ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απέρριψε αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για συζήτηση για τις πλημμύρες

Δρόμοι - ποτάμια στις Τζιτζιφιές

Eurokinissi

Δρόμοι - ποτάμια στις Τζιτζιφιές
Αίτημα να γίνει συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με αφορμή τις καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες, κατέθεσε χτες η «Λαϊκή Συσπείρωση», το οποίο και απορρίφθηκε. Το κείμενο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Πολλές από τις καταστροφές που επέφερε ο κυκλώνας θα μπορούσε να είχαν περιοριστεί αν υπήρχαν οι κατάλληλες αντιπλημμυρικές υποδομές και αν η προστασία της ζωής του λαού και της περιουσίας του ήταν προτεραιότητα για το κράτος. Είναι διαχρονικές οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και της σημερινής των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και των Νομαρχιακών και Περιφερειακών Διοικήσεων απέναντι στο λαό της Αττικής για την έλλειψη συνολικού, ολοκληρωμένου σχεδιασμού έργων υποδομής και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Είναι διαχρονικές οι ευθύνες τους, γιατί, παρά την εξέλιξη της επιστήμης και τη δυνατότητα έγκαιρης πρόγνωσης ενός καιρικού φαινομένου, όσο ακραίο κι αν είναι, τόσο σε ό,τι αφορά την εκδήλωση όσο και την εξέλιξή του, και ενώ τα μέσα πρόληψης έχουν πολλαπλασιαστεί, το αστικό κράτος προτάσσει έργα για τη στήριξη και την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων και όχι υποδομές για τις λαϊκές ανάγκες, όπως έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, ενταγμένα σε ένα συνολικότερο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Ετσι, στην Κινέτα είχαμε ξανά καταστροφές, στις οποίες συνετέλεσαν και οι ελλείψεις των αναγκαίων αντιπλημμυρικών υποδομών κατά μήκος της Εθνικής οδού, όπου διακόπηκε η κυκλοφορία λόγω της συσσώρευσης νερών και λάσπης, σε μια περιοχή που μόλις πριν από δύο μήνες χτυπήθηκε και από τη φωτιά και όπου δεν έγινε απολύτως καμία παρέμβαση για να αποφευχθούν οι συνέπειες των πλημμυρών.

Στην περιοχή των Τζιτζιφιών, στην Καλλιθέα, δίπλα από το Πολιτιστικό Ιδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές σε βασικές υποδομές (σπίτια, γκαράζ, αποθήκες και καταστήματα), σε μια περιοχή που διαφημίζεται πλέον ως "αναβαθμισμένη", λόγω των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος, με τους κατοίκους της περιοχής να συσχετίζουν τις καταστροφές με τα έργα που γίνονται στην παραλία των Τζιτζιφιών.

Πλημμύρισαν ξανά, όπως σε κάθε δυνατή νεροποντή, η υπόγεια διάβαση στη διασταύρωση Χαμοστέρνας και Πειραιώς, πολυκατοικίες στου Ρέντη, αναδεικνύοντας την έλλειψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή, παρά τα σχετικά αιτήματα των κατοίκων, καθώς και η υπόγεια γέφυρα της παλαιάς παραλιακής, στο ρεύμα προς το Μικρολίμανο. Στη Λεωφόρο Σαλαμίνας, στη Σαλαμίνα, έγινε καθίζηση του οδοστρώματος.

Εκκενώθηκαν σπίτια που βρίσκονται δίπλα από τον Ασωπό ποταμό, στις περιοχές του Χαλκουτσίου και του Συκάμινου, λόγω του ότι οι παρεμβάσεις στη ροή του Ασωπού, σε συνδυασμό με την απουσία έργων διευθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας, έχουν δημιουργήσει σοβαρό κίνδυνο για τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται κοντά στις εκβολές του ποταμού.

Προβλήματα υπήρξαν και κοντά στα καμένα στον Ν. Βουτζά, στο Μάτι, στην Αγία Μαρίνα της Νέας Μάκρης και στη Λεωφόρο Μαραθώνος, στο ύψος του Πικερμίου.

