ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
«Προσδοκίες» ξανά...

«Η νίκη του υποψήφιου του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζο Μπάιντεν, θα αποτελέσει σημαντική, θετική εξέλιξη για την ενίσχυση αυτών των αγώνων», δηλαδή των «πολύμορφων κοινωνικών κινημάτων των ΗΠΑ». Ετσι τοποθετήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις εκλογές στις ΗΠΑ. Και δεν είναι η πρώτη φορά που παίρνει θέση «στηρίζοντας» τον ενδεχόμενο αυριανό Πρόεδρο των ΗΠΑ, τροφοδοτώντας κάλπικες προσδοκίες στο λαό ότι έχει να περιμένει κάτι θετικό από μια τέτοια εναλλαγή. Τα ίδια έκανε και όταν εξελέγη ο Ομπάμα το 2008, που αν και μικρό οπορτουνιστικό κόμμα τότε, είχε βγει με πρωτοσέλιδο της «Αυγής» να πανηγυρίσει τις «νέες προσδοκίες» και να ...ανακοινώσει ότι «σταματούν οι πόλεμοι»! Τα αποτελέσματα τα είδε όλος ο κόσμος... Βέβαια, επειδή οι καιροί έχουν γυρίσματα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση πια, «τα βρήκε» και με τον Τραμπ όταν απαιτήθηκε, καταλήγοντας ότι τελικά είναι ...«διαβολικά καλός», ανακοινώνοντας τη μετατροπή της Ελλάδας σε προκεχωρημένο ΝΑΤΟικό φυλάκιο στην περιοχή. Από την καλλιέργεια αυταπατών στο «ρεαλισμό» του ΝΑΤΟ και πάλι πίσω, δηλαδή, σε ένα διαρκές γαϊτανάκι, κομμένο και ραμμένο στα προτάγματα της αστικής τάξης και στο ρόλο που αναλαμβάνει στην περιοχή... Περιττό να πούμε βέβαια ότι τις ίδιες απόψεις με τον ΣΥΡΙΖΑ μοιράζονται και στελέχη της κυβέρνησης της ΝΔ, συνδέοντας μάλιστα την εκλογή Μπάιντεν με μια καλύτερη αντιμετώπιση των ελληνικών θέσεων στα Ελληνοτουρκικά, την ώρα που με κάθε τρόπο προωθούν την εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνα για το λαό σχέδια και ανταγωνισμούς.

Ανατριχίλες

«Μόνο με την ιδέα ότι κάποια στιγμή θα μπορούσαν να επικρατήσουν οι δικές σας ιδέες, με πιάνει ανατριχίλα. Σκεφτείτε τους εργαζόμενους σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Βεβαίως θα υπήρχε δικαιοσύνη (...) όλοι μια κατοικία εργατική. Ολοι το πρωί σε μια δουλειά... Οπως ήταν στη Ρωσία...». Τον παραπάνω εφιάλτη, που όπως φαίνεται τον στοιχειώνει, μετέφερε με τα λόγια αυτά στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΚΚΕ. Η «ανατριχίλα» που, όπως είπε, νιώθει ο υπουργός στο ενδεχόμενο να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι μια κατοικία και μια σταθερή δουλειά, είναι πράγματι ...διαφήμιση για το «μοντέλο» που κατά τη γνώμη του είναι εφιαλτικό. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι που ξημεροβραδιάζονται με την ανασφάλεια και το άγχος της ανεργίας, που γίνονται νοικάρηδες των τραπεζών στα σπίτια τους, ξέρουν καλά ότι ο δικός τους καθημερινός εφιάλτης είναι που διαμορφώνει τον «παράδεισο» της ανταγωνιστικότητας, του πλούτου για μια χούφτα εκμεταλλευτές. Για αυτούς δηλαδή που ...ανατριχιάζουν μαζί με τους πολιτικούς τους υπηρέτες ακόμα και στο άκουσμα των στοιχειωδών δικαιωμάτων και αναγκών των εργαζομένων.

