ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγωνιστική εκδήλωση στο Γοργοπόταμο

Με μαζική συμμετοχή κόσμου γιορτάστηκε, την Κυριακή, η 75η επέτειος ανατίναξης της γέφυρας

Ο Γρ. Τουγλίδης
Ο Γρ. Τουγλίδης
Εκατοντάδες αγωνιστές, φίλοι και απόγονοι της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ τίμησαν την 75η επέτειο ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου, συμμετέχοντας στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η Επιτροπή Περιοχής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ στο Γοργοπόταμο, το πρωί της Κυριακής 3 Δεκέμβρη.

Οι εκατοντάδες συμμετέχοντες έφθασαν στη γέφυρα από όλα τα σημεία της Ελλάδας, με δεκάδες πούλμαν που δρομολόγησαν τα κατά τόπους παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και άλλες μαζικές οργανώσεις και φορείς.

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυναν ο Γρηγόρης Τουγλίδης, α' αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, εκ μέρους της ΚΝΕ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Γρηγόρης Τουγλίδης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο χρονικό της ανατίναξης, τονίζοντας την ουσιαστική συμβολή του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, με υπεύθυνο της επιχείρησης τον πρωτοκαπετάνιο Αρη Βελουχιώτη. Ενώ σημείωσε ότι «οργανωτής, καθοδηγητής, ψυχή και αιμοδότης της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης υπήρξε το ΚΚΕ. Αυτό δεν μπορούν να "χωνέψουν" η αστική τάξη και ο ιμπεριαλισμός, που καλλιεργούν την αντικομμουνιστική υστερία και προσπαθούν να πλαστογραφήσουν την Ιστορία του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Συκοφαντούν το σοσιαλισμό - κομμουνισμό και την ΕΣΣΔ, εξισώνοντας το φασισμό με τον κομμουνισμό!».

Μαζική η συμμετοχή
Μαζική η συμμετοχή
«Εμείς, σήμερα, κατέληξε ο ομιλητής, διδασκόμαστε από την Ιστορία μας και από τις θυσίες και τα κατορθώματα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και, με βαθιά πεποίθηση στο δίκιο του αγώνα, βαδίζουμε στο δρόμο που εκείνοι χάραξαν μέσα στο ταξικό λαϊκό κίνημα. Είμαστε βέβαιοι ότι με την καθοδήγηση του τιμημένου ΚΚΕ, που τον ερχόμενο χρόνο συμπληρώνει 100 χρόνια ηρωικών αγώνων και θυσιών, ο παντοδύναμος λαός θα νικήσει».

Ο Κ. Μπασδέκης αναφερόμενος στο νόημα της επετείου, τόνισε: «Ο Γοργοπόταμος δείχνει την τόλμη του λαού και το ανυπότακτο πνεύμα του, κόντρα στις δυσκολίες του φασισμού και τους αρνητικούς συσχετισμούς δυνάμεων που είχαν διαμορφωθεί». Επίσης, κατήγγειλε «την προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας, της εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό αλλά και τον αντικομμουνισμό, ο οποίος, όπως δείχνει η πείρα, είναι προμήνυμα για ακόμα χειρότερα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων».

Αναφερόμενος στην καπιταλιστική κρίση και τις αντιλαϊκές πολιτικές και μέτρα που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, υπογράμμισε τον ιδιαίτερο ρόλο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην εξαπάτηση του λαού, της συγκυβέρνησης που πατά πάνω στα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων για να συνεχίσει τη βάρβαρη πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου.

Ο Κ. Μπασδέκης
Ο Κ. Μπασδέκης
Κατήγγειλε, ακόμη, την κυβέρνηση για τον εμπαιγμό και την κοροϊδία σε βάρος του λαού σχετικά με τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας, ενώ την ίδια στιγμή προωθεί νέο πακέτο μέτρων με την ολοκλήρωση της 3ης «αξιολόγησης».

