ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ωρα επαγρύπνησης και αγώνα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την ελληνική εμπλοκή

Μαχητική συγκέντρωση καταδίκης της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ από την ΕΕΔΥΕ έξω από το υπουργείο Αμυνας, την Κυριακή 3/12

Μαχητική συγκέντρωση καταδίκης της επικίνδυνης για το λαό συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ πραγματοποίησε την Κυριακή το απόγευμα η ΕΕΔΥΕ έξω από το υπουργείο Αμυνας, μετά την ολοκλήρωση του 18ου Συνεδρίου της. Ανθρωποι όλων των ηλικιών, με τη δυναμική παρουσία της νεολαίας, διατράνωσαν και απαίτησαν «Καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή, στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή», «Να κλείσουν οι βάσεις και τα στρατηγεία, καμιά συμμετοχή στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά». Το «παρών» έδωσαν φορείς του εργατικού και γυναικείου ριζοσπαστικού κινήματος.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Γιώργο Μαρίνο, Λουίζα Ράζου και Θοδωρή Χιώνη.

Πριν ολοκληρωθεί η κινητοποίηση, οι διαδηλωτές πέρασαν απέναντι και στάθηκαν έξω από τις πύλες του υπουργείου Αμυνας, όπου φώναξαν συνθήματα και επέδωσαν τα αιτήματά τους.

Στη συγκέντρωση εκ μέρους του ΜΑΣ απηύθυνε χαιρετισμό ο Μπάμπης Κολλιός, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα τόνισε ότι «οι φοιτητές - σπουδαστές δεν ανεχόμαστε οι νέοι ερευνητές επιστήμονες να χαραμίζουν τα μυαλά τους σε τέτοιους σκοπούς, την ώρα που θα μπορούσαν να συμβάλουν με το επιστημονικό τους έργο με έρευνα που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες».

Εξω από το υπουργείο Αμυνας
Εξω από το υπουργείο Αμυνας
Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από την Ελπίδα Παντελάκη, Γενική Γραμματέα της ΕΕΔΥΕ, η οποία επισήμανε την ανάγκη να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός ότι «η κυβέρνηση, με τη συμφωνία όλων των αστικών κομμάτων, ανέλαβε μεγάλες δεσμεύσεις πολύ επικίνδυνες για το λαό μας και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεσμεύτηκε για επέκταση και αναβάθμιση της βάσης της Σούδας και των άλλων βάσεων στην Ελλάδα, ως ορμητηρίων ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, την αναβάθμιση του στόλου των "F-16", που αφορά τις επιθετικές ανάγκες του ΝΑΤΟ και θα επιβαρυνθεί ο ελληνικός λαός με 2,4 δισ. δολάρια. Πήρε συγχαρητήρια για τη "ΝΑΤΟικότητα" της Ελλάδας και τη διάθεση πάνω από 2% του ΑΕΠ για τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ». Τόνισε ότι χρειάζεται «καθολική εναντίωση στις νέες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, που εκθέτουν τον ελληνικό λαό σε θανάσιμους κινδύνους και καθιστούν τη χώρα ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων».

Η Ελπ. Παντελάκη στάθηκε ακόμη στην ανάγκη «να μπολιάζεται η λαϊκή συνείδηση με το ότι η θέση των κομμάτων του κεφαλαίου και της κυβέρνησης περί "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" της Ελλάδας, είναι θέση που εκφράζει τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών ομίλων, για να επεκτείνουν τη δράση τους, να βελτιώσουν τη θέση τους στη μοιρασιά της λείας που προέρχεται από τη ληστεία των λαών.


Η λεγόμενη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που διαφημίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι συνέχεια της πολιτικής που ακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια όλες οι αστικές κυβερνήσεις, βουτηγμένη στα εγκλήματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Οι ισχυρισμοί περί "σταθερότητας" και "συμβολής" της Ελλάδας στην υπόθεση της ειρήνης είναι διάτρητοι και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα που ζούμε στην περιοχή μας: Πόλεμοι, προσφυγιά, μετανάστευση, πολυάριθμες θερμές εστίες που διαμορφώνουν το έδαφος ακόμα και για γενικευμένη πολεμική σύγκρουση, παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας, αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης, που ρυθμίζει τα σύνορα της Τουρκίας όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με την ευρύτερη περιοχή (Συρία, Ιράκ).

Είναι ώρα επαγρύπνησης και αγώνα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την ελληνική εμπλοκή. Να πέσει στο κενό η προσπάθεια να πειστεί ο λαός για ομοψυχία κάτω από τους λεγόμενους εθνικούς στόχους.

