ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 6 Οχτώβρη 2019
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Αποφάσεις του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου

Χωρίς αναδρομική ισχύ οι αποφάσεις για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις

Νέα δεδομένα για βασικές παραμέτρους του νόμου Κατρούγκαλου δημιουργούν οι πέντε αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκαν χτες σχετικά με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ (εισφορές αυτοαπασχολούμενων, ύψος ανταποδοτικής σύνταξης), τη δημιουργία του ενιαίου ταμείου επικουρικών συντάξεων (ΕΤΕΑΕΠ) και τις περικοπές που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2016 στις επικουρικές συντάξεις, με τη σχετική ΚΥΑ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για όσους συνταξιούχους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά.

Οσον αφορά τον ΕΦΚΑ, το ΣτΕ κρίνει ότι το ύψος των εισφορών για την κύρια σύνταξη αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών είναι υψηλό, καθώς είναι τριπλάσιο σε σύγκριση με αυτό των μισθωτών (20% έναντι 6,33%). Αντίστοιχη κρίση διατυπώνει και για την εισφορά Υγείας. Το ΣτΕ παραπέμπει το ζήτημα αναπροσαρμογής των εισφορών σε νέο νόμο, χωρίς όμως να θέτει ζήτημα αναδρομικότητας σε αυτήν την προσαρμογή. Ταυτόχρονα, κρίνει συνταγματική την ένταξη όλων των παραπάνω ασφαλισμένων, καθώς και των δημοσίων υπαλλήλων, σε ένα ενιαίο Ταμείο μαζί με τους μισθωτούς (ΕΦΚΑ).

Ενστάσεις διατυπώνει το ΣτΕ όσον αφορά τη συγκρότηση και τη λειτουργία του ΕΤΕΑΕΠ, αναφέροντας ότι δεν υπήρξε σχετική αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του κλάδου της επικουρικής ασφάλισης και ότι σύμφωνα με τον νόμο 4387/2016 και όσα προβλέπει για το ύψος των επικουρικών συντάξεων, δεν εξασφαλίζεται η επάρκεια των παροχών, δηλαδή των χορηγούμενων συντάξεων.

Αντισυνταγματική κρίνει το ΣτΕ τη μείωση των «παλιών» επικουρικών συντάξεων σε περίπου 260.000 συνταξιούχους, οι οποίοι λάμβαναν άθροισμα κύριας και επικουρικής ποσό άνω των 1.300 ευρώ μεικτά. Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά επιπλέον 130.000 περίπου «νέους» συνταξιούχους, που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης στο ΕΤΕΑΕΠ από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και μετά, καθώς κρίθηκαν αντισυνταγματικά τόσο ο επανυπολογισμός και η περικοπή των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων το 2016, όσο και ο τρόπος υπολογισμού των νέων συντάξεων.

Ωστόσο, παρά την ακυρότητα της σχετικής ΚΥΑ, το ΣτΕ δεν δίνει τη δυνατότητα αναδρομικής ισχύος στην απόφασή του και ως εκ τούτου δεν δίνει τη δυνατότητα στους συγκεκριμένους συνταξιούχους να απαιτήσουν τις μέχρι τώρα απώλειές τους.

Επιπλέον, το ΣτΕ αμφισβητεί το ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης (μέρος της κύριας σύνταξης) που καθορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου, θεωρώντας τους συντελεστές αναπλήρωσης χαμηλούς και μη ανταποδοτικούς με βάση τις εισφορές των ασφαλισμένων. Οπως σημειώνει στην απόφασή του, ο ν. 4387 με τα συγκεκριμένα ποσοστά αναπλήρωσης «οδηγεί στη χορήγηση ανταποδοτικής συνταξιοδοτικής παροχής, η οποία τελεί σε προφανή δυσαναλογία προς τις ανωτέρω αποδοχές, ενόψει του ότι το υψηλότερο ποσοστό αναπληρώσεως των εν λόγω αποδοχών είναι κατώτερο του 50%, και προς τις καταβληθείσες με βάση τις αποδοχές αυτές εισφορές».

Αποπροσανατολιστικές τοποθετήσεις ενόψει του νέου γύρου της αντιασφαλιστικής επίθεσης

Αξιοποιώντας τις αποφάσεις του ΣτΕ, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης έσπευσε να επαναφέρει την αποπροσανατολιστική κριτική ότι «είναι προφανείς η προχειρότητα και η ιδεοληπτική προσέγγιση με τις οποίες νομοθέτησαν η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Στην πραγματικότητα, βέβαια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο Κατρούγκαλου ενσωμάτωσε όλη την προηγούμενη αντιασφαλιστική νομοθεσία των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, συνέχισε την ίδια επίθεση και έστρωσε το έδαφος για τις νέες ανατροπές που ετοιμάζει η σημερινή κυβέρνηση.

