ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΣΤΙΑ ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Εγγραφο με κατάλογο των «κακών» οικοτρόφων!

Η Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, στο ΤΕΙ Καλαμάτας, δημοσιοποίησε έγγραφο της Εστίας με κατάλογο των ...παράνομων οικοτρόφων!

Το Σάββατο, η Επιτροπή Αγώνα της Εστίας Καλαμάτας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έκανε παράσταση διαμαρτυρίας, ενάντια στα ενοίκια των 30 και 45 ευρώ, που καλούνται να πληρώσουν οι σπουδαστές. Παράλληλα, η Επιτροπή Αγώνα έφερε στη δημοσιότητα έγγραφο της προϊσταμένης του ΤΕΙ Καλαμάτας προς στον πρόεδρο του ιδρύματος, όπου κατονομάζονται σπουδαστές, επειδή ...μένουν στην εστία!

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναφέρεται: «Οι γνωστοί - "άγνωστοι", παραμερίζοντας και βρίζοντας πολλές φορές τους άνδρες της ασφάλειας κτιρίου (οι μαρτυρίες είναι καταγεγραμμένες στο βιβλίο συμβάντων) έβαλαν στα δωμάτια με το "έτσι θέλω" άτομα που μαζί με αυτούς που έχουν καταλάβει δωμάτια δεν είναι εισακτέοι στη ΦΕ». Μάλιστα, μετά από τα παραπάνω, παραθέτει έναν κατάλογο ονομάτων με τον αριθμό δωματίων, αναφέροντας: «Είναι οι παρακάτω και αντίστοιχα ο αριθμός δωματίων, τουλάχιστον γι' αυτούς που εντόπισα»! Δίπλα στα ονόματα σημειώνονται πληροφορίες σε παρένθεση για τον καθένα από τους... παράνομους οικοτρόφους! Μεταξύ των κατηγοριών είναι πως δεν έχουν πληρώσει το νοίκι!

Η Επιτροπή Αγώνα σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Καλούμε το λαό της Καλαμάτας, τα εργατικά λαϊκά σωματεία να πάρουν τώρα καταδικαστική απόφαση τέτοιων μεθόδων που στήνουν οι υπάλληλοι του ΠΑΣΟΚ στην σπουδαστική Εστία. Αυτή η στάση τους δεν μας ξάφνιασε. Είναι ενέργεια που έγινε στα πλαίσια της τρομοκράτησης των σπουδαστών που αντιστέκονται αλλά και αυτών που πληρώνουν ώστε να μη σηκώσουν κεφάλι ενάντια σε αυτήν την πολιτική. Αλλωστε, η στάση των σπουδαστών είναι αγκάθι στα σχέδιά τους και στην πολιτική που εφαρμόζουν για μια εστία - ξενοδοχείο».

Η Επιτροπή Αγώνα απαιτεί:

  • Να μην πεταχτεί κανένα παιδί έξω από την Εστία.
  • Να χτιστούν και άλλες Εστίες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τον αριθμό των σπουδαστών.
  • Ζητάμε επίταξη τώρα ξενοδοχείων της Καλαμάτας (π.χ. Φιλοξένια). Το παλιό Νοσοκομείο να γίνει Εστία τώρα!
  • Μηνιάτικο επίδομα 600 ευρώ για σίτιση και στέγαση στους σπουδαστές που σπουδάζουν μακριά από την πόλη τους.
  • Για το λόγου το αληθές παραδίδουμε το εν λόγω έγγραφο στο λαό της Καλαμάτας.

Επίσης, καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα και με τη συμμετοχή στις απεργίες στις 5 και στις 19 Οκτώβρη.

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΝΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σε κινητοποιήσεις οι σπουδαστές για τη λειτουργία της σχολής

Περιοδεία του ΚΚΕ χτες στη σχολή

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, καθώς στον αέρα εξακολουθούν να βρίσκονται οι σπουδές τους, παρά τις διαβεβαιώσεις υπουργείου Ναυτιλίας και δημάρχου Θερμαϊκού ότι βρέθηκε προσωρινή λύση, ώστε να μην ανασταλεί η λειτουργία της σχολής. Η «λύση» που εξετάζεται είναι η διεξαγωγή των μαθημάτων μόνιμα σε απογευματινό κύκλο, σε σχολικό συγκρότημα της Μηχανιώνας. Στο πλευρό των σπουδαστών, στο κτίριο της ΑΕΝ, που τελεί υπό κατάληψη, βρέθηκε και χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη βουλευτή Σοφία Καλαντίδου.

