ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ψήφος αντίστασης στις εκλογές

Κάλεσμα της «Αγωνιστικής Ενότητας»

Κάλεσμα στους εμποροϋπαλλήλους να στηρίξουν και με την ψήφο τους το ψηφοδέλτιό της ώστε να εκλεγεί εκ νέου αγωνιστική διοίκηση, απευθύνει η «Αγωνιστική Ενότητα» Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, μπροστά στις εκλογές που ξεκινάνε σήμερα και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 11 Νοέμβρη, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, από τις 10 π.μ. - 6 μ.μ.

Στη διακήρυξή της η «Αγωνιστική Ενότητα» Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων της, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αναμετρώντας τη στάση και δράση της απερχόμενης διοίκησης, εκτιμάμε ότι έκανε βήματα μπροστά στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εδωσε σκληρό αγώνα ενάντια στην ψήφιση του αντεργατικού νόμου (3385/2005) που καταργεί στην πράξη το 8ωρο, επιβάλλει 10ωρη και 12ωρη απασχόληση. Ολο και πιο πολλοί συνάδελφοι εμπιστεύονται το Σωματείο και ζητούν παρέμβαση για επίλυση προβλημάτων τους. Ματαιώθηκαν απολύσεις σε εμπορικά καταστήματα του Πειραιά με παρέμβαση του Σωματείου. Πολλοί εργαζόμενοι συσπειρώνονται γύρω μας και δείχνουν την αναγκαιότητα ίδρυσης Σωματειακών Επιτροπών σε κάθε εργασιακό χώρο».

Κεντρικά αιτήματα της «Αγωνιστικής Ενότητας» είναι:

 • Πλήρης, σταθερή εργασίας για όλους. Οχι στις απολύσεις
 • 7ωρο, 5νθήμερο, 35ωρο. Οχι στη διευθέτηση και την απελευθέρωση του ωραρίου.
 • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού. Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Επιδότηση νέων ανέργων, χωρίς καμιά προϋπόθεση.
Καμιά επανάπαυση μέχρι την τελευταία μέρα

Συνέντευξη Τύπου της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ τη Δευτέρα στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στις 12 το μεσημέρι

Φουντώνει η μάχη για να αποτελέσει το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ μια μαζική λαϊκή κινητοποίηση
Φουντώνει η μάχη για να αποτελέσει το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ μια μαζική λαϊκή κινητοποίηση
Καθώς οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου μπαίνουν στην τελική ευθεία για το μεγάλο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στις 12 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στο Πεδίον του Αρεως, συνεδρίασε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία για να εξετάσει την πορεία της προετοιμασίας και να παρθούν τα τελευταία μέτρα. Στα πλαίσια αυτά, η Εκτελεστική Γραμματεία τη Δευτέρα 7 Νοέμβρη θα δώσει συνέντευξη Τύπου, όπου θα παρουσιάσει τους στόχους της πανελλαδικής κινητοποίησης και τις διεκδικήσεις του ΠΑΜΕ για το 2006. Η συνέντευξη θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20).

Καταγράφοντας τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα δουλιάς, τα στελέχη της Εκτελεστικής Γραμματείας υπογράμμισαν την ανάγκη μέχρι την τελευταία στιγμή να δοθεί η μάχη για να εξασφαλιστεί στην πράξη η πιο πλατιά λαϊκή συμμετοχή. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, το Σάββατο 12 Νοέμβρη «να βουλιάξει το κέντρο της Αθήνας!». Οι 500 και πλέον περιοδείες που έγιναν σε χώρους δουλιάς, μόνο στο Λεκανοπέδιο, οι εκατοντάδες ακόμα περιοδείες των συνδικαλιστών και στελεχών του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα, επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα «ανοίγματα» των ταξικών δυνάμεων σε εργατικούς χώρους, εργοστάσια και επιχειρήσεις. Ειδική δουλιά, με θετικά μηνύματα έρχεται και από τους χώρους όπου εργάζεται και σπουδάζει η νεολαία, από επιχειρήσεις όπου κατά πλειοψηφία εργάζονται γυναίκες, από τη δράση που αναπτύχθηκε σε συγκεκριμένους κλάδους, εμποροϋπαλλήλους, επισιτισμός τουρισμός, μετανάστες κλπ.

