ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Πλούσια δράση της ΟΓΕ για την Υγεία

Από την εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Ροδόπης
Από την εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Ροδόπης
Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες των Συλλόγων και Ομάδων της ΟΓΕ στο πλαίσιο της καμπάνιας της Ομοσπονδίας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η καμπάνια θα κορυφωθεί με ημερίδα, με θέμα «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Γυναίκες», την Τετάρτη 10 Δεκέμβρη, στις 5 μ.μ., στο «Μαγγίνειον» αμφιθέατρο του Αρεταίειου Νοσοκομείου (στάση Μέγαρο Μουσικής, είσοδος από Μιχαλακοπούλου).

Η Ομάδα Λαμίας της ΟΓΕ έκανε την περασμένη Δευτέρα παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του νοσοκομείου της πόλης. Στη συνάντηση με τον διοικητή, η αντιπροσωπεία της Ομάδας έθεσε την ανάγκη για στελέχωση όλων των μονάδων Υγείας με μόνιμες θέσεις εργασίας, για πρόληψη, προστασία και αποκατάσταση της υγείας των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας.

Απέναντι στις διεκδικήσεις αυτές, ο διοικητής κάλεσε τις γυναίκες να αντιμετωπίζουν με ...καλή διάθεση και θετική ενέργεια (!) τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, να είναι ικανοποιημένες που οι ελλείψεις του Νοσοκομείου, των Κέντρων Υγείας και των ελάχιστων Αγροτικών Ιατρείων είναι λιγότερες στη Φθιώτιδα σε σύγκριση με άλλες Περιφερειακές Ενότητες.

Δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Σε εκδηλώσεις με επίκεντρο την Υγεία και την πρόληψη προχωρούν μια σειρά Σύλλογοι και Ομάδες. Μεταξύ αυτών, οι σύλλογοι σε Πετρούπολη, Ιλιον, Κερατσίνι και Θεσσαλονίκη.

Ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης οργάνωσε αντίστοιχη εκδήλωση το περασμένο Σάββατο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Α΄ ΚΑΠΗ Κομοτηνής, με ομιλητές την Ε. Πράπα, γυναικολόγο, και τον Ν. Φακιρίδη, παιδίατρο και μέλος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» Γιατρών. Στην εκδήλωση συμμετείχε και αντιπροσωπεία του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής».

Η Ε. Πράπα, μιλώντας για τη σημασία της πρόληψης, υπενθύμισε πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με την οποία το 65% των πολιτών θεωρεί ότι η κατάσταση στο ελληνικό Σύστημα Υγείας έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ το 35% δηλώνει ότι τους τελευταίους 6 μήνες (μετά το ΠΕΔΥ), αν και είχε πρόβλημα υγείας δεν χρησιμοποίησε κάποια Υπηρεσία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στη συνέχεια, ο Ν. Φακιρίδης αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης που αποτελεί εξειδίκευση της στρατηγικής της ΕΕ για μείωση του «μη μισθολογικού κόστους», ανάπτυξη «ανταγωνιστικών και οικονομικά βιώσιμων συστημάτων Υγείας», ενίσχυση της λειτουργίας των κρατικών μονάδων Υγείας ως «αυτοτελών οικονομικών μονάδων», δηλαδή σαν επιχειρήσεις. Υπενθύμισε τη χαρακτηριστική, για το τι σημαίνουν τα παραπάνω, τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντόπουλου, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στη Βουλή, ο οποίος υποστήριξε πως «δεν είναι δυνατόν σε ένα νοσοκομείο, όπως της Ικαρίας ή της Λήμνου ή της Καρπάθου ή της Καρύστου να έχεις γυναικολόγο για 10 με 20 τοκετούς το χρόνο».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διαμαρτυρία των εργαζομένων για τα «σαραβαλάκια» του ΕΚΑΒ

Eurokinissi

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί, εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ. Διεκδικούν να ανανεωθεί ο στόλος των ασθενοφόρων, διότι, όπως καταγγέλλουν, αρκετά από αυτά είναι προβληματικά, λόγω παλαιότητας, και επικίνδυνα για τη μεταφορά των ασθενών.

