ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Θηλιές πλειστηριασμών και κρατικά πακέτα στήριξης των τραπεζών

Το αφήγημα της λεγόμενης «δίκαιης ανάπτυξης», που διαφημίζουν η κυβέρνηση και αστικά επιτελεία, τσαλακώνεται ξανά αυτές τις μέρες, με φόντο τις αναταράξεις στις τραπεζικές μετοχές, αφού ανοίγει η συζήτηση για νέα κρατικά πακέτα στήριξης των τραπεζικών ομίλων, παράλληλα με το μεγαλύτερο σφίξιμο της θηλιάς των πλειστηριασμών απέναντι στη λαϊκή κατοικία.

Χαρακτηριστική είναι η τροπολογία που έσπευσε να καταθέσει η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει το «δικαίωμα πρόσβασης» στα φορολογικά στοιχεία των φορολογουμένων από τις κάθε είδους «διατραπεζικές εταιρείες διαχείρισης δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς». Το ίδιο «δικαίωμα» κατοχυρώνεται και για φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με στόχο βέβαια την ένταση των πιέσεων για την είσπραξη των κάθε είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών από λαϊκά νοικοκυριά.

Ηδη η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών και με το (κρατικό) Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ - μεγαλομέτοχος των τραπεζών μετά τα προηγούμενα πακέτα κρατικών διασώσεων), έχει βάλει στο τραπέζι και το νέο πακέτο κρατικών ενισχύσεων και «εγγυήσεων», με στόχο να ξεφορτώσει τις τράπεζες από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων για να τα μεταφέρει σε λεγόμενες «κακές τράπεζες» (bad bank), ή εταιρικά σχήματα «ειδικού σκοπού» που θα συγκροτήσουν η καθεμιά από αυτές με τη συμβολή νέων «επενδυτών» και «παικτών». Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη της «δευτερογενούς αγοράς» «κόκκινων» δανείων κάτω από κρατική «ομπρέλα» και προστασία για τους «επενδυτές» έρχεται να εντείνει ακόμα περισσότερο τους εκβιασμούς στα λαϊκά νοικοκυριά, με πολλαπλασιασμό των πλειστηριασμών.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια προσομοίωση του μοντέλου που εφαρμόστηκε για τη διάσωση ιταλικών τραπεζών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, εν αναμονή της κατάληξης των παζαριών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με το καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων στις εγχώριες τράπεζες, στο τραπέζι βρίσκονται και άλλες «λύσεις» ταχύτερης εφαρμογής.

Για παράδειγμα, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς αντιμετωπίζει δυσκολίες στην άντληση κεφαλαίων μέσω της προωθούμενης έκδοσης ομολόγου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αν και με «ελαστικά κριτήρια», έχει θέσει χρονικό όριο για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης μέχρι το τέλος του έτους. Το συγκεκριμένο προς αναζήτηση ομόλογο στηρίζει τα κεφάλαια της τράπεζας, ωστόσο βρίσκεται ψηλά στη λίστα για τυχόν «κουρέματα» σε περίπτωση κραδασμών και βέβαια θεωρείται υψηλού ρίσκου από τους «επενδυτές», που με τη σειρά τους θα το αποδέχονταν μόνο με την πληρωμή μεγάλων επιτοκίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης της κρατικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας μέσω «μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές» που διαθέτει από προηγούμενα πακέτα κρατικών ενισχύσεων, ενώ ήδη το ΤΧΣ, από τη συνολική συμμετοχή του στα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών, έχει «γράψει» χασούρα πολλών δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι επιχειρείται τα «σπασμένα», για μια ακόμη φορά, να φορτωθούν στις πλάτες του λαού.

Πλάτες από τον ΣΕΒ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στις τράπεζες, τόνισε: «Δυστυχώς η οικονομία είναι καθηλωμένη σε χαμηλή πτήση και οι βάσεις για την ανάπτυξη δεν είναι ακόμη στέρεες». Μάλιστα, απέστειλε σαφές μήνυμα προσήλωσης στον αντιλαϊκό κατήφορο, κάνοντας ξανά συστάσεις «να λείψουν οι προεκλογικές παροχές και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν και που είναι πολλές»...

