιδρώντας στη νέα αντιασφαλιστική επέλαση. Ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση, πράγματι, προωθεί την αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη από τα 4.500 στα 6.000 ένσημα. Και αυτό τη στιγμή που η ανεργία, η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση, η «μαύρη» εργασία έχουν κάνει τα 300 ένσημα το χρόνο μακρινή ανάμνηση για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων. Το συγκεκριμένο μέτρο, ιδιαίτερα για τους νέους εργαζόμενους και ανέργους, σημαίνει πως πρέπει, λίγο πολύ, να ξεγράψουν την όποια προοπτική συνταξιοδότησης είχαν μέχρι σήμερα, να συμβιβαστούν με τη δουλειά μέχρι τα πιο βαθιά γεράματα. Αντίστοιχα, όσον αφορά τις εργαζόμενες γυναίκες ο υπουργός ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δε θεωρεί σωστό να συνταξιοδοτούνται οι εργαζόμενες γυναίκες με ανήλικα παιδιά πριν από τα γενικά όρια.

Η πορεία από το υπουργείο Εργασίας προς το Σύνταγμα
Η πορεία από το υπουργείο Εργασίας προς το Σύνταγμα
Ο υπουργός υπερασπίστηκε τα μέτρα, ισχυριζόμενος πως παίρνονται για το «καλό της οικονομίας», όπως κατήγγειλε ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους για όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση. «Πρώτα να φτιάξουμε την οικονομία και μετά βλέπουμε», ήταν όπως ανέφερε η στάση του υπουργού.

«Είναι πλέον καθαρό ότι αν δεν τους σταματήσουμε, δε θα αφήσουν τίποτα όρθιο από τα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα. Ερχονται νέες μειώσεις στις συντάξεις, νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας, κορυφώνεται η επίθεση στην Υγεία και την Πρόνοια, στην προστασία των εργαζόμενων στους τόπους δουλειάς», σημειώνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση.

Εστειλαν το δικό τους μήνυμα

Σημαίνοντας συναγερμό στην εργατική τάξη, δεκάδες συνδικάτα οργάνωσαν χτες το μεσημέρι ταυτόχρονες κινητοποιήσεις στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, στέλνοντας σε κυβέρνηση, τρόικα και εργοδοσία το μήνυμα: «Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση. Αυτό είναι το δικό μας e-mail». Οι εργαζόμενοι, που συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Εργασίας, κατήγγειλαν τη στάση της ηγεσίας του, που για άλλη μια φορά χτες με δικαιολογίες και προφάσεις αρνήθηκε να συναντήσει αντιπροσωπεία τους. Στη συνέχεια έφτασαν με πορεία στο Σύνταγμα, όπου ενώθηκαν με τους συγκεντρωμένους έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Εξω από το υπουργείο Οικονομικών
Εξω από το υπουργείο Οικονομικών
Τα συνδικάτα ξεκαθάρισαν ότι το νέο έγκλημα που σχεδιάζουν κυβέρνηση, τρόικα και εργοδότες αφορά όλους τους κλάδους, όλες τις ηλικίες: Τους παλιότερους εργαζόμενους που βλέπουν τη δυνατότητά τους να συνταξιοδοτηθούν να «σβήνει». Τους νέους στις ουρές του ΟΑΕΔ και τα 5μηνα προγράμματα. Τους συνταξιούχους που βλέπουν τις συντάξεις τους να εξομοιώνονται με τα όρια του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», δηλαδή της φτώχειας. Για αυτούς τους λόγους πρέπει να πάρει απάντηση: Η νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι αιτία πολέμου. Αυτό διαμήνυσαν οι χτεσινές κινητοποιήσεις με τα συνθήματά τους: «Μ' αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Εργάτη μη δεχτείς με ψίχουλα να ζεις».

Με στόχο να μη μείνει χώρος δουλειάς που οι εργαζόμενοι δε θα συζητήσουν γύρω από τον τρόπο που θα απαντήσουν στην επίθεση, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κάλεσαν και από τη χτεσινή κινητοποίηση σε πανεξόρμηση σήμερα σε εργασιακούς χώρους, καθώς και στο συλλαλητήριο την Κυριακή στις 5.30 μ.μ., στην Ομόνοια.


