ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ρωσοαμερικανικές κόντρες και διάθεση «συνεργασίας»

Πύραυλοι «S-300» στη ρωσική ναυτική βάση στο Ταρτούς της Συρίας

Copyright 2016 The Associated

Πύραυλοι «S-300» στη ρωσική ναυτική βάση στο Ταρτούς της Συρίας
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι ρωσοαμερικανικές ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες στη Συρία αντικατοπτρίστηκαν χτες στις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών αμφοτέρων των χωρών, καθώς αντάλλαξαν κατηγορίες σε σχέση με τους λόγους κατάρρευσης της διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατήγγειλε «ορισμένα μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης», που από νωρίς υπονόμευαν την αμερικανορωσική συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας στη Συρία, τονίζοντας ότι η Μόσχα «θα συνεχίσει τις προσπάθειες για πολιτική επίλυση του πολέμου στη Συρία». Παράλληλα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζακχάροβα, σημείωσε πως οι ΗΠΑ απέτυχαν να τιμήσουν τις υποσχέσεις τους «σε δύο σημαντικά ζητήματα»: α) Στον διαχωρισμό των αντικαθεστωτικών από τους τζιχαντιστές του «Μετώπου Φατέχ αλ Σαμ» (πρώην «Μέτωπο Νούσρα» της «Αλ Κάιντα») και β) στην εξασφάλιση της αποχώρησης τζιχαντιστών από την Οδό Καστέλο στο Χαλέπι. Επιπροσθέτως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε ότι «η άρνηση των ΗΠΑ να συνεχίσουν το διάλογο με τη Ρωσία για τη Συρία επιβεβαιώνει ότι είναι ντε φάκτο αδύνατος ο διαχωρισμός των "τρομοκρατών" από την αυτο-αποκαλούμενη "μετριοπαθή" αντιπολίτευση...».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, μιλώντας χτες στις Βρυξέλλες σε εκδήλωση του γερμανικού «Ιδρύματος Μάρσαλ», υποστήριξε ότι θα συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες και δεν παρέλειψε να αποδοκιμάσει υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην ΕΕ για την κωλυσιεργία που επιδεικνύουν, όσον αφορά σε μέτρα θωράκισης της «ασφάλειας στην Ευρώπη» και σε κυρώσεις κατά των τζιχαντιστών.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποστήριξε ότι ο τουρκικός στρατός είναι σε θέση να απομακρύνει τις δυνάμεις της οργάνωσης YPG (ένοπλη πτέρυγα του κόμματος «Δημοκρατικής Ενωσης» των Κούρδων της Συρίας).

Ρωσικοί πύραυλοι «S-300» στο Ταρτούς

Πάντως, η Ρωσία ενισχύει περισσότερο τα οπλικά συστήματα που αναπτύσσει στη Συρία. Χτες, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε την εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας «S-300» στη ναυτική βάση που διαθέτει στο Ταρτούς της κεντροδυτικής Συρίας «για την προστασία της». Αυτό, πέρα από τους πυραύλους «S-400», που ανέπτυξε πέρσι στη Συρία, μετά την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικό «F-16».

Στο Χαλέπι, η συνεργασία συριακού στρατού - ρωσικής αεροπορίας αποδίδει, καθώς και χτες Σύροι στρατιώτες ανακατέλαβαν και άλλα προάστια στο ανατολικό τμήμα της πόλης. Επιπροσθέτως, αντικαθεστωτικοί που στηρίζονται από την Τουρκία φέρεται πως είναι πλέον σε απόσταση μικρότερη του ενός χλμ. από τη συριακή πόλη Νταμπίκ, που κατελήφθη από τους τζιχαντιστές τον Αύγουστο του 2014, δίνοντας το όνομά της στο περιοδικό του «Ισλαμικού Κράτους», Νταμπίκ. Πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ αναφέρουν πως τα τελευταία 24ωρα οι τζιχαντιστές ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους με τουλάχιστον 800 μισθοφόρους και πως προετοιμάζονται για τη «μεγάλη επίθεση».

