ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟ ΓΙΑ ΚΝΩΣΟ
«Δεν καταρρέει»... διαβρώνεται

Να «διασκεδάσει» τις «εντυπώσεις» από δημοσιεύματα σχετικά με την επικίνδυνη κατάσταση του μινωικού ανακτόρου στην Κνωσό, επιχειρεί με χτεσινή του ανακοίνωση το ΥΠΠΟ.

Εμμέσως το ΥΠΠΟ αρνείται πως υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης αυτού του μέγιστου, μοναδικού μνημείου. Ωστόσο σημειώνει πως «το θέμα αφορά στο γωνιακό πεσσό της Στοάς του Μεγάρου του Βασιλέως», που είχε αποκατασταθεί με σκυρόδεμα από τον Εβανς και είχε «εδραστεί στον αρχαίο γυψόλιθο, ο οποίος και σώζεται σε αρκετό ύψος. Με τη διάβρωση και καταπόνηση του αρχαίου υλικού έχουν παρουσιαστεί ρωγμές».

Τον Οκτώβρη του 2004 ζητήθηκε από το ΥΠΠΟ έκτακτη οικονομική επιχορήγηση, «προκειμένου να κατασκευαστούν μεταλλικά υποστυλώματα, να αφαιρεθεί ο αρχαίος γυψόλιθος και να αντικατασταθεί με νέο, ενώ ο χώρος αποκλείστηκε για τους επισκέπτες». Η Επιτροπή Κνωσού έκρινε «μη επιθυμητή» αυτή τη λύση και ανέθεσε μελέτη για στατική ενίσχυση με διατήρηση του αρχαίου γυψόλιθου. Επίσης, έκριναν ότι δεν υπάρχει λόγος αποκλεισμού των επισκεπτών. Ετσι επιτράπηκε, το περασμένο καλοκαίρι, η «διέλευση από απόσταση». Ομως, το φθινόπωρο αποκλείστηκε ξανά ο χώρος, «λόγω μη δυνατότητας φύλαξης του συγκεκριμένου σημείου»(!) και για να γίνουν «δοκιμές αντοχής του σκυροδέματος».

Το υπουργείο δηλώνει ότι το έργο της αποκατάστασης «έχει εξασφαλισμένους πόρους» από το Γ' ΚΠΣ και «θα υλοποιηθεί αμέσως μετά την έγκριση της εκπονούμενης μελέτης». Για το μακρόχρονο αποκλεισμό των επισκεπτών από τα βασιλικά διαμερίσματα, το ΥΠΠΟ σημειώνει ότι «από ετών γίνονται οι εργασίες αντικατάστασης των φθαρμένων σιδηροδοκών της αναστήλωσης Εβανς στο πλαίσιο του έργου, εργασία εξαιρετικά επίπονη και χρονοβόρα» και «θα ήταν ανεύθυνο να επιτραπεί η επίσκεψη αυτής της πτέρυγας, για λόγους επικινδυνότητας».

Βραβείο Ουνέσκο στον Μ. Θεοδωράκη

Στον Μίκη Θεοδωράκη απονέμει το Διεθνές Συμβούλιο Μουσικής της Ουνέσκο το φετινό Διεθνές Βραβείο Μουσικής. Η απονομή έγινε χτες στο Ααχεν Γερμανίας. Η επιλογή του Μ. Θεοδωράκη, ανάμεσα από 40 υποψηφιότητες διεθνών προσωπικοτήτων της μουσικής, σημαίνει αναγνώριση της παγκόσμιας αξίας του έργου του. Να σημειωθεί ότι με το ίδιο βραβείο έχουν τιμηθεί μουσικοί όπως οι: Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Λέοναρντ Μπερνστάιν, Γιεχούντι Μενουχίν, Μπένι Γκούντμαν, Σβιατοσλάβ Ρίχτερ, Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν κ.ά. Οπως αναφέρεται, «η απονομή του βραβείου στον Μ. Θεοδωράκη οφείλεται όχι μόνο στη λαμπρή σταδιοδρομία του, αλλά και στην εξαίρετη αφοσίωσή του στην ελευθερία της μουσικής δημιουργίας και το διαπολιτισμικό διάλογο, χωρίς να λησμονείται η διαρκής αφοσίωσή του στην προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου».


