ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 6 Οχτώβρη 2019
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μόνο βάρη φορτώνει στο λαό η διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του κεφαλαίου

Από την κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Παύλου Μελά
Από την κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Παύλου Μελά
Ενταση της επιχειρηματικής δράσης, αξιοποίηση των σκουπιδιών για την καπιταλιστική κερδοφορία στο πλαίσιο της «κυκλικής οικονομίας», επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος και της υγείας των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων από την καύση αποβλήτων και επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο της διαχείρισης των απορριμμάτων: Οι παραπάνω είναι μερικές μόνο πλευρές της υλοποίησης του αντιδραστικού Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ). Ενας σχεδιασμός εξειδίκευσης της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, που φορτώνει νέα βάρη στα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

«Πρώτη προτεραιότητα» η καπιταλιστική κερδοφορία

Ο προϋπολογισμός του Σχεδιασμού εκτιμάται περίπου στα 500 εκατ. ευρώ και αφορά έργα που θα γίνουν μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), κυρίως μέσω ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων (LIFE, INTEREG, HORIZON). Οι προκαταβολές, δηλαδή το «ζεστό» χρήμα στους αναδόχους, φτάνουν γύρω στο 30 - 35%.

Φορέας υλοποίησής του είναι ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ ΑΕ). Και ο σχεδιασμός (που εγκρίθηκε το 2016) προβλέπει μέχρι το 2020 το 50% των αστικών στερεών αποβλήτων να προδιαλέγεται στην πηγή μέσω των δικτύων χωριστής συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών. Ο,τι περισσεύει ως υπόλειμμα από τη διαλογή, καθώς και τα υπολείμματα επεξεργασίας από τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και από τις μονάδες επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων, θα οδηγούνται για περαιτέρω «ανάκτηση» σε δίκτυο Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), από όπου θα παράγεται και το καύσιμο σκουπίδι...

Στα έργα πρώτης προτεραιότητας στην Κεντρική Μακεδονία προβλέπεται η κατασκευή και λειτουργία τριών τέτοιων Μονάδων: Σε Σέρρες, Ανατολικό Τομέα και Δυτικό Τομέα. Προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους αποτελούν μεταξύ άλλων η κατασκευή 14 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) νέου τύπου για περισσότερα των δύο υλικών αποκομιδής, η κατασκευή 12 Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) και η κατασκευή 12 ΧΥΤΥ.

Στο μεταξύ, στα σχέδια του ΦΟΔΣΑ παραμένει η ιδέα για την «Εγνατία διαχείρισης στερεών αποβλήτων», από την Ηπειρο μέχρι την Ανατολική Μακεδονία, με την κατασκευή εργοστασίου καύσης ώστε, όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του Φορέα, Γ. Μπουτάρης, «το ταχύτερο δυνατό, από τα σκουπίδια να βγει κέρδος», με την ενεργειακή αξιοποίησή τους. Αλλωστε, το υπολογισθέν υπόλειμμα στερεών αποβλήτων από τη διαχείριση αν ολοκληρωθεί ανέρχεται σε 350.000 τόνους, από την Ηπειρο μέχρι τη Θράκη, που, όπως εκτιμάται, μπορούν να παράξουν 20 MW ηλεκτρική ενέργεια. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι για το εν λόγω εγχείρημα, προϋπολογισμού εκατοντάδων εκατ. ευρώ, και αντίστοιχων κερδών, έντονο είναι το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η γαλλική εταιρεία «Suez», η οποία, εκτός από το νερό, εμπλέκεται και στον χώρο διαχείρισης αποβλήτων και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει σε μεγάλα πρότζεκτ δημόσιων έργων, σε συνεργασία με δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, στη χώρα μας.

Τα κέρδη στους βιομήχανους, στο λαό οι επικίνδυνοι ρύποι από την καύση

Σε ό,τι αφορά τις τρεις ΜΕΑ της Κεντρικής Μακεδονίας, ήδη λειτουργεί αυτή των Σερρών, δυναμικότητας 63 χιλιάδων τόνων/έτος, με «ανάδοχο», που θα την εκμεταλλεύεται για τα επόμενα 25 χρόνια, την Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού (ΣΙΡΡΑ ΑΕ), αποτελούμενη από τη σύμπραξη των εταιρειών INTRAKAT ΑΕ, ARCHIRODON και ENVITEC ΑΕ.