Τύφλωση

ΑντιΠΑΜΕ μένος και πραγματικό ...ξεγύμνωμα του ρόλου που παίζουν διάφοροι τάχα «αντικαπιταλιστές» αποτελεί η τελευταία ανακοίνωση της ομάδας Νταλακογιώργου στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Ο συγκεκριμένος εκφράζει δημόσια τα παράπονά του προς τα μέλη των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή, όπως λέει, απουσιάζουν από τις συνεδριάσεις του ΔΣ, «με αποτέλεσμα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ να έχουν στο όργανο απόλυτη πλειοψηφία και να περνούν τις δικές τους θέσεις»... Αυτός είναι ο πόνος του, που τον εκφράζει με θράσος και μάλιστα με τρόπο που ούτε η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ δεν έχει τολμήσει... Φτάνει δηλαδή να εγκαλεί την ΠΑΣΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή εν απουσία τους ψηφίζονται οι αγωνιστικές προτάσεις του ΠΑΜΕ, να εκλιπαρεί τους εργατοπατέρες για κοινό μέτωπο απέναντι στις ταξικές δυνάμεις. Μάλλον αισθάνεται ενοχές που το Εργατικό Κέντρο Πειραιά δεν παίρνει το μεράδι του στη συνολικότερη προσπάθεια του εργατοπατερισμού, της κυβέρνησης και της εργοδοσίας να σημάνει σιγή ιχθύος στο κίνημα, να πουν οι εργαζόμενοι «σφάξε με αγά μου να αγιάσω» μέσα στην πανδημία και στην κρίση. Οι κρίσιμες μέρες που διανύουμε, με δεκάδες σωματεία και συνδικάτα να οργανώνουν την πάλη, προσφέρονται για να βγάζουν συμπεράσματα ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι για το ρόλο δυνάμεων στο κίνημα, που η τύφλωσή τους απέναντι στις συνεπείς ταξικές δυνάμεις τούς κάνει ικανούς για όλα.

Τίμημα

«Σημειώνω ότι για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα ακολουθηθεί η ίδια ακριβώς διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς και την COSCO. Ανάλογες θα είναι και οι προβλέψεις διασφάλισης του προσωπικού του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας». Αυτά είπε σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της πόλης ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γ. Πλακιωτάκης, απαντώντας στη γνωστή και βολική κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, που ως είθισται, διαμαρτύρεται για το «τίμημα» και «τα ανταλλάγματα» μιας ακόμα ιδιωτικοποίησης. Με τον τρόπο αυτό, το στέλεχος της κυβέρνησης αποτύπωσε σε δυο όλες κι όλες φράσεις την αντιλαϊκή σκυταλοδρομία των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών υποδομών, σύμφωνα με τους στόχους της αστικής τάξης και τις κατευθύνσεις της ΕΕ που έχουν «ευαγγέλιο» και οι δυο. Οσο για το πώς μεταφράζονται όλα αυτά για τον λαό της πόλης και τους εργαζόμενους, στους οποίους η κυβέρνηση και οι διάφοροι τοπικοί παράγοντες προσπαθούν να καλλιεργήσουν κάλπικες προσδοκίες, η αναφορά στη... διασφάλιση του προσωπικού σε ΟΛΠ και COSCO είναι ανατριχιαστική, αν σκεφτεί κανείς ότι από το 2010 οι λιμενεργάτες εκεί πετάχτηκαν εκτός ΒΑΕ, δούλευαν χωρίς ΣΣΕ, οι περισσότεροι με συμβάσεις ορισμένους χρόνου, ελαστικές μορφές εργασίας και φοβερή εντατικοποίηση. Τι επιβεβαιώνεται; Οτι είτε με τις υποδομές αυτές στα χέρια του αστικού κράτους και τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, είτε με την ιδιωτικοποίηση σε κάθε της μορφή, το μόνο σίγουρο είναι ότι το τίμημα το πληρώνουν οι εργαζόμενοι και συνολικά ο λαός. Και είναι σε κάθε περίπτωση βαρύ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1605 Η «συνωμοσία της πυρίτιδας» με στόχο την ανατίναξη του βρετανικού Κοινοβουλίου αποτυγχάνει. Ο πρωτεργάτης του εγχειρήματος, Γκάι Φοκς συλλαμβάνεται και απαγχονίζεται.

