ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ θα απαντηθεί στα μπλόκα!

Τα εξοντωτικά μέτρα της ΚΑΠ και του μνημονίου θα εφαρμοστούν μέχρι κεραίας, είπε χτες σε αντιπροσωπεία αγροτοσυνδικαλιστών από τη Θεσσαλία ο Β. Αποστόλου

Από τη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Από τη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Κάλεσμα προς τη μικρομεσαία αγροτιά να απαντήσει με αγώνες στον «πόλεμο που της έχει κηρύξει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» απηύθυναν οι εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν χτες το μεσημέρι, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, στην Αθήνα.

Κατά τη συνάντηση που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, η αντιπροσωπεία των αγροτών εισέπραξε μπόλικη ...κατανόηση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις τους, όμως την ίδια στιγμή εκφράστηκε η απόλυτη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμοστούν μέχρι κεραίας τα μέτρα που προβλέπει τόσο η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ όσο και το τρίτο μνημόνιο. Η «κατανόηση» επιστράφηκε στον υπουργό ως κοροϊδία και οι αγρότες ανακοίνωσαν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενισχύσουν τις κινητοποιήσεις τους πανελλαδικά.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι «ΕΕ και κυβέρνηση μάς κήρυξαν τον πόλεμο, θέλουν να μας αφανίσουν μέσα από την ΚΑΠ, η οποία κατά γράμμα - όπως είπε ο υπουργός - θα εφαρμοστεί γιατί υπάρχουν δεσμεύσεις. Εμείς λέμε ότι αυτά τα δεσμά πρέπει να σπάσουν για να μπορούμε να επιβιώσουμε και να έχουμε προοπτική, γιατί προοπτική για τη φτωχομεσαία αγροτιά με την ΚΑΠ και με το μνημόνιο που το ψήφισαν όλοι μαζί, δεν υπάρχει».

Κάλεσε, επίσης, τους αγρότες απ' όλη την Ελλάδα να στήσουν μπλόκα παντού και πρόσθεσε πως στην αυριανή Πανελλαδική Σύσκεψη που διοργανώνει η Επιτροπή των μπλόκων στον Παλαμά Καρδίτσας, θα παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. «Η κατεύθυνση είναι μία, ή αγωνίζεσαι για το σήμερα και για το αύριο, ή υπογράφεις και τη ληξιαρχική πράξη θανάτου σου και τελειώνεις», σημείωσε ο Β. Μπούτας.

Σημείωσε ακόμη την ανάγκη η φτωχομεσαία αγροτιά να ενώσει τους αγώνες της με τους άλλους εργαζόμενους και τους μικροεπαγγελματίες και τόνισε πως η κυβέρνηση «δεν είναι καθόλου καινούρια, έρχεται από παλιά και εφαρμόζει ακόμα παλιότερη πολιτική, η οποία μας έφτασε εδώ πού μας έφτασε και θα μας εξοντώσει. Δηλαδή, βρήκαν παπά, τον Τσίπρα, να θάψουν όσους έμεναν άθαφτοι μέχρι τώρα».

«Επιβάλλεται η φτωχομεσαία αγροτιά, που δυσκολεύεται ή αδυνατεί να παράγει, να βγει στα μπλόκα», είπε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, συμπληρώνοντας πως οι αγρότες και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα «δεν έδωσαν καμία λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για τον αφανισμό τους και θα αντισταθούν στους δρόμους».

Νωρίτερα, ο υπουργός Β. Αποστόλου, σε δηλώσεις του, είπε πως υπάρχει «σύγκλιση απόψεων» για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, αλλά «από εκεί και πέρα, η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι μια πραγματικότητα που οφείλουμε να την ακολουθούμε, πόσο μάλλον εμείς που έχουμε φέρει και ψηφίσει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους». Με αυτό το πλαίσιο δεδομένο, ο υπουργός είπε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, «για να απαλύνουμε όσο γίνεται τις επιπτώσεις, ειδικά στα δύο ζητήματα, το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό»...

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Αύριο η σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας

Αγρότες της Καρδίτσας κατευθύνονται με τα τρακτέρ τους στο μπλόκο του Δέλτα
Αγρότες της Καρδίτσας κατευθύνονται με τα τρακτέρ τους στο μπλόκο του Δέλτα
Αμεση ήταν η απάντηση των αγροτών της Θεσσαλίας στην αρνητική στάση της κυβέρνησης απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους, ενώ αύριο το μεσημέρι στις 12 μ. είναι προγραμματισμένη η σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, στο δημαρχείο του Παλαμά Καρδίτσας, όπου θα παρθούν αποφάσεις για παραπέρα κλιμάκωση και περιφερειακό συντονισμό των κινητοποιήσεων.