Τέλος ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ιρανικό πολιτικό περιοδικό δεν απέκλεισε συνομιλίες «με τρομοκράτες», εννοώντας κάποιες από τις ένοπλες ομάδες αντικαθεστωτικών, όπως είπε, ώστε να «βοηθήσει τον τερματισμό της αιματοχυσίας».

  • Επίσης, χτες στη Ρωσία άρχισε η ετήσια άσκηση πολιτικής προστασίας που γίνεται από το 2012 και εμπλέκονται 40 εκατομμύρια άνθρωποι. Ειδικά φέτος πραγματοποιείται σε μια περίοδο όξυνσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ, ενώ αυτό που ελέγχεται είναι δυνατότητα συντονισμού για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επίθεσης με πυρηνικά ή χημικά όπλα. Συμμετέχουν, επίσης, 200.000 μέλη διασωστικών ομάδων και 50.000 οχήματα.
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την οικονομία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας, με τον πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, να υποστηρίζει ότι αυτό είναι το «χειρότερο δυνατό σενάριο» και να συμπληρώνει: «Κρατάμε χαμηλά τις προσδοκίες μας, εάν τα πράγματα εξελιχθούν πιο καλά, τόσο το καλύτερο».

Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας το 2016 αναθεωρήθηκαν στο 3,2% (από 4,5% που είχε εκτιμηθεί τον περασμένο Γενάρη) και για το 2017 στο 4,4% (από 5%), αποδίδοντας τους νέους υπολογισμούς «στην παγκόσμια αρνητική κατάσταση».

Την ίδια στιγμή, προς τα πάνω αναθεωρήθηκαν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό, σε 7,5% για φέτος και 6,5% για το 2017 (από 6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη). Επίσης, προς τα πάνω αναθεωρείται και η πρόβλεψη για την ανεργία, που αναμένεται στο 10,5% για φέτος, σε πάνω από 10% για το 2017 και 2018 και στο 9,8% το 2019. Προηγούμενες εκτιμήσεις για το 2017 προσδιόριζαν την ανεργία σε μονοψήφιο ποσοστό.

Στο μεταξύ, χτες έφτασαν στην Τουρκία οι Γερμανοί βουλευτές οι οποίοι θα επιθεωρήσουν τη στρατιωτική δύναμη που η χώρα τους διατηρεί στη στρατιωτική βάση Ιντσιρλίκ. Η επίσκεψη φαίνεται ότι συνδέεται και με τις προσδοκίες της τουρκικής πλευράς να προχωρήσουν ζητήματα που κατά πολλούς θα «βολέψουν» τις ευρύτερες επιδιώξεις της. Για παράδειγμα, ένα από αυτά είναι, σύμφωνα και με χτεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», η άφιξη των συστημάτων AWACS που το ΝΑΤΟ έχει ανακοινώσει ότι θα παραδώσει στην Τουρκία και θα σταλούν από τη Γερμανία. Επίσης, η Αγκυρα προσδοκά από τη Γερμανία να παρατείνει την παραμονή των δυνάμεών της που σήμερα σταθμεύουν στο Ιντσιρλίκ.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αντιδράσεις προκάλεσε χτες η επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας στα γραφεία του φιλοκουρδικού δικτύου IMC στην Κωνσταντινούπολη, με βάση απόφαση να κλείσει το δίκτυο, στο πλαίσιο των ερευνών για την οργάνωση της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη. Τέλος, οι νεότερες ανακοινώσεις καταγράφουν πάνω από 12.800 «απαλλαγές αστυνομικών» από τα καθήκοντά τους, με κατηγορίες για συνδέσεις με την «τρομοκρατική οργάνωση» του Φετ. Γκιουλέν, του ισλαμιστή επιχειρηματία που θεωρείται ότι πρωτοστάτησε στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του ΑΚΡ.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Οξύνονται οι αντιθέσεις για τα παζάρια...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντείνονται οι διεργασίες και οι κόντρες μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του μεγάλου κεφαλαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με τα επικείμενα παζάρια για την πιθανή διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ (Brexit). Οπως διαφαίνεται και από το συνέδριο του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, οι βουλευτές και τα στελέχη έχουν ήδη διαχωριστεί σε δύο στρατόπεδα: Σε αυτούς που επιδιώκουν το λεγόμενο «σκληρό Brexit», δηλαδή μία σκληρή διαπραγμάτευση με στόχο την εξασφάλιση του «βρετανικού» ελέγχου σε ζητήματα όπως ο έλεγχος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των επιχειρήσεων και η μετανάστευση, και σε αυτούς που προωθούν διαπραγμάτευση με στόχο ένα «ήπιο» Brexit, που θα είναι αμοιβαία επωφελές για τη διατήρηση της ελεύθερης κίνησης αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ.