Τέλος, επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης, που στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης για τα συμφέροντα της αστικής τάξης εμπλέκει τη χώρα στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις, πολιτική που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το λαό μας. Καταλήγοντας, κάλεσε το λαό να βγει μπροστά και να συστρατευθεί με το ΚΚΕ, για να ανατρέψει την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.

Στο τέλος της εκδήλωσης εγκρίθηκε ψήφισμα, ενώ η χορωδία του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τραγούδησε αντάρτικα τραγούδια, το «Επέσατε θύματα» και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Υμνο. Η εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση στεφάνων από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ, την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και δεκάδες παραρτήματα, συλλόγους και μαζικούς φορείς απ' όλη τη χώρα.

«Εφυγε» ο σ. Γιώργος Φωτάκης

Πέθανε προχτές, μετά από πολύμηνη και λεβέντικη μάχη με την επάρατη νόσο, σε ηλικία μόλις 55 ετών, ο σ. Γιώργος Φωτάκης. Στην κηδεία του, που έγινε χτες στο χωριό του, τις Νέες Καρυές Λάρισας, με την παρουσία συντρόφων του, συγγενών και φίλων, για τη ζωή και την αγωνιστική - κομμουνιστική δράση του μίλησε ο Θ. Παπαστεργίου, μέλος της ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του απηύθυνε η ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην υπόθεση του Κόμματος, στην πάλη για μια άλλη κοινωνία, ελεύθερη απ' την εκμετάλλευση, την αδικία, τη φτώχεια.

Ο Γιώργος Φωτάκης, παιδί αγροτικής οικογένειας, οργανώνεται στην ΚΝΕ το 1978, σπουδαστής στην Τεχνολογική Σχολή Ηλεκτρολόγων του ΟΑΕΔ, όπου έρχεται σε επαφή με τις ιδέες του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ακολούθησε μια μεγάλη πορεία ως στέλεχος της ΚΝΕ, μέχρι το 1991, αναλαμβάνοντας Γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λάρισας το 1989. Απ' το 1991 περνά αποκλειστικά στη δουλειά του Κόμματος. Αναλαμβάνει σημαντικές καθοδηγητικές χρεώσεις ως μέλος του Γραφείου της Νομαρχιακής Επιτροπής. Διετέλεσε καθοδηγητής και Γραμματέας Αχτίδων Συνοικιών Λάρισας, στους ΕΒΕ και στην Υπαιθρο, αφού επαγγελματικά πλέον ασχολήθηκε στην αγροτική παραγωγή.

ΤΟ Α' ΑΘΗΝΑΣ - ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τον ηρωικό Δεκέμβρη του '44

Σήμερα, Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., η ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ τιμά τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944 με εκδήλωση στα «Προσφυγικά» της Λ. Αλεξάνδρας (Λ. Αλεξάνδρας και Κουζή).

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Την Παρασκευή 8 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. η ΚΟ Πληροφορικής της ΚΟ Κ. Μακεδονίας καλεί στον 4ο όροφο της ΕΔΟΘ (οδός Προξένου Κορομηλά 51), σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Διαδίκτυο... ρομπότ... τεχνητή νοημοσύνη: Ποιος τα σχεδιάζει; Ποιον εξυπηρετούν;». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 9 Δεκέμβρη, η ΤΕ Κοζάνης καλεί στις 8 μ.μ., σε εκδήλωση με θέμα: «Ποιο είναι το μέλλον των αγροτών με βάση τους στόχους των κυβερνήσεων και της ΕΕ; Οι θέσεις του ΚΚΕ για αγροτική παραγωγή προς όφελος του λαού». Θα μιλήσει ο Αβραάμ Εγρές, μέλος της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

100ΧΡΟΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Τρίτη, η ΚΟΒ Μανταμάδου Λέσβου καλεί σε εκδήλωση στις 6 μ.μ. στο Πολύκεντρο, με ομιλητή τον Βασίλη Αμπελογιάννη, μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 9 Δεκέμβρη, η ΚΟ Στοκχόλμης του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση, στις 7.30 μ.μ., στην Ελληνική Πολιτιστική Στέγη (Idungatan 4, Odenplan, 3ος όροφος). Θα μιλήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει αφιέρωμα στην Οκτωβριανή Επανάσταση με ζωντανή μουσική.

