ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Κάλεσμα στην πανεργατική απεργία από τις καταλήψεις των δημαρχείων

Με τη συμβολή των ταξικών δυνάμεων, η χτεσινή πανελλαδική κινητοποίηση αξιοποιήθηκε για την προπαγάνδιση της απεργιακής κινητοποίησης

Το πανό στο δημαρχείο της Λάρισας
Το πανό στο δημαρχείο της Λάρισας
Από τις δεκάδες συμβολικές καταλήψεις δημαρχείων που έγιναν χτες σε όλη τη χώρα, Σωματεία Εργαζομένων στους ΟΤΑ έστειλαν μήνυμα αγώνα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και κάλεσαν εργαζόμενους και δημότες σε συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη.

«Εχουμε τη δύναμη να τους χαλάσουμε τα σχέδια», σημείωνε η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ στην ανακοίνωσή της για τη χτεσινή κινητοποίηση προσθέτοντας: «Μας λένε πως υπάρχει λαϊκή συναίνεση στα νέα βάρβαρα μέτρα, αξιοποιώντας το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό πρέπει άμεσα, να απορριφθεί. Δεν υπάρχει η συγκατάθεση του εργαζόμενου λαού στην ισοπέδωση της ζωής του».

Με μαζική συμμετοχή έγιναν οι κινητοποιήσεις σε δημαρχεία της Αττικής, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έγιναν παράλληλα Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων. Σε Ηλιούπολη, Αγίους Αναργύρους, Περιστέρι, Καισαριανή, Νέα Φιλαδέλφεια, Μαρούσι και σε άλλους δήμους, οι εργαζόμενοι με πανό, ανακοινώσεις και μικροφωνικές κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία την Πέμπτη 12 Νοέμβρη.

Στο πλευρό των εργαζομένων στους Δήμους βρέθηκαν εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», της ΠΑΣΕΒΕ, Συλλόγων Γυναικών της ΟΓΕ, Σωματείων Συνταξιούχων και άλλων φορέων.

Στην Κρήτη, οι εργαζόμενοι του Δήμου Ηρακλείου πραγματοποίησαν συνέλευση, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων. Χαιρετισμό απηύθυνε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μιχάλης Κασαπάκης. «Κάτω τα ξερά σας από τα ΒΑΕ, δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε», έγραφε το πανό που κρεμάστηκε στο δημαρχείο της Λάρισας, στην κινητοποίηση του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων Ν. Λάρισας και του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Λάρισας.

Από την κινητοποίηση στην Πάτρα, την οποία χαιρέτισε ο Κ. Πελετίδης
Από την κινητοποίηση στην Πάτρα, την οποία χαιρέτισε ο Κ. Πελετίδης
Στην Πάτρα, τα Σωματεία Δήμου Πατρέων προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη στο Δημαρχείο, στο οποίο ανάρτησαν γιγαντοπανό που κατέληγε στο σύνθημα: «Ολοι στον αγώνα». Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Πελετίδης. Σε ανάλογες κινητοποιήσεις στα δημαρχεία προχώρησε επίσης το Σωματείο Εργαζομένων Δήμων Ικαρίας και Φούρνων.

Τα «πεντάμηνα» να φωνάξουν «παρών»!

Να συνεχίσουν στο δρόμο του αγώνα, με συμμετοχή στην απεργία στις 12 Νοέμβρη, καλεί τους εργαζόμενους στην «κοινωφελή εργασία» η Επιτροπή Εργαζομένων στα «πεντάμηνα» στο Δήμο Περιστερίου.

Η Επιτροπή υπενθυμίζει πως με τη συσπείρωση, την οργάνωση και τον αγώνα τους δίπλα στο Συνδικάτο ΟΤΑ και τη Σωματειακή Επιτροπή στο Δήμο Περιστερίου, οι «πενταμηνίτες» κατέκτησαν μια σειρά δικαιώματα που τους στερούσαν: Να πληρώνονται στην ώρα τους, να τους χορηγούνται μέσα ατομικής προστασίας, να τους παρέχονται οι άδειες που προβλέπει για όλους τους εργαζόμενους η νομοθεσία.