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Την ίδια ώρα, και ενώ βέβαια η λεγόμενη «υποτιμητική κερδοσκοπία» είναι συνηθισμένο χρηματιστικό παιχνίδι και σε κάθε περίπτωση σύμφωνη με τους κανονισμούς της χρηματιστηριακής αγοράς, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδώσει την προχτεσινή κατρακύλα αποκλειστικά σε ...«κερδοσκόπους», κάτι βέβαια που διαπερνά το σύνολο της χρηματιστηριακής «πιάτσας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (αρμόδια εποπτική αρχή), Χ. Γκότσης, σημείωσε πως «κάνουμε έλεγχο συναλλαγών, για να διαπιστώσουμε αν τελικά υπήρξαν προβλήματα», προσθέτοντας βέβαια ότι το «short-selling» επιτρέπεται, ωστόσο οι έλεγχοι αφορούν τον εντοπισμό τυχόν «ενδείξεων χειραγώγησης μέσω τέτοιων κινήσεων».

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης προδιαγράφουν όλα τα σενάρια του προϋπολογισμού

Την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που βρίσκεται πίσω από κάθε «σενάριο» του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού, όσο και με βάση τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, με παρέμβασή του χτες στη Βουλή.

Για το προσχέδιο προϋπολογισμού και τις λεγόμενες «δύο εκδοχές» του επισήμανε ότι και τρεις και τέσσερις να ήταν οι εκδοχές και τα εναλλακτικά του σενάρια, «ο χαρακτήρας του προϋπολογισμού είναι αντιλαϊκός και αποτελεί κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης», τονίζοντας ότι αποτελεί «εργαλείο αναδιανομής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου. Τα παίρνει από τους πολλούς για να τα δώσει στους λίγους».

Επισήμανε ακόμη ότι η καταλήστευση «του λαϊκού εισοδήματος οδηγεί στα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα και στον "δημοσιονομικό χώρο", για να μπορείτε να κάνετε τα παιχνίδια με τις διάφορες παροχές. Δηλαδή και στο εναλλακτικό σενάριο, ενώ ματώνετε το λαό για να πιάσει αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα, δίνετε κίνητρα για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων». Οπως ανέφερε ενδεικτικά, από τη φοροεπιδρομή, την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, των εργαζομένων, των συνταξιούχων η κυβέρνηση επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρηματικών ομίλων για τους εργαζόμενους έως 24 ετών, μειώνει τον φορολογικό συντελεστή των διανεμόμενων κερδών από 15% σε 10%.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε σκιαμαχία την αντιπαράθεση για το αν θα μειωθούν ή όχι οι συντάξεις, γιατί όπως επισήμανε, «οι συνταξιούχοι έχουν χάσει πάνω από το 1/3 των συντάξιμων αποδοχών τους, και επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ» και όχι μόνο δεν γίνεται καμία αναπλήρωση των απωλειών, «παρότι ήρθε η ανάκαμψη, παρότι αλλάζουμε σελίδα, όπως ισχυρίζεστε», αλλά «θα πρέπει να ζούνε με αυτήν την κλοπή που έχετε κάνει στις συντάξεις τους και, βεβαίως, με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς να επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των συνταξιούχων. Γιατί μπορεί να μη γίνει τώρα, αλλά μπορεί να γίνει μετά από έξι μήνες ή να υπάρχει ως απειλή».

Ενώ τόνισε ότι το βασικό, που θέλει να επιτύχει η κυβέρνηση και «για το οποίο δίνει χέρι βοηθείας και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είναι να μειωθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων. Επιδιώκετε, τα λαϊκά στρώματα, οι συνταξιούχοι, να δέχονται τις μειώσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στο όνομα της θωράκισης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και να βολεύονται με ορισμένα ψίχουλα επιδοματικής λογικής».

