ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αθλιο παζάρι στην πλάτη των προσφύγων αλλά και του λαού

Την ενεργοποίηση της ρήτρας εξαίρεσης απ' το Σύμφωνο Σταθερότητας που ισχύει για χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, άφησε να αιωρείται σαν υπόσχεση ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς κατά τη συνάντησή του χτες με τον Αλ. Τσίπρα, σε ένα άθλιο παζάρι στην πλάτη των προσφύγων, που εξελίσσεται παράλληλα με την εφαρμογή ευρωενωσιακών αποφάσεων που τους αντιμετωπίζουν σαν ανεπιθύμητους. Την ...υπόσχεση αυτή έσπευσε να διατυμπανίσει το Μέγαρο Μαξίμου, καλλιεργώντας φρούδες προσδοκίες στο λαό που συνεχίζει να δέχεται τον ευρωενωσιακό «βούρδουλα» στην «πλάτη» του, καθώς η υπεσχημένη χαλάρωση - εάν και εφόσον υπάρξει - δεν αφορά στους ρυθμούς της εναντίον του επίθεσης, αλλά σε μέτρα στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Μ. Σουλτς διατύπωσε τη θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται υπό πίεση, δεδομένου του βάρους που σηκώνει στο προσφυγικό ζήτημα κι εκεί ανέσυρε τη ρήτρα εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας, ενώ δήλωσε πως «θα μεταφέρει» το αίτημα για μη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και για προστασία της πρώτης κατοικίας. Προκειμένου, ωστόσο, να μην υπάρξουν παρερμηνείες, έσπευσε να προσθέσει ότι «η ΕΕ οφείλει να στηρίξει την Ελλάδα με κάθε τρόπο είτε με υποδομές είτε με κονδύλια. Οφείλουμε ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα για τη δέσμευσή της να ελέγξει τα σύνορα... Πρέπει να προστατέψουμε την Ελλάδα με κάθε μέσο, αλλά και η Αθήνα πρέπει να καλύψει όλα τα κριτήρια που έχουν συμφωνηθεί με τους Θεσμούς. Είναι το προαπαιτούμενο για να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη όχι μόνο με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά κυρίως με τους επενδυτές».

Κατά τη συζήτηση Τσίπρα - Σουλτς φαίνεται να υπήρξε σύμπτωση στη θέση ότι η αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών συναρτάται με τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης προσφύγων στην Τουρκία, καθώς και με την ενίσχυση της φύλαξης των τουρκικών συνόρων. Ο Μ. Σουλτς καλωσόρισε την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Τουρκία, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη γειτονική χώρα και εκ μέρους της ΕΕ.

Στο μεταξύ, σε φιέστα μετέτρεψε η κυβέρνηση την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από τη χώρα μας προς το Λουξεμβούργο, στην αναχώρηση των οποίων παραβρέθηκε ο Αλ. Τσίπρας, ο Μ. Σουλτς, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Τζ. Ασελμπορν, αλλά και ο επίτροπος μετανάστευσης της ΕΕ Δ. Αβραμόπουλος. Πρόκειται για μόλις 30 άτομα, «σταγόνα στον ωκεανό», όπως είπε και ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας ...ευχές «η σταγόνα να γίνει ρυάκι και το ρυάκι ποτάμι ανθρωπιάς», που συντρίβονται στις αποφάσεις της λυκοσυμμαχίας με σαφή χαρακτήρα κατά των μεταναστών και των προσφύγων. Ο Αλ. Τσίπρας τις προσπέρασε και ευκαιρίας δοθείσης έριξε κι ένα «σοβάντισμα» στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «αυτή η εικόνα είναι το πραγματικό, το καλό πρόσωπο της Ευρώπης. Σε αυτή την Ευρώπη θέλουμε να ζούμε. Οχι στην Ευρώπη που υψώνει τείχη, όχι στην Ευρώπη που υψώνει συρματοπλέγματα, όχι στην Ευρώπη των συντηρητικών στερεοτύπων» (!) και μια ομολογία πίστης λέγοντας ότι «ανεξάρτητα από την ιδεολογική οπτική γωνία που κοιτάμε ο καθένας μας το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, έχουμε μια κοινή συνισταμένη: Την πίστη μας στο ευρωπαϊκό όραμα. Και αυτή η πίστη γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος στην πατρίδα του Martin, στο Βερολίνο»!