Ούτε λεπτό για χάσιμο

Ομως, όπως υπογραμμίστηκε στη συνεδρίαση, ακριβώς αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να υπάρξει καμιά επανάπαυση. Αντίθετα, απαιτείται εγρήγορση, να εξαντληθούν και τα τελευταία περιθώρια, άνθρωπο τον άνθρωπο, στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στη γειτονιά, να εξασφαλιστεί η μαζική παρουσία εργατών και εργατριών στο συλλαλητήριο των ταξικών δυνάμεων. Για να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά η φωνή της αντίστασης στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να καταδικαστεί η πολιτική του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών.

Μέχρι και την Παρασκευή, υπάρχουν χρονικά περιθώρια, ώστε το θετικό κλίμα που συναντούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, η αποδοχή του πλαισίου του από πλατύτερα στρώματα, η αγανάκτηση του κόσμου από την ασκούμενη πολιτική και την όξυνση των λαϊκών προβλημάτων να μετατραπεί σε συγκεκριμένη, φυσική παρουσία στο Συλλαλητήριο.

Στις εκατοντάδες αποφάσεις Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Συνδικάτων και Σωματείων για συμμετοχή στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο προστέθηκε χτες η απόφαση του Συλλόγου Προπονητών - Γυμναστών Ν. Αττικής. Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί το λαό του νησιού να πάρει μαζικά μέρος στο Συλλαλητήριο, ενώ αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνει και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στην Τρίπολη, αλλά και η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στον Ομιλο Τράπεζας Πειραιώς.

Εξορμήσεις και πικετοφορίες

Τις επόμενες μέρες, οι περιοδείες συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στην Αθήνα συνεχίζονται και κλιμακώνονται στους παρακάτω - μεταξύ άλλων - χώρους:

Σήμερα Σάββατο 5/11, στο «Πράκτικερ» του Αιγάλεω, ενώ η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ θα περιοδεύσει στα «GOODY'S» και στα «Mc Donalds» στην Ομόνοια. Τη Δευτέρα 7/11, στα γραφεία του ΟΑΕΔ στο Ν. Ηράκλειο, στην ΕΥΔΑΠ Νίκαιας και Καλλιθέας, στη ΔΕΗ Καλλιθέας, Κεραμικού και Κυψέλης, στον «Λαμπρόπουλο», στο «ΑΤΤΙΚΑ», στις επιχειρήσεις «Ικάπ», «Ελφόν», «Γιέμκο», «Κάλης», «Ελκο», «Ανκο», «Φολί-Φολί», στο Φωταέριο Αττικής, στους εργάτες καθαριότητας Δήμου Ταύρου, στα ΤΕΕ Ζωγράφου και Γκράβας και στα ΤΕΙ Νοσηλευτικής. Την Τρίτη 8/11, στο ΤΕΕ Ν. Ιωνίας, στα γραφεία της ΔΕΠΑ, στην ΕΥΔΑΠ της Σούδας, στη ΔΕΗ της οδού Αριστείδου, Συγγρού, στο Περιστέρι, στη Ροσινιόλ, στη Φιλοθέη και την Κηφισιά, στους εργάτες των Δήμων Ν. Σμύρνης, Ταύρου και Ζωγράφου, στο «Πράκτικερ» του Ταύρου, στη «Λάντα», τη «Σιτροέν» και τη «Σκόντα», στα εργοστάσια «Γκραμέξ», «Καούσης», «Σκλάβος», στη «Σελ», στην «ICC» και στην «Ιντερσις», στη «Σιβιτανίδειο» και στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας των ΤΕΙ. Την Τετάρτη 9/11, στο «Πράκτικερ» του Ελληνικού, στα εργοστάσια «Σβάμπε», «Ζωγομετάλ», «Ψαλίδας» και «Βικτώρια». Την Πέμπτη 10/11, στο «Πράκτικερ» στη Μεταμόρφωση.