Στο μεταξύ, ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα» προστέθηκε στα δεκάδες, με θύματα εργαζόμενους στα «πεντάμηνα», αυτή τη φορά στο Ηράκλειο Κρήτης. Οπως καταγγέλλει η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, εργαζόμενος στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου έπεσε την περασμένη Τρίτη από το απορριμματοφόρο, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Τον τραυματισμό του εργαζόμενου καταγγέλλει και η «Λαϊκή Συσπείρωση», σημειώνοντας πως «είναι εγκληματική ανευθυνότητα κεντρικής και τοπικής διοίκησης που χρησιμοποιούν ανθρώπους ανειδίκευτους σε δουλειές βαριές και ανθυγιεινές».

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Διαδήλωσαν από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας

Στο παναναπηρικό συλλαλητήριο συμμετείχε η ΣΕΑΑΝ και άλλοι φορείς

Η διαδήλωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, καθ' οδόν προς το Σύνταγμα
Η διαδήλωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, καθ' οδόν προς το Σύνταγμα
Χιλιάδες ανάπηροι, χρόνιοι πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες ΑμεΑ από όλη τη χώρα, αλλά και εκπαιδευτικοί στην Ειδική Αγωγή και στα γενικά σχολεία διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της Αθήνας, με κάλεσμα Ομοσπονδιών και Συλλόγων του χώρου.

Στο πανελλαδικό παναναπηρικό συλλαλητήριο συμμετείχαν με προσυγκέντρωση και με το πλαίσιο των αιτημάτων τους η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων Μονάδων - Ιδρυμάτων - Σχολείων Ειδικής Αγωγής, αλλά και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, απαιτώντας: «Τέρμα πια η κοροϊδία, δάσκαλοι - καθηγητές σε όλα τα σχολεία», όπως έγραφε το πανό τους. Στη διαδήλωση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.

Οι ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «δώστε λεφτά για Πρόνοια - Παιδεία, να πάτε να τα πάρετε απ' την πλουτοκρατία» και «τσουβάλια ευρώ στους τραπεζίτες, τα Ειδικά Σχολεία τα κάναν αποθήκες».

Με το 3ο μνημόνιο, η κατώτερη αναπηρική σύνταξη θα είναι 87 ευρώ, τα όρια συνταξιοδότησης των ανάπηρων εργαζομένων πάνε στα 67 χρόνια και μειώνονται κατά 50% οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την Πρόνοια, οδηγώντας στο κλείσιμο ιδρύματα, φορτώνοντας μεγαλύτερο κόστος περίθαλψης στις οικογένειες. Επιπλέον, καταργούνται και περικόπτονται επιδόματα αναπήρων και χρόνιων πασχόντων, ενώ Ειδικά Σχολεία κλείνουν, επιβάλλονται τροφεία.

Το μπλοκ της ΣΕΑΑΝ και άλλων φορέων στη διαδήλωση
Το μπλοκ της ΣΕΑΑΝ και άλλων φορέων στη διαδήλωση
Φτάνοντας στη Βουλή, οι διαδηλωτές παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους σε όλα τα κόμματα - πλην της Χρυσής Αυγής.

Ανάμεσα σε άλλα, η ΣΕΑΑΝ διεκδικεί: Καμιά περικοπή στα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας, επέκτασή τους σε κατηγορίες που δεν παίρνουν επίδομα, όπως κωφούς, αλτσχάιμερ. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ, επίδομα ανεργίας 600 ευρώ σε όλους τους ικανούς προς εργασία ανάπηρους, χρονίως πάσχοντες και μαζικές προσλήψεις με σταθερή δουλειά. Καμία πληρωμή για φάρμακα και θεραπείες. Να ανοίξουν όλα τα Ειδικά Σχολεία σε πλήρη λειτουργία, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να καταργηθούν τα τροφεία.