ΣΕ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πάνω από 1.000 εξορμήσεις σήμερα στους τόπους δουλειάς

Με μια μεγάλη πανεξόρμηση και πανκινητοποίηση σήμερα στους τόπους δουλειάς, σε ολόκληρη τη χώρα, το ΠΑΜΕ μπαίνει μπροστά στην οργάνωση της πάλης ενάντια στα νέα μέτρα για το ασφαλιστικό, για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Από σήμερα το πρωί σε επιχειρήσεις, κλάδους και δημόσιες υπηρεσίες, από συνδικάτα και συνδικαλιστές γίνονται πάνω από 1.000 εξορμήσεις ενημέρωσης και συζητήσεις για το ασφαλιστικό, ενώ πανελλαδικά ξετυλίγεται μια πολύμορφη δραστηριότητα των σωματείων με δεκάδες πικετοφορίες σε δήμους και γειτονιές.

Ενδεικτικά καταγράφουμε ορισμένες από τις εξορμήσεις που γίνονται ανά κλάδο και περιοχή: Από το Σωματείο Χαρτεργατών Αττικής - Πειραιώς και Νήσων στα εργοστάσια «ΞΕΡΑΔΑΚΗΣ», «ΝΕΟΧΑΡΤ», «ΒΙΟΧΑΡΤΙΚΗ», «ΕΥΡΩΧΑΡΤΙΚΗ», «ΠΛΑΣΤΙΚΑ», «ΣΚΑΓΙΑΣ», «INTERTRADE», «ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ», «ΔΡΑΓΟΥΝΗΣ», από το σωματείο Λιθογράφων στα εργοστάσια «ΛΥΚΟΣ», «ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ» Αλιμος, «ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ» Κορωπί, «ΤΥΠΟΤΡΑΣΤ», «AP PRESS», «ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ», «ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ». Από την Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών στα πρακτορεία «ΑΡΓΟΣ» και «ΕΥΡΩΠΗ» σε όλες τις βάρδιες. Από το Σωματείο της «Σόφτεξ» περιοδεία στο εργοστάσιο σε όλες τις βάρδιες. Από το σωματείο Γραφικών Τεχνών Κ. Μακεδονίας στα εργοστάσια «SP CARTONPACK», «MONDI PACKAGING», «ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ», «ΧΑΡΤΕΛ». Από την Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Ν. Αττικής στις εταιρείες «ΤΕΚΑΝ», «ΣΙΝΤΕΛ», «ΣΤΑΓΕΡ», «ΓΑΪΤΑΝΟΣ». Από το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών στις κλινικές «ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ», «ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΕΙΟ», διαγνωστικά εργαστήρια ομίλου «EUROMEDICA» (Αγ. Παρασκευή - Χολαργός - Περιστέρι), στη «ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ».

Μεγάλη εξόρμηση στις επιχειρήσεις του κλάδου σε όλη τη χώρα οργανώνει η ΟΕΚΙΔΕ, καθώς και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής: Εξορμήσεις στις επιχειρήσεις: «Πεταλούδα», «Τσακίρης», «Αγγλούπας», «Lussile», «Mandarino», «Bill Cost», «Spick & Span», «Raxevsky», «Attrattivo», «Candia Strom», «Βαβουλάς», «Apple».