Το θέμα για τα παλιωμένα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου με Ερώτησή τους για τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη.

Στην Ερώτηση αναφέρουν: «Η πολιτική της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, κάνει όλο και πιο δύσκολη την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Υγείας, με επικίνδυνες συνέπειες για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες και τους εργαζόμενους σε αυτή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά, εξαιτίας των γερασμένων και επικίνδυνων ασθενοφόρων. Το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης διαθέτει 60 ασθενοφόρα, εκ των οποίων μόνο τα 23 και δύο μηχανές βγαίνουν σε κίνηση. Επίσης, σε κίνηση βγαίνουν και οι δύο κινητές μονάδες, οι οποίες όμως χρονολογούνται από το 1997 και σύμφωνα και με τη διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης χρειάζονται αντικατάσταση. Οι εργαζόμενοι είναι αγανακτισμένοι, καθώς είναι αναγκασμένοι να βγάζουν στην κυκλοφορία ασθενοφόρα τα οποία χαλάνε στη μέση του δρόμου, ακόμη και την ώρα της διακομιδής ενός επείγοντος περιστατικού, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές ασθενών και διασωστών. Για την αντικατάσταση των παλιών ασθενοφόρων, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο των οποίων θα "παραδώσουν" στον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης τα πρώτα έξι ασθενοφόρα, τα οποία έχουν συμπληρώσει 500.000 χιλιόμετρα και είναι ακατάλληλα πλέον για διακομιδές. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν άλλα οκτώ ασθενοφόρα, τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν ήδη συμπληρώσει 470.000 χιλιόμετρα, ενώ ο διαγωνισμός για την αγορά νέων ασθενοφόρων εκκρεμεί εδώ και επτά χρόνια. Επιπλέον, προβλήματα αντιμετωπίζουν με την προμήθεια των ανταλλακτικών, η οποία καθυστερεί πάρα πολύ, ενώ παράλληλα στο συνεργείο του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη έχουν μείνει μόνο δύο τεχνικοί».

Και η Ερώτηση καταλήγει: «Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για την άμεση προμήθεια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης με τα απαραίτητα ασθενοφόρα και κινητές μονάδες, προκειμένου να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού της περιοχής στον τομέα της Υγείας».

«Εμβολισμός»... πορτοφολιών αντί αρτηριών!

Την παράδοση των ασθενών που χρειάζονται εμβολισμό εγκεφαλικών αρτηριών στην επιχειρηματική δραστηριότητα, που οδηγεί σε αφαίμαξη τόσο των ίδιων των ασθενών όσο και των ταμείων τους, είχε καταγγείλει με ανακοίνωσή της (12.11.2014) η 5μελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του «Ευαγγελισμού».

Ο εμβολισμός εγκεφαλικών αρτηριών, που όταν γίνει έγκαιρα σώζει ζωές, είναι απαραίτητος σε αιμορραγίες εγκεφαλικών ανευρυσμάτων, σε δυσπλασίες αγγείων και σε όγκους. Για να είναι δυνατή αυτή η επεμβατική θεραπεία πρέπει το νοσοκομείο να διαθέτει σύγχρονο αγγειογράφο και ΜΕΘ και τις ιατρικές ειδικότητες νευροχειρουργού, αναισθησιολόγου, επεμβατικού ακτινολόγου και επεμβατικού νευροακτινολόγου (εξειδίκευση διετής, που πρέπει να πάρει νευροχειρουργός ή ακτινολόγος, αφού αποκτήσει την ανάλογη εμπειρία σε κέντρο όπου γίνονται εμβολισμοί).