Καμιά σχέση δεν υπάρχει ανάμεσα στα συμφέροντα των μονοπωλίων και στα συμφέροντα και τις ανάγκες του ελληνικού λαού, που μοχθεί καθημερινά, κάτω από όλο και πιο δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική τους.

Πάλη για την πραγματική ειρήνη σημαίνει πάλη για την κατάργηση, την εξάλειψη των αιτιών που γεννούν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, πάλη ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα και την εξουσία του, που γεννά κρίσεις, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά».


Ολοκληρώθηκε το 18ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ

Από τις εργασίες του Συνεδρίου
Από τις εργασίες του Συνεδρίου
Με την εκλογή νέου Εθνικού Συμβουλίου και 11μελούς Γραμματείας ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες του 18ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ, που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Χαϊδαρίου, με τη συμμετοχή 278 αντιπροσώπων από 40 Επιτροπές Ειρήνης της περιφέρειας και από 18 Επιτροπές Ειρήνης της Αττικής.

Την εισήγηση της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ παρουσίασε στην έναρξη του 18ου Συνεδρίου η Γενική Γραμματέας της, Ελπίδα Παντελάκη, η οποία αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα στην ανάγκη να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας, ενάντια σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, στην πλούσια δράση της ΕΕΔΥΕ και των Επιτροπών Ειρήνης το προηγούμενο διάστημα, στην ανάγκη «να διαπεράσει τις λαϊκές δυνάμεις η θέση πως η υπεράσπιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, συνδέεται με την πάλη για την ανατροπή του πραγματικού αντιπάλου, του κεφαλαίου και της εξουσίας του.

Μέσα από την πλατιά ενημέρωση του λαού μας και τη δράση με το πλαίσιο της ΕΕΔΥΕ, να καλλιεργείται η ιδέα πως ο λαός δεν μπορεί να έχει καμιά εμπιστοσύνη στις αστικές κυβερνήσεις και στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες».

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Γιώργος Λαμπράκης, εκ μέρους της απερχόμενης διοίκησης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Θανάσης Παφίλης, γγ του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), και ο Μάλαμας Τσαρδάκης, εκ μέρους της ΚΕΘΑ.

Στο Συνέδριο μηνύματα απέστειλαν αδελφά κινήματα από την Κούβα, το Νεπάλ, τις ΗΠΑ, την Κύπρο, την Παλαιστίνη, την Ινδία, τη Νότια Αφρική, την Πορτογαλία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Βραζιλία.

Στις εργασίες παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Επίσης, παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, της ΕΕΔΔΑ, του ΜΑΣ, της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ κ.ά. Χαιρετισμό εκ μέρους του δημάρχου Χαϊδαρίου, Μιχάλη Σελέκου, ο οποίος βρίσκεται στις εργασίες του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα, διάβασε η Στέλλα Χατζηστεργίου, δημοτική σύμβουλος Χαϊδαρίου.

Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές του συνεδρίου, ήταν όταν ανέβηκε στο βήμα για να τραγουδήσει το συγκρότημα του Μουσικού Σχολείου Ιλίου, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που οργάνωσε το προηγούμενο διάστημα η ΕΕΔΥΕ σε σχολεία όλης της χώρας.

Το σώμα του Συνεδρίου ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της απερχόμενης Γραμματείας, καθώς και ψήφισμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, όπου εκφράζεται η «αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού κατά της ισραηλινής κατοχής, που διαιωνίζεται με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ». Η ΕΕΔΥΕ καταδικάζει την «υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απέναντι στο λαό της Παλαιστίνης» και απαιτεί «να εφαρμόσει την απόφαση της Βουλής, του Δεκέμβρη 2015, και να προχωρήσει άμεσα στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους».

Το νέο Εθνικό Συμβούλιο αποτελείται από 63 μέλη, ενώ η νέα Γραμματεία αποτελείται από τους:

Πρόεδρος: Τάσσος Σταύρος, Γενική Γραμματέας: Παντελάκη Ελπίδα, Αντιπρόεδροι: Ζώκας Νίκος, Λαμπράκης Γιώργος, Πλέσσας Διονύσης, Οργανωτικός Γραμματέας: Αναγνώστου Γρηγόρης, Οικονομική Υπεύθυνη: Σαμούρη Αγγελική, Μέλη: Μαργανέλης Χρήστος, Μπούκουρης Ανδριανός, Παναγιωτοπούλου Ευγενία, Τσαβδαρίδης Ηρακλής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