ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Θέλουν «λύση» - «μεγάλη ευκαιρία» για μονοπωλιακές επενδύσεις

Συχνές είναι οι επισκέψεις αξιωματούχων χωρών της ΕΕ στην Κύπρο. Εδώ ο Αυστριακός Πρόεδρος και το Κύπριος ομόλογός του
Συχνές είναι οι επισκέψεις αξιωματούχων χωρών της ΕΕ στην Κύπρο. Εδώ ο Αυστριακός Πρόεδρος και το Κύπριος ομόλογός του
Το γεγονός ότι η επίσπευση των εξελίξεων γύρω από το Κυπριακό συνδέεται με την υλοποίηση κρίσιμων επιχειρηματικών σχεδιασμών (όπως φυσικά και με ευρύτερους ανταγωνισμούς) αναδείχτηκε στις εργασίες του συνεδρίου του «Εκόνομιστ» στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε τη «λύση» του Κυπριακού την «πιο σημαντική αναπτυξιακή μεταρρύθμιση που μπορούμε να επιτύχουμε» και σημείωσε ότι «η λύση μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες, με τεράστια δυνητικά οφέλη στους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας».

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «το δικό μας όραμα είναι να μετατρέψουμε την Κύπρο σε μια χώρα ευκαιριών», αφού είχε ξεχωρίσει τις ευκαιρίες που δημιουργούν «τα αποθέματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μας, αλλά και στις γειτονικές μας χώρες» και «έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν τη χώρα μας σε σημαντικό διεθνή ενεργειακό κόμβο. Γι' αυτόν το λόγο ακολουθούμε μια ολοκληρωμένη περιφερειακή προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική μας».

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του ειδικού εκπροσώπου για το Κυπριακό του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, ο οποίος υπογράμμισε ότι «πρέπει να προετοιμαστείτε γιατί (σ.σ. η "λύση") μπορεί να συμβεί νωρίτερα απ' ό,τι υπολογίζατε». Ακόμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής Κύπρου», επέλεξε να συμπληρώσει ότι η διαίρεση του νησιού κοστίζει και πως το γεγονός ότι μόνο και μόνο οι δύο οικονομίες μπορούν να γίνουν μία θα συμβάλει στην ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι «πρέπει να σκεφτούμε την οικονομική και δημοσιονομική πτυχή της λύσης», σχολιάζοντας ότι ένα συνηθισμένο λάθος, το οποίο διαπιστώνεται σε «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», είναι οι ηγέτες να σκέφτονται την πολιτική και όχι την οικονομική πτυχή.

Μιλώντας περισσότερο ως εκπρόσωπος επιχείρησης, ο Αϊντε συνέχισε λέγοντας ότι «θα πρέπει να καταλάβουμε τον μακροοικονομικό αντίκτυπο, το πώς θα δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό περιβάλλον, ισχυρό, ευέλικτο, αποτελεσματικό» και ξεχώρισε ειδικά τις θετικές συνέπειες που θα έχει η ενδεχόμενη άρση του τουρκικού εμπάργκο στη ναυτιλία (π.χ. σε βάρος κυπριακών πλοίων), ενώ και για την Ενέργεια διαφήμισε τις προοπτικές που ανοίγονται.

Παρέμβαση έκανε και η Αμερικανίδα πρέσβειρα, Κάθλιν Ντόχερτι, ξεκαθαρίζοντας ότι «πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις θέλουν να επενδύσουν στην Κύπρο, αφού υπάρχουν πολλές ευκαιρίες» και συμπληρώνοντας όλο νόημα ότι «η περίοδος που διανύουμε αποτελεί μια ελπιδοφόρα εποχή για την Κύπρο»...

Επίσκεψη Αιγύπτιου υπουργού Αμυνας

Στο μεταξύ, επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε και ο υπουργός Αμυνας της Αιγύπτου στρατηγός Σέντκι Σόμπχι. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αιγύπτιου υπουργού Αμυνας στην Κύπρο, στη διάρκεια της οποίας υπογράφτηκε διμερές «Μνημόνιο Στρατιωτικής και Αμυντικής Συνεργασίας», που, σύμφωνα με τη Λευκωσία, «αποτελεί επιστέγασμα της προόδου που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες το τελευταίο διάστημα».

Σε δηλώσεις του, ο Κύπριος υπουργός Χριστόφορος Φωκαΐδης εξήγησε ότι «βασικός πυλώνας της νέας αναβαθμισμένης σχέσης» είναι «και οι μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται στον τομέα της Ενέργειας», ενώ, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Η Κύπρος, ως το νοτιοανατολικότερο κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει πλήρη επίγνωση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει για να διευκολύνει και να προωθήσει εκείνες τις πολιτικές που θα συμβάλουν στην καλλιέργεια συνθηκών περιφερειακής συνεργασίας που τόσο έχει ανάγκη η ευρύτερη γειτονιά μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αίγυπτος, ως ηγέτιδα χώρα του αραβικού κόσμου και ως παράγοντας σταθερότητας αποτελεί βασικό εταίρο στην κοινή προσπάθεια της ΕΕ, αλλά και της διεθνούς κοινότητας ευρύτερα, για την αντιμετώπιση των νέων απειλών και των νέων προκλήσεων».

  • Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε και ο Πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, που είχε επαφές για το Προσφυγικό, τις απειλές από το «Ισλαμικό Κράτος», την κατάσταση σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Ουκρανία αλλά και Αφγανιστάν. Σε δηλώσεις του για το Κυπριακό είπε ότι «η επανένωση της Κύπρου είναι ένα σημαντικό καθήκον της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας».
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενταση διεργασιών με φόντο διαρκείς εκκλήσεις για «διάλογο»

Σε όλο και περισσότερα αστικά ΜΜΕ και κόμματα σημειώνεται η ανάγκη για «αλλαγή» και «συνεργασία»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενδεικτικό των ενδοαστικών διεργασιών που θα ενταθούν στην Τουρκία, στο όνομα της (καπιταλιστικής) σταθερότητας και ανάπτυξης, είναι το χτεσινό κεντρικό άρθρο της εφημερίδας «Χουριέτ», μιας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της αντιπολίτευσης, γνωστής για τους υψηλούς τόνους στην αντιπαράθεσή της με το AKP. Αξιολογώντας το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, με τις οποίες το ΑΚΡ εξασφάλισε ξανά αυτοδυναμία, η «Χουριέτ» κάνει λόγο για «αισιοδοξία» που πηγάζει από τις πρώτες δηλώσεις του ηγέτη του ΑΚΡ, Αχμέτ Νταβούτογλου. «Είναι απαραίτητο για την Τουρκία να μπει σε μια περίοδο μετριοπάθειας, αναλογιζόμενη τις αρνητικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα. Τα λόγια του πρωθυπουργού Νταβούτογλου την 1η Νοέμβρη, όταν κάλεσε σε "άρση όλων των μορφών πόλωσης, συγκρούσεων και έντασης", δείχνουν ότι ο ίδιος αισθάνεται μια τέτοια ανάγκη», σημειώνει η εφημερίδα, που εστιάζει και στην επισήμανση του Νταβούτογλου ότι «το έθνος χρειάζεται σταθερότητα, εμπιστοσύνη και λύσεις στα προβλήματά του».

Η τοποθέτηση της συγκεκριμένης εφημερίδας (μιας από τις «ναυαρχίδες» των τουρκικών αστικών ΜΜΕ) είναι ενδεικτική της απαίτησης της ντόπιας πλουτοκρατίας να αξιοποιηθούν τα «ικανότερα στοιχεία» από διάφορες αστικές πολιτικές παρατάξεις προκειμένου να υπάρξει πρόοδος σε «καυτά» θέματα που προκαλούν εμπόδια στην αποφασιστική υπεράσπιση των συμφερόντων και σχεδιασμών της, σε όλη την περιοχή.

Ηδη, στο σοσιαλδημοκρατικό CHP εκδηλώνονται οι πρώτοι «τριγμοί» μετά τα εκλογικά αποτελέσματα. Ο πρώην βουλευτής του κόμματος Ουμούτ Οράν κάλεσε σε σύγκληση «έκτακτου συνεδρίου», τονίζοντας ότι «η μόνη αλήθεια είναι η αποτυχία» (του CHP να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του) και στέλνοντας καθαρό μήνυμα στη σημερινή ηγεσία του κόμματος: «Απευθύνω έκκληση σε όλα τα μέλη του CHP: Ας αντιληφθούμε μαζί την αλλαγή και το μετασχηματισμό (σ.σ. της τουρκικής κοινωνίας). Είμαι έτοιμος να αναλάβω κάθε καθήκον και ευθύνη για να έρθει στην εξουσία το CHP».

Εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται και στο Κουρδικό, κάτι για το οποίο έχουν προσδοκίες και ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, στελέχη των οποίων επανειλημμένα έχουν δείξει ότι δε βλέπουν με καλό μάτι τη συνέχιση των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού εναντίον του ΡΚΚ. Αν και το AKP μετρά προσεκτικά τα λόγια του, είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις στελεχών του που θέτουν όρους για το «ξεπάγωμα» των διαπραγματεύσεων.