Ο Γ. Βρούτσης πρόσθεσε ότι «προετοιμαζόμαστε μεθοδικά ώστε να οικοδομήσουμε πάνω στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ένα δίκαιο, βιώσιμο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα», σε μια τοποθέτηση σχεδόν ίδια με αυτές που έκαναν οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ όταν ετοίμαζαν τον νόμο - λαιμητόμο. Το «νέο Ασφαλιστικό» που προωθεί η ΝΔ είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, ενώ οι όποιες προσαρμογές σε εισφορές κ.λπ. δεν οδηγούν σε πραγματική ανακούφιση και ανάκτηση απωλειών για συνταξιούχους και ασφαλισμένους, καθώς είναι δεδομένη η θέση της κυβέρνησης - όπως και του ΣΥΡΙΖΑ - για συνολική μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης τα επόμενα χρόνια.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ»
6 στις 10 νέες συμβάσεις με υποαπασχόληση και «ευελιξία»

Μόλις 4 στις 10 νέες προσλήψεις τον περασμένο Σεπτέμβρη ήταν με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ οι υπόλοιπες ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας, στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι η υποαπασχόληση και η «ευελιξία» έχουν γίνει πλέον το βασικό χαρακτηριστικό στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», τον περασμένο μήνα, μόλις το 41,74% των νέων συμβάσεων ήταν με πλήρη απασχόληση (με ένα μεγάλο μέρος τους να είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και άρα να έχουν ημερομηνία λήξης), το 47,15% είναι με μερική απασχόληση και το 11,11% με εκ περιτροπής εργασία.

Αντίστοιχα, το διάστημα Γενάρη - Σεπτέμβρη, μόνο το 46,5% των νέων συμβάσεων ήταν με πλήρη απασχόληση, το 41,5% με μερική και το 12% ήταν συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας.

Η ζοφερή αυτή κατάσταση για τους εργαζόμενους δεν εμπόδισε τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, κατά την πάγια τακτική των κυβερνώντων, να κάνει λόγο για «ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας», η οποία αντανακλά «το ευρύτερο κλίμα θετικών προσδοκιών στην οικονομία και την απασχόληση»!

Τον μεγάλο βαθμό «ευελιξίας» και προσωρινότητας στην αγορά εργασίας, σε αντίθεση με τον μύθο ότι η ανάπτυξη θα δημιουργήσει «ποιοτικές δουλειές», αποτυπώνει το στοιχείο ότι στο διάστημα Γενάρη - Σεπτέμβρη έγιναν 2.173.467 νέες συμβάσεις και ταυτόχρονα 1.885.930 απολύσεις. Οι κυβερνήσεις μιλούν για το «θετικό ισοζύγιο», ωστόσο η πραγματικότητα είναι η τεράστια κινητικότητα, το χτύπημα της σταθερής εργασίας.

Αντίστοιχα, το Σεπτέμβρη έγιναν 308.121 προσλήψεις και 305.470 απολύσεις, καταγράφοντας θετικό ισοζύγιο μόλις κατά 2.651 θέσεις εργασίας, μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (6.556 θέσεις το 2018 και 17.128 θέσεις το 2017).

Η Εκπαίδευση καταγράφει θετικό ισοζύγιο κατά 65.267 θέσεις, ενώ εστίαση και καταλύματα καταγράφουν αρνητικό ισοζύγιο κατά 40.319 και 24.411 θέσεις εργασίας αντίστοιχα, αποτυπώνοντας τις γνωστές εποχικές διακυμάνσεις των συγκεκριμένων κλάδων.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Για τις δηλώσεις του Μ. Βορίδη σχετικά με την τιμή στο βαμβάκι

Σε συνάντηση που είχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδης, και ο υφυπουργός, Κ. Σκρέκας, με τους εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ), την Πέμπτη 3/10, συζήτησαν για τη μεγάλη πτώση που έχουν σημειώσει φέτος έναντι της περσινής χρονιάς οι τιμές στο βαμβάκι.

Ο υπουργός έκανε λόγο για άμεση ενεργοποίηση σειράς ελέγχων στην αγορά και ζήτησε από την πλευρά των εκκοκκιστών να καταβάλουν στους παραγωγούς ένα «δίκαιο τίμημα».

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας τονίζει τα εξής:

«Η παραδοχή του δίκαιου του αιτήματός μας δεν σημαίνει και αυτόματα λύση αν δεν παρθούν μια σειρά από αναγκαία μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε να διασφαλίζει ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα πληρώνονται σε τιμή που θα καλύπτει το κόστος παραγωγής και θα αφήνει ένα βιώσιμο εισόδημα, που θα ανταποκρίνεται στην πραγματική τιμή του προϊόντος και φυσικά θα συνδέεται με τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Βορίδη δεν μας ικανοποιούν. Το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται και δεν λύνεται με ευχολόγια ούτε με ευγενικές παραινέσεις προς τους εκκοκκιστές (...) Δεν θέλουν και δεν επιθυμούν να πληρώσουν στους βαμβακοπαραγωγούς την πραγματική αξία του προϊόντος, το έδειξαν πέρσι και φέτος, με μεγάλη χασούρα για τους παραγωγούς, αντιθέτως θέλουν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος τους αγοράζοντας κοψοχρονιά και μεγιστοποιώντας τα κέρδη τους».

