ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΙ ΣΑΜΟΥ
Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες

Από παλιότερη κινητοποίηση στη Λέσβο
Από παλιότερη κινητοποίηση στη Λέσβο
Στην κατεύθυνση οργάνωσης της πάλης ενάντια στην ύπαρξη των απάνθρωπων «hot spots», και της ενδυνάμωσης της αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, απομονώνοντας τις ρατσιστικές και ακροδεξιές φωνές, τα Εργατικά Κέντρα Σάμου και Λέσβου κλιμακώνουν τη δράση τους το επόμενο διάστημα.

Οι πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης αποτελούν, παράλληλα, μήνυμα αντίστασης στις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις που σκορπούν θάνατο και προσφυγιά στους λαούς. Καταδίκης της ΕΕ, της ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης για την κατάπτυστη συμφωνία εγκλωβισμού.

Τα αιτήματα των Εργατικών Κέντρων είναι:

  • Το άμεσο κλείσιμο των «hot spots» σ' όλη τη χώρα. Να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά.
  • Να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα σε κέντρα ταυτοποίησης και φιλοξενίας, με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, και να μεταβαίνουν άμεσα στη χώρα επιλογής τους με ασφάλεια και ευθύνη του κράτους.
  • Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των «hot spots» ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.
  • Να δοθούν αποζημιώσεις σε όσους έχουν υποστεί ζημιές γύρω από τα «hot spots».
Συγκέντρωση στις 17 Οκτώβρη σύσκεψη τη Δευτέρα

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου, απευθυνόμενο στα ΔΣ εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων, καλεί να παρθούν αποφάσεις συμμετοχής για τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ. Για την καλύτερη οργάνωση της συγκέντρωσης θα πραγματοποιήσει σύσκεψη τη Δευτέρα 8 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στο Βαθύ.

Πλούσια δράση και συγκέντρωση στις 23 Οκτώβρη στη Μυτιλήνη

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο κλιμακώνει τη δράση του το επόμενο διάστημα. Στηρίζοντας έμπρακτα τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο ΚΥΤ της Μόριας, προχωρά το επόμενο διάστημα στις εξής δράσεις:

  • Σύσκεψη τη Δευτέρα 8 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο (Βαλαωρίτου και Δαβάκη).
  • Παρέμβαση στο ΚΥΤ της Μόριας τη Δευτέρα 22 Οκτώβρη στις 7 μ.μ.
  • Την Τρίτη 23 Οκτώβρη, συγκέντρωση για το Προσφυγικό στις 7 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς.
ΧΙΟΣ
Απαράδεκτη ρατσιστική παρέμβαση σε βάρος των προσφυγόπουλων

Με εξώδικο, που συντάχθηκε από την επιτροπή των ...ανωνύμων ρατσιστών, την αυτοαποκαλούμενη και «παγχιακή επιτροπή αγώνα», ορισμένοι γονείς και κηδεμόνες μαθητών από διάφορα σχολεία της Χίου τάσσονται κατά της Εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων και της λειτουργίας των Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), που έχουν δημιουργηθεί σε πέντε σχολεία της Χίου.

Το κείμενο, που εστάλη με δικαστικό επιμελητή στους διευθυντές των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και στους προϊσταμένους των αντίστοιχων διευθύνσεων, φέρει περίπου 1.500 υπογραφές και ουσιαστικά εντέλλονται οι παραλήπτες του να εφαρμόσουν όσα οι συντάκτες του εξώδικου επικαλούνται, μεταξύ δε αυτών και να παρίστανται εκπρόσωποι αυτής της μερίδας των γονέων σε κάθε συνεδρίαση των εκπαιδευτικών που αναφέρεται στο θέμα της Εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, δηλαδή, στην ουσία, να συνδιοικούν.

Το εξώδικο υπογράφεται από την πληρεξούσια δικηγόρο των ατόμων που πήραν την πρωτοβουλία να σταματήσουν την Εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και κοινοποιείται - μεταξύ άλλων - στον υπουργό Παιδείας, στους βουλευτές Χίου, στον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης, στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων κ.ά. Την περιδιάβαση, που κάνουν εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα οι ομάδες αυτές στα σχολεία του νησιού με στόχο τα προσφυγόπουλα, είχε καταγγείλει με σχετική ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ.

