ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Μαθητική κινητοποίηση στις 30 Οκτώβρη

Σε κινητοποίηση στις 30 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, με τους μαθητές να δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το σχολείο και τη ζωή που τους αξίζει, ενάντια στις ελλείψεις και στο νέο λύκειο που ετοιμάζεται.

Οπως σημειώνει μεταξύ άλλων η Συντονιστική Επιτροπή στο κάλεσμά της:

«Από τώρα σε κάθε σχολείο συζητάμε, παίρνουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες με συναυλίες, κλεισίματα δρόμων κ.ά. Την 28η Οκτωβρίου παίρνουμε πάνω μας τις σχολικές γιορτές. Δεν ξεχνάμε τι θα πει φασισμός, δεν ξεχνάμε τα διδάγματα της ιστορίας του λαού μας. Παράλληλα, εκλέγουμε αγωνιστικά 5μελή - 15μελή και ετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη μαθητική πορεία στις 30 Οκτώβρη!

Οργανώνουμε - συντονίζουμε τον αγώνα μας σε όλα τα σχολεία γιατί:

...για ακόμα μια χρονιά καταργούν ειδικότητες και τομείς στα ΕΠΑΛ.

...τα σχολεία μας δεν έχουν τα απαραίτητα για να λειτουργήσουν... Λείπουν καθηγητές, αναλώσιμα, υποδομές, τα εργαστήρια είναι απαρχαιωμένα ή ανύπαρκτα, η πρόσθετη διδακτική στήριξη και η ενισχυτική διδασκαλία δεν λειτουργούν.

...δεν δεχόμαστε το σχολείο - εξεταστικό κέντρο, της παπαγαλίας και των σκόρπιων γνώσεων.

...δεν πάει άλλο οι γονείς μας να πληρώνουν ένα σκασμό λεφτά για φροντιστήρια, ακόμα και για τη λειτουργία των σχολείων μας.

...δεν πάει άλλο να τρελαινόμαστε όλη μέρα μέσα σε ένα ατέλειωτο τρεχαλητό από το σπίτι στο σχολείο και μετά στο φροντιστήριο.

...το μέλλον μας δεν χωράει στις ουρές της ανεργίας, στις ακριβές σπουδές και στη δουλειά χωρίς δικαιώματα.

...η κατάσταση που ζούμε στο σπίτι είναι εκρηκτική, με τους γονείς μας να κοιτάνε κάθε μέρα τι θα κόψουν για να τα βγάλουμε πέρα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά... η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο που κάνει το σχολείο ακόμα χειρότερο, με περισσότερες εξετάσεις πανελλαδικού τύπου από νωρίτερα, ακόμα πιο εξοντωτικό για εμάς και τις οικογένειές μας, που βάζει περισσότερα εμπόδια στο δικαίωμά μας στη μόρφωση, που μας βάζει σε ένα ατέλειωτο κυνήγι των "SOS". Ούτε να το σκέφτονται! Δεν θα περάσει!

Ολοι οι μαθητές τώρα μια γροθιά, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης να μείνουν στα χαρτιά!».

Για τις ανάγκες των μουσικών - καλλιτεχνικών σχολείων

Σε πανελλαδική κινητοποίηση στις 30 Οκτώβρη καλεί η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων γονείς, μαθητές και καθηγητές. Διεκδικώντας να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς σε μουσικά, καλλιτεχνικά και Γενικής Παιδείας μαθήματα, μεταφορά και σίτιση των μαθητών από την πρώτη μέρα, να δοθούν αναδρομικά μετά από εξετάσεις στους αποφοίτους τα πτυχία Θεωρητικών Ευρωπαϊκής Μουσικής, Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής και Ελληνικών Παραδοσιακών Οργάνων, να λυθούν τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής, για ένα λύκειο που δεν θα είναι εξεταστικό κέντρο και δεν θα οδηγεί στο να βάζουν οι γονείς το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη.

Η Ενωση Γονέων δηλώνει πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα επισκεφτεί τα αρμόδια υπουργεία για άμεσα ζητήματα και καλεί όλους τους Συλλόγους Γονέων και Εκπαιδευτικών και τα Μαθητικά Συμβούλια, μέχρι τις 16 Οκτώβρη να πραγματοποιήσουν δράσεις για τις ελλείψεις που παρουσιάζει το κάθε σχολείο.

