ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 6 Οχτώβρη 2019
Σελ. /40
ΕΠΑΦΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
«Παράλληλη πορεία» η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με τη βαθύτερη ιμπεριαλιστική εμπλοκή

Ενέργεια, Τράπεζες, Τουρισμός, Μεταφορές και Ναυτιλία στην κορυφή της κυβερνητικής «ατζέντας» στις συναντήσεις με εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στο Global Business Forum του «Bloomberg»

INTIME NEWS

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στο Global Business Forum του «Bloomberg»
«Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την αποστολή να επανασυστήσει την Ελλάδα στον κόσμο. Με τις πρωτοβουλίες του αναδεικνύει μια Ελλάδα, στην οποία αξίζει να ζει κανείς και να επενδύει (...) Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός είχε (...) συναντήσεις με κορυφαίους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες των ΗΠΑ, όπως ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ο επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, του πρακτορείου Bloomberg, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ και ο Στιβ Σβάρτζαν της Blackstone, ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους στον κόσμο. Είχε, επίσης, την ευκαιρία να μιλήσει σε πάνελ, με περισσότερους από 250 υποψηφίους επενδυτές. Μίλησε στη συνάντηση του International Advisory Board του Atlantic Council, στο Bloomberg Global Business Forum, σε εκδήλωση του Council on Foreign Relations, επίσης της Goldman Sachs, σε γεύμα που παρέθεσε, παρουσία επενδυτών, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και σε εκδήλωση με επιφανείς επιχειρηματίες της ομογένειας, στο University Club της Νέας Υόρκης».

* * *

Αυτά έλεγε την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, αποτυπώνοντας τον ...μαραθώνιο που έτρεξε ο Κυρ. Μητσοτάκης την προηγούμενη βδομάδα στις ΗΠΑ, στο περιθώριο της παρουσίας του στη ΓΣ του ΟΗΕ, από πάνελ σε πάνελ και από γεύμα σε γεύμα, για να παρουσιάσει σε μεγαλοεπενδυτές την Ελλάδα στο «πιάτο», με το «ψητό» να απλώνεται σε μια σειρά κλάδους πρώτης γραμμής για τα συμφέροντά τους, όπως η Ενέργεια, ο Τουρισμός, οι Τράπεζες, η ναυτιλία, η ναυπηγοεπισκευή, η διαμετακόμιση, η ιδιωτικοποίηση λιμένων κ.λπ.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ελλάδα και τους τομείς στους οποίους επικεντρώνεται, έχει επιβεβαιώσει πολλές φορές στο παρελθόν και ο πρέσβης τους στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, αναδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη γεωπολιτική αξία που έχει η Ελλάδα για το ξεδίπλωμα του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού, στον ανταγωνισμό του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, γεγονός που οξύνει τους ανταγωνισμούς στην περιοχή και αυξάνει τους κινδύνους για τον ελληνικό λαό.

Σε μια από τις πιο πρόσφατες συνεντεύξεις του, λίγο πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, είχε αναφερθεί συγκεκριμένα στις «αποκρατικοποιήσεις» που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στις «επενδυτικές ευκαιρίες» που υπάρχουν κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και σχετίζονται με το ρόλο της χώρας ως διαύλου για τα Βαλκάνια και ως κόμβου για το εμπόριο, την Ενέργεια και τις μεταφορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αντίστοιχη πληροφόρηση προσφέρει η Ετήσια Εκθεση 2018 που συνέταξαν τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του ελληνικού ΥΠΕΞ σε πόλεις των ΗΠΑ, με θέμα: «Η οικονομία των ΗΠΑ και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα».

Η Εκθεση κάνει καταρχάς μια σύνοψη του «Στρατηγικού Διαλόγου» και διευκρινίζει ότι από πλευράς ΗΠΑ δίνεται έμφαση «σε περαιτέρω ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας σε τομείς παροχής επιχειρηματικών υπηρεσιών, Ενέργειας, έρευνας και εφαρμογής τεχνολογίας, τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, τουρισμού και ακινήτων, μεταποίησης και σε νευραλγικό κλάδο νεοφυών επιχειρήσεων (startups)».

Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι «υφίσταται περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης διμερών ροών εμπορίου και επενδύσεων, ιδίως ως προς αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες υστερούν», ενώ αναγνωρίζονται και οι «τεράστιες δυνατότητες της Ελλάδας ως πύλης προς την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και ως κόμβου για το εμπόριο, την Ενέργεια και τις μεταφορές στη ΝΑ Ευρώπη, με εκπεφρασμένο ενδιαφέρον Αμερικανών για τη Βόρεια Ελλάδα ειδικότερα, όπως για την ανάπτυξη του λιμένα Αλεξανδρούπολης».

Επίσης, «ενδιαφέρον υπάρχει από αμφότερες πλευρές για ανάπτυξη συνεργασίας σε διάφορους τομείς ενεργειακών τεχνολογιών, όπως αναφορικά με μείωση περιεχόμενου θείου ναυτιλιακών καυσίμων, καθαρότερη χρήση άνθρακα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή αποδοτικότητα ηλεκτροπαραγωγής / ηλεκτροδότησης, ψηφιοποίηση ενεργειακών συστημάτων και κυβερνοασφάλεια, πράσινα συστήματα ηλεκτροκίνησης».

Στοχευμένες επαφές

Απ' αυτήν τη σκοπιά, όλες οι επαφές Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήταν στοχευμένες με βάση την παρουσία που έχουν οι αμερικανικοί όμιλοι στην Ελλάδα και θέλουν να την επεκτείνουν, ή ενδιαφέρονται να εισέλθουν στην «ελληνική αγορά», με βάση τις συνθήκες «εγγυημένης κερδοφορίας» που τους παρέχει η ΝΔ, πατώντας στο δρόμο που της έστρωσε προηγούμενα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Ο ίδιος ο Γουίλμπουρ Ρος, υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, ξέρει καλά τα κατατόπια, καθώς είχε επισκεφτεί τη χώρα τον Σεπτέμβρη του 2018, ως υπουργός της κυβέρνησης Τραμπ, εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ - τιμώμενη χώρα στην 83η ΔΕΘ - και είχε συναντήσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλ. Τσίπρα. Ταυτόχρονα, είναι και δισεκατομμυριούχος «επενδυτής», πρώην τραπεζίτης, ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας «WL Ross & Co», με ειδίκευση στην αγορά «προβληματικών» επιχειρήσεων (μεταξύ άλλων βιομηχανίες χάλυβα, άνθρακα και εταιρειών τηλεπικοινωνιών) που μεταπωλούσε με μεγάλο κέρδος, αφού πρώτα τις «αναδιάρθρωνε». Στην Ελλάδα, είχε ήδη κάνει επενδύσεις στην Eurobank, ενώ ήταν αντιπρόεδρος και μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, προτού αναλάβει το τιμόνι του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Λίγο μετά τη ΔΕΘ, τον Νοέμβρη του 2018, η εισηγμένη στο Nasdaq εταιρεία «Capital Product Partners L.P.» συμφερόντων Ευάγγελου Μαρινάκη ανακοίνωσε ότι συγχωνεύει το στόλο τάνκερ της εταιρείας με την «Diamond S. Shipping» του Ρος, δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες τάνκερ στον κόσμο, που ο στόλος ανέρχεται στα 68 δεξαμενόπλοια, μέσω μιας συναλλαγής που αποτιμήθηκε τότε στα 1,65 δισ. δολάρια. Είναι φανερό ότι το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ στη ναυτιλία έχει να κάνει με τη μεταφορά και εξαγωγή στις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας του σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου που παράγουν οι ΗΠΑ.
  • Η «JP Morgan» ξεκίνησε το 1799 στις ΗΠΑ. Παρουσιάζεται ως μια παγκόσμια εταιρεία «διαχείρισης επενδύσεων», που δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την Αμερική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, καθώς επίσης στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, με παρουσία σε περισσότερες από 20 χώρες παγκοσμίως. Οι επενδυτικοί της σύμβουλοι αναπτύσσουν «στρατηγικές και επενδυτικές εναλλακτικές» για τις ανάγκες των «επενδυτών» πελατών της. Στην Ελλάδα άνοιξε γραφεία το 1968, σε Αθήνα και Πειραιά. Εχει έκτοτε πελάτες επιχειρηματικούς ομίλους και το ελληνικό Δημόσιο. Διαχειρίστηκε π.χ. ιδιωτικοποιήσεις στον τραπεζικό τομέα, όπως την πώληση της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας, το 1999, την εξαγορά από την Εθνική Τράπεζα της τουρκικής Finansbank το 2006, εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου κ.ά.
  • Η The Goldman Sachs Group, Inc. εμφανίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς τράπεζες επενδύσεων σε τραπεζικούς τίτλους, ομόλογα, κινητές αξίες, διαχείρισης επενδυτικών χαρτοφυλακίων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, οικονομικών συμβούλων και εκτιμητών εξαγορών - συγχωνεύσεων, με ένα πλήθος άλλων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Πελάτες της είναι κυρίως μεγάλες εταιρείες, κρατικές και ιδιωτικές, κυβερνήσεις αλλά και ιδιώτες.
  • Η «Bloomberg L.P.» είναι ιδιωτική εταιρεία χρηματοοικονομικού λογισμικού, δεδομένων και των μέσων ενημέρωσης, με έδρα τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Ιδρύθηκε το 1981, με τη «Merrill Lynch» να μπαίνει στην εταιρεία το 1983 με 30 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για ένα ακόμα «ευαγές» ίδρυμα, γνωστό και στη χώρα μας από διάφορες δουλειές που κατά καιρούς της αναθέτει το ελληνικό Δημόσιο (π.χ. εκδόσεις ομολόγων).
  • Ο «επενδυτικός» όμιλος «Blackstone» ανακοίνωσε φέτος τον Σεπτέμβρη την εξαγορά πέντε ελληνικών ξενοδοχείων (δύο στην Κέρκυρα, δύο στη Ζάκυνθο και ένα στην Κρήτη), έναντι 178,6 εκατομμυρίων ευρώ, μετά από συμφωνία με την «Louis Group». Το «ενδιαφέρον» του αμερικανικού fund για την Ελλάδα δεν ήταν κάτι νέο, αλλά ενεργοποιήθηκε μετά τις ευρωεκλογές και κλιμακώθηκε μετά τις εθνικές, καθώς μεταξύ άλλων κρίθηκε πως «η νέα κυβέρνηση είναι φιλικότερη προς τις ξένες επενδύσεις και κυρίως θα υλοποιήσει μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, που εκτιμάται πως θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος». Οχι, βέβαια, πως δεν «τίμησε» την ελληνική αγορά και επί ΣΥΡΙΖΑ. Είχε τοποθετηθεί πριν από λίγα χρόνια στη «Lamda Development», όπου κατείχε ποσοστό άνω του 16% (ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος μετά από την «Consolidated Lamda Holding» της οικογένειας Λάτση), το οποίο όμως πούλησε στα τέλη του 2017.
Τράπεζες και Ενέργεια

