ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 6 Οχτώβρη 2019
Σελ. /40
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Μπροστάρηδες των ευρωατλαντικών σχεδίων στα Βαλκάνια

Από την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ζάεφ στις ΗΠΑ

Eurokinissi

Από την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ζάεφ στις ΗΠΑ
Ο ρόλος «εμπροσθοφυλακής» της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Δυτικών Βαλκανίων, τα οποία έχουν ήδη μπει στην επόμενη φάση τους, αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμα βασικό στοιχείο στις συζητήσεις της κυβέρνησης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, που επισκέπτεται το Σαββατοκύριακο την Ελλάδα, μετά από το πέρασμά του από Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία (βλέπε διπλανό θέμα).

Εξάλλου και εδώ η κυβέρνηση της ΝΔ πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, συμβάλλοντας στην υλοποίηση (και αυτών) των επικίνδυνων σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, προσδοκώντας ως αντάλλαγμα τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της αστικής τάξης σε μια περιοχή που οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι θεωρούν την «πίσω αυλή» για τα συμφέροντά τους.

Στο πλαίσιο αυτό δεν περνάνε απαρατήρητες οι πολλαπλές συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της πρόσφατης επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός με ομολόγους του από τα Βαλκάνια, όσο και οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών που - με οδηγό τη ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών - δείχνουν προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης, σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της περιοχής, στο φόντο και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πάρει αποφάσεις για την έναρξη ή όχι των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με κράτη της περιοχής.

«Μας αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια»

Διόλου τυχαία, την προηγούμενη βδομάδα ο Κυρ. Μητσοτάκης, στη Ν. Υόρκη, στο περιθώριο της παρουσίας του στη ΓΣ του ΟΗΕ, φρόντισε να έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα, τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον Πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι (η πρώτη στα χρονικά συνάντηση Ελληνα πρωθυπουργού με Κοσοβάρο ηγέτη) και τον πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας, Ζ. Ζάεφ.

Στη συνάντηση με τον Ζ. Ζάεφ, ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι τάχα ο ίδιος δεν θα υπέγραφε την αμερικανοΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών, όμως από τη στιγμή που υπογράφτηκε... θα τη σεβαστεί, ελέγχοντας την εφαρμογή των όρων της, ενώ προς επιβεβαίωση της «απαρέγκλιτης υλοποίησης» των όρων της, την περασμένη Δευτέρα, στη Θεσσαλονίκη, υπογράφτηκε από τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών η τεχνική συμφωνία για την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, στο πλαίσιο φυσικά του καταμερισμού αποστολών εντός ΝΑΤΟ.

Στη συνάντηση με τον Ράμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζήτησαν τις σχέσεις των δύο χωρών και την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτώβρη, βάζοντας ως ζήτημα η πλευρά της Αθήνας «την εκπλήρωση των όρων που θέτει η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που άπτονται των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας». Η ελληνική αστική τάξη αξιοποιεί φυσικά και το ζήτημα της ένταξης στην ΕΕ, ως μοχλό πίεσης προς την αλβανική μεριά κι ενώ ανοιχτά παραμένουν μια σειρά από ζητήματα, όπως π.χ. αυτό του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Λίγες μέρες αργότερα, την Τρίτη, στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, δίνοντας το στίγμα των συναντήσεων ανέφερε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως «όπως είπε και ο πρωθυπουργός και όπως ενημερώσαμε με τις ανακοινώσεις μας εκεί, τασσόμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων συνολικά». «Μας αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια», συμπλήρωσε, αναδεικνύοντας τις βλέψεις της ντόπιας αστικής τάξης για μια περιοχή που βλέπει σαν «ενδοχώρα» για τα συμφέροντά της.

Ετοιμοι και για το επόμενο βήμα των επικίνδυνων σχεδιασμών

Αναμφίβολα, πάντως, το στοιχείο που ξεχώρισε κατά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους υπόλοιπους ηγέτες των Δυτ. Βαλκανίων ήταν αυτό της συνάντησης με τον Πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, που όπως προαναφέραμε ήταν η πρώτη στα χρονικά συνάντηση Ελληνα πρωθυπουργού με ηγέτη του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου.

Για τις συναντήσεις με Βούτσιτς - Θάτσι, από πλευράς κυβέρνησης διαχέεται ότι «το κλίμα στις σχέσεις Σέρβων και Κοσοβάρων είναι διαφορετικό», ότι «οι Κοσοβάροι είναι πιο αισιόδοξοι για απεμπλοκή από το αδιέξοδο και ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της ανεξαρτησίας τους». Ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται να είπε ότι «αν οι δύο πλευρές συμφωνούν, η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα», ανοίγοντας δηλαδή διάπλατα την πόρτα για την αναγνώριση του προτεκτοράτου.