Οι σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε πρόσφατο έγγραφό της στις 30 Ιούλη, μετά τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές σε Δυτική και Ανατολική Αττική, ζητούσαν να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την ενίσχυση των μέσων προστασίας κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, αποκατάσταση των περιοχών καθώς και για τη θωράκιση των αποψιλωμένων περιοχών από πλημμυρικά φαινόμενα, έργα που δεν έχουν προχωρήσει, αφού η Διοίκηση περιμένει τη συνεδρίαση της Επιτροπής που έχει ορίσει στις 4 Οκτώβρη, για να ξεκινήσουν».

Τέλος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο αίτημά της ζητά «τη λήψη μέτρων για ολοκλήρωση των έργων που χρονίζουν, για να μην επαναληφθούν οι καταστροφές, καθώς και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων:

  • Αμεση καταγραφή και πλήρης αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών για τις κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις.
  • Εκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες των κατοίκων.
  • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Απαλλαγή των πληγέντων από τα δημοτικά τέλη».
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Να διεκδικήσουμε έργα υποδομής και αποκατάσταση των πληγέντων

Παρέμβαση με αφορμή τις καταστροφές από τις πλημμύρες στις γειτονιές της περιοχής

Κάλεσμα στους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς και άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών στις περιοχές της Καλλιθέας και των Τζιτζιφιών, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας.

«Σε μία περιοχή όπως οι Τζιτζιφιές, μια ανάσα από το πολυδιαφημισμένο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", πλημμυρίζουν σπίτια και καταστρέφονται περιουσίες λαϊκών οικογενειών. Η κατάσταση αυτή φανερώνει το στόχο που αναμασά η κυβέρνηση: "Ποια ανάπτυξη, για ποιους, με τι χαρακτηριστικά και για ποιες ανάγκες". Η ανάπτυξη που επικαλούνται τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές, όπως τα έργα στην παραλιακή, δεν είναι προς όφελος του λαού και των κατοίκων της περιοχής. Το αντίθετο, μάλιστα, επιδείνωσαν την κατάσταση, όπως αναφέρουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι. Με την πρώτη σταγόνα βροχής πλημμύρισαν οι γειτονιές των λαϊκών κατοικιών. Ο λαός της Καλλιθέας δεν είχε και δεν πρόκειται να έχει κανένα όφελος από μια τέτοια "ανάπτυξη", από τη στιγμή που οι υποδομές που θα έπρεπε να τον εξυπηρετούν, αντί να κάνουν τις γειτονιές ασφαλείς και προσβάσιμες, τις κάνουν αφιλόξενες και επικίνδυνες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Και καταλήγει: «Τα ταξικά σωματεία και οι φορείς της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας καλούμε τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες να προτάξουμε το άμεσο αίτημα για μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, ιδιαίτερα στις γειτονιές με οξυμένα και εμφανή προβλήματα, όπως οι Τζιτζιφιές. Προβάλλουμε το αίτημά μας για την προστασία των οικογενειών μας, άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών».

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
Μια πρώτη κίνηση αλληλεγγύης για τους πλημμυροπαθείς της Βόρειας Εύβοιας

Σε μια πρώτη κίνηση αλληλεγγύης μπροστά στις επείγουσες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών στη Βόρεια Εύβοια που επλήγη από τις πλημμύρες, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας και η Ενωση Τεχνιτών Οικοδομών Χαλκίδας και περιχώρωνκαλούν όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους της περιοχής να συγκεντρώσουν άμεσα μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό, προκειμένου να παραδοθούν στον Αγροτικό Σύλλογο Μαντουδίου και να διανεμηθούν όπου υπάρχει ανάγκη.

Η συγκέντρωση του νερού θα γίνει στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας (Φριζή 10), σήμερα (8 π.μ.- 11 π.μ. και 5 μ.μ. - 7 μ.μ.) και αύριο (8 π.μ. - 11 π.μ.).

