ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Γενικεύονται τα lockdowns και οι περιορισμοί

Copyright 2020 The Associated

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας Covid-19 σε όλο τον κόσμο, ενώ γενικεύονται τα lockdowns και άλλα περιοριστικά μέτρα σε πολλές χώρες. Xτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως προσέγγιζαν τα 48 εκατομμύρια και τα επίσημα καταγεγραμμένα θύματα ξεπερνούσαν τα 1,222 εκατ.

Στις ΗΠΑ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν πλέον τα 9,6 εκατ. και οι νεκροί ανήλθαν σε περισσότερους από 238.000. Ακολουθούν η Ινδία με πάνω από 8,3 εκατ. κρούσματα και 123.500 θανάτους, η Βραζιλία με περισσότερα από 5,5 εκατ. κρούσματα και 160.500 θανάτους.

Νέο ημερήσιο ρεκόρ κατέγραψε χτες και η Ρωσία, με σχεδόν 20.000 νέα κρούσματα (σχεδόν 1,7 εκατ. συνολικά) και 389 νέους θανάτους (πάνω από 29.000 συνολικά).

Η Ευρώπη είναι η περιφέρεια όπου ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται ταχύτερα: Περισσότερα από 11 εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταγραφεί (επίσημα), τα μισά από τα οποία σε Ρωσία, Γαλλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά τα lockdowns σε Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία και αλλού, οι ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη μερικά lockdowns και άλλα περιοριστικά μέτρα. Στο μεταξύ, όλους αυτούς τους μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας δεν έχουν πάρει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης των δομών Υγείας όλων των βαθμίδων, αποσυμφόρησης των σχολείων και των ΜΜΜ, διεξαγωγής μαζικών τεστ, με ιχνηλάτηση, απομόνωση κ.λπ.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από την Ισπανία: Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του υπουργείου Υγείας, σε 9 περιφέρειες της χώρας το 1/3 των κλινών ΜΕΘ είναι ήδη κατειλημμένες (πάνω από το 35%) από ασθενείς με κορονοϊό. Συγκεκριμένα, 2.754 ασθενείς βρίσκονται στις ΜΕΘ. Οι νοσηλείες Covid-19 είναι επίσης πολλές, καταλαμβάνοντας το 16,24% των κλινών. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Συντονισμού Υγείας του υπουργείου, αυτό σημαίνει ότι «σε ορισμένα νοσοκομεία η προγραμματισμένη δραστηριότητα αναστέλλεται».

Δημόσιο νοσοκομείο της Μαδρίτης υπέγραψε σύμβαση για παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα λόγω της «έλλειψης προσωπικού Υγείας», ενώ η περιφερειακή και κεντρική κυβέρνηση δεν προσλαμβάνουν μόνιμους υγειονομικούς. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το νοσοκομείο έχει υπογράψει δίμηνο συμβόλαιο με ιδιωτική κλινική για 867.480 ευρώ.

Η Αγγλία μπαίνει από σήμερα σε lockdown για τουλάχιστον τέσσερις βδομάδες. Στην Πορτογαλία, από χτες 7,1 εκατ. κάτοικοι της χώρας, το 70% του συνολικού πληθυσμού, καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους, στο όνομα «του καθήκοντός τους ως πολιτών», με εξαίρεση για να πάνε στην εργασία τους, στο σχολείο ή να κάνουν ψώνια.