Θυμίζουμε ότι το υπουργείο αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας της ΑΕΝ με πρόσχημα τα προβλήματα στατικότητας που αντιμετωπίζουν τα κτίρια εδώ και 5 χρόνια. Τον Απρίλη του 2011, το υπουργείο δήλωνε ότι η διαδικασία μελέτης και εκτέλεσης του έργου αποκατάστασης της στατικής επάρκειας των κτιρίων βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής με τον ανάδοχο, ο οποίος θα το παρέδιδε σε 8,5 μήνες. Από τότε κανένα έργο δεν έγινε.

Αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει τους φόβους των σπουδαστών για μεθοδευμένη απαξίωση και διάλυση της σχολής. Πόσο μάλλον που, κανένας εκπαιδευτικός δεν έχει προσληφθεί, οπότε κανείς δεν ξέρει ακόμα αν και πότε θα ξεκινήσουν τα μαθήματα για τους 750 σπουδαστές της ΑΕΝ.

Η Σοφία Καλαντίδου κάλεσε τους σπουδαστές να μην αποδεχθούν την υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, που προετοιμάζει το έδαφος για την παράδοση της ναυτικής εκπαίδευσης στα χέρια των εφοπλιστών. Να παλέψουν για διασφάλιση της λειτουργίας της ΑΕΝ, προσλήψεις εκπαιδευτικών, εξασφάλιση δωρεάν σίτισης και στέγασης για όλους. Να συντονίσουν τον αγώνα τους με το υπόλοιπο σπουδαστικό και εργατικό κίνημα και να παλέψουν για την ανατροπή της πολιτικής που παραδίδει την εκπαίδευση όλων των βαθμίδων στα χέρια των επιχειρηματιών, που απαιτούν φθηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό για να αυγατίζουν τα κέρδη τους.

Οι άνθρωποι του μόχθου έχουν αξιοπρέπεια και παλεύουν

Επιστολή άνεργου πατέρα που πετάνε το παιδί του έξω από τη Σπουδαστική Εστία Καλαμάτας

Γράφω αυτή την επιστολή για να κάνω γνωστό και να καταγγείλω το γεγονός ότι στη Σπουδαστική Εστία της Καλαμάτας πετάνε σπουδαστές έξω από τα δωμάτια. Δεν γράφω για να λύσω μόνο το πρόβλημα του γιου μου, άλλωστε στις σημερινές συνθήκες η ατομική λύση πέθανε, αλλά για να απευθυνθώ και να μιλήσω στους συμφοιτητές του που τους πετάνε κι αυτούς έξω από τα δωμάτιά τους, στις οικογένειές τους, σε κάθε λαϊκή οικογένεια που στενάζει όπως στενάζει κι η δική μου.

Είμαι άνεργος, γονέας παιδιού που σπουδάζει δευτεροετής στην Καλαμάτα. Ο γιος μου κατέθεσε και την προηγούμενη χρονιά μα και την φετινή ό,τι έγγραφο του ζητήθηκε, από όπου αποδεικνύεται η συνεχιζόμενη, τρίχρονη, ανεργία μου.

Και όμως, η αναλγησία των ανθρώπων που διοικούν δεν κάμφθηκε. Του ζητούν το χαράτσι και την εγγύηση μη λαμβάνοντας υπόψη την οικογενειακή μας κατάσταση.

Σε όλους αυτούς τους κυρίους που κρατούν το μέλλον των παιδιών των ανθρώπων του μόχθου στα χέρια τους έχω να τους πω το εξής: Ισως αυτοί οι άνθρωποι να μην έχουν γνωρίσει στο πετσί τους τι πάει να πει εργασία με ημερομηνία λήξης και να μην έχουν νιώσει το φόβο και την ανασφάλεια που προκαλεί η απόλυση.

Σε έναν άνεργο, όμως, όλη η ζωή του και της οικογένειάς του ανατρέπεται. Νιώθει ηττημένος και η απόγνωση τον κυριεύει. Η ανεργία τον ακυρώνει ως ενεργή ύπαρξη και του στερεί το δικαίωμα στη ζωή. Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΙΑ.

