ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Παιδείας

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις ενάντια στα νέα μέτρα καταστολής που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Με συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, σήμερα Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, ξεδιπλώνεται το αγωνιστικό πρόγραμμα φοιτητικών συλλόγων της Αττικής ενάντια στην ένταση των μέτρων καταστολής στα πανεπιστήμια.

Χτες το πρωί, αντιπροσωπεία των φοιτητικών συλλόγων Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ του ΠαΔΑ και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ και ΑΣΠΑΙΤΕ, στη βάση του κοινού πλαισίου πάλης ενάντια στη νέα αντιλαϊκή επίθεση, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στη συνέχεια, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από τα Προπύλαια, αναφέρθηκαν στα νέα μέτρα, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις και να συμμετάσχουν στη σημερινή κινητοποίηση.

«Τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, με τον προπηλακισμό του πρύτανη, έδωσαν την καλύτερη αφορμή στην κυβέρνηση να συκοφαντήσει τους φοιτητές, τους συλλόγους μας και τους αγώνες μας, να περάσει σε νέο γύρο επίθεσης εντείνοντας τα μέτρα καταστολής στα πανεπιστήμια», είπε η Χρύσα Λεμπέση - Πάκου, από τον Σύλλογο Ιστορικού - Αρχαιολογικού, συμπληρώνοντας: «Κάνουν ότι δεν ξέρουν πως αυτές οι προβοκατόρικες ομάδες και η δράση που αναπτύσσουν όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές, αλλά είναι εχθρικές για μας και τα δικαιώματά μας. Οι ίδιοι οι φοιτητές τούς έχουμε απομονώσει και καταδικάσει δεκάδες φορές μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες και στη συγκεκριμένη περίπτωση δώσαμε άμεσα την απάντησή μας, καταγγείλαμε άμεσα τα γεγονότα και ξεκαθαρίσαμε πως αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τις μορφές πάλης και διεκδίκησης των Φοιτητικών Συλλόγων.

...και τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των φοιτητικών συλλόγων
...και τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των φοιτητικών συλλόγων
Η κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία για να φέρει νέες αντιδραστικές αλλαγές στα πανεπιστήμια, να βγάλει από τα συρτάρια της σχέδια που οι φοιτητές με τους αγώνες μας ήδη έχουμε εμποδίσει και απορρίψει, σχέδια που στοχεύουν άμεσα το δικαίωμά μας στη διεκδίκηση, στην οργάνωση της πάλης στους συλλόγους», τόνισε μεταξύ άλλων.

Οπως υπογραμμίστηκε εκ μέρους των συλλόγων, «είναι φανερό πως τα μέτρα αυτά δεν παίρνονται για να αντιμετωπίσουν τη δράση αυτών των ομάδων, όπως άλλωστε δεν την αντιμετώπισε και η άρση του ασύλου, που διαφημίστηκε από την κυβέρνηση ως η λύση του προβλήματος. Ολα αυτά έχουν άλλο στόχο, εμάς, το φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες μας μέσα στα ιδρύματα. Τα ίδια δεν προσπαθεί να κάνει άλλωστε η κυβέρνηση και στα σωματεία των εργαζομένων;

Οι αγώνες οι δικοί μας και συνολικά του λαού και της νεολαίας ούτε φιμώνονται ούτε μπαίνουν σε καραντίνα! Η μαζικοποίηση των συλλόγων μας, η ένταση της διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας για ουσιαστική στήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε να γυρίσουμε στα αμφιθέατρα και να συνεχίσουμε τις σπουδές μας, για να πάρουμε πτυχίο που θα μας εξασφαλίζει πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα και για να δουλέψουμε με αξιοπρεπείς μισθούς και όρους, είναι η δύναμή μας, είναι η καλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στην ένταση της καταστολής, της συκοφαντίας και της τρομοκρατίας. Αυτό μας απέδειξαν και οι μαθητές με τους αγώνες τους όλο το προηγούμενο διάστημα».

Τα παραπάνω τόνισε η εκπρόσωπος των φοιτητών, που αναφέρθηκε επίσης στις διεκδικήσεις τους για σχολές ασφαλείς, σπουδές χωρίς αποκλεισμούς, δηλώνοντας αντίθεση στα μέτρα για πανεπιστημιακή αστυνομία, κάρτα εισόδου στα πανεπιστήμια, κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, αλλά και στο νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για την Ανώτατη Εκπαίδευση και επιφυλάσσει περαιτέρω υποβάθμιση στις σπουδές.

Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετέχουν επίσης οι φοιτητικοί σύλλογοι Δασκάλων, Νοσηλευτικής, Μαθηματικού και άλλοι.

Διάλογος πάνω στις κυβερνητικές εξαγγελίες για ένταση της καταστολής

Επιτροπή για συζήτηση με την κυβέρνηση όρισε η Σύνοδος Πρυτάνεων

Με διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και πανεπιστημιακών διοικήσεων θα εξειδικευτούν το επόμενο διάστημα τα μέτρα έντασης της καταστολής εντός των ΑΕΙ, στους άξονες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα και οι οποίοι έχουν προκαλέσει εύλογες αντιδράσεις.

Θυμίζουμε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ίδρυση «σώματος προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων» (μιας ιδιότυπης πανεπιστημιακής αστυνομίας δηλαδή), έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις και κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, καθώς και αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα εντός των ΑΕΙ. Αναφορικά με τη νέα «πανεπιστημιακή αστυνομία», η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως σε άρθρο της χτες στην εφημερίδα «Τα Νέα» περιέγραψε ότι πρόκειται για «ειδικό σώμα δημόσιας εξουσίας με αστυνομικές αρμοδιότητες (...) Τα μέλη της Ομάδας θα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση για την αποστολή τους, θα είναι ένστολα, αλλά με διακριτή στολή, ειδική για το σώμα αυτό, και θα διατίθενται στα ΑΕΙ ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ιδρύματος».

Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ συζήτησαν τα παραπάνω σε Σύνοδο προχτές και όρισαν μια επιτροπή που θα συνεχίσει τη συζήτηση για το θέμα με την πολιτεία. Σε ανακοίνωση της Συνόδου, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, οι πρυτάνεις λένε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη «τα χωροταξικά χαρακτηριστικά του κάθε πανεπιστημίου και να οδηγήσουν σε επιμέρους σχεδιασμό των αναγκαίων παρεμβάσεων». Αναφέρουν ότι «η πανεπιστημιακή φύλαξη θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις» και δεν αντιτάσσονται στην πρόταση για ειδικό σώμα φύλαξης, ωστόσο θέτουν όρο «να υπάγεται και να αναφέρεται στον πρύτανη και στη Σύγκλητο».

Αναφορικά με την ελεγχόμενη είσοδο, η διατύπωση της Συνόδου είναι ότι «τουλάχιστον για χώρους με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης, να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος», διατύπωση που σαφώς δεν αντιτίθεται στον έλεγχο της πρόσβασης και στους υπόλοιπους χώρους των ιδρυμάτων, ενώ για την αυστηροποίηση των ποινών η Σύνοδος θεωρεί ότι «το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές».

«Πατώντας» στους όρους που θέτει και στις διαφορετικές διατυπώσεις της Συνόδου από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ με χτεσινή της ανακοίνωση χαιρετίζει την απόφαση της Συνόδου και επί της ουσίας συντάσσεται με αυτή. Με άλλα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται το «ειδικό, εκπαιδευμένο σώμα φύλαξης» εφόσον αυτό υπάγεται στον πρύτανη και όχι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ αποδέχεται και την ελεγχόμενη πρόσβαση, ξεκινώντας από τους «ευαίσθητους χώρους»...

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Πλούσια δραστηριότητα ξεδιπλώνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία τον μήνα Νοέμβρη, με προβολή βίντεο, ηλεκτρονικές εκδηλώσεις και ομιλίες.

Συγκεκριμένα οργανώνει:

  • Σήμερα Πέμπτη, στις 6 μ.μ., διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για το lockdown στη Θεσσαλονίκη: Η διέξοδος για το λαό!». Θα μιλήσει η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων ΑΧΕΠΑ και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, και ο Ανδρέας Κοράκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Το link της εκδήλωσης: https://us05web.zoom.us/j/8944509954 Κωδικός: 1234
  • Το Σάββατο 7 Νοέμβρη:

-- Προβολή του ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Ποιοι την "φούσκωσαν" και ποιοι την πολέμησαν» και συζήτηση με θέμα «Το σύστημα που γεννά το φασισμό είναι εδώ, παλεύουμε για την ανατροπή του» σε διαδικτυακή εκδήλωση, στις 7.30 μ.μ., από τους μαθητές στα λύκεια Καλαμαριάς. Το link της εκδήλωσης: https://us05web.zoom.us/j/9525870387

-- Σύσκεψη στο Λιτόχωρο, στις 11 π.μ., με θέμα τον φασισμό και προβολή του ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Ποιοι την "φούσκωσαν" και ποιοι την πολέμησαν».