Συνδικαλιστές της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ θα περιοδεύσουν τις επόμενες μέρες σε μια σειρά νέους χώρους δουλιάς και συγκεκριμένα:

 • Τη Δευτέρα 7/11 στη «ΜΕΛΛΟΝ».
 • Την Τρίτη 8/11 στην «ΟΤΕΝΕΤ», στη «ΣΙΓΚΙΟΥΛΑΡ» και στη «ΦΙΝΤΡΑΣΤ».
 • Την Τετάρτη 9/11 στην «ΕΤΖΙΑΝ» (AEGEAN), στην «ΚΟΣΜΟΤΕ», στην «ΙΝΦΟΚΟΥΕΣΤ», στην «ΚΙΟΥ ΦΟΝ» (Q-PHONE) και στην «ΤΕΛΕΠΑΣΠΟΡΤ».
 • Την Παρασκευή 11/11 στην «ΤΕΛΛΑΣ».

Παράλληλα, για την προπαγάνδιση του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου διοργανώνονται οι παρακάτω πικετοφορίες στους δήμους της Αθήνας:

 • Σήμερα Σάββατο 5/11 στην Αγορά.
 • Την Τρίτη 8/11 στο Μετρό της Πανόρμου (6.30 μ.μ.), στο Παγκράτι (6 μ.μ.), στη Γούβα (6 μ.μ.), στο Νέο Κόσμο (6 μ.μ.), στην πλατεία Αμερικής (6.30 μ.μ.), στα Πετράλωνα (6.30 μ.μ.), στα Σεπόλια (6.30 μ.μ.), στον Κολωνό (6.30 μ.μ.) και στα εμπορικά κέντρα στο Μαρούσι, το Γαλάτσι, το Χολαργό, το Ιλιον, στην πλατεία Ταπητουργείου στο Βύρωνα και στην Αγ. Παρασκευή (6.30 μ.μ.).
 • Την Πέμπτη 10/11 στο εμπορικό κέντρο της Νέας Ιωνίας (6.30 μ.μ.), στου Ζωγράφου (6.30 μ.μ.), στην πλατεία Κύπρου και τη Ν. Σμύρνη (6.30 μ.μ.).
Θεσσαλονίκη - Λάρισα

Στη Θεσσαλονίκη, από νωρίς και χτες, συνεχίστηκε η πανεξόρμηση των ταξικών δυνάμεων στους χώρους δουλιάς. Περιοδείες πραγματοποιήθηκαν στα εργοστάσια Χημικών Βιομηχανιών, στην ΗΛΙΟΦΙΝ, στις αποθήκες του Κωτσόβολου, στα εργοστάσια βιομηχανικών αερίων, σε ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ.

Περιοδεία, στο πλαίσιο της πανεξόρμησης για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, πραγματοποίησε χτες το πρωί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, συνοδευόμενος από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από το χώρο της υγείας.

Τη Δευτέρα 7 Νοέμβρη, η γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ διοργανώνει επίσης μαζική πικετοφορία στους δρόμους της πόλης, με αφετηρία το Εργατικό Κέντρο στις 6.30 μ.μ.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Συγκροτούν Επιτροπή Γυναικών

Σε πλατιά σύσκεψη με στόχο τη δημιουργία Επιτροπής Γυναικών καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, την Τετάρτη 9 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του συλλόγου (πλ. Μητροπόλεως 10).

«Είναι ανάγκη, τονίζει ο Σύλλογος, να συγκροτηθεί η Επιτροπή λόγω των ιδιαιτεροτήτων και των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η σύγχρονη εργαζόμενη γυναίκα και μητέρα. Η απελευθέρωση του ωραρίου, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η μερική απασχόληση, η εντατικοποίηση της εργασίας, η εργοδοτική και κυβερνητική τρομοκρατία, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, οι δυσκολίες μεγαλώματος και διαπαιδαγώγησης των παιδιών, είναι από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον κλάδο οι γυναίκες εμποροϋπάλληλοι».

