ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
«Ψαλίδι» στις προσδοκίες ανάκαμψης με διαδοχικά πακέτα στο κεφάλαιο

Από το προχτεσινό Γιούρογκρουπ
Από το προχτεσινό Γιούρογκρουπ
Σε επαναξιολόγηση προς το χειρότερο των δεδομένων της ελληνικής οικονομίας προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, με φόντο την περαιτέρω βύθιση της οικονομικής δραστηριότητας και ενόψει του τελικού σχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς το τέλος της μεθεπόμενης βδομάδας. Οι προβλέψεις στο προσχέδιο προϋπολογισμού ενσωματώνουν μόνο ένα τμήμα της κατάστασης που προδιαγράφεται για το προσεχές διάστημα, ενώ επαναξιολογούνται προς το χειρότερο οι μεταβολές του ΑΕΠ, συμπαρασύροντας προφανώς και τα σχέδια για τον κρατικό προϋπολογισμό (φορολογικά έσοδα, δαπάνες κ.ά.).

«Τα πράγματα εξελίσσονται χειρότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και προφανώς η επίδραση στην οικονομία θα είναι πιο έντονη, άρα είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε πρόσθετα μέτρα», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας στον απόηχο της προχτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, προαναγγέλλοντας νέα πακέτα ενίσχυσης του κεφαλαίου. Μιλώντας στην ιστοσελίδα «Παραπολιτικά», ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 2,5% - 3% του ΑΕΠ για κάθε κράτος της ΕΕ.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει την έκθεση με τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις, με φόντο τη «βαθιά ύφεση ιστορικών διαστάσεων», στην οποία αναφέρονται και σε προηγούμενες εκθέσεις, και αυτό παρά τα διαδοχικά πακέτα στήριξης των ομίλων τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών - μελών. Η προηγούμενη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις Εαρινές Προβλέψεις 2020, προειδοποιούσε ότι «μια σοβαρότερη και πιο μακροχρόνια πανδημία από αυτή που προβλέπεται σήμερα θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ σε σχέση με την παραδοχή στο βασικό σενάριο της πρόβλεψης».

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των ομίλων, η ανακοίνωση που εξέδωσε το Γιούρογκρουπ μετά την προχτεσινή συνεδρίαση υπογραμμίζει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόστηκαν σε εθνικό επίπεδο το 2020 ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ.

Από την πλευρά του, ο Χρ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε μέτρα 6% - 7% του ΑΕΠ. Οσο για τα επόμενα πακέτα, προσβλέπουν να λάβουν το συντομότερο δυνατό προκαταβολές από τα ευρωπαϊκά ταμεία στήριξης του κεφαλαίου. Πέρα από το «Ταμείο Ανάκαμψης» με τα 750 δισ. ευρώ, στο προχτεσινό Γιούρογκρουπ συζητήθηκαν και τα άλλα τρία «δίχτυα ασφαλείας» που θα εφαρμοστούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, συνολικού ύψους 540 δισ. ευρώ.

Οι εν λόγω μηχανισμοί συμφωνήθηκαν στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ τον Απρίλη του 2020 και αφορούν:

-- Το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ύψους έως και 100 δισ. ευρώ, για τη λεγόμενη «αντασφάλιση της εργασίας», δηλαδή το περαιτέρω ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων, με κρατική επιδότηση των εργοδοτών για τα κάθε είδους προγράμματα «μερικής απασχόλησης».

-- Την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων, με αύξηση της δυνατότητάς του κατά 200 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.

-- Τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για όλα τα κράτη - μέλη, με δυνατότητα χρηματοδότησης μέχρι 240 δισ. ευρώ. Λόγος γίνεται για αξιοποίηση ποσών στο 2% του ΑΕΠ ως δείκτη αναφοράς για τη διαθέσιμη χρηματοδότηση προς τα κράτη - μέλη, με προσαρμογές ανάλογες με τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης σε κάθε οικονομία.

Με το Σωματείο Εργαζομένων Σκαραμαγκά

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί με το Σωματείο Εργαζομένων Σκαραμαγκά, αύριο Παρασκευή στις 11 π.μ. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό.

Με την Πανελλαδική Επιτροπή Πρόγραμμα ΟΑΕΔ 4000 στην Υγεία

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί με την Πανελλαδική Επιτροπή Πρόγραμμα ΟΑΕΔ 4000 στην Υγεία, αύριο Παρασκευή στις 9.30 π.μ. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org