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τέλος το «αίτημα» για συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, έτσι ώστε η ταυτοποίηση και η διαδικασία της μετεγκατάστασης να γίνεται στις τουρκικές ακτές αλλά και «να πάμε από τη διαδικασία της μετεγκατάστασης στη διαδικασία της επανεγκατάστασης» που, όπως είπε, «πρέπει να είναι ο στόχος». Τέλος, ευχήθηκε και τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, «παραλείποντας» κάθε αναφορά στους υπαίτιους για την πρόκληση και συντήρησή του όλα αυτά τα χρόνια.

Σήμερα ο Αλ. Τσίπρας και ο Μ. Σουλτς θα βρεθούν στη Λέσβο, προκειμένου να επισκεφθούν κυρίως τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ FRONTEX
Προαναγγέλλει συλλήψεις, απελάσεις, φυλακίσεις προσφύγων

Συλλήψεις, απελάσεις και φυλακίσεις μεταναστών προανήγγειλε, στην ουσία, χτες ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, ο οποίος περιμένει αύξηση της εισροής προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ και ζήτησε από τις χώρες της «να συλλαμβάνουν αν είναι απαραίτητο» όσους μετανάστες δεν έχουν δικαίωμα να πάρουν άσυλο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Bild», ο Φ. Λεγκέρι ανέφερε: «Οποιος έχει ταξιδέψει παράτυπα και δεν έχει δικαίωμα να λάβει άσυλο θα πρέπει να οδηγείται γρήγορα πίσω στη χώρα του». Προκειμένου να γίνεται αυτό, πρόσθεσε ο ίδιος, «αν είναι απαραίτητο θα πρέπει να συλλαμβάνονται και να κρατούνται» όσοι εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.

Με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες είναι δυνατό να κρατούνται έως και 18 μήνες, προκειμένου να οργανωθεί ο επαναπατρισμός τους. Αυτό σημαίνει στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου θα κρατούνται χιλιάδες άνθρωποι ως εγκληματίες, χωρίς να έχουν κάνει τίποτα. Σύμφωνα με τον Φ. Λεγκέρι, η Frontex έχει ήδη καταγράψει φέτος «περισσότερες από 800.000 παράτυπες εισόδους» από τα σύνορα της ΕΕ, ενώ πολύ περισσότεροι άνθρωποι από εμπόλεμες περιοχές αναμένεται να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη.

Πέντε νεκροί

Πέντε ακόμη θύματα υπήρξαν στο ταξίδι θανάτου από τα τουρκικά παράλια. Προχτές το βράδυ, τις σορούς πέντε προσφύγων εντόπισαν πλωτά σκάφη της Frontex και του Λιμενικού, στη διάρκεια ερευνών για τον εντοπισμό ναυαγών στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου. Κατά τις έρευνες εντοπίστηκαν και διασώθηκαν άλλα τέσσερα άτομα, ένας άνδρας, δύο γυναίκες και ένα παιδί. Νεκρά βρέθηκαν τρία παιδιά, καθώς και δύο άνδρες. Συνολικά, διασώθηκαν 65 άτομα.

Νωρίτερα, σκάφος της Frontex είχε εντοπίσει τη λέμβο με τους επιβαίνοντες, τους οποίους και περισυνέλεξε. Σύμφωνα με όσα είπαν οι διασωθέντες πρόσφυγες, μαζί τους ήταν κι άλλα άτομα. Στη συνέχεια, πλωτό του Λιμενικού εντόπισε και ανέσυρε ζωντανούς από τη θάλασσα τους διασωθέντες οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Μόλυβο, γιατί χρειάζονταν ιατρική περίθαλψη. Κατά τις έρευνες που έγιναν βρέθηκαν οι πέντε σοροί, καθώς και οι διασωθέντες. Οπως έγινε γνωστό από το Λιμενικό, δεν υπήρχαν άλλοι αγνοούμενοι.

