ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Ασκήσεις υπό λαϊκή «πολιορκία»

Μέλη του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) διαδηλώνουν στην Καλκούτα

Associated Press

Μέλη του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) διαδηλώνουν στην Καλκούτα
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Χιλιάδες αριστεροί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χτες σε τρία αεροδρόμια στη Δυτική Βεγγάλη για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πραγματοποίηση κοινών αεροπορικών γυμνασίων της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ και της Ινδίας. Οι διαδηλωτές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μέλη του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού) και του ΚΚ Ινδίας, υποσχέθηκαν ότι «εκατομμύρια» άνθρωποι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν τις 12ήμερες ασκήσεις, που είναι οι μεγαλύτερες σε διάρκεια και κλίμακα που έχουν γίνει ποτέ με συμμετοχή των δύο δυνάμεων.

Τα κόμματα της Ινδικής αριστεράς εκδηλώνουν εδώ και καιρό την αντίθεσή τους στην εντεινόμενη στρατιωτική και πολιτική συνεργασία ΗΠΑ - Ινδίας, που, μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν ότι «απειλεί την εθνική ανεξαρτησία». Η κυβέρνηση του Κογκρέσου υπό τον Μανμόχαν Σινγκχ πάντως «δεσμεύτηκε» ότι οι ασκήσεις θα αρχίσουν «κανονικά» όπως έχει προγραμματιστεί την 7η Νοέμβρη και πρόσθεσε ότι τα μέτρα ασφαλείας θα ενταθούν.

«Θα πολιορκήσουμε την Καλαϊκούντα, όπου θα γίνουν τα γυμνάσια», δήλωσε ο Ανίλ Μπίσουας, επικεφαλής της κρατιδιακής οργάνωσης του ΚΚ Ινδίας (Μ), ο οποίος ηγείται της κυβέρνησης του κρατιδίου. Στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος δεσμεύτηκαν ότι τα αεροδρόμια στην Καλκούτα, την Μπαγκντόγκρα και την Καλαϊκούντα πρόκειται να «παραλύσουν» τις επόμενες μέρες. Ο Μπίσουας τόνισε: «Είμαστε ενάντιοι με τις αεροπορικές ασκήσεις. Εκατομμύρια άνθρωποι θα έρθουν και θα διαδηλώσουν».

Ανταποκριτές αναφέρουν ότι η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ θα μεταφέρει μαχητικά F-16 από την Ιαπωνία, ενώ οι Ινδοί θα χρησιμοποιήσουν μαχητικά ινδικής και ευρωπαϊκής προέλευσης. Ο υπουργός Αμύνης της χώρας Πράναμπ Μούχερτζι είπε πως αναμένει ότι οι ασκήσεις «θα πραγματοποιηθούν κανονικά, χωρίς διακοπή» και κάλεσε την κρατιδιακή κυβέρνηση «να φροντίσει γι' αυτό».

Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση Σινγκχ συνήψε δύο σημαντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, μία 10ετούς στρατιωτικής συνεργασίας και μία για τη μεταφορά «τεχνογνωσίας» στην πολιτική πυρηνική τεχνολογία. Οι συμφωνίες αυτές περιλαμβάνουν κοινή παραγωγή οπλικών συστημάτων, συντονισμό των αντιπυραυλικών αμυνών και μεταφορές τεχνολογίας.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Μοιράστηκαν ... οι ρόλοι

