ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
Απογείωση

Σε ανώτερα επίπεδα εκτοξεύει την προπαγάνδα της η κυβέρνηση, με αφορμή το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Αρκεί μια ματιά σε ενδεικτικούς τίτλους της κυβερνητικής «Αυγής»: «Ενα δισ. σε δράσεις για την κοινωνική πολιτική», «Πλεονασματικός ο ΕΦΚΑ», «Κατά 5% αυξημένη η επιχορήγηση στους ΟΤΑ», «Σταθερό όριο δαπανών για τα νοσοκομεία» και πάει λέγοντας. Ολα αυτά για να στηριχτεί το επιχείρημα ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός δείχνει τάχα την έξοδο από τα μνημόνια και ότι για πρώτη φορά δεν περιέχει «φορολογικές βόμβες διασποράς», επειδή στηρίζεται στις θετικές προβλέψεις για την ανάπτυξη και την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως έγραφε μια άλλη εφημερίδα, από εκείνες που «ανάβουν λαμπάδα» στην κυβέρνηση. Βέβαια, το προσχέδιο του προϋπολογισμού, όπως γινόταν και με όλα τα προηγούμενα, καμιά σχέση δεν έχει με την εικόνα που παρουσιάζουν η «Αυγή» και οι άλλοι. Αυτό που προκύπτει με βεβαιότητα είναι ότι το 2018, τα λαϊκά στρώματα θα κληθούν να επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος των επιπλέον έμμεσων και άμεσων φόρων, που υπολογίζονται στο 1 δισ. ευρώ. Δεδομένες είναι επίσης οι περικοπές στις δαπάνες για την Υγεία, ενώ τα πανηγύρια της κυβέρνησης για τα οικονομικά του ΕΦΚΑ βασίζονται αποκλειστικά στις μειωμένες συντάξεις και τις αυξημένες εισφορές. Αν σ' αυτά προσθέσει κανείς και την - ήδη νομοθετημένη - μείωση του αφορολόγητου μετά το 2020, καταλαβαίνει ότι το «κοκτέιλ» περικοπών και φόρων για το λαό αποκτά πλέον θανατηφόρες ιδιότητες.

Ανακάτεμα

Από τη μια, ο Γ. Ραγκούσης, που καλεί τους ανθυποψηφίους του στο «νέο φορέα» της «κεντροαριστεράς» να δηλώσουν αν μετά τις εκλογές θα συνεργαστούν με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ότι ο ίδιος επιθυμεί να «οριοθετηθεί» αυστηρά η πρωτοβουλία αναμόρφωσης της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας απέναντι στη ΝΔ. Από την άλλη, η κυβερνητική «Αυγή» που καλεί τον υπό διαμόρφωση φορέα να παραδειγματιστεί από την εκλογική ήττα του «αδελφού» SPD στη Γερμανία και να συμπαραταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, κόβοντας γέφυρες με τη ΝΔ. Παραδίπλα, δημοσιεύματα σε εφημερίδες που «αντιπολιτεύονται» την κυβέρνηση και γράφουν για βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που «μουρμουρίζουν» για τον Καμμένο και ζητάνε επαναπροσδιορισμό των πολιτικών συμμαχιών. Στις ίδιες εφημερίδες, αναλύσεις επί αναλύσεων που διατυπώνουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η σημερινή ΝΔ μπορεί να παίξει ρόλο αντίπαλου «πόλου» στον ΣΥΡΙΖΑ. Και κοντά σ' αυτά, αναφορές για διεργασίες και «προσαρμογές» στον λεγόμενο «εθνικιστικό» χώρο. Αν κάτι μπορεί να συμπεράνει κανείς απ' όλα αυτά, είναι ότι το ανακάτεμα στην τράπουλα του αστικού πολιτικού συστήματος συνεχίζεται, με στόχο να διαμορφωθούν οι επόμενες κυβερνητικές «λύσεις», που θα υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και βέβαια τη χειραγώγηση και ενσωμάτωση του λαού.

Εξαφάνιση

Εκδήλωση για τα 12 χρόνια από το θάνατο του Κώστα Κάππου, πρώην βουλευτή και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, οργάνωσαν την περασμένη Δευτέρα το Ιδρυμα της Βουλής «για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία» και η Βιβλιοθήκη της Βουλής. Το ΚΚΕ εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του Κόμματος και ΣΤ' αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος μίλησε για τη δράση του Κ. Κάππου ως βουλευτή του ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή, ξεχωρίζοντας «την προσήλωσή του στα ιδανικά της εργατικής τάξης, τη μαχητικότητα και εντιμότητα στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό». Υπήρξαν ωστόσο Μέσα Ενημέρωσης, όπως η «Εφημερίδα των Συντακτών», που ενώ παρουσίασαν με εκτενή ρεπορτάζ την εκδήλωση, δεν έγραψαν ούτε λέξη για όσα είπε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Η συγκεκριμένη, μάλιστα, εφημερίδα δεν τον αναφέρει ούτε ως παρουσία! Να συμπεράνουμε ότι πρόκειται για απαράδεκτη παράλειψη ή για σκόπιμη εξαφάνιση;