Για τη ΜΕΑ Ανατ. Τομέα έχει εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και προβλέπεται να λειτουργήσει στην περιοχή του δήμου Θέρμης, κοντά στον Αγιο Αντώνιο. Θα δέχεται ετησίως 150.000 τόνους απορριμμάτων.

Τέλος, πρόσφατα ανακοινώθηκε η έγκριση του έργου για τη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα, που χαρακτηρίζεται το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης αποβλήτων, με ετήσια δυναμικότητα 300.000 τόνων. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ που θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ, με τα 60 εκατ. ευρώ να προέρχονται από ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα, από το οποίο θα κερδοφορεί για 30 χρόνια ο ανάδοχος ιδιώτης κατασκευαστής.

Βασικό προϊόν των ΜΕΑ θα είναι το απορριμματογενές καύσιμο SRF-RDF, το οποίο αξιοποιείται ως φθηνό καύσιμο κυρίως στις τσιμεντοβιομηχανίες, όπως συμβαίνει στον Βόλο από την ΑΓΕΤ, ξεσηκώνοντας μεγάλες αντιδράσεις από το λαό της πόλης που εισπνέει το δηλητηριώδες καυσαέριο. Το υλικό αυτό περιέχει πάνω από 90% χαρτί, χαρτόνι και πλαστικό, με τους καρκινογόνους ρύπους που εκλύει να αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Οχι τυχαία, για το SRF-RDF έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον οι τσιμεντοβιομηχανίες ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ. Σύμφωνα με έγγραφο που έστειλε στον ΦΟΔΣΑ τον Απρίλη του 2019, η ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ ενημερώνει ότι δύναται να απορροφήσει το σύνολο της ετήσιας ποσότητας των 40.000 - 50.000 τόνων απορριμματογενούς στερεού καυσίμου της ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα, καθώς και επιπλέον ποσότητας από τη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα. Επίσης και η «Τσιμέντα ΧΑΛΥΨ», το Μάη του 2019, με έγγραφό της ενημερώνει ότι μπορεί να παραλάβει ετησίως μέχρι και 35.000 τόνους.

Η πιο εντατική αξιοποίηση από τις τσιμεντοβιομηχανίες του καυσίμου SRF-RDF δρομολογήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: Στο πλαίσιο προώθησης της «κυκλικής οικονομίας» και της ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων, στις 3 Ιούλη του 2019, λίγο πριν από την κυβερνητική εναλλαγή δηλαδή, υπογράφτηκε εθελοντική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ενωσης Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδας. Τη συμφωνία παρέλαβε για να υλοποιήσει η ΝΔ και έχει ισχύ μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2023. Αντικείμενό της είναι η επικαιροποίηση του πλαισίου για την αξιοποίηση από την τσιμεντοβιομηχανία «εναλλακτικών καυσίμων» που προέρχονται από τα απόβλητα και, σύμφωνα με ευρωπαϊκές Οδηγίες, μπορούν να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, φορτώνοντας στο λαό και στο περιβάλλον τα αποτελέσματά τους.

Με βάση αυτές τις εξελίξεις έχουν ξεσηκωθεί σωματεία και μαζικοί φορείς της Δυτικής Θεσσαλονίκης, που αντιδρούν στην πιθανότητα καύσης απορριμμάτων RDF και SFR στην ΤΙΤΑΝ.

Σε αντίθεση με τις δίκαιες λαϊκές αντιδράσεις, ΦΟΔΣΑ, Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφέρεια, υπουργεία εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την υλοποίηση του αντιδραστικού ΠΕΣΔΑ, προβάλλοντας ότι έτσι θα επέλθουν μείωση του όγκου των προς διάθεση αποβλήτων και εξάλειψη της ανάγκης για διαρκή αναζήτηση εκτάσεων υγειονομικής ταφής.

«Ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους και εργασιακή ζούγκλα στις μονάδες επεξεργασίας

Η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτών των έργων μέσω ΣΔΙΤ εξασφαλίζει «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματίες για την κατασκευή και σίγουρη κερδοφορία, από την επιχειρηματική εκμετάλλευση των σκουπιδιών. Δραστηριότητα που καλείται να πληρώσει ακριβά ο λαός τόσο για την κατασκευή όσο και για τη χρήση του, και οικονομικά αλλά και με την επιβάρυνση της υγείας και του περιβάλλοντος.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η λειτουργία της ΜΕΑ Σερρών, που λειτουργεί χωρίς στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων. Αυτό άλλωστε αποδείχθηκε και από το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε τον Ιούλη με θύμα έναν 48χρονο εργαζόμενο, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης στο εργοστάσιο διαλογής.

Θυμίζουμε ότι η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του Κόμματος στο δήμο Σερρών και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και φορείς της περιοχής, είχαν καταγγείλει τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που επικρατούν στη συγκεκριμένη μονάδα αλλά και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την επεξεργασία των αποβλήτων.

Η οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα θα φανεί από την αρχή της κανονικής του λειτουργίας, με την επιβολή του τέλους παραλαβής από το εργοστάσιο, περίπου 70 ευρώ/τόνο. Και παρά τις «διαβεβαιώσεις» της κυβέρνησης ότι το βασικό οικονομικό κριτήριο επιλογής αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο gate fee (τέλος εισόδου) που θα καταβάλλουν οι ΟΤΑ, στην πράξη αυτό δεν μπορεί να μη διασφαλίζει κέρδη στην επιχείρηση.

Επιπλέον, για να μην αυξάνεται το κόστος θα πρέπει οι δήμοι να διασφαλίζουν τις μίνιμουμ ποσότητες που προβλέπονται από τη συμφωνία για τη λειτουργία της μονάδας, ώστε να επιτυγχάνονται τα προβλεπόμενα κέρδη της επιχείρησης. Αλλιώς επιβάλλονται οι γνωστές ρήτρες, που πάλι φορτώνονται στο λαό.

Καμιά υποταγή στον σημερινό καταστροφικό για το λαό σχεδιασμό

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταψήφισε τον ΠΕΣΔΑ, αναδεικνύοντας ότι η αστική οπτική για τη διαχείριση των αποβλήτων αποβλέπει στην ανάδειξή τους σε πόρους ικανούς να προσελκύσουν και να εξασφαλίσουν το αναγκαίο ποσοστό κέρδους, για τα κεφάλαια που λιμνάζουν αναξιοποίητα, και στη συνέχεια να αποτελέσουν πρώτη ύλη για την επικερδέστερη δραστηριότητα άλλων κλάδων της καπιταλιστικής οικονομίας.

Αποκάλυψε ότι η λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), όπως αυτή προσδιορίζεται, είναι προφανές ότι καμία σχέση δεν έχει με την προστασία του περιβάλλοντος, οι δε κίνδυνοι που προκύπτουν για τη δημόσια υγεία από την καύση του βασικού τους προϊόντος RDF ή SRF, από τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, θα είναι ανυπολόγιστοι.

Ανέδειξε την αντίθεσή της στις ιδιωτικοποιήσεις, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης, συνολικά στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, όπως το χαράτσι ταφής, δηλαδή τη λογική «πληρώνω όσο πετάω».

Σε κάθε περίπτωση, όσο ο σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων γίνεται με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, με ΣΔΙΤ ή χωρίς αυτές, με περισσότερη ή λιγότερη ανακύκλωση, με τη μια ή την άλλη μέθοδο διαχείρισης, και πάλι κερδισμένο θα είναι το κεφάλαιο, και πάλι χαμένη θα είναι η εργατική τάξη, η λαϊκή οικογένεια.

Η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» εστιάζει στον ολοκληρωμένο κεντρικό σχεδιασμό της διαχείρισης των αποβλήτων από ενιαίο κρατικό φορέα, με προτεραιότητα μεταξύ άλλων την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, τον καθορισμό σύγχρονων όρων αποκομιδής, τη μόνιμη και σταθερή δουλειά με συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στη διαχείριση αποβλήτων κ.ο.κ.