Ενώ η σερβική βουλή επικύρωσε συμφωνία υποτέλειας στο ΝΑΤΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- «Σημαντικό ρόλο» στην αστυνόμευση, στη δημιουργία «κράτους δικαίου» και στις οικονομικές δραστηριότητες του Κοσσυφοπεδίου επιθυμεί η ΕΕ, ανακοίνωσε χτες η Κριστίνα Γκάλαχ, εκπρόσωπος του Χαβιέ Σολάνα (ύπατος εκπρόσωπος για την Πολιτική και την Ασφάλεια). Η Γκάλαχ, δίνοντας το προσχέδιο απόφασης που θα κληθούν να υιοθετήσουν την ερχόμενη Δευτέρα οι 25 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, εξέφρασε ως επιθυμία της ΕΕ την ετοιμότητά της να «εμπλακεί περισσότερο» στον καθορισμό του καθεστώτος του προτεκτοράτου στις επικείμενες συνομιλίες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε στην προχτεσινή συνάντηση αξιωματούχων της λεγόμενης Ομάδας Επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, ΕΕ). Ο Σιν Μακ Κόρμακ αναφέρθηκε στον «ηγετικό ρόλο που θα παίξουν τα Ηνωμένα Εθνη» και δη ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισαάρι στις επικείμενες συνομιλίες, στην πρόθεση της Ομάδας Επαφής «να έχει κεντρική ανάμειξη» σ' αυτές τις συνομιλίες που θα έχουν, όπως είπε, στόχο Σέρβοι και Κοσσοβάροι Αλβανοί «να φθάσουν σε μία συμφωνία συμβιβασμού ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και το δημοκρατικό μέλλον του λαού του Κοσσυφοπεδίου και των γειτόνων του»... Πρόσθεσε πως το «μέλλον» του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να εξασφαλίζει «σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» και να κινηθεί στον άξονα της ευρω-ατλαντικής ολοκλήρωσης... Ερωτηθείς για την παρουσία ΝΑΤΟικού αξιωματούχου στη συνάντηση της Ομάδας Επαφής στην Ουάσιγκτον, ο Μακ Κόρμακ είπε πως «οι αξιωματούχοι ενδιαφέρονταν για τη στάση του ΝΑΤΟ γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή... αλλά η τελική λύση θα πρέπει να συμφωνηθεί απ' τις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές σε μία διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ»...

Συμφωνία υποτέλειας στο ΝΑΤΟ

Το ίδιο 24ωρο στο Βελιγράδι, το 126μελές κοινοβούλιο της Ενωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου έγραφε μία μαύρη σελίδα στα πεπραγμένα του, ψηφίζοντας την αναίσχυντη συμφωνία για την ελεύθερη διέλευση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και στρατευμάτων σ' όλη την επικράτεια της χώρας που είχε υπογραφεί τον περασμένο Ιούνη απ' τον υπουργό Εξωτερικών Βουκ Ντράσκοβιτς και τον γγ του ΝΑΤΟ Ζάαπ Χουπ ντε Σέφερ. Η επικύρωση της συμφωνίας έγινε με 68 ψήφους υπέρ, 34 κατά (οι περισσότεροι Σέρβοι βουλευτές απ' το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα και Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας). Στην ψηφοφορία δήλωσαν «παρών» πέντε βουλευτές, ενώ απείχαν 19 βουλευτές...

Τέλος, στο Κοσσυφοπέδιο ανακοινώθηκε η ματαίωση της προγραμματισμένης για σήμερα «άτυπης συνάντησης» των πρωθυπουργών Αλβανίας, Κοσσυφοπεδίου, Μαυροβουνίου και ΠΓΔΜ στην Πρίστινα, στην οποία επρόκειτο να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην ανεξαρτητοποίηση του προτεκτοράτου!

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Αμερικανικό εκλογικό «δίπορτο»

ΚΙΕΒΟ και ΜΠΑΚΟΥ.--

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουσένκο «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς», όπως είπε χτες, τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν αύριο Κυριακή στο Αζερμπαϊτζάν, όπου η φιλοδυτική αντιπολίτευση ελπίζει να μιμηθεί το «παράδειγμα» της επιλεγόμενης «πορτοκαλί επανάστασης». Ωστόσο, και ο Γιουσένκο φαίνεται να τηρεί λεπτές ισορροπίες, καθώς χτες συζήτησε τηλεφωνικά με τον Αζερμπαϊτζανό ομόλογό του Ιλχαμ Αλίεφ και -σύμφωνα με επίσημο κοινό ανακοινωθέν των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών - συμφώνησε να τον συναντήσει αργότερα εφέτος. Πάντως, το θέμα της σύλληψης στην Ουκρανία ενός ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης του Αζερμπαϊτζάν, του Ρασούλ Γκουλίγεφ, ο οποίος στη συνέχεια απελευθερώθηκε και «εκδόθηκε» στο Λονδίνο, μοιάζει να παρακάμφθηκε.