Και όμως, αντί αυτοί οι κύριοι να σκύψουν πάνω από τα κοινωνικά προβλήματα των σπουδαστών σε μια περίοδο μάλιστα οικονομικής ανέχειας και λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων, όταν μάλιστα οι σπουδαστές είναι στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι και παιδιά απολυμένων, ετοιμάζονται να πετάξουν έξω από την εστία σπουδαστές που έχουν φορολογική δήλωση 2.000 ευρώ και θεωρούνται «πλούσιοι»...

Πέρα, όμως, από ανάλγητοι είναι και προκλητικοί αφού πετάνε στο δρόμο σπουδαστές την ώρα που στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης απελευθερώνουν τις απολύσεις, κόβουν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και παραδίδουν στο βωμό του κέρδους των εταιρειών την παροχή Πρόνοιας, περίθαλψης, δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Ασφάλισης, δημόσιας και δωρεάν Παιδείας και τόσα άλλα που κανονικά θα έπρεπε να είναι αρμοδιότητα του κράτους.

Ως πατέρας σπουδαστή, με 17 χρόνια στην παραγωγή και νυν άνεργος, δηλώνω σε αυτούς τους γενίτσαρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ψήφισαν αυτούς τους νόμους, που έβαλαν εσωτερικούς κανονισμούς στις εστίες και βάζουν ανθρώπους να τις διοικούν εφαρμόζοντάς τους πιστά και χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, ακόμα απειλές και τρομοκρατία σε φοιτητές με μηδενικά οικογενειακά εισοδήματα, πως δεν πρόκειται ο γιος μου μα και οι άλλοι σπουδαστές λαϊκών οικογενειών να κάνουν βήμα πίσω όσον αφορά στα δικαιώματά τους, στη δωρεάν στέγαση και σίτιση.

Αυτό που χρειάζεται είναι ατσαλωμένος συλλογικός αγώνας με σκοπό να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση και να παλέψουμε μέσα από επιτροπές για να δυναμώσει η πάλη ενάντια συνολικά σε αυτή την πολιτική.

Κλείνοντας, λέω σε όλους αυτούς που είναι με τη νομιμότητα στις εστίες ότι οι άνθρωποι του μόχθου, οι άνθρωποι της δουλειάς, οι βιοπαλαίστριες γυναίκες τους, τα παιδιά τους, έχουν αξιοπρέπεια!

Καμία υποχώρηση, κανένα βήμα πίσω, κανένας συμβιβασμός!

Να αντιτάξουμε πάλη και αγώνα στις απειλές και στους εκβιασμούς τους!


Κώστας ΛΟΥΛΟΥΔΑΚΗΣ
Ανεργος, πατέρας οικότροφου Εστίας Καλαμάτας

ΝΥΜΦΟΠΕΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σε εγκατάλειψη της εκπαίδευσης οδηγήθηκαν μαθητές Ρομά

Επαναλειτουργία του Δημοτικού σχολείου και συνέχιση της λειτουργίας του Νηπιαγωγείου, διεκδικούν γονείς και μαθητές της Νυμφόπετρας Θεσσαλονίκης, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στη μόρφωση. Το δημοτικό σχολείο της Νυμφόπετρας όπου φοιτούσαν 38 παιδιά, έκλεισε πέρσι και τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο σχολείο του Προφήτη. Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των μαθητών που κατά 48% είναι παιδιά Ρομά, να σταματήσουν το σχολείο. Τώρα στα σχέδια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι να μπει λουκέτο και στο νηπιαγωγείο, όπου φοιτούν 7 παιδιά.

Την Περασμένη Τετάρτη πραγματοποίησαν δυναμική παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο Βόλβης, απαιτώντας να τοποθετηθεί υπέρ του αιτήματός τους. Το αίτημα των γονιών στήριξε η δημοτική σύμβουλος του ΚΚΕ και στη συνέχεια υιοθετήθηκε από το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τη περασμένη Παρασκευή, γονείς μαθητές και δημοτικοί σύμβουλοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού, ο οποίος εντελώς προκλητικά τους δήλωσε ότι η λειτουργία του δημοτικού αποτελεί παρελθόν και δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψει σ' αυτό. Οργισμένοι, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση του αιτήματός τους.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org