Σε σχέση με το κάλεσμα του υπουργού προς τους εκκοκκιστές για «δίκαιη τιμή», η ανακοίνωση σημειώνει πως είναι χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα αν η κυβέρνηση και το υπουργείο δεν λάβουν όλα τα μέτρα ώστε να εξασφαλίσουν σύνδεση της τιμής με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βαμβακιού, κατάργηση του αίσχους των ανοιχτών και χαμηλών τιμών κάτω από το κόστος παραγωγής.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η κυβέρνηση έχει και το "μαχαίρι και το πεπόνι", ας διαλέξει με ποια πλευρά είναι. Είτε με τους εκκοκκιστές που τους επιτρέπει να αγοράζουν στην τιμή που θέλουν και με τους όρους που θέλουν το βαμβάκι, είτε με τους βαμβακοπαραγωγούς εξασφαλίζοντας τιμή που να ανταποκρίνεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Παίρνοντας παράλληλα μέτρα για τη μείωση του υπέρογκου κόστους παραγωγής».

Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους βαμβακοπαραγωγούς να βρίσκονται σε αγωνιστική εγρήγορση ώστε με τη δύναμη του αγώνα τους να επιβάλουν το δίκιο τους.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Συνεχίζονται οι περιφερειακές συγκεντρώσεις

Τις περιφερειακές συγκεντρώσεις τους, στο πλαίσιο του δεκαήμερου αγωνιστικών κινητοποιήσεων που ξεκίνησε την 1η Οκτώβρη, συνεχίζουν οι συνταξιούχοι.

Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί συγκεντρώσεις σε Αττική, Θεσσαλία, Ηπειρο, Πελοπόννησο, ενώ το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ - ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΕΤΟΜ - ΤΕΕ, ΠΟΣΕΑ - ΕΤΕΑΠ, ΕΣΤΑΜΕΔΕ συνεχίζεται ως εξής:

-- Την Τρίτη 8/10 στην Κομοτηνή (11 π.μ., κεντρική πλατεία).

-- Την Τετάρτη 9/10 στη Θεσσαλονίκη (11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου).

-- Την Πέμπτη 10/10 στην Πάτρα (10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης).

-- Την Παρασκευή 11/10 στο Ρέθυμνο (11 π.μ., πλατεία 4 Μαρτύρων).

«Δεν θα νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας ό,τι μέχρι σήμερα μας έχει αφαιρεθεί, να συνεχίσουν να μας ληστεύουν με πρόσχημα την κρίση ή την ανάπτυξη του άδικου εκμεταλλευτικού συστήματος που με συνέπεια υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις. Δεν πληρώσαμε για να παίρνουμε επιδόματα, αλλά συντάξεις, δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία, για να ζούμε με αξιοπρέπεια», ξεκαθαρίζουν οι συνταξιουχικές οργανώσεις.

Νεκρός οικοδόμος στον Βόλο

Θανάσιμα τραυματίστηκε εργάτης το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης στον Βόλο, όταν έπεσε από την ταράτσα κτιρίου όπου εκτελούσε εργασίες μόνωσης. Ο 41χρονος εργαζόμενος, αλβανικής καταγωγής, βρέθηκε στο κενό και έπεσε στο δρόμο.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τον μετέφερε στο Νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Σοβαρός τραυματισμός εργολαβικού εργάτη στην Πάτρα

Τον σοβαρό τραυματισμό εργολαβικού εργαζόμενου, το πρωί της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης στην τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ ΑΕ», καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο, το οποίο μαζί με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας βρέθηκε στο χώρο, ο εργαζόμενος, χειριστής ανυψωτικού μηχανήματος, πατέρας δύο παιδιών, τραυματίστηκε σοβαρά την ώρα που δούλευε «κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες, με ελλιπή μέτρα ασφαλείας και χωρίς επίβλεψη». Διακομίστηκε πολυτραυματίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, όπου και νοσηλεύεται.

Το Συνδικάτο υπενθυμίζει ότι πριν από λίγο καιρό εργολαβικός εργαζόμενος στη συγκεκριμένη εταιρεία «υπέστη σοβαρό τραυματισμό από ηλεκτροπληξία, ερχόμενος ανυποψίαστος σε επαφή με εκτεθειμένα καλώδια υπό τάση, κατά την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών». Μάλιστα, καταγγέλλει ότι «μέχρι και σήμερα δεν έχει αποζημιωθεί για το εργατικό ατύχημα που υπέστη, του οποίου τα αποτελέσματα τον έχουν καταστήσει ανίκανο για εργασία». Υπογραμμίζει παράλληλα ότι εργολάβος που βρίσκεται σε μόνιμη συνεργασία με την τσιμεντοβιομηχανία «δεν διστάζει να ζητήσει από τους εργαζόμενους βεβαιώσεις για τη μη συμμετοχή τους στα συνδικάτα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