Αξίζει να σημειωθεί πως, εκτός από τους γονείς, που για τον έναν ή τον άλλον λόγο υπέγραψαν ή εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν το κείμενο κατά της εκπαιδευτικής διαδικασίας που αφορά στη μόρφωση των προσφυγόπουλων, το κείμενο, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ, φέρεται να έχουν υπογράψει και άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν παιδιά στα σχολεία της Χίου.

Με ανοικτή επιστολή του προς το υπουργείο Παιδείας, ο διευθυντής του 11ου ολοήμερου δημοτικού σχολείου, Μάρκος Σκούφαλος, αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα: «Θεωρώ απαραίτητο ως πρόσωπο να δηλώσω ότι αγωνίζομαι από την πρώτη στιγμή για να κλείσει το hot spot της ΒΙΑΛ, για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από το νησί και τη χώρα, σεβόμενος τα δικαιώματά τους και κυρίως το να τύχουν μιας αξιοπρεπούς ζωής, που τους στερούν οι συμφωνίες κυβέρνησης με ΕΕ, ΝΑΤΟ και Τουρκία, ζητήματα για τα οποία δεν λέτε ποτέ κουβέντα. Από την πρώτη στιγμή που ετέθη το ζήτημα φιλοξενίας στο σχολείο μας προσφυγόπουλων, τόσο εγώ όσο και ο Σύλλογος Διδασκόντων συναποφασίσαμε να στηρίξουμε αυτά τα παιδιά, θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων είτε με τη στρατιωτική έννοια είτε με την οικονομική. (...) Ο όγκος των υπογραφών, που απεστάλησαν σε όλα τα σχολεία, δεν αποτελεί τεκμήριο δικαιοπραξίας. Με υπογραφές και τεχνητές πλειοψηφίες - έστω και αν γνωρίζω τους τρόπους της παραπληροφόρησης και της καλλιέργειας φόβου που τις συλλέξατε - δεν καταλύονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικά των παιδιών (...) Τέλος, βγάλτε από το νου σας ότι θα συνδιοικούμε τα σχολεία, επαναφέροντας τους πάλαι ποτέ επιθεωρητές με τη μορφή των "ειδικών επιτροπών" που προσπαθείτε να επιβάλετε».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Να απεγκλωβιστούν άμεσα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες

Η κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα έπληξε και τα νησιά του Αιγαίου, όπου στα ΚΥΤ είναι εγκλωβισμένοι χιλιάδες ξεριζωμένοι. Ετσι, και χτες οι μετανάστες και οι πρόσφυγες του ΚΥΤ Χίου, της πρώην ΒΙΑΛ, βρίσκονταν μέσα στις λάσπες, αφού μετά τις μπόρες του Σαββατοκύριακου το μεγαλύτερο κομμάτι των εγκαταστάσεων «πνίγηκε» στη βροχή. Η δυσοσμία από τα υπαίθρια αποχωρητήρια έχει απλωθεί σε όλο το ΚΥΤ, αφού για κάθε 800 άτομα περίπου αντιστοιχούν 15 τουαλέτες. Στη δομή «ζουν» 2.379 άνθρωποι, όταν η χωρητικότητά του είναι 1.014.

Ανάλογες συνθήκες με υπερπλήρη κοντέινερ, σκηνές, βία, απόπειρες αυτοκτονίας ανηλίκων, επικρατούν και στα υπόλοιπα ΚΥΤ, κυρίως αυτό της Μόριας, όπου ζουν στοιβαγμένοι 7.701 άνθρωποι, αντί 3.100, ενώ στο ΚΥΤ Σάμου ζουν 3.884 άνθρωποι με χωρητικότητα 648.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βορείου Αιγαίου ζήτησε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να κλείσουν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας και της Σάμου και να μεταφερθούν οι εγκλωβισμένοι σε αυτά στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί στις χώρες προορισμού τους.

Ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στρατής Κόρακας, αφού κατήγγειλε ότι στις συνθήκες που επικρατούν σ' αυτά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι να απορεί κανείς πώς αντέχουν οι έγκλειστοι σ' αυτά και πώς δεν έχουμε ήδη επιδημίες, τόνισε ότι επιβάλλεται να δυναμώσουν η επαγρύπνηση και ο αγώνας ενάντια στα φασιστοειδή που εκμεταλλεύονται αυτήν την κατάσταση για να χύνουν το δηλητήριο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στη νεοαποικιοκρατία και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, παράγωγο των οποίων είναι και οι μετανάστες και πρόσφυγες. Επισήμανε ότι το ζητούμενο γι' αυτά τα κολαστήρια - ντροπή για τα νησιά μας είναι το άμεσο κλείσιμό τους και η μεταφορά των εγκλωβισμένων σ' αυτά στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου θα εξετάζονται και οι αιτήσεις ασύλου και θα παίρνουν τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα για να πάνε στη χώρα που επιθυμούν.

Απομακρύνθηκε διευθυντής του ΥΜΕΠΟ

Απομακρύνθηκε χτες ο Ανδρέας Ηλιόπουλος από διευθυντής της υπηρεσίας υποδοχής και ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής μετά και τις δηλώσεις του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» πως για τα θέματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, «είναι η ώρα να παρέμβουν οι εισαγγελείς. (...) Εγώ λέω ότι έχει χαθεί ο έλεγχος. Επικρατεί ένα χάος αυτήν τη στιγμή». Ακολούθησε δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, που γνωστοποιεί ότι θα κινηθούν νομικές διαδικασίες εναντίον του Ανδρέα Ηλιόπουλου για «όσα ψευδώς αναφέρει».

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ευρωπαϊκά κονδύλια, που διατίθενται για το Προσφυγικό και μέσα από την Τοπική Διοίκηση, στηρίζουν τις αντιδραστικές συμφωνίες, όπως την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που μετατρέπει τα νησιά σε χώρους διπλού εγκλωβισμού των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά και τους ευρωκανονισμούς, όπως είναι ο κανονισμός του Δουβλίνου ο οποίος στέλνει πρόσφυγες στις πύλες εισόδου της ΕΕ όπως είναι η Ελλάδα.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να κλείσουν άμεσα τα «hot spots»

Στη συζήτηση για την «Ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Μεσόγειο: Παροχή στήριξης στις τοπικές και περιφερειακές αρχές» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, τονίζοντας τα παρακάτω:

«ΕΕ, κυβερνήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ στην Ελλάδα χαιρέτισαν, προώθησαν και στήριξαν μέχρι κεραίας την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που μετατρέπει τα νησιά σε χώρους διπλού εγκλωβισμού των προσφύγων και των μεταναστών. Δική τους πολιτική είναι ο Κανονισμός του Δουβλίνου που ζει και βασιλεύει, στέλνοντας πρόσφυγες στις πύλες εισόδου της ΕΕ όπως είναι η Ελλάδα. Εργο δικό τους η αυξανόμενη δύναμη της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, η καταστολή, οι "φαστ τρακ" απελάσεις. Δική τους αθλιότητα τα hot spots τύπου Μόριας, τόσο ως σχεδιασμός όσο κι ως υλοποίηση, κι έπονται νέα κλειστά κέντρα και τρίτες χώρες "αποθήκες ψυχών".

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια και μέσα από την Τοπική Διοίκηση στηρίζουν αυτές ακριβώς τις αντιδραστικές συμφωνίες και ευρωκανονισμούς, ταΐζουν ΜΚΟ και κυκλώματα, γι' αυτό ούτε ανακούφιση στους πρόσφυγες ούτε ανάσα στους νησιώτες μπορούν να δώσουν. Αντίθετα, όλοι τους βιώνουν τις συνέπειες μιας άθλιας κι επικίνδυνης κατάστασης, με το χειμώνα να είναι μπροστά.

Να κλείσουν εδώ και τώρα τα hot spots, να μεταφερθούν οι υπηρεσίες ασύλου στην ηπειρωτική Ελλάδα. Γρήγορη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες προορισμού τους».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org