ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ
Νέα κλιμάκωση του ανταγωνισμού με τη Ρωσία

Γίνεται λόγος για «απόπειρα ρωσικής κυβερνο-επίθεσης» στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων

Από άσκηση «ηλεκτρονικού πολέμου» του ΝΑΤΟ φέτος το Φλεβάρη στη Γερμανία
Από άσκηση «ηλεκτρονικού πολέμου» του ΝΑΤΟ φέτος το Φλεβάρη στη Γερμανία
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Κλιμακώνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός ισχυρών χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές τους στην περιοχή της Ευρασίας και της Μέσης Ανατολής. Χτες, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από Βρετανία, Ολλανδία και τους συμμάχους τους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ κατηγόρησαν τις ρωσικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες, GRU, ότι επιχείρησαν κυβερνο-επίθεση στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) στη Χάγη.

Οι πρωθυπουργοί Βρετανίας, Τερέζα Μέι, και Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, επέλεξαν τη διήμερη Σύνοδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες, προκειμένου να κατηγορήσουν τις ρωσικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες (GRU) ότι επιχείρησαν τον... περασμένο Απρίλη να κάνουν κυβερνο-κατασκοπεία στις εγκαταστάσεις του ΟΑΧΟ στη Χάγη. Δεν παρουσίασαν απτά τεκμήρια, αλλά αρκέστηκαν στην ανακοίνωση διαφόρων «στοιχείων». Ανέφεραν πως τέσσερις άνδρες των ρωσικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών είχαν αυτοκίνητο «γεμάτο από εξοπλισμό κυβερνο-κατασκοπείας» έξω από το στρατηγείο του διεθνούς οργανισμού στη Χάγη. Στη συνέχεια, η υπουργός Αμυνας της Ολλανδίας, Ανκ Μπίγλεβελντ, υποστήριξε ότι οι ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών σε συνεργασία με τη Βρετανία εμπόδισαν την επιχείρηση κυβερνο-επίθεσης και ότι οι τέσσερις Ρώσοι απελάθηκαν. Η Μπίγλεβελντ κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις ενέργειές της στον κυβερνοχώρο που επιδιώκουν να «υπονομεύσουν τις δυτικές Δημοκρατίες».

Ο Βρετανός ομόλογός της, Γκάρι Γουίλιαμσον, κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία για «σειρά διεθνών κυβερνοεπιθέσεων» κάνοντας λόγο και για «άλλες παράτολμες ενέργειες από μία χώρα - παρία». Μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις και άλλους ΝΑΤΟικούς υπουργούς, ο Γουίλιαμσον διαβεβαίωσε ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ «θα ξεσκεπάσουν και άλλες δραστηριότητες στο μέλλον», δείχνοντας αποφασισμένος να οξύνει και άλλο την αντιπαράθεση με τη Ρωσία». Επίσης, το Βρετανικό Κέντρο Εθνικής Κυβερνο-ασφάλειας ανακοίνωσε άλλες «τέσσερις νέες επιθέσεις που συνδέονται με τις ρωσικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες, GRU», όπως «κυβερνο-επίθεση στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιντόμπινγκ (WADΑ), σε ουκρανικά συστήματα μεταφορών, στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, κ.ά.

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα θέσουν στη διάθεση του ΝΑΤΟ τα μέσα που διαθέτουν για την κυβερνοασφάλεια, για να αποτρέψουν ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις.

Ανάλογες κατηγορίες σε βάρος της Ρωσίας εξαπέλυσαν ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, και η υπουργός Εξωτερικών, Μαρίζ Πέιν, που ισχυρίστηκαν ότι η GRU είναι «υπεύθυνη για ένα πρότυπο κακόβουλης δραστηριότητας στο κυβερνοδιάστημα».

