ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
Να εκφραστεί και να δυναμώσει η ανασύνταξη του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος

Η τοποθέτηση της Ζωής Χαχάμη, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, στην κεντρική συζήτηση του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

«Η πορεία της ΕΕ και της ελληνικής οικονομίας μετά το Brexit και η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης». Αυτό ήταν το θέμα της κεντρικής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Ο «Ριζοσπάστης» ολοκληρώνει σήμερα την παρουσίαση των τοποθετήσεων, με την τοποθέτηση της Ζωής Χαχάμη, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ:

«Οπως καταλαβαίνετε, το θέμα της συζήτησης δεν επιλέχτηκε τυχαία, συμβαδίζει με το σύνθημα του φετινού μας Φεστιβάλ: "Αγώνας, γνώση, τόλμη, αντοχή. Να προχωράς κι εσύ καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία".

Είναι μεγάλο ζήτημα, κατά τη γνώμη μας, η γνώση και η παρακολούθηση των εξελίξεων, των αστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών που εκφράζονται τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στη χώρα μας.

Η γνώση και η ερμηνεία αυτών των εξελίξεων μπορεί να βοηθήσει στο να κατανοούμε την πραγματικότητα με καλύτερους όρους, στο να ανεβαίνει η ικανότητα πρόβλεψης τόσο από το Κόμμα όσο και από το κίνημα, ενώ έχει τεράστια σημασία για τον εργαζόμενο λαό και το κόμμα του να ξέρει ποια είναι η διαπάλη στο στρατόπεδο του εχθρού, τι τον απασχολεί κάθε φορά, ποιες οι αδυναμίες του, τι σκέφτεται και τι σχεδιάζει.

Η σωστή και η από ταξική πλευρά μελέτη αυτών των ζητημάτων βοηθά κάθε φορά το κίνημα και το Κόμμα να μην παγιδευτούν στις διάφορες αντιπαραθέσεις της αστικής τάξης.


Αυτή η γνώση σήμερα μπορεί να αποτελέσει πηγή δύναμης στον καθημερινό και ανυποχώρητο αγώνα, μπορεί να βοηθήσει ώστε να καλλιεργείται η αντοχή στον αγώνα κάτω απ' όλες τις συνθήκες, ώστε να συμβάλουμε στην ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος και στην οικοδόμηση του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Οι σημερινοί φοιτητές και μαθητές θυμούνται μόνο τα χρόνια της κρίσης

Να αναφέρω κάποιες πλευρές που έχουν να κάνουν ιδιαίτερα με τη νεολαία που δεν ανήκει σε αυτή τη φάση στο εργατικό κίνημα: τους φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές. Αφού μας απασχολεί σταθερά πώς θα δημιουργηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε να ανασυνταχθεί το φοιτητικό - σπουδαστικό και μαθητικό κίνημα, σε συμπόρευση πάντα με το εργατικό κίνημα, παίρνοντας υπόψη - για να μπορέσουμε να κάνουμε και πιο αποτελεσματική την παρέμβασή μας - τα ιδιαίτερα στοιχεία που επιδρούν, όπως η κοινωνική και πολιτική απειρία που υπάρχει.

Για παράδειγμα, το σύνθημα "να γυρίσουν πίσω οι απώλειες από την κρίση" δεν αρκεί από μόνο του, καθώς οι σημερινοί φοιτητές και μαθητές κατά βάση θυμούνται μόνο τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Για να μπορέσει να δουλευτεί αυτή η γραμμή, προϋποθέτει και την ανάδειξη των σύγχρονων αναγκών, που στηρίζονται στην ίδια την εξέλιξη και ανάπτυξη της κοινωνίας, την προβολή της ιστορικής πείρας του εργατικού κινήματος και την πορεία της ταξικής πάλης, αναδεικνύοντας τη σημασία ύπαρξης της ΕΣΣΔ και πώς επέδρασε σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να υπάρξουν κατακτήσεις.