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είδε κατά πληροφορίες στελέχη και άλλων «επενδυτικών ομίλων», όπως της «Eldorado Gold» (δραστηριοποιείται ήδη στην Ελλάδα), της «York Capital», της «Bain Capital», της «Cerberus», της «Avenue Capital», της «Invesco», της «Biogen» κ.ά.

Οπως διαρρέεται, οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από τα σχέδια της κυβέρνησης για τη «στήριξη» των τραπεζών (με τον Μητσοτάκη να περιγράφει για άλλη μια φορά το σχέδιό του για ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων), την «αναδιάρθρωση» της ΔΕΗ, την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, το σύνολο των προγραμματισμένων και νέες αποκρατικοποιήσεις, τη «δημοσιονομική εικόνα» και τις «μεταρρυθμίσεις» που εισάγει η κυβέρνηση στην «αγορά εργασίας», την «απονομή δικαιοσύνης» (ώστε να «ξεμπλοκάρουν» επενδύσεις) κ.ά.

Στο γεύμα, εξάλλου, που διοργάνωσε ο Ρος, έδωσαν το «παρών» ο Ναθάνιελ Ρότσιλντ της γνωστής οικογενείας και στελέχη από ομίλους όπως η «Paulson & Co», «Citigroup», η «Centerbridge Partners», η «Cantor Fitzgerald», η «Continental Grain Company», η «Barclays», η «Waterwheel Capital», η «Infor», η SAP, η «Sotheby's», η «Zeus Capital Management», η «Mohegan Gaming & Entertainment», η «Axia Ventures» και ο Θεόδωρος Κυριακού του ομίλου ΑΝΤ1.


Θ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