Και καταλήγει: «Συναδέλφισσα, με τη δική σου συμμετοχή και δράση θα μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο για ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας».

Πολύμορφες εκδηλώσεις από τους φοιτητές

Μαζί με την εργαζόμενη και η σπουδάζουσα νεολαία αναμένεται να δώσει βροντερό «παρών» στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ
Μαζί με την εργαζόμενη και η σπουδάζουσα νεολαία αναμένεται να δώσει βροντερό «παρών» στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ
Και στα πανεπιστήμια συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις και οι συνεδριάσεις των ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων για να παρθούν αποφάσεις συμμετοχής. Στην Αθήνα προστέθηκαν την περασμένη βδομάδα οι Σύλλογοι Φοιτητών Παντείου, Γεωπονικής, ΤΕΦΑΑ, Βιολογικού και Σπουδαστών ΣΤΕΦ Πειραιά και Αθήνας, ΣΓΤΚΣ και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Αθήνας.

Το Συντονιστικό Φοιτητικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης διοργανώνει εξορμήσεις μαζί με την τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ από τις 4 έως τις 11 Νοέμβρη. Χτες, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ μαζί με συνδικαλιστές του Συντονιστικού Φοιτητικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν εξόρμηση στο ΑΠΘ και ανέδειξαν την ανάγκη συντονισμού του εργατικού και του φοιτητικού κινήματος απέναντι στη συνολική επίθεση που δέχονται από την αντεργατική, αντιεκπαιδευτική, αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Οι συνδικαλιστές επισκέφτηκαν τα αμφιθέατρα της Σχολής Θετικών Επιστημών και της Πολυτεχνικής Σχολής. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό ανάμεσα στους φοιτητές, ενώ εποικοδομητική ήταν και η συζήτηση που αναπτύχθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και των Χημικών Μηχανικών με θέμα τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στα Εργασιακά.

Η συζήτηση ήταν πλούσια με αρκετές ερωτήσεις και τοποθετήσεις που αφορούσαν στις πολιτικές εξελίξεις και στις επιπτώσεις των εφαρμοζόμενων πολιτικών στο περιεχόμενο των σπουδών, στον προσανατολισμό της έρευνας, στα εργασιακά δικαιώματα τόσο των ειδικοτήτων του Πολυτεχνείου όσο και των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων στο χώρο του εμπορίου. Η Σοφία Καλαντίδου, στέλεχος του ΠΑΜΕ, κλείνοντας τη συζήτηση, κάλεσε τους νέους εργαζόμενους φοιτητές να γραφτούν στα σωματεία και να δράσουν μέσα από αυτά, ενώ τόνισε ότι η μαζική τους παρουσία στο συλλαλητήριο θα δώσει δυνατό παλμό και θα ενθαρρύνει την εργατική τάξη να σηκώσει πιο αποφασιστικά το ανάστημά της στην αντεργατική λαίλαπα.

Αντίστοιχη συζήτηση με θέμα «Ισχυρός Σύλλογος στο πλευρό του εργατικού κινήματος» διοργανώνει και ο Σύλλογος Φοιτητών Ψυχολογικού του ΑΠΘ την Τρίτη 8/11. Θα μιλήσουν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του Συλλόγου του Τμήματος.

Τρομοκρατική απόλυση συνδικαλιστή

Να τσακίσει κάθε προσπάθεια των εργαζομένων να «σηκώσουν κεφάλι» επιδιώκει η εργοδοσία της εταιρίας «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ» στο Κορωπί, η οποία χτες προχώρησε στην απόλυση του συνδικαλιστή Ζαφείρη Μελλά. Ο Ζ. Μελλάς, μέλος της διοίκησης της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, έχει πρωταγωνιστήσει στη συμμετοχή των εργαζομένων σε μια σειρά αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για την οργάνωσή τους στο κλαδικό σωματείο κλπ.

