ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΜΕ - ΟΓΕ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ - ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»
Να δοθεί εκπαιδευτική άδεια στον 21χρονο κρατούμενο

Διάβημα διαμαρτυρίας, χτες, στον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου

Να δοθεί εκπαιδευτική άδεια στον 21χρονο κρατούμενο Νίκο Ρωμανό απαίτησε, χτες, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη και των δημάρχων Καισαριανής και Χαϊδαρίου, Ηλία Σταμέλου και Μιχάλη Σελέκου, αντίστοιχα, σε παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η αντιπροσωπεία, που συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης, απαίτησε να δοθεί εκπαιδευτική άδεια στον Νίκο Ρωμανό, ώστε να μπορεί να παρακολουθήσει απρόσκοπτα τις σπουδές του. Κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης ως απαράδεκτη και αδικαιολόγητη και τόνισε ότι έχει την ευθύνη να πάρει άμεσα πρωτοβουλία, για να λυθεί εδώ και τώρα το ζήτημα. Τόνισε, επίσης, ότι θεωρεί αναφαίρετο το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στη μόρφωση, ιδιαίτερα για έναν νέο άνθρωπο. Ετσι, λοιπόν, κάθε απαγόρευση των εκπαιδευτικών αδειών σε κρατούμενους είναι απαράδεκτη και πρέπει άμεσα να αρθεί.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε όσα είπε και προχτές σε συνέντευξη Τύπου και συγκεκριμένα ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δεν του δίνει καμία δυνατότητα παρέμβασης.

Ωστόσο, όπως τονίστηκε από την αντιπροσωπεία, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, ενώ η στάση της προκαλεί πολλά ερωτήματα. Και απαίτησε να δοθεί εκπαιδευτική άδεια στον Νίκο Ρωμανό.

Ερωτήματα προκαλεί η άρνηση της κυβέρνησης

Δήλωση του Γιάννη Γκιόκα, μετά από συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης

Ενημέρωση σε εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων σχετικά με την υπόθεση Ρωμανού έκανε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης. Μετά τη συνάντηση, ο Γιάννης Γκιόκας, που εκπροσώπησε το ΚΚΕ, δήλωσε:

«Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη και πρέπει να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο ότι θα χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια στο Νίκο Ρωμανό. Το δικαίωμα στη μόρφωση είναι αναφαίρετο και πρέπει να εξασφαλίζεται και για εκείνους που κρατούνται στις φυλακές. Αλλωστε, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους, η εκπαίδευση και η μόρφωση είναι αναπόσπαστα στοιχεία της κοινωνικής επανένταξης.

Εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας σχετικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα μαθήματα εξ αποστάσεως. Αυτό θα οδηγήσει στην υπονόμευση του θεσμού των εκπαιδευτικών αδειών, που θα δίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Οι εκπαιδευτικές άδειες είναι αναγκαίες και πρέπει να δίνονται στις περιπτώσεις που προβλέπεται.

Από κει και πέρα, η συνεχιζόμενη άρνηση χορήγησης άδειας στον Ν. Ρωμανό δημιουργεί ερωτήματα και ρίχνει λάδι στη φωτιά, σε μια περίοδο που ο λαός πρέπει να στρέψει την προσοχή του στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται και στην οργάνωση της πάλης του».

Στη συνάντηση παραβρέθηκε από το ΚΚΕ και η Λίνα Κροκίδη, υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε κίνδυνο η υγεία του 21χρονου

Η ζωή του κρατούμενου απεργού πείνας, Ν. Ρωμανού, βρίσκεται σε κίνδυνο, αφού, μετά την απόρριψη του αιτήματος για χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών, συνεχίζει την απεργία πείνας για 26η μέρα σήμερα. Το ανοσοποιητικό του σύστημα έχει καταρρεύσει. Χτες παρουσίασε λιποθυμικό επεισόδιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διοικητή του Γενικού Κρατικού, όπου νοσηλεύεται, «ανατάχθηκε με την παρέμβαση των θεραπόντων ιατρών. Ο ασθενής υποβάλλεται σε εργαστηριακό έλεγχο για την τεκμηρίωση της κατάστασής του».

Να σημειωθεί ότι οι γονείς του 21χρονου κρατούμενου απορρίπτουν τη λύση της τηλεδιάσκεψης για τις σπουδές του γιου τους που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. «Είναι ανεπίτρεπτο να προτείνονται εικονικά δικαιώματα όταν η απεργία πείνας του γιου μας είναι πραγματική», αναφέρουν σε επιστολή τους.