Αναδεικνύει ότι ολοκληρωμένη και διαρκής λύση, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης μπορεί να εξασφαλιστεί. Με την εξουσία στα χέρια των εργαζομένων, που καταργεί τις αιτίες των σημερινών προβλημάτων, που δημιουργεί τις στέρεες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας προς το συμφέρον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Τέτοιες προϋποθέσεις είναι ο κεντρικός σχεδιασμός, η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, η κρατική ιδιοκτησία στη γη και στις τεχνικές υποδομές, ο εργατικός - λαϊκός έλεγχος.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην επέκταση της χωματερής

Αποκλεισμός της Λεωφ. ΝΑΤΟ την Τετάρτη 9 Οκτώβρη

Σε αποκλεισμό της Λεωφ. ΝΑΤΟ (στο ύψος του ΧΥΤΑ Φυλής) προχωρούν την Τετάρτη 9 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., Σωματεία και Φορείς της Δυτικής Αττικής, ενάντια στο «νέο έγκλημα που ετοιμάζουν στη Φυλή και συνολικά στη Δυτική Αττική η κυβέρνηση της ΝΔ, παλιά και νέα περιφερειακή αρχή, καθώς και η δημοτική αρχή της Φυλής που εκλέχτηκε με την από κοινού στήριξη ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ», την επέκταση δηλαδή του ΧΥΤΑ της περιοχής.

Παράλληλα, καλούν σε μαζικό ξεσηκωμό το λαό και τη νεολαία της περιοχής, καθώς, όπως επισημαίνουν, «είναι η ώρα να φωνάξουμε, να διαδηλώσουμε, να παλέψουμε για τη ζωή και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας» και υπογραμμίζουν πως θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους και τις κινητοποιήσεις τους.

Συμμετοχή στην κινητοποίηση έχουν αποφασίσει και οι μαθητές από τα περισσότερα Γυμνάσια και Λύκεια των Ανω Λιοσίων, που τη βδομάδα που μας πέρασε προχώρησαν σε καταλήψεις, με αποτέλεσμα τα περισσότερα σχολεία της πόλης να μη λειτουργούν. Οι μαθητές πραγματοποίησαν πορείες στους δρόμους των Α. Λιοσίων και συγκεντρώσεις στο δημαρχείο Φυλής, απαιτώντας το άμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Φορέων της Δυτικής Αττικής, που προέκυψε από σύσκεψη τον προηγούμενο μήνα, σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι ο σχεδιασμός για νέα χωματερή, δίπλα στην ήδη υπάρχουσα υγειονομική βόμβα της Φυλής και σε απόσταση αναπνοής από τον Οικισμό «Γεννηματά 2», φέρει τις υπογραφές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ: «Η περιφερειακή αρχή της Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), λίγες μέρες πριν αποχωρήσει, σε απόλυτη συνεννόηση και σε συμφωνία με τον νέο περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη και την κυβέρνηση της ΝΔ, αποφάσισε στον ΕΔΣΝΑ την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής. Μάλιστα, τη συγκεκριμένη συνεδρίαση την πραγματοποίησαν στα μουλωχτά, μέσα στο κατακαλόκαιρο (1η Αυγούστου), για να μην έρθουν αντιμέτωποι με το λαό της Δυτικής Αττικής. Στη συνεδρίαση πήραν μέρος ο νυν και ο πρώην δήμαρχος Φυλής (Παππούς και Μπουραΐμης αντίστοιχα), που υπερψήφισαν τη συγκεκριμένη απόφαση.

Αποτέλεσμα της απόφασης αυτής είναι η προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την κατασκευή νέας μεγάλης χωματερής, δίπλα ακριβώς στην υπάρχουσα υγειονομική βόμβα της Φυλής και σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό Γεννηματά 2 των Ανω Λιοσίων.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έχει ήδη δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ και, σύμφωνα με τον οποίο, η νέα χωματερή σχεδιάζεται να φιλοξενήσει ακόμα 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σκουπιδιών για τα επόμενα τουλάχιστον 3,5 χρόνια και με δυνατότητα νέας παράτασης!».