Στο μπαράζ αντιρωσικών κατηγοριών συμμετείχαν αργότερα χτες και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, και η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι. Εξέφρασαν «σοβαρές ανησυχίες» για την «προσπάθεια υπονόμευσης της ακεραιότητας του OAXO» και τις ρωσικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Απέναντι σε αυτές τις κατηγορίες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διαπιστώνει ότι η δυτική «κατασκοπευτική μανία» κερδίζει έδαφος. Πηγή του υπουργείου δήλωσε αργότερα στο δίκτυο «Sputnik», με εμφανή ειρωνική διάθεση, ότι «δεν έγιναν επιθέσεις από τη Ρωσία γιατί η Μόσχα διαθέτει ελεύθερη πρόσβαση στο δίκτυο πληροφοριών του ΟΑΧΟ στη Χάγη, οπότε δεν υπήρχε λόγος για επίθεση». Πάντως, το κλίμα που διαμορφώθηκε με την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Β. Σκριπάλ και της κόρης του στο Σόλσμπερι της Βρετανίας και συνοδεύτηκε από κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κλιμακώνεται με την ολοένα και πιο επιθετική πολιτική των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που εξελίσσεται και με πρόβες πολέμου, όπως οι μεγάλες ασκήσεις που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα στη Νορβηγία και τη Βαλτική με σενάριο «την αντιμετώπιση ρωσικής επίθεσης».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Επικίνδυνοι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί

Η προχτεσινή επίσκεψη του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, όπως και οι δηλώσεις εκπροσώπων της περιφέρειας και του δήμου, με τους οποίους συναντήθηκε, πρέπει να βάλουν σε σοβαρές σκέψεις και ανησυχία το λαό της περιοχής. Πίσω από την πλάτη του εξυφαίνονται σχέδια αντιλαϊκά και επικίνδυνα, με επίκεντρο το λιμάνι της πόλης σε διασύνδεση με τη Βαλκανική, το Βόσπορο και τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και τη Ν/Α Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ βλέπουν την περιοχή ως βασική πύλη εισόδου στην Ευρώπη του υγροποιημένου φυσικού αερίου που παράγουν και ταυτόχρονα έναν σημαντικό στρατιωτικό κόμβο για τη διεκπεραίωση αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, αλλά και για τον καλύτερο έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και της Μαύρης Θάλασσας, ιδιαίτερα σήμερα που οι σχέσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με την Τουρκία παραμένουν τεταμένες.

Μάλιστα, μια σειρά από ειδήσεις αναφέρονται σε εγκατάσταση στην πόλη συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης που «βλέπουν» προς Μαύρη Θάλασσα, με βασικό στόχο τις κινήσεις του ρωσικού στόλου αλλά και γενικότερα τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.

* * *

Ετσι, αναφερόμενος στη «στρατηγική σημασία του Εβρου», ο Τζ. Πάιατ μίλησε για «σθεναρή εμπλοκή των ΗΠΑ στην περιοχή (...) για να διευκολύνουμε τις μετακινήσεις κάποιων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεών μας». Μίλησε, ακόμα, για «μια περιοχή που προορίζεται να γίνει ένα σημαντικό ευρωπαϊκό ενεργειακό κέντρο, καθώς μια σειρά από έργα υλοποιούνται, όπως ο αγωγός TAP (...) ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB (...) η επικείμενη ανάπτυξη του πλωτού σταθμού επαναεριοποίησης, κάτι που θα βοηθήσει στην επαύξηση της ενεργειακής ασφάλειας για όλη την Ευρώπη και θα ενισχύσει το ρόλο - κλειδί της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια».

Αλλά και οι δηλώσεις των εκπροσώπων της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης δεν υπολείπονταν σε ενθουσιασμό για την προοπτική της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Ειπώθηκε, για παράδειγμα, ότι «οι δυνατότητες ανάπτυξης αυτής της περιοχής είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ασφάλειά της» και δόθηκαν εγγυήσεις ότι «τα συμφέροντα των Αμερικανών συμπίπτουν με τα συμφέροντα των Ελλήνων, είτε μέσα από την εξέδρα του LNG, είτε μέσα από τον IGB, είτε μέσα από τις υποπαραχωρήσεις, όπως αποφάσισε η κυβέρνησή μας για το λιμάνι, είτε για τις οικονομικές άλλες συναλλαγές που θα προκύψουν μέσα από το διαμετακομιστικό κέντρο και μέσα από την ηλεκτροκίνηση...».