Στο μεταξύ, την ετυμηγορία τους ως προς την ενοχή ή την αθωότητα των 18 κατηγορουμένων στην 3η δίκη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ανακοίνωσε χτες το δικαστήριο. Ποινές ανακοινώθηκαν μόνο για δύο κατηγορούμενους, την Στ. Αντωνίου και τον Κ. Παπαδόπουλο, οι οποίοι κρίθηκαν και αθώοι ως προς την συμμετοχή τους. Ενοχοι κρίθηκαν οι υπόλοιποι και αναμένεται απόφαση για τις ποινές στις 18 Δεκέμβρη.

Το δικαστήριο δέχτηκε την εκκρεμοδικία, ότι δηλαδή «είναι απαράδεκτη η ποινική δίωξη για όσους έχουν ήδη καταδικαστεί με τον «"τρομονόμο" με απόφαση προηγούμενου δικαστηρίου.» Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, αυτή η απόφαση μπορεί να αποτελέσει «δείκτη» για τον Ν. Ρωμανό, που είχε παραπεμφθεί για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση, για τη ληστεία στο Βελβεντό και έχει αθωωθεί από το δικαστήριο. Να σημειωθεί ότι ο Ν.Ρωμανός είναι και υπόδικος και παραπέμπεται με τον «τρομονόμο».

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Συζήτηση για τη στέγαση των Σύρων προσφύγων

Eurokinissi

Αρνήθηκε η δημοτική αρχή Αθήνας να υιοθετήσει ψήφισμα του Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) του δήμου που ζητά, ανάμεσα σε άλλα, να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης (στέγη, τροφή κ.λπ.) για τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος και ο δήμος να συμβάλει στην αποφασιστική επίλυση του θέματος.

Αντιπροσωπεία των προσφύγων, που βρέθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζήτησε από το δήμο να φροντίσει για τη στέγασή τους, παραχωρώντας χώρους της πόλης. Ο δήμαρχος, Γ. Καμίνης, αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα παραχωρηθούν κάποιοι χώροι από το Δήμο και την Εκκλησία που όμως δεν καλύπτουν το σύνολο των προσφύγων, ενώ αρνήθηκε το ψήφισμα του ΣΕΜ να αποτελέσει και ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου. Οπως είπε, η Εκκλησία θα διαθέσει μια πολυκατοικία για τη στέγαση περίπου 30 οικογενειών, ενώ ο δήμος θα διαθέσει κενά δωμάτια που υπάρχουν στον ξενώνα αστέγων και στον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών. Το δε κέντρο υποδοχής και αλληλεγγύης θα αναλάβει τη σίτιση και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Κατέθεσε δε την... ανησυχία του για την εικόνα της πλατείας Συντάγματος, λέγοντας ότι «έχει έναν ισχυρό συμβολισμό για το ηθικό των πολιτών και πρέπει να προστατευτεί το κέντρο της Αθήνας». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Α. Σπηλιωτόπουλος είπε ότι «η Αθήνα δεν είναι τόσο γιορτινή όσο θα έπρεπε», ενώ ο Β. Καπερνάρος ζήτησε «να φύγουν σήμερα» οι Σύροι πρόσφυγες από την πλατεία Συντάγματος, γιατί είναι η πλατεία της πόλης...

Από την πλευρά του, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», υπογράμμισε ότι ο δήμος πρέπει να σταθεί πολιτικά απέναντι στο ζήτημα των προσφύγων και ζήτησε το ψήφισμα του ΣΕΜ να γίνει και ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου. Τόνισε, επίσης, ότι θα πρέπει η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής, η Περιφέρεια και ο Δήμος να αντιμετωπίσουν από κοινού το θέμα της στέγασης των προσφύγων, φροντίζοντας για την επινοικίαση ξενοδοχείου σε οποιοδήποτε μέρος του Λεκανοπεδίου.

Θερμά συλλυπητήρια

Η Διεύθυνση, η Συντακτική Επιτροπή και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη» εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στη συντρόφισσα Δέσποινα Ορφανάκη του Διεθνούς Τμήματος και στους συγγενείς της, για την απώλεια της μητέρας της Αντωνίας, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο. Με επιθυμία της οικογένειας, η σορός της θα αποτεφρωθεί.