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Ινστιτούτο του Βιβλίου» - Α. Καρδαμίτσα: Θεοκρίτου «Ειδύλλια (I-VII)» (εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Σ. Γ. Χατζηκώστα. Ο πρώτος αυτός τόμος με τα, κατά τεκμήριο, γνήσια «Ειδύλλια» του Θεοκρίτου, μεταφρασμένα σε πεζό, καλύπτει ένα κενό της ελληνικής βιβλιογραφίας και συμβάλει στην ουσιαστικότερη γνωριμία φοιτητών της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας και φιλαναγνωστών με την ελληνική ποίηση). Ελένη Απ. Στεργιοπούλου «Σουρεαλισμός» (μελέτη - εισαγωγή στο πνευματικό - καλλιτεχνικό κίνημα που γεννήθηκε ως αντίδραση στην αισθητική της αστικής τάξης και στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και «ζει» και σήμερα). Δημήτρης Α. Λαμπρέλλης «Η αμφισβήτηση της αξίας. Κατάργηση της διαφοράς (εισαγωγή σε μια ρητορική της)». (Ο συγγραφέας επιχειρεί να αμφισβητήσει απόψεις περί εξάλειψης της διαφορετικότητας στην κοινωνία, στο πλαίσιο της διεθνούς πραγματικότητας και σε επίμετρο παρουσιάζει δύο παραδείγματα αυτών των απόψεων, αντλημένα από το βιβλίο του Φουκό «Η ιστορία της τρέλας», για τα μαρτύρια που έκαναν στους «τρελούς» και «διαφορετικούς» από το Μεσαίωνα μέχρι τον 19ο αιώνα).

-- Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών - Ιδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη (ΑΠΘ): Ρούλα Καμαριανού - Βασιλείου «Ομήρου Οδύσσεια (συντομευμένη και απλουστευμένη απόδοση για ξενόγλωσσους)». (Το βιβλίο απευθύνεται σε όσους μαθαίνουν την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα και βρίσκονται σε μέσο ή προχωρημένο επίπεδο γλωσσομάθειας. Περιέχει τις 24 ραψωδίες της «Οδύσσειας», περιληπτικά, σε απλά νεοελληνικά).

-- «Το Δέντρο» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 141-142. Το σημαντικό αυτό περιοδικό, σ' αυτό το τεύχος, σε επιμέλεια του συγγραφέα και κριτικού λογοτεχνίας και κινηματογράφου Τάσου Γουδέλη, με τίτλο «Η μικρή φόρμα - το ελληνικό διήγημα σήμερα», περιλαμβάνει μεγάλο αφιέρωμα στο σύγχρονο ελληνικό διήγημα, μικρά διηγήματα 48 γνωστών πεζογράφων μας, αλλά και άλλη πλούσια και ενδιαφέρουσα ύλη περί ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας).

-- «Μεταίχμιο»: «Κωστής Παλαμάς "Σατιρικά Γυμνάσματα"» (μια συλλογή 40 σατιρικών ποιημάτων του κορυφαίου ποιητή, ανθολογημένη και σχολιασμένη από τον καθηγητή του ΑΠΘ Ξ. Α. Κοκόλη. Τα 40 «Σατιρικά Γυμνάσματα» του Παλαμά πρωτοδημοσιεύθηκαν το 1908 και 1909 στο περίφημο, μαχόμενο περιοδικό «Ο Νουμάς»). Χάνριχ Μπελ «Το τέλος ενός υπηρεσιακού ταξιδιού» (μετάφραση Νίκος Δεληβοριάς - Αρετή Κοντογιώργη), μυθιστόρημα του νομπελίστα συγγραφέα). Πάστερνακ - Τσβετάγιεβα - Ρίλκε «Η αλληλογραφία των τριών» (μετάφραση Σταυρούλα Αργυροπούλου - Γιώργος Δεπάστας. Πρόλογος Σουζάν Σοντάκ. Το ζευγάρι Πάστερνακ - Τσβετάγιεβα αλληλογραφεί με τον Γερμανό ποιητή Ρίλκε, έως το θάνατό του, αποτυπώνοντας σ' αυτή την αλληλογραφία τη λογοτεχνική φλόγα και των τριών). Ζαν - Πιερ Βερνάν «Μύθος και κοινωνία στην αρχαία Ελλάδα» (μετάφραση Κατερίνα Αλεξοπούλου - Σπύρος Γεωργακόπουλος. Μελέτη για την ερμηνεία του αρχαίου ελληνικού κόσμου, με αποκωδικοποίηση των μύθων που εξέφραζαν ένα πολύπλοκο θρησκευτικό, κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό σύστημα).

-- Βασίλης Παπαφράγκος «Μεγαρείς στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής (1941-1945)» (Το βιβλίο αφορά στο θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» και καταγράφει τον αντιφασιστικό αγώνα αξιωματικών, ναυτών και άλλων αγωνιστών που μετέφερε στη Μ. Ανατολή, παραθέτοντας βιογραφικά σημειώματα και φωτογραφίες τους. Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νάστου - εφημερίδα «Ενημέρωση» των Μεγάρων και Δυτικής Αττικής. Πληροφορίες στο Παράρτημα Μεγάρων της ΠΕΑΕΑ).

-- Στέφανος Δημ. Νταής «Πάδη» (ποιήματα, Κονισκός 1997) και «Τι;» (ποιήματα, έκδοση Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Τυμφαίων, Κονισκός 2002).