Ερωτηθείς, εξάλλου, την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το «τι απάντησε ο πρωθυπουργός στο αίτημα του Σέρβου Προέδρου να μην αλλάξει θέση η Ελλάδα και να μην αναγνωρίσει το Κόσοβο», άφησε ουσιαστικά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, λέγοντας ότι «οι σχέσεις του Κοσόβου με τη Σερβία είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει πρώτα οι δύο αυτές πλευρές να βρουν μια κοινή συνισταμένη και μετά είμαστε εμείς εδώ να δούμε το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων. Αλλά, προϋπόθεση για να προχωρήσουμε παρακάτω είναι να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των δύο μερών». Αποσιώπησε, βέβαια, το γεγονός ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ πιέζουν τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια διευθέτηση με πρότυπο μάλιστα τη Συμφωνία των Πρεσπών, που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζει «πιστά» η ΝΔ και λειτουργεί ως εργαλείο πολλαπλών χρήσεων για τους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, περιλαμβάνοντας μέχρι και σενάρια για ανταλλαγές εδαφών και αλλαγές συνόρων που με μαθηματική ακρίβεια θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου για τους λαούς της περιοχής.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δείχνοντας και την ταχύτητα με την οποία δρομολογούνται τα επόμενα βήματα των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, αλλά και τους «μοχλούς» που αξιοποιούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, δεν απέκλεισε ακόμα και το ενδεχόμενο το Κόσοβο να συμπεριληφθεί στις υπό ένταξη στην ΕΕ χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, «υπό την προϋπόθεση να έχουν προχωρήσει τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως όλοι καλά καταλαβαίνουμε, μεταξύ των δύο μερών», δηλαδή Πρίστινας - Βελιγραδίου.

Ζυγισμένοι - στοιχισμένοι στην προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων

Και ενώ λέγονταν αυτά στην Αθήνα, και με νωπές ακόμα τις εντυπώσεις από τις επαφές Μητσοτάκη στη Ν. Υόρκη, ο Αλ. Τσίπρας πήγαινε την Τρίτη στα Σκόπια, όπου μιλώντας σε συνέδριο του «Economist» αφιερωμένο ακριβώς στα Δυτικά Βαλκάνια και την προοπτική ένταξής τους στην ΕΕ, εγκάλεσε τις Βρυξέλλες γιατί δεν επιταχύνουν τη διαδικασία διεύρυνσης σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, δίνοντας «κίνητρο» κατ' αυτόν τον τρόπο για την επίλυση κι άλλων «διενέξεων», όπως είπε, στην ευρύτερη περιοχή, κατά το πρότυπο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«(...) Η έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας θα αποτελέσει σημαντικό μήνυμα για άλλες κυβερνήσεις και λαούς που αντιμετωπίζουν διενέξεις, στην περιοχή μας και πέρα από αυτήν, να τολμήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά, με το βλέμμα κι εκείνος στα επόμενα βήματα του σχεδιασμού των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Δυτ. Βαλκάνια.

Αισχρός προπαγανδιστής των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να εμφανίσει την προοπτική ένταξης στην ΕΕ ως συνώνυμο της σταθερότητας και της ειρήνης αντιπαραβάλλοντας ένα παρελθόν «αντιπαράθεσης και πολυδιάσπασης», κρύβοντας φυσικά ότι το «φιτίλι» άναψαν οι ΕΕ και ΝΑΤΟ, οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί που επέβαλαν τότε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και σήμερα τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία εμφάνισε για μια ακόμα φορά ως τάχα απάντηση στον εθνικισμό, τη στιγμή που στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών διατηρεί ολοζώντανα τα σπέρματα των αλυτρωτισμών ένθεν κακείθεν.

Παραπέρα, υπενθυμίζοντας συνολικά τη συνεισφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή, ο Αλ. Τσίπρας θύμισε πως επί ΣΥΡΙΖΑ «πραγματοποιήθηκαν πάνω από 7 - 8 συναντήσεις αυτών των περιφερειακών σχημάτων ενώ, την ίδια στιγμή, η Ελλάδα συμφώνησε ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο με την Αλβανία που, όταν τηρείτο, θα επέτρεπε τη στήριξη της ευρωπαϊκής της προοπτικής. Παράλληλα, στο πλαίσιο της ΔΕΘ το 2018, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, αναδείχτηκαν οι προοπτικές για οικονομική συνεργασία και συνανάπτυξη στα Βαλκάνια, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη».

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωνε εκ νέου την αστική τάξη της Ελλάδας για τη «δυναμική» που η Συμφωνία πυροδοτεί «στην οικονομία και τον τουρισμό, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως, για παράδειγμα, η άμυνα», αναφέροντας συγκεκριμένα την υπογραφή της προαναφερόμενης τεχνικής συμφωνίας για την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Σκιαγραφώντας δε ο Αλ. Τσίπρας τι προσδοκά η αστική τάξη από τους «πρωταγωνιστικούς ρόλους» στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, θύμισε πως «πριν λίγες μέρες, ο φίλος Ζόραν τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα γιατί της δίνει τη δυνατότητα να αναλάβει και πάλι ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια. Αυτός πιστεύω ότι πρέπει να είναι ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή...».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