Οι κινητοποιήσεις οδήγησαν σε έγκριση μερικών ακόμα τμημάτων ΕΠΑΛ

Κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Πρέβεζα, τη Χίο και αλλού ενάντια στην κατάργηση μιας σειράς τμημάτων ΕΠΑΛ, το υπουργείο Παιδείας εξαναγκάστηκε να εκδώσει άλλη μια συμπληρωματική απόφαση, με την οποία εγκρίνει κατ' εξαίρεση άλλα 64 τμήματα ΕΠΑΛ σε διάφορες περιοχές της χώρας, που θεωρούνται με βάση το νόμο «ολιγομελή».

Θυμίζουμε ότι πέρυσι εγκρίθηκαν κατ' εξαίρεση 1.700 ολιγομελή τμήματα σε όλη τη χώρα (αριθμός πολύ μειωμένος σε σχέση με πρόπερσι), ενώ φέτος, μετά και τις δύο συμπληρωματικές αποφάσεις που έβγαλε το υπουργείο κάτω από το βάρος των αντιδράσεων μαθητών και εκπαιδευτικών, εγκρίθηκαν λίγο περισσότερα από 1.300 ολιγομελή τμήματα. Γίνεται δηλαδή φανερό ότι για άλλη μια χρονιά εκατοντάδες τμήματα των ΕΠΑΛ, που αντιστοιχούν σε εκατοντάδες μαθητές, δεν εγκρίνονται και κλείνουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι μαθητές μένουν ξεκρέμαστοι και εξαναγκάζονται είτε να μετακινηθούν σε άλλα ΕΠΑΛ, να αλλάξουν δηλαδή σχολικό περιβάλλον, ή να αλλάξουν ειδικότητα.

Συνεχίζονται οι ελλείψεις

Αντίστοιχα, «μαχαίρι» σε λεγόμενα ολιγομελή τμήματα πέφτει και σε Γυμνάσια και Λύκεια, κυρίως σε επαρχιακές περιοχές, σε μαθήματα επιλογής και στα ξενόγλωσσα μαθήματα.

Για παράδειγμα, όπως σημειώνει η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, από τη Δευτέρα 2 Οκτώβρη τα σχολεία Δευτεροβάθμιας της Ιθάκης (ΕΠΑΛ, ΓΕΛ και Γυμνασίου) είναι υπό κατάληψη και διεκδικούν:

  • Αμεση επαναλειτουργία όλων των ολιγομελών τμημάτων Γυμνασίου και Λυκείου (κόπηκαν από τον περιφερειακό διευθυντή τμήματα επιλογής Α' Λυκείου και Γαλλικών σε Β' και Γ' Λυκείου. Επίσης, τμήματα Αγγλικών και Πληροφορικής στο Γυμνάσιο).
  • Εναρξη της ενισχυτικής διδασκαλίας άμεσα.
  • Προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών για να καλυφθούν τα κενά σε όλα τα σχολεία (για την πλήρη λειτουργία των σχολείων χρειάζονται 6 καθηγητές, μεταξύ των οποίων και ειδικοτήτων μαθημάτων που εξετάζονται πανελλαδικά).
  • Να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών από το Περαχώρι και θέσεις στο λεωφορείο για τους μαθητές της Βόρειας Ιθάκης
  • Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν από πέρυσι στη θέρμανση του Λυκείου και τα θέματα υγιεινής στις τουαλέτες και σε χώρους μαθημάτων.
Εκδήλωση για τον Τσε Γκεβάρα

Στις 9 Οκτώβρη συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη δολοφονία του κομμουνιστή επαναστάτη Ερνέστο Γκεβάρα, το 1967, στη Βολιβία, από τη CIA. Με αφορμή αυτήν την επέτειο, η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση για τον Τσε, την Κυριακή 8 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο «Κρεμλίνο» (Καραΐσκου 119). Θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΟΠ Αττικής.