Ανεξαρτήτως δυσκολιών που υπάρχουν λόγω του αρνητικού συσχετισμού, χρειάζεται να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να συμβάλουμε στην ανασύνταξη του κινήματος.

Εχοντας τα βασικά μας όπλα: που είναι η ιδεολογική και πολιτική υπεροχή που μας δίνουν η στρατηγική και οι επεξεργασίες του Κόμματός μας, αλλά και η σοβαρή πείρα από την προσπάθεια ενίσχυσης του ΜΑΣ στο φοιτητικό κίνημα και η πείρα που προκύπτει από τη συμβολή των μελών της ΚΝΕ στη λειτουργία των μαθητικών συμβουλίων και του μαθητικού κινήματος.

Βασικός λόγος διάλυσης του φοιτητικού κινήματος η γραμμή του συμβιβασμού

Πηγαίνοντας στα ζητήματα των φοιτητών και σπουδαστών πιο συγκεκριμένα:

Χρειάζεται να έχουμε σταθερά στο μυαλό μας πως το αστικό πανεπιστήμιο - η παραγωγή και εκπαίδευση σχεδιάζονται ως σημαντικό μέρος της ιδεολογικής λειτουργίας του κράτους, αξιοποιώντας τις επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και εφαρμογές - έχει συγκεκριμένο καταμερισμό στην παραγωγή και αναπαραγωγή της κυρίαρχης αντίληψης, όπως και πολλών αστικών χρεοκοπημένων ιδεολογημάτων.

Είναι πρωταρχικό ζήτημα, λοιπόν, για την παρέμβασή μας η όξυνση της διαπάλης με το ρόλο, τη λειτουργία του αστικού πανεπιστημίου και της Εκπαίδευσης, η αντιπαράθεση με παλιά και νέα αστικά ιδεολογήματα, η απάντηση στον αντικομμουνισμό και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, η αποκάλυψη των χρεοκοπημένων θεωριών της αστικής τάξης που παρουσιάζονται ως νέες, αναδεικνύοντας τι είναι πραγματικά νέο, καινοτόμο και πρωτοπόρο σήμερα.

Εχουμε καθαρό ότι βασικός λόγος διάλυσης του φοιτητικού κινήματος είναι η γραμμή που επικρατεί, συμβιβασμού και συναίνεσης με την κυρίαρχη πολιτική...

Για να εκφραστεί λοιπόν και να δυναμώσει η ανασύνταξη του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, χρειάζεται να δυναμώσει ο αντιμονοπωλιακός - αντικαπιταλιστικός προσανατολισμός, στοιχείο που θα εκφράζεται με την ενίσχυση του ΜΑΣ αλλά και την ισχυροποίηση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, την οικοδόμηση γερών ΟΒ σε κάθε Τμήμα, σχολή και έτος, δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση, γενικότερα στο μέλλον της νεολαίας και διαμορφώνοντας καθημερινά εστίες δράσης για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών.

Συνεχής αγώνας για να βαθαίνει η πολιτικοποίηση της πάλης

Είναι ανάγκη να δυναμώσει η φωνή που θα διεκδικεί σε κάθε έτος, σχολή και Τμήμα.

Ιδιαίτερα οι σύλλογοι όπου οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της ΠΚΣ έχουν πλειοψηφία στα Διοικητικά Συμβούλια, οι σύλλογοι που έχουν ενταχθεί στο ΜΑΣ, είναι ανάγκη να παίξουν προωθητικό ρόλο στην πορεία αυτή.

Ωστε να δυναμώσει η φωνή για:

  • Επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να σπάσει ο συμβιβασμός ότι "δεν υπάρχουν λεφτά και τι κάνουμε", βάζοντας στο επίκεντρο το κεφάλαιο, που όλο και περισσότερο δέχεται ζεστό χρήμα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, τη φορολογία των εργαζομένων και τα αποθεματικά των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
  • Για να σπουδάσουν όλοι οι φοιτητές δωρεάν και να μην είναι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους πελάτες. Γιατί είναι αδιανόητο το 2016 να πετάγονται παιδιά εκτός βασικής εκπαίδευσης ή και άλλα να σταματούν τις σπουδές τους επειδή δεν έχουν να σπουδάσουν και να θεωρείται ...προνόμιο ένας φοιτητής να έχει δωμάτιο στην εστία.
  • Για επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου ενάντια στην υποβάθμιση, για να αποτελεί το πτυχίο τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά, χωρίς να χρειάζονται τα πανάκριβα μεταπτυχιακά και πιστοποιητικά. Γιατί ανάγκη σήμερα είναι η δημιουργία ολοκληρωμένου επιστήμονα και τεχνικού, που θα γνωρίζει σε βάθος το επιστημονικό και γνωστικό του αντικείμενο και θα κατανοεί τους νόμους κίνησης του κόσμου και της κοινωνίας. Που δεν θα ξέρει απλά όσα έχει ανάγκη η αγορά, μπαίνοντας σε ένα ατελείωτο κυνήγι δεξιοτήτων και πιστοποιητικών.
  • Για σταθερή δουλειά για όλους, με αξιοπρεπή μισθό και εξασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα πάνω στο επιστημονικό αντικείμενο. Αυτό είναι που έχει ανάγκη η νεολαία και όχι ευνοϊκούς όρους για επενδύσεις, όπως προπαγανδίζει η κυβέρνηση. Γιατί αυτοί οι όροι είναι που αύξησαν την εκ περιτροπής εργασία κατά 596% και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας κατά 160% από το 2013 μέχρι σήμερα, που φτάνουν την ανεργία κοντά στο 25%.
  • Για Ερευνα στην υπηρεσία των κοινωνικών και λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων. Γιατί μόνο όταν εξασφαλιστεί ο κοινωνικός ρόλος της επιστήμης και της Ερευνας θα αναπτυχθεί με άλματα η τεχνολογία, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ευημερία του λαού μας.
  • Κοινή δράση με το ταξικό εργατικό κίνημα, με τα σωματεία μισθωτών επιστημόνων. Γιατί τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων και αυριανοί εργαζόμενοι έχουν αντικειμενικό συμφέρον να συμπορευτούν με το φυσικό τους σύμμαχο, τους εργαζόμενους που παράγουν τον πλούτο στη σημερινή κοινωνία.

Προφανώς τα παραπάνω δεν αποτελούν μονόπρακτο έργο, δεν είναι απλά πάλη διακηρύξεων.

Είναι συνεχής πάλη, "αγώνας διαρκείας" από τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, για το βάθεμα της πολιτικοποίησης της πάλης, παίρνοντας υπόψη το επίπεδο του κινήματος σε κάθε φάση, για την προσπάθεια οργάνωσης και κινητοποίησης των φοιτητών και σπουδαστών γύρω από στόχους πάλης και αιτήματα που συσπειρώνουν κατά σχολή, κατά ίδρυμα, σε πανελλαδικό επίπεδο. Με την επεξεργασία αντιμονοπωλιακών αιτημάτων - κρίκων πάλης σε κάθε φάση, που ενώνουν αγωνιστικά την πλειοψηφία των φοιτητών και σπουδαστών.

Υπάρχουν προϋποθέσεις που μπορούν να αποτελέσουν βάση για την ανασύνταξη του φοιτητικού - σπουδαστικού και μαθητικού κινήματος με την καθοριστική συμβολή των μελών της ΚΝΕ.

Σε ΑΕΙ - ΤΕΙ το ψηφοδέλτιο της ΚΝΕ - ΠΚΣ είναι δεύτερη δύναμη πανελλαδικά, χιλιάδες φοιτητές, ανεξάρτητα με το εάν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, αναγνωρίζουν τον πρωτοπόρο ρόλο της ΚΝΕ, παρακολουθούν τις θέσεις και τη δράση μας. Η ΚΝΕ είναι η πιο δραστήρια, συγκροτημένη οργάνωση νεολαίας, που παλεύει σταθερά, αταλάντευτα, πρωτοπόρα μέσα στους χώρους νεολαίας και κάτω απ' όλες τις συνθήκες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