  • Την Κυριακή 8 Νοέμβρη:

-- Διαδικτυακή εκδήλωση στις 6 μ.μ. με θέμα «Στις κρίσεις ξεσπά μια κοινωνική επιδημία που σε κάθε άλλη προηγούμενη εποχή θα φαινόταν σαν παραφροσύνη... Ο σοσιαλισμός δεν είναι παραφροσύνη, μα το τέλος κάθε παραφροσύνης». Θα μιλήσουν ο Φρίξος Μπρούζγος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Γιώργος Τσούγκαρης, μέλος του Περιφερειακού Γραφείου ΑΕΙ Θεσσαλονίκης. Το link της εκδήλωσης: https://us05web.zoom.us/j/8942170270 Η εκδήλωση θα βασιστεί στην μπροσούρα της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας για την οικονομική κρίση.

-- Διαδικτυακή σύσκεψη στις 8 μ.μ. από τη μαθητική ΟΒ Θέρμης με θέμα «Οι εξελίξεις στην πανδημία και πώς επηρεάζεται το σχολείο - πείρα από τις μαθητικές κινητοποιήσεις και συνέχεια». Το link της εκδήλωσης: https://us05web.zoom.us/j/5013040855

-- Οι μαθητικές Οργανώσεις της Πτολεμαΐδας διοργανώνουν συζήτηση στη 1 μ.μ., στο θεατράκι, με θέμα: «Το να ανήκει κανείς στην Κομμουνιστική Νεολαία είναι η μεγαλύτερη τιμή», εμπνευσμένο από τον μεγάλο κομμουνιστή επαναστάτη Τσε Γκεβάρα.

-- Οι μαθητικές Οργανώσεις της Κοζάνης διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα», στην πλατεία της Σκ'ρκας, στις 12 μ.

Καταργούν και συγχωνεύουν σχολεία μέσα στην πανδημία

Την ώρα που οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας επιβεβαιώνουν πως θα έπρεπε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια αραίωσης και μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, η διοίκηση του δήμου Νεάπολης - Συκεών προσπαθεί με εξπρές διαδικασίες να καταργήσει δύο νηπιαγωγεία (15ο Συκεών και 3ο Νεάπολης), επικαλούμενη τη λήξη των μισθωτηρίων συμβολαίων των χώρων όπου στεγάζονται (το Φλεβάρη του 2021 το ένα και το Γενάρη του 2022 το άλλο).

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νεάπολης - Συκεών δηλώνει αντίθετη σε κάθε σκέψη για κατάργηση και συγχώνευση σχολείων και καταγγέλλει τη διοίκηση ότι η δικαιολογία που επικαλείται για την κατάργηση των δύο νηπιαγωγείων είναι ψεύτικη και υποκριτική.

Θυμίζει ότι η διοίκηση αυτή είναι που πρωτοστατούσε στις συγχωνεύσεις σχολείων ονομάζοντάς τες «πρόοδο», που αρνήθηκε να μετατρέψει τις συμβάσεις 19 σχολικών καθαριστριών από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, για τον πληρέστερο καθαρισμό των σχολείων, που έκανε ό,τι μπορούσε για να διαβάλει και να σταματήσει τους μαθητικούς αγώνες, στέλνοντας υπαλλήλους της να σπάνε αλυσίδες στα υπό κατάληψη σχολεία.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί μεταξύ άλλων: Καμιά κατάργηση και συγχώνευση σχολείων. Αμεση αξιοποίηση όλων των σημερινών διαθέσιμων αιθουσών ως αιθουσών διδασκαλίας. Πρόγραμμα ανέγερσης σχολείων που να καλύψει όλες τις σύγχρονες ανάγκες για σχολικές αίθουσες. Τμήματα 15 μαθητών σε όλα τα σχολεία. Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και εργαζομένων στην καθαριότητα κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