Απαγόρευση διαδηλώσεων

Απαγόρευση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων διέταξε χτες η κυβέρνηση μέσω της Αστυνομίας. Λόγω της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής αποφάσισε την απαγόρευση συγκεντρώσεων και πορειών από τις 6 το πρωί της Παρασκευής έως τις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές δε θα διωχτούν οι Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται στο Σύνταγμα. Στο μεταξύ, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στις 5 μ.μ. της Παρασκευής έξω από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».

Τέλος, στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου έχουν προγραμματιστεί στο κέντρο της Αθήνας συγκεντρώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το Δεκέμβρη του 2008. Αναμένεται να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις και το απόγευμα της ίδιας μέρας.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Σοβαρά προβλήματα και ένας αγνοούμενος

Προβλήματα στην κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο των νομών Θεσσαλονίκης και Κιλκίς δημιουργήθηκαν εξαιτίας της υπερχείλισης του Γαλλικού ποταμού από την ισχυρή βροχόπτωση. Χτες στη Θεσσαλονίκη είχε διακοπεί η κυκλοφορία στη Δημοτική Οδό από Σίνδο προς Βιολογικό Καθαρισμό, στη Δημοτική Οδό από Πεντάλοφο προς Βουστάσια και στη Δημοτική Οδό από Πεντάλοφο προς Φιλαδέλφεια.

Επίσης, λόγω υπερχείλισης χειμάρρου είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή Οδό Λαγκαδά - Ασσήρου και Λαγκαδά - Ηρακλείου.

Στο μεταξύ, απεγκλωβίστηκε σώος ο οδηγός που εγκλωβίστηκε μέσα στο όχημά του, όταν παρασύρθηκε ενώ επιχειρούσε να περάσει από ρέμα που είχε υπερχειλίσει σε αγροτική περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας Θεσσαλονίκης.

Στο Κιλκίς η κυκλοφορία των οχημάτων είχε διακοπεί στις Επαρχιακές οδούς: Ακροποταμιάς - Λαοδικηνού, Αργυρούπολης - Σεβαστού, Τερπύλου - Μεταξωχωρίου, καθώς και από το Δ.Δ. Γαλλικού προς το Δ.Δ. Μανδρών.

Στον Εβρο παρουσιάστηκε απότομη αύξηση της στάθμης του ποταμού Εβρου. Στην απότομη αύξηση των υδάτων αποδίδεται η εξαφάνιση 49χρονου αστυνομικού, ο οποίος ήταν με τη βάρκα του στις εκβολές του ποταμού Εβρου και αγνοείται από την Τετάρτη. Μέχρι και χτες το βράδυ συνεχίζονταν οι έρευνες της αστυνομίας και του λιμενικού για τον εντοπισμό του, κυρίως στο νότιο τμήμα του ποταμού.

Πανελλαδικό δημοψήφισμα δικηγόρων

Με «όχι» απάντησαν οι δικηγόροι όλης της χώρας για τον νέο κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του πανελλαδικού δημοψηφίσματος από τους 23.235 που προσήλθαν να ψηφίσουν σε σύνολο 41.508 εγγεγραμμένων οι 21.132 (93,12%) ψήφισαν «όχι» στις αλλαγές και 1.571 (6,86%) ψήφισαν «ναι». Καταγράφηκαν, επίσης, 156 λευκά ψηφοδέλτια και 184 άκυρα. Υπέρ της αποχής διαρκείας τάχθηκαν 11.585, υπέρ της στοχευμένης ή περιορισμένης διάρκειας τάχθηκαν 7.962. Επίσης, βρέθηκαν και 1.700 ψηφοδέλτια χωρίς να συμπληρώνονται τα κουτάκια με τις μορφές πάλης.

Να θέσει τέλος στη ζωή του, πέφτοντας από την ταράτσα διώροφου κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας, Βαλτετσίου και Ζωοδόχου Πηγής, απειλούσε χτες 50χρονος. Στο σημείο έσπευσε όχημα της Πυροσβεστικής, οι άντρες του οποίου έστησαν κάτω από το διώροφο στρώμα διάσωσης, πάνω στο οποίο έπεσε ο 50χρονος. Στη συνέχεια, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, αφού παρέσχε τις πρώτες βοήθειες μετέφερε τον 50χρονο σε νοσοκομείο. Ο άνδρας είναι πατέρας προφυλακισμένου για την υπόθεση των «Πυρήνων της Φωτιάς» και, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση του Ν. Ρωμανού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