«Το "αμάρτημα" του συνδικαλιστή ήταν ότι είχε συνεπή αγωνιστική στάση τόσο στον ευρύτερο κλάδο των γραφικών τεχνών όσο και στο εργοστάσιο που δούλευε», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Το τελευταίο μάλιστα διάστημα ο συνδικαλιστής είχε πρωτοστατήσει στις προσπάθειες για τη συγκρότηση εργοστασιακής επιτροπής, γι' αυτό και δέχτηκε τα «πυρά» της εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων καταγγέλλει «τη διεύθυνση της εταιρίας η οποία καταπατά συνδικαλιστικά δικαιώματα» και δηλώνει «κατηγορηματικά ότι θα εξασκήσει κάθε συνδικαλιστικό και νόμιμο τρόπο ώστε να υπάρξει άμεση ανάκληση της παράνομης απόλυσης».

Με πάθος στις σκέψεις και τη δράση μας

Σκέψεις και συζητήσεις στους χώρους δουλιάς, στις ουρές των ανέργων. Σκέψεις και συζητήσεις πίνοντας και μετρώντας τα λεφτά για έναν καφέ, για ένα κρασί, για το σινεμά. Σκέψεις και συζητήσεις στο αυτοκίνητο αφού πληρωθούν τα διόδια, στους σταθμούς των τρένων, των λεωφορείων, των πλοίων αφού βγουν τα εισιτήρια... σκέψεις και συζητήσεις σε όλα τα μέρη όπου κυκλοφορούν οι νέοι εργάτες. Στο μυαλό και στο στόμα μας οι λέξεις γίνονται προτάσεις γεμάτες απορία και αγωνία για το αύριο.

Πώς να συνηθίσουμε σε αυτήν την αντεργατική λαίλαπα;!

Πώς να ζήσουμε χωρίς δικαιώματα;!

Πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά που θα γεννηθούν;!

Η απάντηση που κυκλοφορεί στα πέριξ από τους κοστουμάτους είναι ότι πρέπει ο καθένας μας να κοιτάξει την πάρτη του και όλοι μαζί να λιώσουμε για τον ανταγωνισμό του κεφαλαίου και την αύξηση της παραγωγικότητας. Μην και πέσουν έξω τα κέρδη των πολυεθνικών.

Μα ποιανού αξίες είναι αυτές;! Σαφώς όχι της εργατικής τάξης, αλλά των αντιπάλων της, αυτών που θέλουν να διαιωνίσουν το σύστημα της εκμετάλλευσης. Και πώς είναι δυνατόν ο εργάτης να κοιτάξει τον εαυτό του; Ο πατέρας και η μάνα που κοντεύουν στη σύνταξη δεν επιτρέπεται να πουν ότι εμένα δε με πιάνει η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, γιατί αυτό «πιάνει» τα παιδιά τους! Ο σύζυγος δεν μπορεί να πει δε με αφορά η διευθέτηση του ωραρίου, γιατί μπορεί να αφορά τη γυναίκα του. Αυτός που δουλεύει δεν μπορεί να μην του καίγεται καρφί για τις απολύσεις, για την ανεργία, γιατί οι φίλοι του είναι πολύ πιθανό να είναι άνεργοι.

Και η κουβέντα πάει παραπέρα... το γεγονός ότι είναι δύσκολο τα πράγματα να αλλάξουν δε σημαίνει πως δε θα αλλάξουν και πολύ περισσότερο ότι εμείς θα κάτσουμε σπίτι κλαίγοντας τη μοίρα μας και κάνοντας εκλογικεύσεις και συμβιβασμούς με τη βαρβαρότητα. Ποιοι είναι αυτοί που προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν με την ηττοπάθεια και το βούρδουλα της συναίνεσης; Που μας παρουσιάζουν τους στόχους του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών ως μοναδικούς και απαραίτητους για τη ζωή μας στόχους;

Εάν η εργατική τάξη και οι λαοί έλεγαν μέσα στην ιστορία ότι τίποτα δεν αλλάζει και υποκλίνονταν στους εκμεταλλευτές και στους κατακτητές τους, τότε θα ήμασταν πιο πίσω και απ' το τέρμα. Αλλά η κοινωνία κινείται! Και για το πού θα πάει είναι δική μας υπόθεση. Των εργαζομένων.