Στη χώρα μας γίνονται περίπου 1.200 εμβολισμοί το χρόνο. Στην Αττική τέτοια δυνατότητα έχουν μόνο τρία δημόσια νοσοκομεία (Ερυθρός, 401 και 251 Αεροπορίας) και επτά (7) ιδιωτικά. Στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουν μόνο δύο ιδιωτικά (Θεσσαλονίκη και Πάτρα). Το κρατικό τιμολόγιο είναι 9.000 ευρώ, όμως η εμπειρία δείχνει ότι το ελάχιστο κόστος για τον ασθενή που καταφεύγει στον ιδιωτικό τομέα είναι 20.000 ή και παραπάνω σε περιπτώσεις επιπλοκών, που είναι πολύ συχνές. Μπορεί ο ίδιος ασθενής να χρειαστεί δύο και τρεις εμβολισμούς με μέσο κόστος περίπου 30.000 ευρώ. Δηλαδή, στις 1.000 επεμβάσεις περίπου στον ιδιωτικό τομέα x 30.000 = 30.000.000 ευρώ το κόστος για τους ασθενείς και τα ταμεία. Δηλαδή για τους επιχειρηματίες υγείας λεφτά υπάρχουν.

«

Εδώ και 12 χρόνια, όπως ανέφερε η 5μελής Επιτροπή, οι εκάστοτε Διοικήσεις του "Ευαγγελισμού" έχουν πάρει κατ' επανάληψη αποφάσεις για διενέργεια εμβολισμών στο Νοσοκομείο. Παρόμοια απόφαση πάρθηκε εσχάτως αφού η Διοίκηση διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν ο απαραίτητος εξοπλισμός και οι ειδικότητες. Υπάρχει Υπουργική απόφαση από το 2006 που καθορίζει ότι εκτός από τα Νοσοκομεία του Ερυθρού Σταυρού, το 401 και της Αεροπορίας, δυνατότητα εμβολισμού να αποκτήσει ο "Ευαγγελισμός" και το Νοσοκομείο "Γεννηματάς". Υπάρχει μάλιστα και η σωστή πρόταση τα 5 Νοσοκομεία να εφημερεύουν εναλλάξ για τα επείγοντα περιστατικά εγκεφαλικών αιμορραγιών».

Ιδού και η συνέχεια, όπως καταγγέλλει ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ: «Στις αρχές του 2014, με απόφαση του ΚΕΣΥ, δόθηκε η δυνατότητα και η άδεια διενέργειας εμβολισμών σε δύο νοσοκομεία. Η υπ' αριθμόν 12 έγκριση του ΚΕΣΥ αναφερόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, που έχει το στελεχικό δυναμικό και εξοπλισμό εδώ και πολύ καιρό και απλά περιμένει την απόφαση του ΚΕΣΥ να αναρτηθεί στη "ΔΙΑΥΓΕΙΑ" για να ξεκινήσουν οι εμβολισμοί. Η υπ' αριθμόν 13 απόφαση, που πάρθηκε σε μεταγενέστερη συνεδρίαση, έχει αναρτηθεί στη "ΔΙΑΥΓΕΙΑ" από το Μάιο του 2014. Ο έρωτας κι ο βήχας δεν κρύβονται, που λέει ο λαός. Η κυβέρνηση και το ΚΕΣΥ έδειξαν την προτίμησή τους στην ιδιωτική επιχειρηματική δράση. Αλλά κι όσοι μιλούν για "υγιείς" επιχειρήσεις στο χώρο της υγείας απλά υπόσχονται τη συντήρηση της σημερινής επιχειρηματικής δράσης. Είναι ευθύνη των λαϊκών στρωμάτων να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση».


Γ.Μ.

Εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη

Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην Υγεία και οι επιπτώσεις στις γυναίκες και τα παιδιά. Ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν υγεία είναι αγώνας για τη ζωή», διοργανώνουν ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης, το ΠΑΜΕ Υγείας και το ΜΑΣ την Κυριακή 7 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης.

Η εκδήλωση οργανώνεται στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΟΓΕ για την Υγεία. Θα μιλήσουν: Σάββας Δευτεραίος, ακτινολόγος, καθηγητής του τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ, Εύα Βλισίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αλεξανδρούπολης (μέλος ΟΓΕ), και Δήμητρα Πιτροπάκη, φοιτήτρια Μοριακής Βιολογίας, μέλος του ΜΑΣ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