Σε ενίσχυση του μεγάλου μπλόκου στο Δέλτα με νέα τρακτέρ προχώρησαν οι αγρότες της Καρδίτσας. Τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών επιβεβαιώνει και το μπλόκο των Φαρσάλων, στην είσοδο της πόλης. Στον Τύρναβο, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο, με δεκάδες τρακτέρ. Στη συγκέντρωση, μίλησε ο Στ. Τσικριτζής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, τονίζοντας ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν πρόκειται να πτοηθούν και να υποχωρήσουν, αλλά θα συνεχίσουν και θα εντείνουν την πάλη τους. Μετά τη συγκέντρωση, οι αγρότες προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της τράπεζας Πειραιώς. Τρακτέρ έχουν βγει επίσης στην είσοδο της πόλης της Αγιάς, στο Μεγαλοχώρι και στη Φαρκαδόνα Τρικάλων, ενώ ετοιμάζονται να βγουν κι άλλα τις επόμενες μέρες.

Μαζική κινητοποίηση, με τα αγροτικά τους μηχανήματα, έξω από την Τράπεζα Πειραιώς (πρώην ΑΤΕ), στην Ορεστιάδα, έκαναν χτες το πρωί και οι αγρότες της περιοχής του Εβρου. Η οργή και η αγανάκτηση ξεχείλισαν, όχι μόνο για τη φοροληστεία και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και για τον κίνδυνο να κληθούν να επιστρέψουν τις ενισχύσεις από το 2009. Ο Γιάννης Μαργαριτίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα», που οργάνωσε την κινητοποίηση, κάλεσε τους αγρότες σε αγωνιστική ετοιμότητα και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Αλληλεγγύη στους απεργούς του «Ζούρα»

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», που βρίσκονται σε απεργία εδώ και 21 μέρες, οργανώνει η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ, την Κυριακή, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας. Στη συγκέντρωση θα πάρουν μέρος συνδικαλιστές από Ομοσπονδίες και Συνδικάτα. «Καλούμε τα σωματεία της περιοχής, τους εργαζόμενους, να δώσουν το "παρών" και να εκφράσουν, επίσης, την αλληλεγγύη τους, στηρίζοντας τον αγώνα των απεργών του "Ζούρα" με οικονομική βοήθεια και συλλογή τροφίμων», σημειώνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή της. Από την Αττική στη συγκέντρωση θα πάρουν μέρος αντιπροσωπείες από τα Συνδικάτα Χημικής Βιομηχανίας, Λογιστών, Λιθογράφων, Ηλεκτροτεχνιτών, Οικοδόμων, Εμποροϋπαλλήλων, Μετάλλου, Ιδιωτικής Υγείας, Επισιτισμού Τουρισμού, ΟΤΑ, Φάρμακο, Χρηματοπιστωτικού, ΣΕΤΗΠ, Ενέργειας, Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών. Κάλεσμα απευθύνει, επίσης, η Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών και τα συνδικάτα - μέλη της εργαζομένων ΕΒΓΑ, Κλαδικό Τροφίμων Αττικής, ΑΜΣΤΕΛ, PEPSI, Tasty.

Σε κλιμάκωση καλεί η ΔΑΣ στην «Carrefour - Μαρινόπουλος»

Τους εργαζόμενους στα καταστήματα, τις αποθήκες και τα γραφεία της επιχείρησης «Μαρινόπουλος ΑΕ», που πήραν μέρος στην απεργία την 1η Δεκέμβρη, χαιρετίζουν οι δυνάμεις της ΔΑΣ. Καλούν σε συνέχιση του αγώνα με Γενικές Συνελεύσεις στα παραρτήματα και προτείνουν μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην Αττική σε ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την Κυριακή.

Στην ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ αναφέρει: «Η πανελλαδική μας απεργία είναι η πρώτη μαζική απάντηση στην επίθεση της εργοδοσίας. Παρά τα εμπόδια που μπήκαν από την εργοδοσία, που χρησιμοποιούσε την τρομοκρατία σε κάθε χώρο, σε όλη την Ελλάδα, με τα στελέχη της. Το μηχανισμό απεργοσπασίας που έστησε, ακόμα και με εργαζόμενους υπό απόλυση, που τους έστειλε τη μέρα της απεργίας μας να δουλέψουν. Παρά το κλίμα αναμονής και φόβου που κυριαρχεί στη συνείδηση των συναδέλφων, που προσδοκώντας ανάκαμψη της εταιρείας ή χαμηλώνοντας τον πήχη των απαιτήσεών τους, θα εξασφαλίσουν τη θέση εργασίας τους.

Παρά τα εμπόδια που έβαλε η πλειοψηφία της κεντρικής διοίκησης του σωματείου μας, που δεν έκανε τίποτα για την οργάνωση της απεργίας, για την επιτυχία, για τη μαζικότητά της. Απεργία δε γίνεται με sms και αναρτήσεις στο e-mail της εργοδοσίας! Εληξαν την κεντρική απεργιακή κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία μέσα σε μια ώρα, για να μην ενοχληθεί η εργοδοσία από τη διαμαρτυρία μας για μειώσεις μισθών, κόψιμο επιδομάτων, απολύσεις, παρά την απαίτηση των εργαζομένων για συνέχεια».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org