1815 Βρετανία και Ρωσία υπογράφουν στο Παρίσι Συνθήκη με την οποία τα Επτάνησα γίνονταν αυτόνομο κράτος υπό βρετανική προστασία («Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων»).

1828 Οι επαναστατικές ελληνικές δυνάμεις υπό τον Δ. Υψηλάντη απελευθερώνουν τη Λιβαδειά.

1911 Η Ιταλία ανακηρύσσει την κυριαρχία της στη Λιβύη (ιταλοτουρκικός πόλεμος, 1911 - 1912).

1914 Η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος).

1918 Στο Λιούμπιν συγκροτείται το πρώτο Πολωνικό Σοβιέτ των αντιπροσώπων των εργατών.

1922 Συνέρχεται το 4ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

1940 Ο Φράνκλιν Ρούσβελτ εκλέγεται για τρίτη φορά Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1944 Το Εθνικό Συμβούλιο της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) αποφασίζει την αυτοδιάλυσή της.

1947 Ξεκινά η ανάδειξη Επαρχιακών Λαϊκών Συμβουλίων στις ελεύθερες περιοχές της Ελλάδας.

1956 Η κρίση του Σουέζ (που ξέσπασε με αφορμή τις αντιδράσεις κυρίως της Βρετανίας, της Γαλλίας απέναντι στην εθνικοποίηση της Διώρυγας του Σουέζ από την Αίγυπτο) λαμβάνει πλέον τη μορφή ανοιχτής ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Το βράδυ της 5ης προς 6η Νοέμβρη βρετανικά και γαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου και καταλαμβάνουν τη διώρυγα.

1959 Ο Μαξ Μέρτεν αποφυλακίζεται και απελαύνεται. Ο Μέρτεν ευθυνόταν για σειρά εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη και είχε συλληφθεί συμπτωματικά στην Αθήνα το 1957. Η δίκη του άρχισε στις 11 Φλεβάρη 1959 και κράτησε 20 μέρες. Καταδικάστηκε σε ποινές από 6 έως 20 χρόνια φυλάκισης για διάφορα αδικήματα. Τελικά, όμως, το Νοέμβρη του 1959, με τροποποίηση προηγούμενου νόμου («περί αναστολής διώξεως εγκληματιών πολέμου» που είχε φέρει στη Βουλή στις αρχές του έτους η κυβέρνηση Καραμανλή), ο Μέρτεν αποφυλακίστηκε και απελάθηκε. Στη Γερμανία συνελήφθη, αλλά γρήγορα αφέθηκε ελεύθερος.

1977 Πεθαίνει ο συγγραφέας Ρενέ Γκοσινί, συνδημιουργός του Αστερίξ και σεναριογράφος του Λούκι Λουκ.

1979 Πεθαίνει ο συγγραφέας Κώστας Κοτζιάς.

1996 Η Μπεναζίρ Μπούτο απομακρύνεται από την πρωθυπουργία του Πακιστάν, κατηγορούμενη για νεποτισμό και διαφθορά.

1996 Ο Μπιλ Κλίντον επανεκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1999 Επιχειρηματικός πόλεμος στις ΗΠΑ, καθώς δικαστική έκθεση χαρακτηρίζει «μονοπωλιακή» την εταιρεία «Microsoft» του Μπιλ Γκέιτς. Τελικά η υπόθεση κατέληξε σε συμβιβασμό με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και η εταιρεία «έπεσε στα μαλακά».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