Παράλληλα, καλούν τους εργαζόμενους σε κινητοποίηση για να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα αποκατάστασης της υδροδότησης με πόσιμο νερό της πληγείσας περιοχής, καθώς εδώ και πέντε μέρες δεν έχει λυθεί το πρόβλημα.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι των παραπάνω σωματείων κατά τη διάρκεια περιοδειών τους διαπιστώνουν μέρα με τη μέρα όλο το μέγεθος της καταστροφής, επισημαίνοντας γι' αυτήν ότι «πατάει στις τεράστιες ελλείψεις που έχει χρόνια τώρα η περιοχή σε υποδομές, σε αντιπλημμυρικά μέτρα. Ακόμα και μετά τις μεγάλες φωτιές που έπληξαν πριν δυο χρόνια τη Βόρεια Εύβοια - και παρά τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις - ακόμα δεν έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις συνέπειες της έντονης βροχόπτωσης, να προστατέψουν τις ζωές και το βιος των ανθρώπων. Τα πέρα - δώθε κλιμακίων της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των δήμων προσπαθούν να καθησυχάσουν ότι θα δρομολογηθεί η αποκατάσταση των ζημιών, τη στιγμή που πέντε μέρες μετά τις καταστροφές υπάρχουν επείγουσες ανάγκες σε στοιχειώδη για την επιβίωση».

Με φόντο τα παραπάνω, τα εργατικά σωματεία απαιτούν να συναντηθούν σήμερα με τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Φ. Σπανό, προκειμένου να καταθέσουν τα μέτρα που απαιτούνται άμεσα για την ανακούφιση των πληγέντων της Βορειοκεντρικής Εύβοιας.

Τα σωματεία θα εστιάσουν στην άμεση υλοποίηση μέτρων - όπως αυτά προκύπτουν απ' τις αυτοψίες που έκαναν στο πλαίσιο των περιοδειών - για δρόμους και αγροτικό δίκτυο, για άμεσα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, όπως και αποκατάστασης της υδροδότησης και σχολικής στέγης. Παράλληλα, ζητούν την άμεση καταβολή αποζημιώσεων «προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες οι άνθρωποι της περιοχής».

Ακόμα ένας νεκρός στην Εύβοια

Η σορός ενός άνδρα εντοπίστηκε χτες στην παραλία Βλαχιά στη βόρεια Εύβοια. Η σορός βρέθηκε από ελικόπτερο του Λιμενικού που συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό του ηλικιωμένου ζευγαριού το οποίο αγνοείται από το περασμένο Σάββατο, μετά το πέρασμα του κυκλώνα «Ζορμπά» από την Εύβοια. Το βράδυ αναμενόταν να ανασυρθεί η σορός προκειμένου να ταυτοποιηθεί. Υπενθυμίζεται ότι το αυτοκίνητο του ζευγαριού είχε παρασυρθεί από ορμητικό χείμαρρο στο Μαντούδι.

Οδηγίες σχετικά με τα δολώματα κατά της λύσσας

Από 1η Οκτώβρη πραγματοποιούνται εναέριες ρίψεις δολωμάτων κατά της λύσσας. Επειδή τα δολώματα περιέχουν εμβόλιο με ζωντανό εξασθενημένο ιό της λύσσας και υπάρχει περίπτωση να πέσουν, να παρασυρθούν ή να μεταφερθούν (από ζώα και καιρικές συνθήκες) στα όρια κατοικημένων περιοχών ή κατά τη διάρκεια περιπάτων στη φύση, συνιστάται η αποφυγή επαφής με αυτό, να χρησιμοποιούνται πλαστικά γάντια ή πλαστική σακούλα κατά την απομάκρυνσή τους. Αν υπάρξει άμεση επαφή με το εμβόλιο - δόλωμα, κίνδυνος στην έκθεση του ιού του εμβολίου για τον άνθρωπο υπάρχει αν το υγρό περιεχόμενό του έρθει σε επαφή με μάτια, στόμα, ανοιχτές πληγές και μη επουλωμένα τραύματα. Σε τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια. Δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του ζώου.

Οι ρίψεις εστιάζονται σε μη κατοικημένες περιοχές στις περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Αρτας, Ροδόπης, Ξάνθης, Εβρου (εκτός Σαμοθράκης), Καβάλας (εκτός Θάσου), Δράμας, καθώς και περιοχές των Αιτωλοακαρνανίας, Πρέβεζας και Ευρυτανίας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org