Στο Μπακού, περίπου δέκα χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης έκαναν πορεία υπέρ της παράταξης του Αλίεφ, με πορτρέτα του πρώην Προέδρου Γκαϊντάρ Αλίεφ, πατέρα του σημερινού, ιδρυτή και ηγέτη του κόμματος Νέο Αζερμπαϊτζάν. Ο Αλι Αχμάντοφ, γραμματέας του κόμματος, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας τεράστιας νίκης». Από την άλλη, η Αζαντλίκ («Ελευθερία»), ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, αποφάσισε να μην κατεβάσει τον κόσμο στους δρόμους, εν αντιθέσει με όσα επιχειρούσε τις περασμένες βδομάδες, για να αποφευχθεί ενδεχόμενη σύρραξη. Ο Αλίεφ κάγχασε σε βάρος της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι το γεγονός πως «επένδυσαν πολλά χρήματα για να αγοράσουν πορτοκαλί τι-σερτ» εν μέσω του χειμώνα δείχνει «πόσο μικρόνοες είναι». Πάντως, στελέχη της Αζαντλίκ επιμένουν ότι υπάρχει κίνδυνος νοθείας στις εκλογές.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ρίνο Χάρνις εξέφρασε την «ελπίδα να γίνουν πλουραλιστικές εκλογές» οι οποίες θα ωθήσουν την κυβέρνηση να υιοθετήσει πιο «συμμετοχικές» πολιτικές επιλογές. Ωστόσο, επισήμανε ότι η χώρα έχει κάνει «εκπληκτική» πρόοδο όσον αφορά τη διοργάνωση «ελεύθερων εκλογών» τους οκτώ μήνες που πέρασαν. Η δήλωση έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες επίσημες εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά αντανακλά τρία πράγματα: την έλλειψη εμπιστοσύνης στην αντιπολίτευση, την προσπάθεια διατήρησης επαφής με τον Αλίεφ και τις παραχωρήσεις της σημερινής κυβέρνησης προς τις ΗΠΑ, τόσο με την παραχώρηση βάσεων, όσο και με την ενεργειακή πολιτική του.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Στις 22 Γενάρη 2006 θα πραγματοποιηθούν τελικά οι προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας. Υποψήφιοι, ο 80χρονος πρώην πρόεδρος Μάριο Σοάρες, ο πρώην πρωθυπουργός Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μανουέλ Αλέγκρε, ο ηγέτης του ΚΚ Πορτογαλίας Ζερόνιμο ντε Σόουζα και ο επικεφαλής της «Ενωσης της Αριστεράς» Φρανσίσκο Λουσά. Εφόσον κανένας υποψήφιος δε συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στις 22/1, οι εκλογές θα επαναληφθούν μεταξύ των δύο πρώτων στις 12 Φλεβάρη.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Εβδομάδα εκδηλώσεων στη μνήμη του Γιτζάκ Ράμπιν, άρχισε χτες, δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία του. Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός συλλάμβανε εικονολήπτη του «αλ Τζαζίρα» έξω από τη Ραμάλα, ο οποίος κάλυπτε διαμαρτυρία για το τείχος, με το πρόσχημα της «επίθεσης».

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το Ιράν δε σκοπεύει να πραγματοποιήσει επίθεση εναντίον καμίας ξένης χώρας, κατέστησε σαφές, χτες, στο κήρυγμά του ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ.-- Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν από την κατάρρευση μέρους πολυώροφης πολυκατοικίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