ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 6 Οχτώβρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Ενισχύει την καταστολή σε βάρος προσφύγων και μεταναστών

...υλοποιώντας πιο «αποφασιστικά» τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ

Από τη συνάντηση Ζεεχόφερ και Αβραμόπουλου με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, πριν από τη μετάβασή τους στην Αθήνα
Από τη συνάντηση Ζεεχόφερ και Αβραμόπουλου με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, πριν από τη μετάβασή τους στην Αθήνα
Την ενίσχυση της καταστολής και του αυταρχισμού εναντίον κατατρεγμένων ανθρώπων υπέδειξε ξανά την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ως την ενδεδειγμένη «λύση» για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος, επιμένοντας στη λογική «νόμος και τάξη» και δεσμευόμενος ότι θα εφαρμόσει ακόμα πιο «αποφασιστικά» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την άθλια Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, τόσο στη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χ. Ζεεχόφερ και τον Ευρωπαίο επίτροπο για τη Μετανάστευση Δ. Αβραμόπουλο, όσο και απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή.

Στη Βουλή, ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως σήμερα το πρόβλημα είναι «πρωτίστως μεταναστευτικό και λιγότερο προσφυγικό» σε σχέση με το 2015, ενώ κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση - που εφάρμοσε την ίδια αυτή πολιτική της ΕΕ - για «αποτυχημένη, τυχοδιωκτική και ιδεοληπτική πολιτική, για πολιτική μηδενικής φύλαξης των συνόρων».

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε «καλύτερη προστασία» των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, περισσότερες «επιστροφές», θέτοντας ως στόχο τις 10.000 μέσα στο 2020, καθώς και δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα οποία θα κρατούνται όσοι δεν δικαιούνται καθεστώς ασύλου ή παραβιάζουν τους κανόνες. «Στόχος μας είναι να μην μπουν καθόλου στο σύστημα, ακόμα και πριν την καταγραφή, όσοι δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες τους οποίους έχουμε θέσει», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης ότι το νομοσχέδιο για το άσυλο θα προβλέπει ένα «αυστηρότερο, δικαιότερο και ταχύτερο σύστημα ασύλου», το οποίο βέβαια θα εκμηδενίσει κάθε δικαίωμα στην παροχή ασύλου.

Για τα νησιά ισχυρίστηκε πως θα «ανακουφιστούν» μέσω της δημιουργίας δομών στην ηπειρωτική χώρα. Ωστόσο, παρά τη... φιλότιμη προσπάθεια να δείξει πως κάτι θα αλλάξει σε σχέση με τη διαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης, επέμεινε στην ανάγκη «τήρησης» και «επικαιροποίησης» της απαράδεκτης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, την οποία συνυπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και έχει οδηγήσει στον διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά. Αλλωστε, όπως ξεκαθάρισε για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, «το ζήτημα αυτό δεν ήρθε για να φύγει», η Μόρια δεν πρόκειται να καταργηθεί, παρά μόνο να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων - μεταναστών «στο επίπεδο που μπορεί να διαχειριστεί»!

Ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, που κατέθεσε την Επίκαιρη Ερώτηση, ζήτησε να κλείσει η Μόρια και να καταργηθούν οι περιορισμοί στην ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας. Ωστόσο, όχι μόνο αθώωσε την επαίσχυντη πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, αλλά δήλωσε ότι ο τρόπος που χειρίστηκε η ΕΕ το πρόβλημα δείχνει πως «δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ενωση πραγματικά (...) Μακάρι να είχαμε ΕΕ»...

«Προέκταση» της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ τα κυβερνητικά μέτρα