Συγκεντρώσεις και εξορμήσεις γίνονται στον κλάδο του χρηματοπιστωτικού στις εταιρείες : «Firstdata» και συγκέντρωση στο κομμάτι του collection, στη «Mellon», στο Κεντρικό της Τράπεζας Ελλάδος και συγκέντρωση στο Νομισματοκοπείο, Πειραιώς (οδ. Παπάδου), στην ΑΛΦΑ (λ. Αθηνών), στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής, Εθνική σε Καλλιθέα και Ν. Σμύρνη. Από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων: Μετανάστες («Γεν. Ανακύκλωση» και Στερεά Απόβλητα Ασπρόπυργο), Αποθήκη «Θεοχαράκη», Αποθήκη «Κosmocar», «Icap». Από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ν. Αττικής: «ΣΚΟΤ», «FLEXOPACK», «ΑΡΓΩ», «ΒΕΡΝΙΛΑΚ», «NEOCHEM», «ΚΑΣΣΙΝΑΚΗΣ», «ALCHIMICA». Από το Κλαδικό ΣΕΤΤΑ στα ΕΛΤΑ Λένορμαν, Πατησίων, Ιλίου, Καματερού, Αιγάλεω, Δάφνης, Φιλαδέλφειας, Περιστερίου. Από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στα αμαξοστάσια και στους δήμους: Πεύκης - Λυκόβρυσης, Κηφισιάς, Μαρούσι, Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Περιστερίου, Αγ. Βαρβάρας, Περάματος, Κορυδαλλού, Κερατσινίου, Γλυφάδας. Από τη Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών και Επιτροπών Αγώνα στους παρακάτω χώρους: Εργοστάσιο ΗΣΑΠ Πειραιά, Ν. Φάληρο ΗΣΑΠ, Μετρό Σεπόλια, Ελληνικό ΤΡΑΜ, Ελληνικό Αμαξοστάσιο (ΑΣ) ΕΘΕΛ, Λιόσια ΑΣ ΕΘΕΛ, Ανθούσα ΑΣ ΕΘΕΛ, Πειραιάς ΑΣ ΕΘΕΛ, Πέτρου Ράλλη ΑΣ ΕΘΕΛ, Μπραχάμι ΑΣ ΕΘΕΛ, Βοτανικός ΑΣ ΕΘΕΛ, Κόκκινος Μύλος ΑΣ ΗΛΠΑΛ, Αττική ΑΣ ΗΛΠΑΠ. Από το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία Φαρμάκου στις επιχειρήσεις : «ΚΛΕΒΑ», «Φ/ΘΗΚΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ», «ΔΥΝΑΜΙΚΗ», «ΦΑΡΜΑΣΥΝ», «ΑΝΤΕΛΚΟ», «ΠΕΙΦΑΣΥΝ», «ΣΠΕΣΙΦΑΡ», «ΤΖΟΝΣΟΝ», «ΦΑΡΜΑΤΕΝ», «ΧΕΛΕΝΙΚΑ», «ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ», «ΛΑΒΙΦΑΡΜ», «ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ», «ΤΖΕΝΕΣΙΣ», «ΛΑΪΟΝ ΦΑΡΜΑ», «ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. KALLYNTIKA», «ONE PHARMA»,«ALFAFARM», «FARMALOYJ», «FARMASERBIS», «SARANTHS», «ELFARM», «ENFAREL», «MENTISYL», «JYDIAS». Από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σε: «PRAKTIKER» Ελληνικό, Αιγάλεω, Ταύρος, ΕΡΜΟΥ, ΑΠΟΘΗΚΗ «ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ», «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» Αμπελόκηποι, Λ. Αθηνών, Αργυρούπολη, Πειραιάς, «Empoli Outlet», ΛΗΤΩ», «ΗΡΑ», «ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ», «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ», «LIDL» Πατησίων, «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ» Κυψέλη, «ΙΖΟΛΑ», Χαϊδάρι, Καισαριανή, «ΑΤΤΙΚΑ», «ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ» ΜΕΤΣ, Χαλάνδρι, Παγκράτι, Βύρωνα. Από το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων στα ξενοδοχεία: «TITANIA», «ZAFOLIA», «STANLEY», «ROYAL OLYMPIC», «INTERCONTINENTAL», «MELIA», «ATHENS PLAZA», «METROPOLITAN», «LEDRA», «CARAVEL», «HILTON», «CROWN PLAZA», «LYCABETOUS». Επίσης, στο Catering «Newrest» στο αεροδρόμιο, στα αρτοποιεία της αλυσίδας «Βενέτη», στα επισιτιστικά καταστήματα του Κολωνακίου και της Πλάκας, στα καφέ της αλυσίδας «MiKel».

Εξορμήσεις και περιοδείες γίνονται επίσης σε υπουργεία και δημόσιες επιχειρήσεις και σε δεκάδες σχολεία, γυμνάσια και λύκεια στην Αττική και σε όλες της πόλεις της χώρας αλλά και σε ωδεία από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο. Επίσης, σε επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών από το ΣΕΤΗΠ. Μεγάλη εξόρμηση σε επιχειρήσεις στο εμπόριο, σε τρόφιμα - ποτά και στο δημόσιο θα γίνει από τα συνδικάτα της Θεσσαλονίκης. Εξορμήσεις έχουν προγραμματιστεί σε επιχειρήσεις του Πειραιά αλλά και στο Λαύριο. Ακόμα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ξεδιπλώνουν τη δράση τους στη Μυτιλήνη, στη Ζάκυνθο, στη Φθιώτιδα, στην Αρτα, στο Αγρίνιο, σε όλη την Αχαΐα και ειδικά σε επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες της Πάτρας. Σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη από χτες εξορμήσεις στη Λάρισα, ενώ στη Μαγνησία προγραμματίζονται σήμερα εξορμήσεις σε χαλυβουργίες, σε υπηρεσίες του δήμου Βόλου αλλά και σε άλλους δήμους. Στα Τρίκαλα για αύριο προγραμματίζεται μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη στις 12 το μεσημέρι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