Πούλμαν για την κινητοποίηση της 9ης Οκτώβρη θα αναχωρήσουν από: Ολυμπιακό Χωριό, στις 5.45 μ.μ. από Στέκι Λαϊκής Επιτροπής (Κακλαμανάκη 21). Κόκκινο Μύλο, στις 5.45 μ.μ. από Τριγωνική Πλατεία. Μενίδι, στις 6 μ.μ. από πλατεία Καράβου. Ανω Λιόσια, στις 6 μ.μ. από Τριγωνική Πλατεία (πίσω από το δημαρχείο). Ελευσίνα, στις 5.45 μ.μ. από Δημοτικό Πάρκινγκ. Ασπρόπυργο, στις 6 μ.μ. από πλατεία 1ου Δημοτικού Σχολείου.

Σε Πετρούπολη και Καματερό

Σημειώνεται ότι συσκέψεις και κινητοποιήσεις για την οργάνωση της πάλης ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς έχουν πραγματοποιηθεί και σε Πετρούπολη και Καματερό. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί μαζικές πικετοφορίες, ενώ την Τετάρτη 9 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. σωματεία και φορείς των Αγ. Αναργύρων - Καματερού θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης που συνεδριάζει με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η περιφερειακή αρχή, παρά το γεγονός ότι ήδη «τρέχει» ο παραπάνω διαγωνισμός για την επέκταση του ΧΥΤΑ, έχει αρνηθεί επανειλημμένα να φέρει προς συζήτηση το θέμα στο Συμβούλιο, όπως έχει ζητήσει η «Λαϊκή Συσπείρωση». Σε πρόσφατη μάλιστα ημερίδα, ο Γ. Πατούλης, περιφερειάρχης Αττικής της ΝΔ, «δεσμεύτηκε» για ένταση της επιχειρηματικής δράσης στη διαχείριση των απορριμμάτων, για «ενεργειακή αξιοποίησή» τους, κάτι που σημαίνει καύση αποβλήτων παραχθέντων σε Μονάδες Επεξεργασίας και επ' αόριστον λειτουργία της Χωματερής στη Φυλή.

Στο πρόγραμμα δράσης των σωματείων περιλαμβάνονται επίσης κινητοποίηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο όταν συζητηθεί το θέμα και μεγάλη συγκέντρωση μέσα στον Οκτώβρη.

Οι διεκδικήσεις των μαζικών φορέων:

-- Ούτε σκέψη για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή! Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις.

-- Να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή.

-- Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στα παλιά λατομεία Μουσαμά, Μελετάνι, «ΤΙΤΑΝ» και Σταμέλου που βρίσκονται στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας.

-- Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων.

-- Οχι στην καύση των απορριμμάτων.

-- Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

-- Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

-- Ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης και τελικής διάθεσης των αποβλήτων που να σχεδιάζει με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες! Με προτεραιότητα στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή. Μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα και σύγχρονο εξοπλισμό, διασφάλιση της χωριστής διαλογής διαφορετικών ειδών απορριμμάτων. Δημιουργία μονάδων επεξεργασίας και χωροθέτηση μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Τις αντιδράσεις φορέων της Δυτικής Θεσσαλονίκης και εργατικών σωματείων έχει ξεσηκώσει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός.

Ηδη, με δυναμική παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά, τη Δευτέρα 30/9, φορείς και σωματεία, δήλωσαν την απόφασή τους, με τους αγώνες τους να βάλουν στο συρτάρι τους επικίνδυνους σχεδιασμούς κυβέρνησης και μεγάλων ομίλων για την καύση των απορριμμάτων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε το ψήφισμα που πρότεινε η «Λαϊκή Συσπείρωση» και οι δεκάδες φορείς και σωματεία που εναντιώνεται στο ενδεχόμενο καύσης απορριμματογενών αποβλήτων RDF - SRF στην τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ» και οποιοδήποτε άλλο εργοστάσιο καύσης και απαιτεί μια σειρά από μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος στην ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή.

Προκειμένου να καθησυχάσουν τον λαό της περιοχής, εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης επιστρατεύουν το σενάριο που διακινείται από τον ΦΟΔΣΑ για λειτουργία μονάδων καύσης απορριμμάτων ...αλλού, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, στο πλαίσιο του σχεδίου της «μεταλιγνιτικής εποχής».

