ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Νοέμβρη 2017
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Την Τρίτη 7 Νοέμβρη η συναυλία με έργα σπουδαίων Σοβιετικών συνθετών

Στις 8 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Με αυτήν τη συναυλία «ανοίγει» η αυλαία των εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση

Η Ορχήστρα Δωματίου
Η Ορχήστρα Δωματίου
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων και οι δομές του καταθέτουν μια ολοκληρωμένη πολιτιστική πρόταση με τη συνδρομή των Τεχνών (μουσική, κινηματογράφος, χορός) και διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η αρχή γίνεται αυτήν την Τρίτη, 7 Νοέμβρη, με συναυλία με έργα Σοβιετικών συνθετών, από τα Σύνολα του Δημοτικού Ωδείου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Πελετίδης.

«Η Οκτωβριανή Επανάσταση έφερε στο προσκήνιο μια ανώτερη οργάνωση της κοινωνίας, που διέφερε ριζικά απ' όλα τα συστήματα που προηγήθηκαν ιστορικά και τα οποία είχαν ως κοινό χαρακτηριστικό την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αφιερώματα στην Οκτωβριανή Επανάσταση γίνονται στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Η πρωτόγνωρη συμβολή της Οκτωβριανής Επανάστασης στα Γράμματα, στην Τέχνη και γενικότερα στον Πολιτισμό της ανθρωπότητας είναι αδιαμφισβήτητη ακόμη και από εχθρούς της. Ανθίζουν νέα κινήματα και τεχνοτροπίες στον κινηματογράφο, το θέατρο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τη μουσική, το χορό και διαμορφώνεται ένας αστερισμός επαναστατών - καλλιτεχνών, που δημιουργούν μια από τις πιο λαμπρές εποχές στην ιστορία της Τέχνης και του Πολιτισμού της ανθρωπότητας (...).


Διαμορφώνονται τα δίκτυα και τις υποδομές από θέατρα, κινητό και σταθερό κινηματογράφο, βιβλιοθήκες πέρα από το σύστημα της εκπαίδευσης, με σκοπό να φτάσουν τα Γράμματα και οι "καλές" τέχνες σε όλο το λαό και στο τελευταίο χωριό της αχανούς ΕΣΣΔ. Η νεολαία και ο λαός εκπαιδεύονται για να γίνουν καλλιτεχνικοί δημιουργοί και όχι απλά θεατές ή καταναλωτές του καλλιτεχνικού προϊόντος. Συντελείται μια πραγματική πολιτιστική επανάσταση (...)».

Τα παραπάνω ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο Βασίλης Θωμόπουλος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Οργανισμού, στη συνεδρίαση όπου αποφασίστηκαν οι εκδηλώσεις. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταψήφισε ο εκπρόσωπος της παράταξης «Τώρα για την Πάτρα», ενώ λευκό ψήφισαν η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και η παράταξη «Κοινοτικόν». Υπερψήφισε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων.

«Σοβιετικοί συνθέτες»

Αυτός είναι ο τίτλος της εναρκτήριας εκδήλωσης της Τρίτης και στο επίκεντρο θα βρεθεί η κλασική μουσική από Σοβιετικούς συνθέτες. Θα παρουσιαστούν έργα των Ντ. Σοστακόβιτς, Σ. Προκόφιεφ, Αρ. Χατσατουριάν, Ι. Ντουναγέφσκι και Γκ. Σβιρίντοφ. Συμμετέχουν οι μουσικοί της «Ορχήστρας Πατρών», το σύνολο κρουστών «Κρούσις» και η Ορχήστρα Δωματίου Δημοτικού Ωδείου. Με την επιλογή των συγκεκριμένων κομματιών που θα παρουσιαστούν, οι ακροατές της εκδήλωσης θα αποκτήσουν μια σφαιρική και πολύπλευρη αντίληψη της σοβιετικής μουσικής δημιουργίας, σε ένα μακρύ ταξίδι στο χρόνο, αποκαλύπτοντας ποικίλες και διαφορετικές πτυχές της.

