ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Πιο ισχυρές οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «μεγαλώνει τις απαιτήσεις των εκπαιδευτικών από το ΠΑΜΕ, χρεώνει νέες ευθύνες στις ταξικές δυνάμεις για την οργάνωση της πάλης από τα κάτω»

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια Εκπαίδευσης, που έγιναν προχτές. Το αποτέλεσμα αυτό αποτυπώνει τη δυναμική που υπάρχει, το τελευταίο διάστημα, στους εκπαιδευτικούς, αλλά δημιουργεί και κλίμα αισιοδοξίας για τις μεθαυριανές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, που στηρίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στις κάλπες για το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ) και για το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ), που είναι και οι πιο αντιπροσωπευτικές, σημείωσε άνοδο 2,1% και 3,1% αντίστοιχα, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Συγκεκριμένα, συγκέντρωσε ποσοστό 12,1% για το ΚΥΣΠΕ και 13,6% για το ΚΥΣΔΕ. Αισθητή πτώση είχε η ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ στους δασκάλους (για τα αναλυτικά αποτελέσματα βλέπε τον πίνακα).

Σε αρκετές περιοχές της χώρας το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ κέρδισε την πρώτη θέση και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αυξήθηκαν σε ψήφους και ποσοστά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εκλογές για το ΚΥΣΔΕ στον Πειραιά, όπου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κέρδισαν την πρωτιά (στις προηγούμενες εκλογές βρισκόταν στην τρίτη θέση), ενώ εξέλεξαν, μετά από πολλά χρόνια, αιρετό στο ΠΥΣΔΕ Πειραιά. Στις κάλπες του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» (Ν. Ιωνία - Ηράκλειο - Μεταμόρφωση) η πρωτιά «συνεχίστηκε» (στις πρόσφατες εκλογές για το ΔΣ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αναδείχθηκαν πρώτη δύναμη) στην κάλπη για το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΠΥΣΠΕ) και το Ανώτατο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΑΠΥΣΠΕ). Στο Σύλλογο «Σωκράτης» (Ανατολική Αττική) οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ήταν πρώτες με μεγάλη διαφορά (180 ψήφους) από το δεύτερο, ενώ πρώτες ήταν στο Περιστέρι και στην ευρύτερη περιοχή Βύρωνας - Καισαριανή - Παγκράτι, στους δασκάλους, σε όλες τις κάλπες (και για τις τρεις βαθμίδες υπηρεσιακών συμβουλίων).

Αξιοσημείωτη είναι η πρωτιά στο ΠΥΣΠΕ του Νομού Λέσβου (στη Λήμνο που υπάγεται στο παραπάνω ΠΥΣΠΕ το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ σημείωσε ποσοστό 66%!). Αντιστοίχως, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατέκτησαν τη δεύτερη θέση (και εξέλεξαν έναν αιρετό) στο ΑΠΥΣΠΕ Βορείου Αιγαίου. Επιπλέον, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι πρώτες στο ΠΥΣΔΕ Κεφαλονιάς (με αύξηση 10%) και στο ΠΥΣΔΕ Κέρκυρας, ενώ εξέλεξαν αιρετό και στο ΑΠΥΣΔΕ Ιονίων Νήσων.

Στην περιοχή της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, για το ΚΥΣΔΕ, ήταν πρώτες, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη σημείωσαν άνοδο 3,5%. Χαρακτηριστικό είναι ότι για το ΠΥΣΔΕ της Ανατολικής Θεσσαλονίκης το ποσοστό ξεπέρασε το 24%.

Ελπιδοφόρο αποτέλεσμα

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της για τα αποτελέσματα τονίζει:

«Το εκλογικό αποτέλεσμα της 3ης Νοέμβρη είναι ελπιδοφόρο. Ο χάρτης των συσχετισμών στο εκπαιδευτικό κίνημα ως ένα βαθμό άλλαξε. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σημείωσαν σημαντική άνοδο, σε μια σειρά δε ΕΛΜΕ και Συλλόγους καταγράφτηκαν ως πρώτη δύναμη. Ενα σημαντικό κομμάτι των εκπαιδευτικών έκανε την αγανάκτησή του δύναμη ισχυροποιώντας το ΠΑΜΕ, ενώ με τη στάση του και την ψήφο του αρνήθηκε να πληρώσει την κρίση της πλουτοκρατίας. Το εκλογικό αποτέλεσμα συνολικά σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στέλνει μήνυμα αντίστασης, καταδίκης των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, του Μνημονίου και της αντιλαϊκής πολιτικής. Στέλνει μήνυμα πάλης για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους, ενάντια στο "νέο σχολείο" της αγοράς, αντανακλά τις διαθέσεις, αλλά και τις διεργασίες που συντελούνται σήμερα στον κλάδο των εκπαιδευτικών.