Με βάση και τις μελέτες επιστημονικών φορέων, η καύση RDF - SRF που χρησιμοποιείται ως φθηνό καύσιμο, όπου κι αν γίνει, θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή και εκπομπή στο περιβάλλον οργανικών ενώσεων όπως διοξίνες (polychlorodibenzo-p-dioxins - PCDD) και φουράνια (polychlorodibenzo-p-furans - PCDF). Η μακροχρόνια έκθεση του ανθρώπου σε διοξίνες προκαλεί καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαταραχές στο αναπνευστικό και ουροποιητικό, υπέρχρωση δέρματος και υπερτρίχωση, πολυνευροπάθεια (περιφερική νευρίτιδα), αδυναμία στα κάτω άκρα, αισθητικές διαταραχές (όραση, ακοή, όσφρηση και γεύση) μέχρι και ψυχιατρικές διαταραχές!

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Νίκος Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος της Ενωσης Πολιτών Μετέωρα, θύμισε ότι και στο παρελθόν υπήρξαν σχεδιασμοί για τη λειτουργία μονάδας καύσης στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όμως με τις δυναμικές κινητοποιήσεις του λαού εμποδίστηκαν. Φαίνεται όμως ότι δεν έπαψαν να παραμένουν στα σχέδια κυβερνήσεων και επιχειρηματικών ομίλων. «Η καύση των απορριμμάτων αυτού του τύπου είναι προβληματική για τους κατοίκους, για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Είναι μια επικίνδυνη κατάσταση. Εμείς απαιτούμε ξεκάθαρες τοποθετήσεις και δεσμεύσεις ενάντια στην καύση και απαιτούμε από τον Δήμο να μπει δυναμικά μπροστά και να ενημερώσει τον κόσμο».

Ο Στράτος Φουρλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Δάσους», αναφέρεται στις προσπάθειες χωροθετικής προσέγγισης του ζητήματος, δηλαδή για το αν θα λειτουργεί δυτικά ή ανατολικά μια τέτοια μονάδα και πού θα προκύψουν οι επιπτώσεις. «Οποιος νομίζει ότι οι επιπτώσεις της καύσης θα είναι κατά τόπους, μάλλον δεν καταλαβαίνει τι γίνεται. Ο αέρας δεν γνωρίζει σύνορα και δεν σταματάει πουθενά. Οπότε επηρεάζει όλη την πόλη και όχι μόνο το σημείο που θα εγκατασταθεί ή θα λειτουργήσει μια τέτοια μονάδα», είπε. Και κάλεσε σε κινητοποίηση για την αποτροπή των επικίνδυνων σχεδιασμών.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Παύλου Μελά, Μάριος Παλάντζας, αναφέρεται στις πολιτικές ευθύνες κυβερνήσεων και κομμάτων, θυμίζοντας ότι η απόφαση που επιτρέπει την καύση σκουπιδιών στον όμιλο «ΤΙΤΑΝ», λήφθηκε από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., στο πλαίσιο των οδηγιών της ΕΕ για την ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών. Κατεύθυνση που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αποτυπώθηκε ολοκάθαρα στον Εθνικό Σχεδιασμό για τα απορρίμματα και στη συνέχεια στους περιφερειακούς σχεδιασμούς.

«Υπεύθυνος γι' αυτήν την πολιτική είναι ο σημερινός δρόμος ανάπτυξης, η οικονομία και πολιτική που κάνουν χρυσό το σκουπίδι, όχι για την κοινωνική πλειοψηφία, αλλά για τους λίγους και τα κέρδη τους.

Σήμερα απαιτείται οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία και το περιβάλλον στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η "Λαϊκή Συσπείρωση", οι κομμουνιστές, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, στην παραπέρα μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων», σημειώνει.

ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι θέσεις του Κόμματος για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Εκδήλωση με θέμα «Οι επιπτώσεις από την καύση απορριμμάτων στην υγεία του λαού και το περιβάλλον και οι θέσεις του ΚΚΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων» διοργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις Βιομηχανίας και Δυτικής Θεσσαλονίκης του Κόμματος την Τετάρτη 23 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης». Θα μιλήσουν ο Θανάσης Χριστίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Βιομηχανίας, και ο Βασίλης Μπαλτίκας, στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος της Ομάδας Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