ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Πετυχημένη η Διεθνής Μέρα Δράσης

«Τροφή, νερό, φάρμακα, βιβλία και στέγη για όλους» το κεντρικό σύνθημα στις πέντε Ηπείρους

ΙΝΔΙΑ
ΙΝΔΙΑ
Με κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, εκδηλώσεις και απεργίες, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), οι συνδικαλιστικές εργατικές οργανώσεις που παλεύουν με ταξικό προσανατολισμό σε όλο τον κόσμο, διοργάνωσαν την Τετάρτη 3 Οκτώβρη, για πέμπτη φορά, τη «Διεθνή Μέρα Δράσης» με κεντρικό σύνθημα: «Τροφή, νερό, φάρμακα, βιβλία και στέγη για όλους». Την μέρα αυτή γιορτάζεται η ίδρυση της ΠΣΟ, στις 3 Οκτώβρη του 1945. Το ΠΑΜΕ, που είναι μέλος της ΠΣΟ, συμμετείχε με συγκεντρώσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις. Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει φωτογραφικά ορισμένες από τις δράσεις που έγιναν την Τετάρτη στις πέντε Ηπείρους.

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ
ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ
ΙΣΠΑΝΙΑ (Χώρα των Βάσκων)
ΙΣΠΑΝΙΑ (Χώρα των Βάσκων)
ΚΟΝΓΚΟ
ΚΟΝΓΚΟ
Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα

Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΜΕ διοργανώνει σήμερα συγκεντρώσεις και στις παρακάτω πόλεις: Κομοτηνή, 10.30 π.μ. κεντρική πλατεία, Πάτρα, 10.30 π.μ. πλατεία Γεωργίου, Τρίκαλα, 11 π.μ. πλατεία Ρήγα Φεραίου, Χαλκίδα, 11 π.μ. πλατεία Αγοράς, Λαμία, 11 π.μ. πλατεία Πάρκου, Θήβα, 11 π.μ. κεντρική πλατεία, Λιβαδειά, 12 μεσημέρι, κεντρική πλατεία, Γιάννενα, 11 π.μ. Δημαρχείο, Αγρίνιο, 11 π.μ. κεντρική πλατεία, Σκιάθο, 6 μ.μ., παραλία (Λαιμός - Μπούρτζι), Σκόπελο, 7 μ.μ., παραλία (Δημοτικό Καφενείο), Κω, 7 μ.μ. πλατεία Ελευθερίας. Τη Δευτέρα 14/10 συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ θα γίνουν σε Ρέθυμνο, 7 μ.μ. Δημαρχείο, Ρόδο, 6 μ.μ. Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ικαρία, 8 μ.μ. Εύδηλος.

Σε συνέχεια των μαζικών κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ που εξελίσσονται σε όλη την Ελλάδα από την Τετάρτη, χτες το απόγευμα έγιναν συγκεντρώσεις σε Κοζάνη, Κατερίνη, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Καρδίτσα, Αμφισσα, Αλιβέρι, Πρέβεζα, Λευκάδα, Κέρκυρα, Αργοστόλι, Μυτιλήνη και Σάμο. Πικετοφορία και εξόρμηση έγινε στην Ιστιαία ενώ στη συγκέντρωση στη Λάρυμνα το «παρών» έδωσαν και δεκάδες εργαζόμενοι από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ. Τέλος, εκτός από αυτές που δημοσιεύτηκαν στο χτεσινό φύλλο του «Ριζοσπάστη», συγκεντρώσεις το απόγευμα της Πέμπτης έγιναν ακόμα σε Ξάνθη, Καβάλα και Χανιά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Κινητοποίηση χτες στην Αθήνα

Κανένα αποτέλεσμα από τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών

Κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που έχουν να «δουν» μεροκάματο από τις 18 Απρίλη του 2012. Από τη μέρα δηλαδή που η εργοδοσία των αραβογερμανικών μονοπωλίων τους επέβαλε το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με ένα μεροκάματο τη βδομάδα. Την ίδια στιγμή, οι εγκαταστάσεις ενός απ' τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Μεσογείου, παραδίδονται στη σκουριά.

Στη συνάντηση που είχαν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, φάνηκε για μια ακόμη φορά πως η κυβέρνηση ενισχύει την εργοδοσία. Είναι ενδεικτικό ότι το υπουργείο Οικονομικών παρέπεμψε τους εργαζόμενους στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όταν το τελευταίο είχε παραπέμψει με τη σειρά του τους εργάτες στο υπουργείο Οικονομικών! Η κυβέρνηση, μετατρέποντας τους εργάτες σε «μπαλάκι», δίνει έδαφος στον ιδιοκτήτη να τους αξιοποιεί σαν μέσο για να αποσπάσει χρήμα και νέες παραγγελίες από το κράτος, τσακίζοντας κυριολεκτικά τους εργάτες.

Ο Ν. Ξουράφης, πρόεδρος του ΕΚ Πειραιά, μιλώντας στους εργαζόμενους αμέσως μετά τη συνάντηση τόνισε πως η κυβέρνηση έχει πολιτική ευθύνη να ανοίξει άμεσα τα ναυπηγεία με όλους τους εργαζόμενους και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Επισήμανε ακόμα την ανάγκη να παγώσουν άμεσα τα χρέη των εργαζομένων, ενώ κάλεσε τους εργάτες να μην κάνουν βήμα πίσω καθώς ο αγώνας βρίσκεται σε κομβικό σημείο.

ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΔΕΗ
Σχεδόν καθολική η συμμετοχή στην απεργία

Στο 90% έφθασε η συμμετοχή στη χτεσινή απεργία που κήρυξε το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Κορίνθου - Εύβοιας για τους εργαζόμενους στις εργολαβικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα δίκτυα της ΔΕΗ και των θυγατρικών της (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ) στην Αττική. Λόγω της μεγάλης συμμετοχής, δεν δούλεψαν τα έξι μεγαλύτερα εργοτάξια. Σήμερα και αύριο θα γίνει αποχή από κάθε προγραμματισμένη εργασία.

Στο πλαίσιο της απεργίας, έγινε συγκέντρωση στα γραφεία του «Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας» (ΔΕΔΔΗΕ). Σε συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, οι εκπρόσωποι του σωματείου κατήγγειλαν την οφειλή δεδουλευμένων, από τέσσερις έως και 18 μήνες. Επίσης, την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής, τις απολύσεις και τη μείωση μισθών, που σε κάποιες εργολαβίες φτάνουν και το 40%. Τις επόμενες μέρες, θα γίνει σύσκεψη για τον παραπέρα προγραμματισμό της δράσης.

Το κλαδικό της Ενέργειας καταγγέλλει απόπειρα τρομοκράτησης με την προσαγωγή τεσσάρων απεργών, μεταξύ αυτών και ενός μέλους του ΔΣ, ως ύποπτους για ληστεία σε τράπεζα! Οι εργαζόμενοι, φορώντας τα ρούχα της δουλειάς τους, περίμεναν στο πεζοδρόμιο τους συναδέλφους τους, για τη συγκέντρωση στο ΔΕΔΔΗΕ. Οι αστυνομικοί τούς μετέφεραν στο Τμήμα από όπου αφέθηκαν ελεύθεροι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