Το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα συνιστά συμβολή στην αλλαγή των συσχετισμών στην ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού λαϊκού κινήματος. Ταυτόχρονα αποδείχτηκε ότι το βασικό όπλο στα χέρια των εργαζομένων, για την αλλαγή των συσχετισμών, είναι η ίδια γραμμή της σύγκρουσης, της απειθαρχίας και της ανυπακοής ενάντια στην πολιτική της πλουτοκρατίας - ΕΕ που ανατρέπει εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα».

Κάλεσμα ενίσχυσης της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς «να συνεχίσουν με τον ίδιο βηματισμό κι ακόμα πιο αποφασιστικά να φτάσουν στην κάλπη στις 7 και 14 Νοέμβρη με το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Να συνεχίσουν στην ίδια ρότα και να αλλάξουν παραπέρα τους συσχετισμούς στις αρχαιρεσίες για τα Διοικητικά Συμβούλια των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων (Νοέμβρης - Δεκέμβρης). Είναι φανερό ότι το εκλογικό αποτέλεσμα μεγαλώνει τις απαιτήσεις των εκπαιδευτικών από το ΠΑΜΕ, χρεώνει νέες ευθύνες στις ταξικές δυνάμεις για την οργάνωση της πάλης από τα κάτω, για την ανατροπή της αντιλαϊκής - αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Συνεχίζουμε! Ακόμα πιο δυνατά, ακόμα πιο αποφασιστικά για την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ. Τη μόνη δύναμη που μπορεί να γίνει το αντίπαλο δέος! Δυναμώνουμε την πάλη για να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, για τη φιλολαϊκή προοπτική, για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί το λαό και όχι τα μονοπώλια».


ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑμΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Νέες κινητοποιήσεις για να ανοίξει τώρα η Σχολή

Συμβολικός αποκλεισμός της λ. Γαλατσίου σήμερα στη 1 το μεσημέρι

Από προηγούμενη κινητοποίηση των καταρτιζόμενων στο ΚΕΚ ΑμΕΑ Γαλατσίου
Από προηγούμενη κινητοποίηση των καταρτιζόμενων στο ΚΕΚ ΑμΕΑ Γαλατσίου
Την κλιμάκωση του αγώνα τους για να ανοίξει άμεσα το Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΕΚ ΑμΕΑ) Γαλατσίου, ενάντια στον εμπαιγμό της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας αποφάσισαν σε γενικές συνελεύσεις οι σπουδαστές και εργαζόμενοι της Σχολής. Κατήγγειλαν τον εμπαιγμό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας που στην τελευταία κινητοποίηση των μαθητών, εργαζομένων, γονιών, αναπήρων στο υπουργείο (25 Οκτώβρη), διαβεβαίωνε ότι την ίδια μέρα θα κατέθετε τροπολογία σε νομοσχέδιο για την άμεση λειτουργία της σχολής, πράγμα που δεν έγινε ποτέ. Μάλιστα, όταν οι σπουδαστές ζήτησαν να δουν την περιβόητη τροπολογία, ο Γιάννης Λεπενιώτης, διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας, αρνήθηκε να τους τη δώσει και προκλητικά είπε στους ανάπηρους ότι ψάχνουν αφορμή για φασαρίες, γιατί και να λυθεί το ζήτημα της λειτουργίας θα συνεχίσουν πάλι να κινητοποιούνται για άλλα ζητήματα! Και αυτά όταν έχει μπει Νοέμβρης και η σχολή δεν έχει ανοίξει ακόμα και οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι απ' τον περασμένο Μάη!

Κλιμακώνοντας τον αγώνα τους οι σπουδαστές, εργαζόμενοι και γονείς πραγματοποιούν νέα κινητοποίηση με αποκλεισμό της λεωφόρου Γαλατσίου μπροστά απ' τη Σχολή σήμερα Παρασκευή στη 1 μ.μ. Επίσης, προγραμματίζουν κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την ερχόμενη Τετάρτη 10 Νοέμβρη, στη 1 το μεσημέρι. Στις κινητοποιήσεις καλούν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