Την Κυριακή 10 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., η ΤΕ Αχαΐας και τα ΤΣ των Εργατών και Μαθητών της ΚΝΕ διοργανώνουν μεγάλη εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Πάτρας. Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει αφιέρωμα σε επαναστατικά τραγούδια από το Χορευτικό του δήμου Πατρέων και την παιδική χορωδία της ρωσικής κοινότητας. Παράλληλα, στο χώρο του φουαγέ του Συνεδριακού Κέντρου του ΤΕΙ Πάτρας θα λειτουργήσει έκθεση γραμματοσήμων και ντοκουμέντων από την ΕΣΣΔ, από την Κυριακή 10 Δεκέμβρη έως την Τρίτη 12 Δεκέμβρη και ωράριο λειτουργίας 18.00 - 21.00.

Προφυλακιστέοι οι 9 Τούρκοι

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν χτες, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οι 9 Τούρκοι υπήκοοι που συνελήφθησαν την περασμένη Τρίτη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σε τρία σπίτια στο Νέο Κόσμο και την Καλλιθέα. Οι κατηγορούμενοι μεταξύ άλλων αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσαν τυπικές απολογίες στον ανακριτή, καθώς δεν είχαν ενημερωθεί για το σύνολο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος τους. Επιπλέον, σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, δεν στάθηκε δυνατή, όπως προβλέπεται, η εχέμυθη επικοινωνία με τους εντολείς τους λόγω των ειδικών συνθηκών κράτησής τους στην Αντιτρομοκρατική. Στο υπόμνημα που υπέβαλαν, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται. Σημειωτέον ότι οι συνήγοροί τους εξέδωσαν το Σάββατο 2 Δεκέμβρη δελτίο Τύπου, όπου καταγγέλλουν μεταξύ άλλων κακοποίηση των 9 και μεταφορά κάποιων εξ αυτών σε νοσοκομεία. Καταγγέλλουν επίσης ότι την εμφανή κακοποίηση αγνόησαν οι δικαστικές αρχές, παρά την επισήμανση των συνηγόρων, «ενώ η ηγεσία του υπεύθυνου υπουργείου Δημόσιας Τάξης, διά στόματος κ. Τόσκα, υιοθέτησε με ευκολία την εκδοχή των αστυνομικών αρχών, ότι οι συλληφθέντες αυτοτραυματίστηκαν, αντί να διατάξει τη νόμιμη ΕΔΕ».

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Ετοιμάζονται για παζάρια και ρόλους

Τα επόμενα βήματά τους σχεδιάζουν στο χώρο της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, στην προσπάθεια εξασφάλισης μιας ακόμα εναλλακτικής για την αστική διαχείριση.

Αύριο αναμένεται κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών και κομματικών οργάνων Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, προς καλύτερο συντονισμό της κοινοβουλευτικής τους παρουσίας. Προηγούμενα, μιλώντας στο «Εθνος» η επικεφαλής του νέου, υπό σύσταση φορέα, και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, έκανε λόγο για «αναγέννηση» της παράταξής τους, «ώστε να γίνει ο καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων», χωρίς να αποκλείει μετεκλογική συνεργασία με τον οποιονδήποτε, σημειώνοντας ότι «οι ολοφάνερες διαφορές (σ.σ. από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) δεν αναιρούν την ανάγκη συνεννόησης, για τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής στα μείζονα ζητήματα» και ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ θα κληθούν να απαντήσουν την επομένη των εκλογών αν θέλουν και αν μπορούν να συμβάλλουν στην πολιτική σταθερότητα με ένα πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