Στην Ολλανδία, την Τρίτη ανακοινώθηκε το κλείσιμο μουσείων, κινηματογράφων, ζωολογικών κήπων και άλλων χώρων που δέχονται κοινό, για δυο βδομάδες. Στην Ιταλία, από σήμερα απαγορεύεται σε όλη τη χώρα η κυκλοφορία από τις 10 το βράδυ, τα λύκεια θα παραμείνουν κλειστά και τα εμπορικά κέντρα θα πρέπει να κλείσουν το Σαββατοκύριακο. Στην Αυστρία, από την Τρίτη ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ, ενώ έχουν κλείσει μουσεία, θέατρα, κινηματογράφοι, έχουν ακυρωθεί γάμοι, γιορτές γενεθλίων και χριστουγεννιάτικες αγορές.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σχεδιάζει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της τελευταίας φάσης των κλινικών δοκιμών του υποψήφιου εμβολίου εντός του 2020 και η Βρετανία ενδέχεται να λανσάρει ένα επιτυχημένο εμβόλιο στις αρχές του 2021, δήλωσε χτες στους Βρετανούς βουλευτές ο επικεφαλής ερευνητής των δοκιμών του εμβολίου. Τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα ή μη του εμβολίου θα υπάρξουν πιθανώς μέσα στο έτος, στη συνέχεια τα στοιχεία θα εξεταστούν προσεκτικά από τους ελεγκτές και ακολούθως θα ληφθεί η πολιτική απόφαση για το ποιοι θα εμβολιαστούν.

Παρατείνεται ο υγειονομικός αποκλεισμός της ΒΙΑΛ στη Χίο

Μέχρι την Τετάρτη 11 Νοέμβρη παρατείνεται ο υγειονομικός αποκλεισμός της ΒΙΑΛ στη Χίο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε τηλεδιάσκεψη με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου, Παντελή Μπουγδάνο, και τους περιφερειακούς συμβούλους του νησιού, αυτήν τη στιγμή στην απομόνωση βρίσκονται 15 θετικοί στην COVID-19 χωρίς συμπτώματα και άλλοι 5 στη δομή καραντίνας, επίσης ασυμπτωματικοί. Από την αρχή της πανδημίας μετρήθηκαν 102 θετικά κρούσματα, έχουν πραγματοποιηθεί δε 1.293 έλεγχοι. Την προηγούμενη βδομάδα έγιναν 446 τεστ, εκ των οποίων ήταν θετικά τα 13 (2,9%). Χτες, έγιναν 12 τεστ σε αιτούντες και ήταν όλα αρνητικά.

Είναι γεγονός ότι η άθλια κατάσταση που επικρατούσε και επικρατεί στη ΒΙΑΛ για εργαζόμενους και πρόσφυγες μέσα στην πανδημία δημιούργησε συνθήκες υγειονομικής βόμβας, με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους. Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές βδομάδες υπήρχαν τουλάχιστον 69 κρούσματα στο ΚΥΤ, επιβεβαιώνοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τη μετατροπή των δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε υγειονομικές βόμβες.

Από τότε, με παρέμβασή της η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ τόνιζε: «Απαιτούμε άμεσα να παρθούν τα μέτρα περίθαλψης που αναλογούν σε αυτές τις περιπτώσεις: Αμεσα μέτρα για όλους τους εργαζόμενους μέσα στο ΚΥΤ. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων προστασίας, διαγνωστικών τεστ με ευθύνη του κράτους και του ΕΟΔΥ. Το ίδιο και σε όσους προσεγγίζουν ή εισέρχονται στο ΚΥΤ (συμβασιούχοι, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ, σε Σώματα Ασφαλείας, προμηθευτές κ.λπ.) με ευθύνη των εργοδοτών τους και των υπηρεσιών τους. Δημιουργία νοσηλευτικής μονάδας εντός του ΚΥΤ με πλήρη στελέχωση που θα λειτουργεί πλήρως όλο το 24ωρο. Τώρα να στελεχωθεί το εξωτερικό ιατρείο πρώτης αξιολόγησης που δημιουργήθηκε από την Περιφέρεια με επιπλέον προσωπικό, με την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή, τον απαιτούμενο εξοπλισμό και με μέσα ατομικής προστασίας ώστε να λειτουργήσει επαρκώς και με ασφάλεια για εξεταζόμενους και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Αμεσος μαζικός οργανωμένος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί προς τις χώρες προορισμού τους».