Καλούν το λαό να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι για τη σωτηρία των τραπεζών

Για τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα συγκαλύπτει «τις αβεβαιότητες για τις οικονομικές εξελίξεις και στο επίπεδο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία», ότι η όποια ανάκαμψη είναι ασθενική, πυροδοτώντας ακόμα μεγαλύτερες τριβές και ανταγωνισμούς ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις «με επίκεντρο το ξαναμοίρασμα των αγορών και τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος», προσθέτοντας πως «πάνω απ' όλα, όμως, θέλετε να αξιοποιήσετε την κατάσταση και τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ως μέσο πίεσης στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες για να βάλουν πλάτη, να μειωθούν οι επισφάλειες των τραπεζών, τα "κόκκινα" δάνεια, άρα δηλαδή να σφίξουν ακόμη περισσότερο το ζωνάρι για τη σωτηρία των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αρα, λοιπόν, δεν πρέπει να δοθεί καμία ανοχή από τους εργαζόμενους και καμία επανάπαυση για το τι τους έχετε ετοιμάσει για μετά».

Κάλεσε την εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα να συγκρουστούν με την πραγματική αιτία των προβλημάτων τους, που «δεν είναι ούτε η αδυναμία της σημερινής κυβέρνησης ή οι προθέσεις της επόμενης, αλλά η πολιτική που εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου, γιατί αυτές βρίσκονται πίσω από την επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων και των λαών. Να συγκρουστούν με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τις πολιτικές της ΕΕ, ισχυροποιώντας με αποφασιστικότητα τους αγώνες, τον ταξικό προσανατολισμό του κινήματος, το ΚΚΕ».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ολα για τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Απαρχή νέων πιέσεων στο λαό η ρύθμιση με βάση την οποία νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ θα παρέχουν στοιχεία σε διατραπεζικές εταιρείες

Υπερψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής ένα ακόμα νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά τη διαμόρφωση του κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Εχει τίτλο: «Ι) Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων, ΙΙ) Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2258 και άλλες διατάξεις και ΙΙΙ) Λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών».

Και το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο έφερε το υπουργείο Οικονομικών, όπως επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, καταψηφίζοντάς το, αναδεικνύει την ταξική πολιτική της κυβέρνησης, αφού οι ρυθμίσεις του διαμορφώνουν συνθήκες «ώστε η ελληνική αγορά τίτλων να γίνει πιο ελκυστική στους ξένους επενδυτές, στα ξένα κεφάλαια χρηματοδότησης, αλλά και στις επιχειρήσεις, ντόπιες και ξένες, που επιζητούν λύσεις αποϋλοποίησης των τίτλων τους για την καλύτερη πρόσβασή τους σε μηχανισμούς τέτοιας χρηματοδότησης». Δηλαδή ,τα άρθρα του προβλέπουν την ενίσχυση της χρηματιστηριακής αγοράς «ιδίως την αγορά άυλων τίτλων, το τμήμα δηλαδή της πιο επιθετικής κερδοσκοπίας του κεφαλαίου. Επιδιώκουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των μονοπωλιακών χρηματιστικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους και την ενίσχυση της θέσης τους στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς».

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχεται ρύθμιση, που κατατέθηκε από την κυβέρνηση με μορφή τροπολογίας προχτές αργά τη νύχτα, η οποία προβλέπει, για την προστασία των τραπεζών, ότι νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ), ΟΤΑ, δημοτικές επιχειρήσεις, μπορούν να παρέχουν στοιχεία σε διατραπεζικές εταιρείες που διαχειρίζονται αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, να δίνουν στοιχεία για το πώς αποπληρώνονται ή όχι κάθε είδους λογαριασμοί από τα λαϊκά στρώματα, ακόμα και για τα δημοτικά τέλη, στο όνομα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της «μείωσης των επισφαλειών».

Η υφυπουργός Οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου, για να υποβαθμίσει τη ρύθμιση είπε ότι πρόκειται «απλά για διασταύρωση στοιχείων».

Ο Σ. Βαρδαλής όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος καταψήφισαν και ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας, προειδοποιώντας ότι πρόκειται για την απαρχή μιας προσπάθειας κλιμάκωσης της πίεσης σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά να καλύψουν πιο γρήγορα τις οφειλές τους σε τράπεζες, είτε σε δήμους, σε δημοτικές επιχειρήσεις, σε ΔΕΚΟ κ.λπ.

Την τροπολογία καταψήφισαν ΝΔ, Ενωση Κεντρώων και ΧΑ. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ψήφισαν «παρών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