Εφαγε τα μούτρα της ξανά η εργοδοσία στην «Ανακύκλωση»

Απέτυχε χτες η προσπάθεια να βάλει μέσα στο εργοστάσιο με βαν και με τη συνοδεία αστυνομίας ελάχιστους νεοπροσληφθέντες

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην «Ανακύκλωση», με τη συμμετοχή και των εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην «Ανακύκλωση», με τη συμμετοχή και των εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου
Στο κενό έπεσε και χτες η προσπάθεια της εργοδοσίας στην «Ανακύκλωση» του Ηρακλείου Κρήτης να σπάσει τον κλοιό των απολυμένων εργατών και να βάλει στο εργοστάσιο ελάχιστους από τους νέους εργαζόμενους που δέχτηκαν να πάνε για δουλειά. Το βαν που μετέφερε τους νεοπροσληφθέντες, με τους νέους μισθούς πείνας της ΕΓΣΣΕ, σταμάτησε στην πύλη και παρά την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, η εργοδοσία αποχώρησε άπρακτη για μια ακόμη φορά.

Σημαντική συμβολή στη χτεσινή πετυχημένη περιφρούρηση της κινητοποίησης, εκτός από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και άλλα ταξικά σωματεία της περιοχής, είχαν και οι εργαζόμενοι στη μάντρα του δήμου, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το εργοστάσιο της «Ανακύκλωσης». Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που γινόταν χτες στους ΟΤΑ, βρέθηκαν μαζικά στην πύλη του εργοστασίου και συνέβαλαν στη μαζικοποίηση της κινητοποίησης, που έσπασε τον τσαμπουκά της εργοδοσίας.

Η χτεσινή μάχη είναι συνέχεια αυτής που δόθηκε την Τρίτη, όταν όλοι οι νεοπροσληφθέντες που έφτασαν με τη συνοδεία της αστυνομίας για να αναλάβουν δουλειά, αρνήθηκαν να συγκρουστούν με τους απολυμένους συναδέλφους τους και ορισμένοι από αυτούς έμειναν στην πύλη για συμπαράσταση. «Σας συμπαραστεκόμαστε», «Είμαι άνεργος 3 χρόνια αλλά δεν μπαίνω μέσα να δουλέψω για ψίχουλα και να βρεθώ απέναντί σας», ήταν μερικά απ' όσα είπαν.

Θυμίζουμε ότι το εργοστάσιο της «Ανακύκλωσης», το οποίο επεξεργάζεται ανακυκλώσιμα υλικά από τους δήμους των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, άλλαξε εργολάβο την 1/11/2015. Τη νέα εργολαβία ανέλαβε η επιχείρηση «Waste Solutions ΑΕ», με έδρα τον Ασπρόπυργο Αττικής. Παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, η επιχείρηση απέλυσε τους 42 εργαζόμενους από το παλιό προσωπικό, για να τους αντικαταστήσει με νέους, που θα αμείβονται με μικρότερους μισθούς και χωρίς δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους είχαν κατακτήσει έως τώρα να συνεχίζουν όλοι να δουλεύουν όταν άλλαζε ο εργολάβος, να πληρώνονται με την παλιά σύμβαση, 7ωρο ωράριο, λόγω της ανθυγιεινής εργασίας, Βαρέα και Ανθυγιεινά Ενσημα και όταν χρειαζόταν να γίνουν υπερωρίες να τις πληρώνονται. Ταυτόχρονα, είχαν συγκροτήσει επιτροπή για την Υγεία και την Ασφάλεια και κυρίως σωματειακή επιτροπή της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, οργανωτή του αγώνα ενάντια σε απολύσεις, αλλαγές εργασιακών σχέσεων, κ.λπ. Αυτές τις κατακτήσεις θέλει να σπάσει η νέα εργοδοσία.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Πρόσχημα οι πρόσφυγες για να σπάσει η απεργία

Το πνεύμα της απαράδεκτης δήλωσης που έκανε προχτές επανέλαβε ο Θ. Δρίτσας και στη χτεσινή συνάντηση με την ΠΝΟ

Επικαλούμενος υποκριτικά και χυδαία τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, για τους οποίους η κυβέρνηση και η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ είναι οι πρώτοι και κύριοι υπεύθυνοι, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επιχείρησε χτες να εκβιάσει το σπάσιμο ή και το σταμάτημα της απεργίας των ναυτεργατών, προσφέροντας ξανά μπόλικη «συμπάθεια» για τα δίκαια αιτήματά τους.