Το δικό του ρόλο θα διαδραματίσει ασφαλώς και το HDP, του οποίου την πορεία «παρακολουθούν» ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αργά το απόγευμα της Τρίτης, δόθηκε στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν το HDP και άλλες μικρότερες οργανώσεις Κούρδων, όπως το κόμμα DBP, οι DTK και HDK, ζητώντας στο νέο Κοινοβούλιο να σχηματιστεί ειδική επιτροπή που θα αναλάβει ευθύνη για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το ΡΚΚ. «Η ειρηνευτική διαδικασία δεν μπορεί να αφεθεί στο έλεος του ΑΚΡ», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Κεντρική θέση στα ενδοαστικά παζάρια που θα ακολουθήσουν αναμένεται να διαδραματίσει και η προώθηση του προεδρικού συστήματος, που το ΑΚΡ έχει ξεκαθαρίσει ότι αποτελεί προτεραιότητά του (καλώντας τα άλλα κόμματα σε συνεργασία). Χτες, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Να σημειωθεί πάντως ότι για μια τέτοια αλλαγή, το ΑΚΡ θα χρειαστεί να πείσει πάνω από 10 βουλευτές παραπάνω από τις έδρες που απέσπασε την περασμένη Κυριακή.

Για την υπόθεση Α. Οτσαλάν

Με αφορμή την εκδίκαση την ερχόμενη Δευτέρα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας αγωγής του Αμπντουλάχ Οτσαλάν κατά του ελληνικού δημοσίου για την παράδοσή του στην Τουρκία, το 1999, δόθηκε χτες συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΔΣΑ από το Κουρδικό Πολιτιστικό Κέντρο Αθήνας. Σε αυτήν τονίστηκε, ανάμεσα στα άλλα, ότι σκοπός της αγωγής που είχε κατατεθεί από το 2008, είναι να αναδειχτεί η παράβαση της νομιμότητας από το ελληνικό κράτος, να φανούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η παράδοση του Α. Οτσαλάν, να μαθευτεί πώς έγινε αυτό το έγκλημα σε βάρος του, να αποκαλυφθούν οι ένοχοι και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Στη συνέντευξη, καταγγέλθηκε πως ο Α. Οτσαλάν βρίσκεται σε απομόνωση στη φυλακή Ιμραλί για 17 χρόνια, δεν του επιτρέπεται η συνάντηση με τους δικηγόρους του και μέλη της οικογένειάς του, δεν μπορεί να κάνει χρήση τηλεφώνου, να αλληλογραφεί, να βλέπει τηλεόραση και έχει περιορισμένη πρόσβαση σε ανάγνωση εφημερίδων. Ετσι, στην ουσία είναι αιχμάλωτος, ενώ αιτία των βάναυσων συνθηκών κράτησης είναι η σύλληψη και παράδοσή του στην Τουρκία από τη χώρα μας κατά παράβαση του εθνικού και διεθνούς Δικαίου.

H GUE και τα «βραβεία Ζαχάροφ»

Είναι γνωστό ότι το Ευρωκοινοβούλιο συνεχίζει ετησίως την πρόκληση της απονομής των αντικομμουνιστικών «βραβείων Ζαχάροφ», που για χρόνια δεν έχουν αφήσει αντικομμουνιστικό κι αντεπαναστατικό στοιχείο που να μην το ...βραβεύσουν για τη «συνεισφορά» του στην ανατροπή του σοσιαλισμού και την παλινόρθωση του καπιταλισμού.

Φέτος, αν και το Ευρωκοινοβούλιο άλλαξε «ρεπερτόριο» και βραβεύθηκε ένας μπλόγκερ που διώκεται από το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, η GUE δεν έχασε την ευκαιρία να εξυμνήσει και πάλι τα αντικομμουνιστικά «βραβεία Ζαχάροφ». Σε ανακοίνωσή της ...εξαίρει τα βραβεία που, όπως αναφέρει, αυτά «απονέμονται σε προσωπικότητες που έχουν εξέχουσα συνεισφορά στην πάλη για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανά τη Γη».

Μάλιστα, η GUE-NGL επιδίδεται κάθε χρόνο και σε προτάσεις υποψηφιοτήτων για το ποιος θα λάβει το βραβείο κάθε φορά, ενώ να θυμίσουμε ακόμη ότι η πρόεδρος της GUE Γκ. Τσίμερ, στέλεχος της Γερμανικής Λίνκε και του ΚΕΑ, το 2013 είχε παραστεί με την ιδιότητά της αυτή στην αντικομμουνιστική φιέστα απονομής του «βραβείου Ζαχάροφ» στον Γκιγιέρμο Φαρίνας, με πλούσια και προβεβλημένη υπονομευτική δράση ενάντια στον κουβανικό λαό και με πολυπλόκαμους δεσμούς με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και επιχειρηματικούς ομίλους, γεγονός που είχε καταγγείλει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Αυτή είναι η GUE και το ΚΕΑ , η «αριστερά» των διαπιστευτηρίων στο μεγάλο κεφάλαιο, διαχρονικοί χειροκροτητές του αντικομμουνισμού, της αντισοσιαλιστικής προπαγάνδας και διαχειριστές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