Στις 12 Νοέμβρη, λοιπόν, δε θα κάνουμε απλά μια βόλτα στην Αθήνα! Θα φωνάξουμε ένα ΟΧΙ στην επίθεση του κεφαλαίου και στην αντιλαϊκή πολιτική. Θα φωνάξουμε ένα ΝΑΙ στα αιτήματα και στις θέσεις του ΠΑΜΕ που αποτελούν τους δικούς μας σύγχρονους στόχους ζωής. Και αυτή η φωνή, η φωνή μας δε θα έρχεται από πολύ μακριά, αλλά από τους εργατικούς αγώνες που κάναμε μόλις χτες στους κλάδους, από τους λαϊκούς αγώνες στη χώρα, στην Ευρώπη, στον κόσμο. Και αυτή η φωνή πρέπει να φτάσει πιο δυνατή στους αγώνες που θα συνεχιστούν την αμέσως επόμενη ημέρα.

Το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στις 12 του Νοέμβρη είναι μια ακόμη αναμέτρηση των νέων εργατών με το κεφάλαιο. Δεν είναι μια συνήθεια και μια υπόθεση «αυτών που τρέχουν». Δεν είναι απλά μια απόφαση των ταξικών σωματείων και των φορέων του λαϊκού και του νεολαιίστικου κινήματος. Είναι μια ακόμη πράξη που σηματοδοτεί την απόφασή μας να μείνουμε όρθιοι και να παλέψουμε. Για τη ζωή μας. Για το μέλλον μας.

Στις 12 Νοέμβρη η καρδιά του καθενός μας θα χτυπά με οργή ενάντια στους λίγους που κλέβουν τον πλούτο και με ελπίδα για το μέλλον αυτών που παράγουν τον πλούτο. Και αυτό το συλλογικό πανελλαδικό χτυποκάρδι θα πρέπει με τη μαζικότητα και τον παλμό του να γράψει τη δική του περήφανη ιστορία στους αγώνες της εργατιάς.

Νέοι και νέες εργάτες και εργάτριες έχουμε ένα ακόμη ραντεβού στο δρόμο της ταξικής πάλης και της εργατικής αντεπίθεσης. Στις 12 του Νοέμβρη δίνουμε περισσότερο φως ελπίδας και χρώμα πάθους στις σκέψεις, στα λόγια και τις πράξεις μας.


Βάσω ΜΟΥΚΑΝΟΥ
Επικεφαλής της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ

Οι προσυγκεντρώσεις

Για τους εργαζόμενους απ' όλη τη χώρα που θα συμμετάσχουν στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, έχουν οριστεί οι εξής προσυγκεντρώσεις, στις 10πμ:

 • Πλατεία Κάνιγγος: Οι εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα, στις πρώην ΔΕΚΟ, δάσκαλοι, καθηγητές και ΕΒΕ.
 • Ομόνοια: Οι εργαζόμενοι και οι μαζικοί φορείς από τις συνοικίες της Αθήνας, του Πειραιά, το υπόλοιπο Αττικής και τα νησιά.
 • Πλατεία Βικτώριας: Οι εργαζόμενοι απ' τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά.
 • Πλατεία Καραϊσκάκη: Οι εργαζόμενοι απ' την Πελοπόννησο, την Ηπειρο, και τη Δυτική Στερεά.
 • Στα Χαυτεία: Το Συντονιστικό των Φοιτητικών Συλλόγων.Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org