Την ίδια στιγμή, η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και του Ευρωπαίου επίτροπου για τη Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλου σε Αγκυρα και Αθήνα (στις επαφές εκπροσωπήθηκε και η Γαλλία μέσω των πρεσβευτών της) επιβεβαίωνε ότι τα αντιδραστικά αυτά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ διαπνέονται από τη συνολική αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, στο φόντο και μιας πιθανής «επαναδιαπραγμάτευσης» της άθλιας ευρωτουρκικής Συμφωνίας του 2016, που έχει οδηγήσει στον διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, ενταγμένη κι αυτή στο συνολικότερο ιμπεριαλιστικό παζάρι με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Στιβ Αλτερ δήλωσε ότι οι επαφές του Ζεεχόφερ στην Αγκυρα έγιναν σε «καλή, εποικοδομητική και συναδελφική ατμόσφαιρα» και πρόσθεσε ότι «είναι προς το κοινό συμφέρον η πιο στενή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης και το να δούμε πώς μπορεί η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας να εφαρμοστεί καλύτερα». Ανέφερε μάλιστα ότι «η Τουρκία πράγματι θα διαβιβάσει για αυτό έναν πίνακα με σημεία στα οποία επιθυμεί υποστήριξη» και τόνισε πως οι Γερμανοί «επί της αρχής είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε, να δώσουμε τη στήριξή μας. Σε συζήτηση επίσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σκεφτούμε πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε την Κοινή Δήλωση ακόμη καλύτερα και πιο συγκεκριμένα». Ερωτηθείς σχετικά με τα αιτήματα της Τουρκίας και αν σε αυτά περιλαμβάνεται και η επιτήρηση των συνόρων, ο Αλτερ απάντησε ότι «σκεφτόμαστε προς όλες τις πιθανές κατευθύνσεις» και ότι «υπάρχουν διάφορες δυνατότητες να βοηθήσουμε».

Στην Αγκυρα, ο Ζεεχόφερ συνάντησε τον Τούρκο ομόλογό του Σ. Σοϊλού και τον ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, που μεταξύ άλλων είπε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει «να συνεργαστούν με την Αγκυρα για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης» αντί να την κατηγορούν για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Από τη μεριά της ΕΕ, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό χαρακτήρισε τις επαφές Ζεεχόφερ και Αβραμόπουλου «απόδειξη ότι η συνεργασία με την Τουρκία συνεχίζεται», τονίζοντας ότι η Τουρκία παραμένει «σημαντικός εταίρος της ΕΕ για το ζήτημα» και ότι η ΕΕ παραμένει «πλήρως δεσμευμένη» στην ευρωτουρκική Συμφωνία του 2016.


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για το Μεταναστευτικό στην ακρόαση του νέου Ελληνα επιτρόπου

Την πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην ακρόαση του υποψήφιου επιτρόπου για την προστασία του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής», Μαργαρίτη Σχοινά.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ξεχώρισε ως ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη τον επιχειρούμενο από την ΕΕ περιορισμό και την αλλοίωση της ίδιας της έννοιας του πρόσφυγα, ρωτώντας τον υποψήφιο επίτροπο εάν οι ευθείες παραβιάσεις διεθνώς αναγνωρισμένων δικαιωμάτων συνιστούν την αποκαλούμενη «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» και εάν σηματοδοτούν το αποκαλούμενο «νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο» της ΕΕ.

Ο υποψήφιος της Κομισιόν, παίρνοντας το λόγο για τα παραπάνω ζητήματα, υπερασπίστηκε τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και επικαλέστηκε ως παράδειγμα προς αποφυγή την Αυστραλία, επιχειρώντας έτσι να εκθειάσει τις δήθεν «αξίες» της ΕΕ που συμπεριλαμβάνονται στον λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής».

Ο Κ. Παπαδάκης, στη συμπληρωματική του τοποθέτηση, απάντησε ότι οι «αξίες» της ΕΕ και ο «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν σε άθλιες συνθήκες στα hot spots, είναι η Μόρια, σημειώνοντας επιπλέον ότι αυτή η άθλια κατάσταση ισχύει όχι μόνο εκεί, αλλά και στα άλλα κέντρα υποδοχής ή φιλοξενίας, οξύνοντας τα προβλήματα και για τους ντόπιους κατοίκους.

Τόνισε στη συνέχεια ότι εδώ και 3,5 χρόνια η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι επιβάλλει τον μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Ζήτησε, τέλος, την τοποθέτηση του υποψήφιου επιτρόπου για το γεγονός ότι έχει καταρρεύσει στην πράξη ο ισχυρισμός της ΕΕ και των κυβερνήσεων πως η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας σταματούσε τις ροές, χωρίς να λάβει απάντηση, και μετέφερε τα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