Ο Βασίλης Θωμόπουλος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, και ο Κώστας Παπαφιλίππου, μέλος του ΔΣ, παρουσίασαν το πρόγραμμα της συναυλίας σε συνέντευξη Τύπου
Ο Βασίλης Θωμόπουλος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, και ο Κώστας Παπαφιλίππου, μέλος του ΔΣ, παρουσίασαν το πρόγραμμα της συναυλίας σε συνέντευξη Τύπου
Αναλυτικά το πρόγραμμα της συναυλίας έχει ως εξής:

Α' Μέρος (ερμηνεύουν οι μουσικοί της «Ορχήστρας Πατρών»)

Σεργκέι Προκόφιεφ - «Vision fugitives op 22» (αποσπάσματα), μεταγραφή για ορχήστρα εγχόρδων από τον Ρούντολφ Μπαρσάι (Rudolf Barshai). Πρόκειται για μια σειρά μικρών έργων πιάνου που συνέθεσε ο Προκόφιεφ το 1915 - 1917 και πρωτοπαρουσιάστηκαν στις 15 Απρίλη 1918 στο Πέτρογκραντ της ΕΣΣΔ. Τα κομμάτια περιέχουν αρμονικές διαφωνίες, είναι πολυρυθμικά και κοντά στο ύφος συγχρόνων του συνθετών, αν και εξακολουθούν να διατηρούν εξαιρετικά πρωτότυπες έννοιες τόσο στον τόνο όσο και στο ρυθμό.

Ντμίτρι Σοστακόβιτς - «Κουαρτέτο εγχόρδων Νο 8», μεταγραφή για ορχήστρα εγχόρδων. Το συγκεκριμένο έργο είναι αφιερωμένο στα θύματα του πολέμου και του φασισμού και γράφτηκε το 1960, ενώ ο συνθέτης βρισκόταν στη Δρέσδη μαζί με κινηματογραφικό συνεργείο, για την πραγματοποίηση των γυρισμάτων της ταινίας «Πέντε μέρες - Πέντε νύχτες». Η σύνθεση του έργου έγινε κάτω από το βάρος των εντυπώσεων του συνθέτη τόσο από τα γυρίσματα της ταινίας, όσο και από τις αφηγήσεις των κατοίκων της περιοχής για τις θηριωδίες των ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και για τη φρίκη του βομβαρδισμού της Δρέσδης, από τα βρετανικά και αμερικανικά αεροπλάνα στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Β' Μέρος (ερμηνεύει το σύνολο κρουστών «ΚΡΟΥΣΙΣ» και η Ορχήστρα Δωματίου του Δημοτικού Ωδείου Πατρών)

Ντ. Σοστακόβιτς - Ιντερλούδιο για κρουστά από την όπερα «Η μύτη». Η συγκεκριμένη όπερα, που είναι και η πρώτη του συνθέτη, γράφτηκε μεταξύ 1927 και 1928 και βασίστηκε στην ομώνυμη ιστορία του Νικολάι Γκόγκολ. Ο Σοστακόβιτς ήταν μόλις 20 ετών όταν άρχισε να γράφει τη σύνθεση και ανταποκρίθηκε στο σουρεαλισμό του Γκόγκολ, δημιουργώντας ένα έργο ενθουσιώδους ενέργειας γεμάτο μουσικά αστεία και γκροτέσκα παρωδία, ενώ το κομμάτι για το συγκρότημα κρουστών αναφέρεται στη φολκ μουσική συνοδευόμενη από μπαλαλάικες και πόλκες.

Γκεόργκι Σβιρίντοφ - «Ρομάντσο» και «Χειμωνιάτικοι Δρόμοι» από το έργο «Χιονοθύελλα». Τα συγκεκριμένα αποσπάσματα είναι από τα πιο δημοφιλή έργα του συνθέτη και προέρχονται από τη μουσική του για τη ρωσική ταινία «Χιονοθύελλα - Μουσικές εικονογραφήσεις στην ιστορία του Πούσκιν».

