ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
3ο ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Αναζητούν συμβιβασμούς για να προχωρήσουν οι μπίζνες του κεφαλαίου

Στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Α. Νταβούτογλου, επικεφαλής κλιμακίου υπουργών κι άλλων στελεχών της κυβέρνησής του, προκειμένου να προεδρεύσει μαζί με τον Ελληνα ομόλογό του Αντ. Σαμαρά, στο διήμερο 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας - Τουρκίας. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στο φόντο της έντασης της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Κύπρο, και εντάσσεται στην προσπάθεια των αστικών τάξεων των δύο χωρών να καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό, προκειμένου να προχωρήσουν οι μπίζνες του κεφαλαίου στην περιοχή.

Από ελληνικής πλευράς προγραμματίζεται να συμμετάσχουν οι υπουργοί Πολιτισμού, Τουρισμού, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Μεταφορών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κατά την παρουσία του στην Αθήνα, ο Α. Νταβούτογλου θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια. Επίσης, οι Αντ. Σαμαράς και Α. Νταβούτογλου θα απευθύνουν χαιρετισμό σε ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ που θα εστιάσει σε «συνεργασίες» στην Ενέργεια, στον Τουρισμό, στα τεχνικά έργα, στο χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα, στον αγροτικό και διατροφικό τομέα, και άλλους χρυσοφόρους για τα μονοπώλια κλάδους.

Σημειωτέον, όλα αυτά δρομολογούνται από τα μονοπώλια των δύο χωρών ενόσω συνεχίζεται η τουρκική κατοχή στην Κύπρο, η προκλητική παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας από πλευράς Αγκυρας, ενισχύονται οι κίνδυνοι νέου διχοτομικού σχεδίου τύπου «Ανάν» σε βάρος του κυπριακού λαού. Ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου πριν από λίγες μέρες υπεραμύνθηκε των τουρκικών κινήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άρση της παράνομης NAVTEX που εξέδωσε η Αγκυρα (λήγει τέλη του έτους) και το «Μπαρμπαρός» θα πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ ενόσω γίνεται το ΑΣΣ στην Αθήνα. Επιπλέον, η Αγκυρα φέρεται να κατέθεσε αίτημα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ώστε ο Α. Νταβούτογλου, μετά το ΑΣΣ, να «επισκεφτεί» τη Θράκη, συνοδεία των 10 υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, που θα έχει μαζί του.

Η διοργάνωση του ΑΣΣ, ενώ «τρέχουν» τα παραπάνω, αποδεικνύει ότι το μεγαλύτερο «εθνικό θέμα» για τα μονοπώλια είναι πάντα η διασφάλιση και ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Την ίδια ώρα, τα αστικά επιτελεία αξιοποιούν, παράλληλα, στο εσωτερικό των χωρών τους την όξυνση της έντασης, πάλι για τα δικά τους συμφέροντα: Ως εργαλείο εκφοβισμού και εκβιασμού των λαών, ώστε - με την επίκληση του «εθνικού κινδύνου» - να αμβλύνουν την ταξική πάλη και, πολύ βολικά για τα μονοπώλια, να στοιχηθούν πίσω από τα συμφέροντά τους και τους χειρισμούς που κάθε φορά επιλέγουν για να τα εξυπηρετήσουν.

ΚΥΠΡΟΣ
Εμπλοκή στους ανταγωνισμούς για την «ενεργειακή ασφάλεια» της ΕΕ

Σημαντικό μερίδιο από την πίτα της περιβόητης «ενεργειακής ασφάλειας» των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, της προσπάθειάς τους δηλαδή να εξασφαλίσουν απρόσκοπτο ανεφοδιασμό με φτηνό καύσιμο, επιδιώκει να διασφαλίσει η κυπριακή αστική τάξη, μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή της στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς και μονοπωλιακούς σχεδιασμούς.

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπης, σημείωσε χτες ότι τα έργα της Ανατολικής Μεσογείου αποτελούν δυνητικά νέα ενεργειακή πηγή της ΕΕ και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες επιπτώσεις σ' αυτά από την απόφαση της Ρωσίας να τερματίσει τον αγωγό «South Stream» μέσω Τουρκίας.

Τα «παζάρια» για το ρόλο συνολικά των ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής στην Ευρώπη αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες μέρες, με αφορμή και τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9/12 (όπου θα συναντηθούν και οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ). Ο Γ. Λακκοτρύπης ανέφερε μάλιστα ότι στις 8/12 θα συναντήσει τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Επίτροπο Ενέργειας, Μάρος Σέφκοβιτς. Οι δυο τους θα συζητήσουν τις προοπτικές της Κύπρου όσον αφορά την «ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης αλλά και την πιθανή χρηματοδότηση μελετών για τον αγωγό μεταξύ Ανατολικής Μεσογείου, Κύπρου και Ελλάδας.

Στο μεταξύ, ενδεικτικά των εντεινόμενων διεργασιών είναι χτεσινά δημοσιεύματα κυπριακών ΜΜΕ που εμφανίζουν και πάλι τη Ρωσία να «τάσσεται στο πλευρό» της Λευκωσίας, τον Πρόεδρο Πούτιν να απορρίπτει «πιέσεις» να στηρίξει την τουρκική προκλητικότητα (στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ερντογάν) και επιχαίρουν ότι το ταξίδι Αναστασιάδη στη Μόσχα δεν ακυρώθηκε αλλά μόνο αναβλήθηκε λόγω της χειρουργικής επέμβασης στην καρδιά.

Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Β. Μποζκίρ, επισκέφτηκε τα Κατεχόμενα, όπου, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά χρησιμοποιεί την ΕΕ σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. Επίσης, είπε ότι το Κυπριακό είναι θέμα «αξιοπιστίας» για τον ΟΗΕ και αν αυτός δεν κάνει τα αναγκαία βήματα για επίλυσή του δε θα απαλλαγεί από το χαρακτηρισμό του «αποτυχημένου διεθνούς οργανισμού». Ο Β. Μποζκίρ ανέφερε ότι θα έχει επαφές στις Βρυξέλλες μεταξύ άλλων και για το φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ, συμπληρώνοντας ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί ο αγωγός που θα μεταφέρει νερό από την Τουρκία στα Κατεχόμενα και αυτό να χρησιμοποιηθεί ως «στρατηγικό στοιχείο».

  • Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας απέστειλε ευχές για ταχεία ανάρρωση στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Στον επίσημο εορτασμό του ΠΝ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραβρεθεί στον επίσημο εορτασμό του Πολεμικού Ναυτικού και της επετείου των νικηφόρων ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913, που διοργανώνει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, αύριο Σάββατο, στις 11 π.μ., στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί σήμερα Παρασκευή, στις 17:00 με τη Διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Σήμερα η συνέντευξη Τύπου του Δ. Κουτσούμπα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, σήμερα Παρασκευή στις 11 π.μ., με θέμα: Οι πολιτικές εξελίξεις και η νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση και το λαϊκό εισόδημα.

Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Αμαλία» (Λεωφόρος Αμαλίας 10).

«Μήνυμα» με παραβάσεις και παραβιάσεις...

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά... δέκα αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα της Τουρκίας προχώρησαν χτες σε 15 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και 29 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, μία μόλις μέρα πριν καταφτάσει στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας για το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.

Σαφές μήνυμα της τουρκικής αστικής τάξης ότι το παζάρι με τα ελληνικά μονοπώλια για το ποιος θα έχει προβάδισμα στην εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πόρων σε Αιγαίο και Κύπρο θα είναι σκληρό...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