Στο πνεύμα της απαράδεκτης δήλωσης που έκανε προχτές, ο υπουργός ζήτησε στη χτεσινή συνάντηση με την ΠΝΟ να σταματήσει η νέα 48ωρη απεργία, που λήγει κανονικά αύριο το ξημέρωμα, καθώς «δυσκολεύει πάρα πολύ τα οξύτατα προβλήματα που έτσι και αλλιώς αντιμετωπίζουν όλα τα νησιά, αλλά και χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες».

Αν όμως η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να αντιμετωπίσει τα οξύτατα προβλήματα των μεταναστών, θα είχε φροντίσει για την έγκαιρη και ασφαλή μεταφορά τους από τα νησιά πριν ξεκινήσει η απεργία, η οποία είχε μάλιστα ανακοινωθεί πολλές μέρες πριν από τους ναυτεργάτες. Αλλωστε, και την περασμένη Παρασκευή, με ανοιχτή τους επιστολή τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία απαίτησαν από την κυβέρνηση να μεριμνήσει για τους χιλιάδες πρόσφυγες πριν ξεκινήσει η πρώτη 48ωρη απεργία, την περασμένη Δευτέρα.

Καμιά ανταπόκριση δεν υπήρξε τότε από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου, το οποίο έχει αναλάβει τώρα εργολαβικά την προσπάθεια της κυβέρνησης να σπάσει τη δίκαιη απεργία και να τη συκοφαντήσει στα μάτια των εργαζομένων και του λαού.

Οσο για το επιχείρημα ότι η απεργία πλήττει και όσους από τους νησιώτες θέλουν να μετακινηθούν, πάει πολύ να το λέει αυτό ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης, η οποία, συνεχίζοντας τη φιλοεφοπλιστική πολιτική των προηγούμενων, κρατάει σε απομόνωση τα νησιά και δίνει στους εφοπλιστές το ελεύθερο να δρομολογούν τα σαπάκια τους όποτε και με όποιους όρους θέλουν, για να μην αναφερθεί κανείς στα εκατομμύρια με τα οποία τους επιδοτεί.

Κάτω και από αυτές τις εξελίξεις, αποκτά μεγάλη σημασία το κάλεσμα των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ, να συμμετάσχουν μαζικά οι ναυτεργάτες στην απεργία και στην περιφρούρησή της. Ταυτόχρονα, να γίνει συζήτηση μέσα στα καράβια για την οργάνωση, την περιφρούρηση και την κλιμάκωση του αγώνα.

Ακόμα, να προετοιμαστούν οι ναυτεργάτες και για την απεργία στις 12 Νοέμβρη, μαζί με το υπόλοιπο ταξικό - εργατικό κίνημα, «ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έχει στο στόχαστρό της, μαζί με τους εφοπλιστές, την κατάργηση των ΣΣΕ, τη μείωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων, την κατάργηση του ΝΑΤ, τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στην Κοινωνική Ασφάλιση».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Απέκλεισε για δύο ώρες τα ταμεία