Βούτυρο

Η κυβέρνηση με εκβιασμούς και απειλές προσπαθεί να εφαρμόσει την «αξιολόγηση» των εργαζομένων στο Δημόσιο, με αποκλειστικό στόχο να προσαρμόσει καλύτερα τις λειτουργίες του κράτους στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Το σύνολο άλλωστε των κριτηρίων που θέτει στην «αξιολόγηση» αυτόν το στόχο προδίδουν, όσο κι αν προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από προηγούμενους νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που εμφανίζονται ότι «κατανοούν» τάχα τις αντιδράσεις των εργαζομένων, όταν στην πραγματικότητα με τη στάση τους στρώνουν το έδαφος για να περάσει ο πυρήνας των σχεδίων που απεργάζεται η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο οποίος δήλωσε τις προάλλες ότι «δεν είμαστε κατά της αξιολόγησης των υπαλλήλων (αλλά) η αξιολόγηση χρειάζεται να είναι αποτέλεσμα διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς». Δεν περίμενε βέβαια κανείς από τους εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης, που αποτελεί οργανικό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού, να έχουν θέση ενάντια στην «αξιολόγηση» και τους πραγματικούς της στόχους. Αλλά την ώρα που η κυβέρνηση κλιμακώνει τις πιέσεις, η στάση τους «απλώνει βούτυρο στο ψωμί της», παρουσιάζοντας ως «διέξοδο» τον «διάλογο» για να γίνει εύπεπτος ο πυρήνας της αντιδραστικής μεταρρύθμισης.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1582 Η μέρα που δεν υπήρξε ποτέ... Είναι η πρώτη μέρα του Ιουλιανού Ημερολογίου, που παραλείφθηκε, προκειμένου να εναρμονιστούν οι ημερομηνίες με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

1713 Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Ντενί Ντιντερό.

1864 Γεννιέται ο Γάλλος εφευρέτης Λουί Λιμιέρ, που μαζί με τον αδερφό του, Ογκίστ, κατασκεύασαν την πρώτη κινηματογραφική μηχανή.

1882 Γεννιέται ο Αμερικανός φυσικός Ρόμπερτ Γκόνταρντ, που θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της τεχνολογίας των πυραύλων.

1908 Η Βουλγαρία κηρύσσεται ανεξάρτητη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1912 Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ ο στόλος της μπλοκάρει τα μικρασιατικά παράλια (Α' Βαλκανικός Πόλεμος).

1915 Μετά την άρνηση του βασιλιά να υπογράψει την επιστράτευση ώστε να μπει η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό της Αντάντ, ο Ελ. Βενιζέλος παραιτείται από την πρωθυπουργία.

1934 Υπογράφεται το «Σύμφωνο κοινής δράσης ενάντια στη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία» μεταξύ του ΚΚΕ, του Αγροτικού, του Σοσιαλιστικού και του Εργατικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, καθώς και της Ενωτικής ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΕ και των Ανεξάρτητων Συνδικάτων.

1951 Ξεκινούν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου οι πρώτοι Μεσογειακοί Αγώνες.

1952 Ξεκινά τις εργασίες του 19ου Συνεδρίου του το Πανενωσιακό Κομμουνιστικό Κόμμα (μπολσεβίκοι), κατά το οποίο μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ενωσης (5-14/10/1952). Το Συνέδριο ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα ζητήματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης (ιδιαίτερα μετά τις ευρύτατες καταστροφές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου), ενώ τονίστηκε η ανάγκη για μια πιο αποφασιστική πάλη απέναντι στα υπολείμματα της αστικής ιδεολογίας και μια μεγαλύτερη προσοχή των Κομματικών Οργανώσεων στην κομματική - οργανωτική και ιδεολογική δουλειά. Το Συνέδριο, ωστόσο, υποτίμησε την καπιταλιστική ανασυγκρότηση μετά τον πόλεμο, ενώ η υιοθέτηση της θέσης της «ειρηνικής συνύπαρξης» δεν αποτύπωνε αντικειμενικά τις σχέσεις σοσιαλισμού - καπιταλισμού σε διεθνές επίπεδο.

1955 Μετά το θάνατο του Αλ. Παπάγου, ο βασιλιάς Παύλος δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κ. Καραμανλή.

1968 Σφοδρές συγκρούσεις στο Λοντοντέρι μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών εγκαινιάζουν νέα περίοδο αναταραχής στη Βόρεια Ιρλανδία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