-- «Μανδραγόρας»: Κώστας Πάτσης «Ο Βερνάρδος στο σεξ (δεκατέσσερις άσεμνες ποιητικές ιστορίες)» (ποιήματα). Αλέξανδρος Αραμπατζής «Περί υψηλής ραπτικής καταιγίδων και καρφιών στα φέρετρα» (ποιήματα) και «Ο χορός του σφυροδρέπανου» (αφηγήματα). Αναστασία Παρασκευουλάκου «Στηβ Ολιβερ, συλλέκτης ήχων» (σπονδυλωτές ιστορίες).

-- «Πατάκης»: Ισίδωρος Ζούργος «Στη σκιά της πεταλούδας» (μυθιστόρημα για το βορειοελλαδικό χώρο μέσα από τρεις γενιές δύο οικογενειών από τα τέλη του 19ου αιώνα στην Ανατολική Ρωμυλία και Ανδριανούπολη και μέχρι τη μετεμφυλιακή Θεσσαλονίκη). Δημήτρης Καμπουράκης «Ο κύριος διάβολος» (μυθιστόρημα). Κρίστοφερ Παολίνι «Εραγκόν (Η κληρονομιά. Βιβλίο 1)» (μετάφραση Φωτεινή Μεγαλούδη. Μυθιστόρημα για παιδιά και εφήβους, για ένα χωριατόπαιδο που ζει στη φανταστική χώρα «Αλαγαισία»).

-- «Αγκυρα»: Δημήτρης Βαρβαρήγος «Υπατία» (ιστορικό μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην Αλεξάνδρεια του 4ου - 5ου μ.Χ. αιώνα, με ηρωίδα τη μορφωμένη Υπατία, η οποία διδάσκει τα αρχαιοελληνικά ιδεώδη).

-- «Θέματα Παιδείας» (τρίμηνη επιθεώρηση εκπαιδευτικής πολιτικής και έρευνας, τεύχος 19-20, με πλουσιότατη επίκαιρη ύλη).

-- «Φιλελεύθερη έμφαση» (τριμηνιαία επιθεώρηση Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», τεύχη 22, 23).

-- «Ιστορία εικονογραφημένη» (περιοδικό ιστορίας, τεύχος 445).

-- «Παρουσία» (τριμηνιαία επιθεώρηση λόγου και τέχνης Ενωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών, τεύχος 32).

Υπό συνεχή απειλή

Ερωτηματικά προκαλεί η προχτεσινή αναβολή της συζήτησης για το χαρακτηρισμό ως μνημείων των προσφυγικών πολυκατοικιών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) του ΥΠΠΟ, μετά από επιστολή της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ), η οποία λέει ότι το κτιριακό συγκρότημα δεν ανήκει σ' αυτήν, αλλά στην Κτηματική Υπηρεσία Αθηνών (ΚΕΑ).

Η ΚΕΔ είναι εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Οικονομίας και η ΚΕΑ περιφερειακή υπηρεσία του ίδιου υπουργείου. Δηλαδή και οι δύο είναι άμεσα και έμμεσα φορείς της ίδιας δημόσιας προϊστάμενης αρχής. Αρκούσε, λοιπόν, μια ενδο-υπηρεσιακού τύπου ρύθμιση στο ΥΠΕΘΟ για το ποιος θα εκπροσωπούσε ποιον στο ΚΣΝΜ.

Ωστόσο, το ΚΣΝΜ δέχτηκε αυτό το γραφειοκρατικό «κόλλημα», ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι τα προσφυγικά κινδυνεύουν με κατάρρευση. Κάτι που περιμένουν τα μεγάλα συμφέροντα, που έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα από το σύνολο των φορέων που αντιδρούν στην εξαφάνιση αυτών των σημαντικών από ιστορική αλλά και αρχιτεκτονική άποψη κτιρίων της Αθήνας.

Θυμίζουμε ότι αν αυτοί οι φορείς δεν είχαν προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απαράδεκτης υπουργικής απόφασης του 2003 για διατήρηση μόνο των δύο κτιρίων και την κατεδάφιση των άλλων έξι και αν το ΣτΕ δεν ακύρωνε αυτή την απόφαση, τότε οι προσφυγικές πολυκατοικίες δε θα υπήρχαν ούτε ως θέμα στο προχτεσινό συμβούλιο...


Γ. Τ.

ΠΑΖΑΡΙ βιβλίων και αντιγράφων εκθεμάτων από ελληνικά μουσεία διοργανώνουν το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, τα μουσεία Μπενάκη και Κυκλαδικής Τέχνης, το Ιδρυμα Γ. Ψαροπούλου - Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα, η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρία και το Βυζαντινό Μουσείο (από χτες έως αύριο), στο Βυζαντινό Μουσείο. Τα βιβλία διατίθενται με 50% έκπτωση, ενώ τα αντίγραφα με έκπτωση 40%. Το παζάρι λειτουργεί σήμερα 10 π.μ.- 8 μ.μ. και αύριο 10 π.μ. - 5 μ.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