Ντ. Σοστακόβιτς - Βαλς από την «Τζαζ Σουίτα Νο2». Η σουίτα γράφτηκε το 1938, μετά από αίτημα της νεοσύστατης Κρατικής Ορχήστρας για την τζαζ, και έκανε πρεμιέρα στις 28 Νοέμβρη 1938 στη Μόσχα. Το έργο χάθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά ένα πιανιστικό κομμάτι από τη σουίτα ανακαλύφτηκε ξανά το 1999. Το πιανιστικό βαλς της σουίτας έγινε διάσημο από την ταινία «Μάτια ερμητικά κλειστά» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Ισαάκ Ντουναγέφσκι - Ουβερτούρα από «Τα τέκνα του πλοιάρχου Γκραντ». Το κομμάτι ανήκει στη μουσική για το σοβιετικό φιλμ «Τα τέκνα του πλοιάρχου Γκραντ» του 1936. Ο συνθέτης αυτός κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, με το μουσικό του θίασο, διασκεύασε τα τραγούδια του Κόκκινου Στρατού και συνέθεσε πατριωτικά τραγούδια και λυρικές ρομάντσες. Ηταν από τους πρώτους συνθέτες στην ΕΣΣΔ που άρχισαν να χρησιμοποιούν την τζαζ, αλλά και ένας από τους θεμελιωτές του σύγχρονου μιούζικαλ στη χώρα.

Ντ. Σοστακόβιτς - Ρομάντσο από την «Αλογόμυγα». Η σουίτα της «Αλογόμυγας» γράφτηκε για την ομώνυμη ταινία. Το Ρομάντσο που θα ακουστεί, είναι μια κομψή μελωδία γεμάτη χάρη και αίσθηση, που μαγνητίζει με το υπέροχο σόλο του βιολιού.

Σεργκέι Προκόφιεφ - «Μοντέγοι και Καπουλέτοι» από το μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Η σύνθεση του μπαλέτου «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» έγινε μετά από παραγγελία των Μπαλέτων Κίροφ και η πρεμιέρα του δόθηκε στο ομώνυμο θέατρο στις 11 Γενάρη 1940, στο Λένινγκραντ. Για την ενορχήστρωση του έργου χρησιμοποιήθηκαν, επιπλέον των συνηθισμένων οργάνων μιας συμφωνικής ορχήστρας, ένα τενόρο σαξόφωνο, μια βιόλα ντ' αμόρε και δύο μαντολίνα, που έδωσαν ένα πολύ ιδιαίτερο ηχόχρωμα στο τελικό αποτέλεσμα.

Αράμ Χατσατουριάν - Βαλς από το έργο «Masquerade» (Μεταμφίεση). Το 1941 ο Χατσατουριάν γράφει μουσική για το θεατρικό έργο «Μεταμφίεση», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Μιχαήλ Λέρμοντοφ. Ηταν το τελευταίο έργο που ανέβηκε στο Θέατρο Βαχτάνγκοφ πριν την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην ΕΣΣΔ. Το Βαλς της σουίτας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα στο μουσικό κοινό έργα του Χατσατουριάν. Η σύνθεση του Βαλς δεν ήταν κάτι εύκολο. Ο συνθέτης εμπνεύστηκε και κινητοποιήθηκε από τα λόγια της ηρωίδας Νίνα του έργου: «Πόσο όμορφο είναι το νέο βαλς! Κάτι ανάμεσα στη θλίψη και στη χαρά κράτησε την καρδιά μου».

Χορός και κινηματογράφος στο επίκεντρο των επόμενων εκδηλώσεων

Θα ακολουθήσουν δυο ακόμα εκδηλώσεις το Δεκέμβρη, η μία αφιερωμένη στο χορό και η άλλη στον κινηματογράφο με ένδοξες στιγμές του σοβιετικού κινηματογράφου από κορυφαίους σκηνοθέτες.

Την Τρίτη 5 Δεκέμβρη, στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», θα παρουσιαστούν χορωδιακά τραγούδια από την Opera Studio. Ενδιάμεσα των τραγουδιών θα παρουσιάζονται ποιήματα που αναφέρονται στην Οκτωβριανή Επανάσταση, όπως και λογοτεχνικά κείμενα από ηθοποιούς του ΔΗΠΕΘΕ. Από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού θα παρουσιαστούν ρωσικοί λαϊκοί χοροί, όπως και από το χορευτικό τμήμα του Eλληνορωσικού Συλλόγου «Σογιούζ».

Από την Πέμπτη 7 έως το Σάββατο 9 Δεκέμβρη, στο «Πάνθεον» θα παρουσιαστούν έργα σπουδαίων Σοβιετικών κινηματογραφιστών, όπως του Αϊζενστάιν, του Βερτόφ, του Ρομ και άλλων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