Εργαζόμενοι του νοσοκομείου μοιράζουν την ανακοίνωσή τους στους ασθενείς

Eurokinissi

Εργαζόμενοι του νοσοκομείου μοιράζουν την ανακοίνωσή τους στους ασθενείς
Ιδιαίτερα θερμά υποδέχτηκαν χτες το μεσημέρι - μέρα γενικής εφημερίας - οι ασθενείς του «Ευαγγελισμού», την πρωτοβουλία του σωματείου να κλείσει τα Ταμεία. Για δύο ώρες (2.30 μ.μ. - 4.30 μ.μ.) οι ασθενείς δεν πλήρωναν για εξετάσεις και δήλωσαν με όλους τους τρόπους τη στήριξή τους σε αυτήν την πρωτοβουλία. Το σωματείο μοίρασε ανακοίνωση στους ασθενείς - που ταλαιπωρούνται, αγωνιούν και «ξεπαραδιάζονται» για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη - και μίλησε μαζί τους για την ανάγκη και τη δυνατότητα της εποχής μας οι υπηρεσίες να είναι δημόσιες και δωρεάν για όλους.

Εξορμήσεις σε επισιτιστικά καταστήματα του κέντρου

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε σε μία από τις περιοδείες του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού

Με καθημερινές εξορμήσεις σε ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια μεταφέρει στους εργαζόμενους του κλάδου το απεργιακό κάλεσμα για τις 12 Νοέμβρη το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Οσον αφορά το χώρο του Επισιτισμού, το πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών εστιάζει σε περιοχές όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός τέτοιων καταστημάτων, όπως για παράδειγμα στο Μοναστηράκι, το Θησείο, το Γκάζι, το Κολωνάκι, το κέντρο της Αθήνας.

Το Συνδικάτο δίνει, επίσης, βάρος στα καταστήματα των μεγάλων αλυσίδων καφέ και εστίασης. Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στην εξόρμηση στα επισιτιστικά καταστήματα στο Μοναστηράκι και παρακολούθησε τη συζήτηση με τους εργαζόμενους σε αυτά, μια μέρα πριν τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου.

Μιλώντας οι δυνάμεις του Συνδικάτου με τους νέους σε ηλικία εργαζόμενους στον Επισιτισμό, φάνηκε πως γνωρίζουν καλά ότι για πολλούς από αυτούς ακόμα και ο όρος Κοινωνική Ασφάλιση είναι άγνωστος. «Εγώ δεν έχω τίποτα για να μου το πάρουν με τα νέα μέτρα», λέει χαρακτηριστικά ένας εργαζόμενος, αφού, όπως εξηγεί, δουλεύει πάνω από δέκα χρόνια χωρίς Ασφάλιση.

Το σχόλιο γίνεται αφορμή για ν' ανοίξει η συζήτηση γύρω από το τι σημαίνει Κοινωνική Ασφάλιση και γιατί οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τις άθλιες συνθήκες δουλειάς. Δεν πρόκειται μόνο για τη σύνταξη, αλλά και για το επίδομα όταν ο εργοδότης τούς πετάξει στην ανεργία, για το γιατρό, το φάρμακο, τη φυσιοθεραπεία που θα χρειαστούν. Οι αναφορές στα μυοσκελετικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, κάνει και τους πιο νέους σε ηλικία να κουνούν με νόημα το κεφάλι.

Τα μέλη του Συνδικάτου καλούν σε συμμετοχή στην απεργία στις 12 Νοέμβρη και ταυτόχρονα να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Δε λείπουν και αυτοί που βλέπουν την ανάγκη για οργάνωση, απογοητεύονται όμως μπροστά στις δυσκολίες που υπάρχουν. «Στα ξενοδοχεία είναι πιο οργανωμένοι», σχολιάζουν ορισμένοι που γνωρίζουν τη δράση του Συνδικάτου, από κοινού με τα επιχειρησιακά σωματεία στα ξενοδοχεία.

Με δεδομένη την απουσία επιχειρησιακών σωματείων στον Επισιτισμό, τα μέλη του Συνδικάτου προτρέπουν τους εργαζόμενους να οργανωθούν δημιουργώντας Επιτροπές Αγώνα και μεταφέρουν την πείρα από χώρους όπου υπήρξε συσπείρωση και κινητοποίηση για τη διεκδίκηση δεδουλευμένων και άλλα προβλήματα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