Ο αριθμός των παιδιών που ζητούν άσυλο σε χώρες της Ευρώπης σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, καθώς ολοένα και περισσότεροι ανήλικοι φεύγουν από εμπόλεμες ζώνες, ανακοίνωσε το παράρτημα της UNICEF στη Βρετανία. Από το Γενάρη μέχρι το Σεπτέμβρη, περίπου 190.000 παιδιά ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη, ενώ πέρσι το αντίστοιχο διάστημα, ο αριθμός των ανήλικων αιτούντων άσυλο έφτασε τις 98.000, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα οποία επικαλείται η UNICEF. Συνολικά, στο εννεάμηνο αυτό, 715.000 άνθρωποι αιτήθηκαν άσυλο στην ΕΕ, από 378.000 το 2014. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, 10.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι ή παιδιά που είχαν χωριστεί από τους γονείς τους, έφτασαν στην Ιταλία και τη Μάλτα. Πολλοί από τους 190.000 ανήλικους προέρχονται από τη Συρία ή από γειτονικές χώρες που φιλοξενούν Σύρους πρόσφυγες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας κατά την επίσκεψη Σουλτς στο Γαλάτσι

Με παράσταση διαμαρτυρίας «υποδέχτηκαν» χτες τον Μ. Σουλτς στο κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ από την περιοχή. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, συνοδευόμενος από κυβερνητικό κλιμάκιο, επισκέφθηκε το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, σε συνέχεια της φιέστας που έστησαν με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, το πρωί στο αεροδρόμιο, κατά την αναχώρηση των 30 προσφύγων για το Λουξεμβούργο.

Οι ΚΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ με πανό, συνθήματα και ανακοινώσεις που διακινούσαν, κατήγγειλαν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ως υπεύθυνους για το δράμα εκατομμυρίων προσφύγων που ξεριζώνονται, διωγμένοι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις χώρες τους, αλλά και για το έγκλημα που συντελείται στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Κάλεσαν τους εργαζόμενους και όλο το λαό να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους και να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα ανακούφισης των προσφύγων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι φιέστες δεν μπορούν να κρύψουν την τραγική πραγματικότητα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την αναχώρηση των 30 προσφύγων μέσω του προγράμματος «μετεγκατάστασης», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι φιέστες, τα "ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" των Ευρωπαίων αξιωματούχων και του Ελληνα πρωθυπουργού και η προσπάθεια εξωραϊσμού της ΕΕ δεν μπορούν να κρύψουν την τραγική πραγματικότητα. Το όριο της "ανθρωπιάς" της ΕΕ, για την οποία μίλησε ο Ελληνας πρωθυπουργός, χωράει μόλις 66.000 πρόσφυγες που θα μετεγκατασταθούν επίσημα από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ. Τους υπόλοιπους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, όσους δεν πνιγούν στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, τους περιμένει ο εγκλωβισμός στην Ελλάδα και η απέλαση.

Τώρα, ο λαός πρέπει να δημιουργήσει το δικό του, πραγματικό λαϊκό ποτάμι ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, να απομονώσει το ρατσισμό, όπου και όπως εκδηλώνεται. Να διεκδικήσει την ασφαλή και απευθείας μεταφορά των προσφύγων στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, ανθρώπινους και αξιοπρεπείς χώρους προσωρινής φιλοξενίας με την ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ. Ο ελληνικός λαός μαζί με τους λαούς της περιοχής και της Ευρώπης να παλέψουν ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που δολοφονούν και ξεριζώνουν τους λαούς, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, που στηρίζουν το αιματοκύλισμα των λαών και αξιοποιούν τους πρόσφυγες στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς των μονοπωλίων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