Συνάντηση για παιδική θεατρική ομάδα και χορωδία

Από τη φετινή παράσταση της θεατρικής ομάδας στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ
Από τη φετινή παράσταση της θεατρικής ομάδας στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ
«

Ελα να ταξιδέψουμε στον απολαυστικό κόσμο του θεάτρου και της μουσικής!» είναι το κάλεσμα της ΚΝΕ προς τους μαθητές που επιθυμούν και φέτος να δηλώσουν συμμετοχή για την παιδική θεατρική ομάδα και την παιδική χορωδία που θα λειτουργήσουν στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της Οργάνωσης.

«Ξεκινάμε και φέτος το ταξίδι μας στο μαγικό κόσμο της τέχνης και της δημιουργίας. Σταθμοί μας το θέατρο και η μουσική!» σημειώνει η ΚΝΕ στο κάλεσμά της, προσθέτοντας ότι αρωγοί και φέτος σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι παιδαγωγοί και καλλιτέχνες.

Η πρώτη συνάντηση για φέτος και των δύο ομάδων θα γίνει μεθαύριο Σάββατο, στις 5.30 μ.μ., στο Στέκι (Τροίας 36, κοντά στην πλ. Βικτωρίας).

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ και σε αυτές μπορούν να συμμετέχουν μαθητές από τη Γ' Δημοτικού έως τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται και στο τηλέφωνο 6946625738.

ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Κάτω τα χέρια από το μαθητικό κίνημα»

Καταγγελία για το έγγραφο της Διεύθυνσης που αναφέρεται στις καταλήψεις

Την απόσυρση του εγγράφου που απέστειλε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙΔΕ) Πειραιά καλώντας τους διευθυντές να «ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες σύμφωνα με τη νομοθεσία» σε περίπτωση κατάληψης σχολικής μονάδας, ζητά η ΕΛΜΕ Πειραιά.

Οπως τονίζει το ΔΣ της ΕΛΜΕ, «ο ΔΙΔΕ Πειραιά ξέρει καλά ότι η απαράδεκτη νομοθεσία που επικαλείται προβλέπει εισαγγελείς και 15άρηδες να σέρνονται στα δικαστήρια. Ξέρει όμως και ότι υπηρετεί μια αντιεκπαιδευτική πολιτική που κόβει τμήματα στα ΕΠΑΛ, κόβει ξενόγλωσσα τμήματα, πιέζει για 27άρια τμήματα, εισηγείται το νέο λύκειο - λαιμητόμο για τους μαθητές κ.ο.κ. Και προσπαθεί να προλάβει δικαιολογημένες αντιδράσεις με τη γνωστή μέθοδο που ακολουθούσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις - και μάλιστα με μεγαλύτερο ζήλο. Εκφοβισμός του μαθητικού κινήματος, αυταρχισμός και καταστολή! Καλούμε σε άμεση απόσυρση του απαράδεκτου εγγράφου του ΔΙΔΕ με θέμα "καταλήψεις σχολικών μονάδων"! Κάτω τα χέρια από το μαθητικό κίνημα και τις μαθητικές αντιδράσεις! Κανένα τμήμα κομμένο, μαζικοί αγώνες για την ικανοποίηση των αιτημάτων του εκπαιδευτικού, μαθητικού και λαϊκού κινήματος!».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σύσκεψη για δωρεάν μαθήματα στήριξης

Σύσκεψη με τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για την έναρξη, για 6η συνεχή χρονιά, των δωρεάν μαθημάτων σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου, παιδιά ανέργων, οργανώνει την Κυριακή 8 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του, το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας.

Το ΕΚΛ σημειώνει ότι «η οργάνωση των δωρεάν μαθημάτων σε παιδιά ανέργων αποτελεί πράξη ταξικής αλληλεγγύης, στο πλαίσιο της γενικότερης δράσης του για τη διεκδίκηση μέτρων στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους» και τονίζει: «Με τη στήριξη μαθητών - παιδιών ανέργων, το ΕΚΛ θέλει να δώσει το μήνυμα στους ανέργους ότι δεν είναι μόνοι τους απέναντι στο πρόβλημα της ανεργίας και όλα τα άλλα βάσανα που μας φορτώνουν το εκμεταλλευτικό σύστημα και τα κόμματα που το υπηρετούν».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