Εγινε, δηλαδή, φανερό ότι το κεφάλαιο στην Ελλάδα συνδέει άμεσα τις «αναπτυξιακές προοπτικές» της οικονομίας με τους αμερικανο-ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, τους οποίους άλλωστε η κυβέρνηση και όλα τα άλλα αστικά κόμματα υπηρετούν με συνέπεια, στην αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

* * *

Απ' αυτήν τη σκοπιά, δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο αποκαλυπτική συγκυρία για τη δημοσιοποίηση του νέου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου (ΠΧΠ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, που έγινε χτες. Το Χωροταξικό εξειδικεύει παραπέρα τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για την περιφέρεια, που «βρίσκεται στο σταυροδρόμι δύο ηπείρων, αναδεικνύεται σε σημαντικό διαμετακομιστικό ενεργειακό κόμβο και εξελίσσεται σταδιακά σε ενεργειακό κέντρο της χώρας και της ευρύτερης περιοχής».

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, ξεχωριστή θέση έχουν η ενίσχυση και συμπλήρωση των οριζόντιων και κάθετων αξόνων, στους κόμβους των οποίων βρίσκονται «οι διεθνείς λιμενικές πύλες της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης». Σε άμεση συνάρτηση με τα παραπάνω, προκρίνονται «η οργάνωση και η χωροθέτηση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα (logistics) και το χονδρεμπόριο, Εμπορευματικά Πάρκα Εφοδιαστικής Εθνικής Εμβέλειας, εντός ή σε άμεση σχέση με τις χερσαίες λιμενικές ζώνες, για την ενίσχυση του ρόλου της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας ως διαμετακομιστικών εμπορευματικών κέντρων συνδυασμένων μεταφορών».

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της Ενέργειας, «προωθείται η ανάπτυξη συνεργιών και υλοποίηση των επενδύσεων που αφορούν τόσο στην κατασκευή των μεγάλων αγωγών, σε επίπεδο διακρατικών συμφωνιών, όσο και στη δημιουργία τερματικών σταθμών εκφόρτωσης, αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (TAP, IGB, FSRU Αλεξανδρούπολη)», με στόχο να συμβάλουν στην ενεργειακή διαφοροποίηση της ΕΕ, που σημαίνει απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

* * *

Να, λοιπόν, πώς «κουμπώνει» ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της ελληνικής αστικής τάξης με τα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, στον ανταγωνισμό τους κυρίως με τη Ρωσία. Και για να προχωρήσει με «ασφάλεια» αυτός ο σχεδιασμός, η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για την ενίσχυση της παρουσίας του στην ευρύτερη περιοχή και αντίστροφα για την αποδυνάμωση της επιρροής των ανταγωνιστών του.

Με τον τρόπο αυτό όμως και για λογαριασμό της αστικής τάξης, βάζει σε μεγάλο κίνδυνο τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής, καθώς οξύνονται οι αντιθέσεις ανάμεσα σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα και η πολεμική προπαρασκευή, όπως έδειξαν και οι προχτεσινές αποφάσεις της Συνόδου υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Οι αμερικανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη και η στρατιωτική βάση ελικοπτέρων και επόπτευσης των Στενών και της Μαύρης Θάλασσας δεν αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια στην περιοχή, αλλά βέβαιοι στόχοι σε μια πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Είναι, επομένως, επιτακτική ανάγκη να μη στοιχηθεί ο λαός της περιοχής στα πανηγύρια της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης για τα «αναπτυξιακά οφέλη» και την «ασφάλεια» που παρέχει τάχα η εμπλοκή της Ελλάδας στους βρώμικους ευρω-ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική συμμετοχή.


Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