Χτες, ο Ντέιβιντ Ντέιβις, υπουργός αρμόδιος για το Brexit, δήλωσε στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί «μία συνολική συμφωνία όταν εγκαταλείψει την ΕΕ και δεν θα κάνει παζάρια ανά τομέα».

Νωρίτερα, ο πρώην ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και εταίρος στην προηγούμενη κυβέρνηση του Ντ. Κάμερον, Νικ Κλεγκ, καταφέρθηκε εναντίον της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, χαρακτηρίζοντας «τεράστιο σφάλμα» τη διαφαινόμενη επιλογή της για τη διαπραγμάτευση ενός «σκληρού» Brexit με την ΕΕ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η στερλίνα υποχώρησε χτες έναντι του δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 χρόνων (από τον Ιούνη του 1984, επί πρωθυπουργίας Μ. Θάτσερ), εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις από το Brexit. Επίσης, η στερλίνα σημείωσε χαμηλό πενταετίας και έναντι του ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη έρχεται σαν βούτυρο στο ψωμί βρετανικών εξαγωγικών μονοπωλίων αφού η «φθηνότερη» στερλίνα κάνει πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Αντίθετα, κάνει φτωχότερους τους Βρετανούς εργαζόμενους όσον αφορά την πρόσβασή τους σε εισαγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Βρετανικές αντιρρήσεις για τον «ευρωστρατό»

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μάικλ Φάλον, επανέλαβε χτες ότι η χώρα του θα εξακολουθήσει να εμποδίζει τη δημιουργία ενός ευρωστρατού όσο παραμένει μέλος της Ενωσης, με το γνωστό «επιχείρημα» ότι μία τέτοια δύναμη θα υπονόμευε το ΝΑΤΟ.

«Το ότι φεύγουμε από την ΕΕ δεν σημαίνει ότι υποχωρούμε από τη δέσμευσή μας στην ασφάλεια της ηπείρου μας», είπε ο Φάλον στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ, τονίζοντας ότι «θα ηγηθούμε στο ΝΑΤΟ, τον ακρογωνιαίο λίθο της άμυνάς μας, τοποθετώντας στρατεύματα στα ανατολικά σύνορά του τον επόμενο χρόνο και θα συνεχίσουμε να εμποδίζουμε τη δημιουργία ενός στρατού της ΕΕ, ο οποίος απλώς θα υπονόμευε το ΝΑΤΟ».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παραμένει ως στόχος η «μέγιστη δυνατή σύγκλιση»

Ενδέχεται οι συναντήσεις για το Εδαφικό να γίνουν σε τρίτη χώρα, δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, περιέγραψε τη χτεσινή του συνάντηση με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ακόμα μία «παραγωγική συνάντηση» και πρόσθεσε ότι στόχος είναι ο Οκτώβρης «να είναι ο μήνας εντατικών διαβουλεύσεων», θα γίνουν εννιά ή δέκα συναντήσεις, «έτσι ώστε να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή σύγκλιση στις υπάρχουσες διαφορές».

Επίσης, υπογράμμισε ότι αν υπάρξει πρόοδος οι διαπραγματεύσεις θα προχωρήσουν στη συζήτηση για το Εδαφικό «με ένα ενδεχόμενο αυτή η συνάντηση, λόγω των επιφυλάξεων και των ανησυχιών του κ. Ακιντζί, να γίνει σε μια τρίτη χώρα», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Γίνεται φανερό πως το παζάρι δυναμώνει, ενώ διατηρούνται σημαντικές διαφωνίες αλλά και ευρύτερες αντιθέσεις που αλληλεπιδρούν με το Κυπριακό, ενόσω υπάρχει «κινητικότητα» προς λύση στο φόντο μεγάλων μονοπωλιακών σχεδιασμών για επενδύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερων γεωπολιτικών επιδιώξεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