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Αποφάσισε τρίωρη διακοπή συνεδριάσεων αύριο

Ως διαμαρτυρία στην απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνουν ανοιχτά τα δικαστήρια

Απάντηση στη νέα ΚΥΑ για τη λειτουργία των δικαστηρίων, με την οποία η κυβέρνηση αγνόησε τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τους δικαστές, δίνει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ). Με απόφαση του ΔΣ της, αύριο Παρασκευή θα γίνει διακοπή συνεδριάσεων όλων των ποινικών και πολιτικών δικαστηρίων, από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

Οπως επισημαίνεται, πρόκειται για το πρώτο μήνυμα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση, ενώ η ΕνΔΕ επαναλαμβάνει τις καταγγελίες περί συντεχνιακών συμφερόντων που οδήγησαν στην έκδοση της συγκεκριμένης ΚΥΑ για κανονική λειτουργία των δικαστηρίων, σε βάρος της δημόσιας υγείας. Ηδη από την πρώτη στιγμή της δημοσίευσης της ΚΥΑ, οι 3 δικαστικές ενώσεις (ΕνΔΕ, Ενωση Διοικητικών Δικαστών και Ενωση Εισαγγελέων) δήλωσαν ξεκάθαρα ότι δεν θα μείνουν αδρανείς.

Ειδικότερα, στη χτεσινή ανακοίνωση της ΕνΔΕ σημειώνεται:

«Το ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εκτιμώντας την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την έκδοση της επικίνδυνης ΚΥΑ, η οποία επιτρέπει, σε συνθήκες έκρηξης της πανδημίας, την πλήρη λειτουργία των Δικαστηρίων, αποφάσισε τη διακοπή των συνεδριάσεων όλων των ποινικών και πολιτικών δικαστηρίων της χώρας, καθώς και κάθε άλλης δικαστικής ενέργειας, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου από τις 09.00 μέχρι τις 12.00.

Η συμβολική αυτή πράξη αποτελεί το πρώτο μήνυμα διαμαρτυρίας απέναντι στην κυβέρνηση, και ταυτόχρονα μία μικρή υπόμνηση ότι η αξίωση της ατομικής ευθύνης από κάθε πολίτη πρέπει να συνοδεύεται από την κοινωνική ευθύνη της πολιτείας απέναντί του. Η θυσία της υγείας των πολιτών στο βωμό της ικανοποίησης συντεχνιακών συμφερόντων ακυρώνει κάθε προσπάθεια επιστημονικής και ορθολογικής προσέγγισης ενός προβλήματος οικουμενικού και στέλνει αντιφατικά μηνύματα στην κοινωνία.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να εφαρμόσουν την απόφαση του ΔΣ της Ενωσης και να αναγνώσουν στα ακροατήρια αυτό το μήνυμα».

Στην αυριανή κινητοποίηση - διαμαρτυρία συμμετέχουν, μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της αντίστοιχης Ενωσης, και οι διοικητικοί δικαστές, με συμβολική διακοπή μισής ώρας όλων των συνεδριάσεων των διοικητικών δικαστηρίων της χώρας. Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν: «Οι Διοικητικοί Δικαστές διαμαρτύρονται διότι, παρά το ότι η Ενωση του κλάδου μας εγκαίρως πρότεινε την υποβολή δηλώσεων για τη συζήτηση των υποθέσεων, η κυβέρνηση, επιλέγοντας την ικανοποίηση συντεχνιακών συμφερόντων έναντι της προστασίας της δημόσιας υγείας, προχώρησε στη λειτουργία των Δικαστηρίων χωρίς περιορισμούς. Θέλουμε τα Δικαστήρια ανοιχτά, αλλά με ασφάλεια για όλους. Ζητάμε την επανεξέταση αυτής της απόφασης από την κυβέρνηση. Σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε στην κινητοποίηση. Σε ανάλογη κινητοποίηση θα συμμετάσχουν την ίδια μέρα οι πολιτικοί δικαστές και οι εισαγγελείς».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