ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΓΚΑΤΖΗΣ
Να δούμε το πρόβλημα στην ουσία του

Συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας

Παρέμβαση για το θέμα της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έκανε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, ζητώντας την ενημέρωση του Κοινοβουλίου για το θέμα. Οπως χαρακτηριστικά σχολίασε, «τη στιγμή που είχε συμφωνηθεί μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της κυβέρνησης της ΦΥΡΟΜ να πάει το πρόβλημα στον ΟΗΕ για να βρεθεί μια συμφέρουσα κατάληξη και για τις δυο χώρες, έρχεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπονομεύοντας τη διαδικασία, για να αναγνωρίσει μονομερώς τη ΦΥΡΟΜ ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Το ΚΚΕ είχε τοποθετηθεί πριν χρόνια πάνω στο πρόβλημα της ΦΥΡΟΜ. Οταν όλα τα κόμματα είχαν κάνει τότε τα εθνικά συλλαλητήρια και μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών έλεγαν ότι είμαστε όλοι εδώ πλην Λακεδαιμονίων, εννοώντας το ΚΚΕ. Ευτυχώς υπάρχουν Λακεδαιμόνιοι για να φυλάττουν Θερμοπύλες. Τότε εμείς βάζαμε σαν όρο ότι δε θα πρέπει να είναι το κύριο θέμα η ονομασία, αλλά η μη παραβίαση των συνόρων, δηλαδή η αναγνώρισή τους και η άρση από το Σύνταγμά τους των αλυτρωτικών τάσεων.

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται πως όταν εναποθέτουμε τα εθνικά μας συμφέροντα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση, μόνο προς τη διαφύλαξη των συνόρων μας δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι και πολύ περισσότερο για τη διαφύλαξη της ειρήνης. Εμείς καλούμε τον ελληνικό λαό να επαγρυπνεί γύρω από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Μακριά από εθνικιστικές κορόνες να δούμε το πρόβλημα στην ουσία του, δηλαδή πόσο ο ελληνικός λαός μαζί με τους άλλους λαούς θα παλέψουν να απεμπλακούν από τα δεσμά τα οποία επιβάλλουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, για την κατοχύρωση της ειρήνης και της ευημερίας των λαών».

ΚΚΕ
Επαγρύπνηση ενάντια στον εθνικισμό και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ):

«Σε μια στιγμή που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ να ακολουθηθεί μια διαδικασία στα πλαίσια του ΟΗΕ για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ βγαίνει μονομερώς, υπονομεύοντας αυτή τη διαδικασία, και αναγνωρίζοντας την ΠΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία.

Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί εδώ και χρόνια στα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Οταν όλα τα άλλα κόμματα έκαναν εθνικιστική σημαία το όνομα της FYROM και διοργάνωναν συλλαλητήρια, το ΚΚΕ υπογράμμιζε από το 1992 ακόμη, ότι η ονομασία της γειτονικής χώρας δεν ήταν το κύριο θέμα, προτάσσοντας ως όρο αναγνώρισης το γεωγραφικό προσδιορισμό και την αφαίρεση των όποιων αλυτρωτικών τάσεων υπήρχαν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Το κύριο ήταν και είναι η ιμπεριαλιστική πολιτική του "διαίρει και βασίλευε", οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ και τις ΗΠΑ, που τεμάχισαν τα Βαλκάνια διά πυρός και σιδήρου.

Επιβεβαιώνεται, ότι μέσα από τις δομές του ιμπεριαλισμού, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, δεν είναι δυνατό να επιδιώκεται η διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ειρήνης. Ο ελληνικός λαός πρέπει να επαγρυπνεί από τις εξελίξεις αυτές, να βρεθεί αντιμέτωπος σε κάθε εθνικιστική εκδήλωση και να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τους σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού στην περιοχή των Βαλκανίων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