ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2017 - ΠΟΡΕΙΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 2016
Ματώνει ο λαός για τα πλεονάσματα του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα που το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, που κατατέθηκε από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη Βουλή, προδιαγράφει την ένταση της φοροληστείας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και την παραπέρα κατακρεούργηση των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ζωτικών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, το Μέγαρο Μαξίμου πανηγυρίζει προκλητικά για την «υπέρβαση του στόχου των φορολογικών εσόδων» στο πρώτο 9μηνο του 2016. Πανηγυρίζει δηλαδή για το βαθμό είσπραξης των παλιών και νέων βάρβαρων χαρατσιών που φορτώθηκαν στην πλάτη του λαού!

Η προβλεπόμενη ανάπτυξη πάει «πακέτο» με διπλασιασμό των αντιλαϊκών μέτρων

Σε ό,τι αφορά το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι με προβλεπόμενο ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης 2,7%, το 2017, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα θα είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με αυτά που πρωτοεφαρμόζονται από τη φετινή χρονιά...

Οι νέες «δημοσιονομικές παρεμβάσεις» για τα έτη 2016 - 2017 υπολογίζονται σε 4 δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα με αντίστοιχη απόδοση ύψους σε ετήσια βάση από το 2017 και βέβαια για τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, ποσά ύψους περίπου 3,1 δισ. ευρώ προέρχονται από τις αυξήσεις των αντιλαϊκών φόρων και περίπου 900 εκατ. ευρώ από τις περικοπές δαπανών, ενώ επιμερίζονται για το 2016 σε 1,39 δισ. ευρώ και για το 2017 σε 2,59 δισ. ευρώ.

Οπως προκύπτει, από το 2017 η αντιλαϊκή πολιτική - και τα μέτρα που τη συνοδεύουν - θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, με σχεδόν διπλασιασμό των μέτρων που θα επιβαρύνουν τη λαϊκή οικογένεια σε σχέση με φέτος, κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα που ισχυρίζεται προκλητικά ότι «τα δύσκολα πέρασαν».

Πανηγυρίζουν προκλητικά για τις «υπερβάσεις» των αντιλαϊκών στόχων

Την ίδια ώρα, στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζουν «υπέρβαση» των αντιλαϊκών στόχων του κρατικού προϋπολογισμού στο 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2016.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού για το μήνα Σεπτέμβρη ανήλθαν στα 5,1 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 4,3 δισ. ευρώ, εξέλιξη στην οποία συνέβαλε και η καταβολή της πρώτης δόσης για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, ενώ συνολικά τα καθαρά έσοδα του κράτους ανήλθαν στο 9μηνο σε 34,826 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 33,764 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο σύσκεψης με το οικονομικό επιτελείο, δήλωσε πως «αυτοί που από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προεξοφλούν την κατάρρευση των Δημοσίων Εσόδων και πανηγυρίζουν γι' αυτό, τώρα διαψεύδονται».

Μάλιστα, διεκδικώντας για λογαριασμό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το ρόλο του ικανότερου διαχειριστή της αντιλαϊκής πολιτικής, ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, σημείωσε πως «είναι μια είδηση που θα απογοητεύσει οικτρά όσους προσεύχονται καθημερινώς για την ενεργοποίηση του "κόφτη" και επενδύουν τα ρέστα τους στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, ελλείψει στοιχειώδους, δικού τους, πολιτικού σχεδίου».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι υπερβάσεις των στόχων είναι αποτέλεσμα και των αντιλαϊκών μέτρων τελευταίας κοπής, όπως η διόγκωση των έμμεσων φόρων στη μαζική λαϊκή κατανάλωση, η αύξηση της μηνιάτικης παρακράτησης φόρου σε μισθούς και συντάξεις, μετά την παραπέρα μείωση του αφορολόγητου ορίου κ.ά.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ζήτησε την επίσπευση της κατάθεσης των νομοσχεδίων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τη λεγόμενη «εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εσόδων» της εγχώριας πλουτοκρατίας και τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προβλέψεις - «λάστιχο» με το βλέμμα στη διαχείριση του κρατικού χρέους

Από τη χτεσινή παρουσίαση της έκθεσης του ΔΝΤ για την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία
Από τη χτεσινή παρουσίαση της έκθεσης του ΔΝΤ για την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία
Σε αιφνιδιαστική «αλλαγή» των προβλέψεών του ως προς τους ρυθμούς ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας προχώρησε χτες το ΔΝΤ, μέσω της φθινοπωρινής έκθεσης σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας (World Economic Outlook).

Σύμφωνα με την έκθεσή του, για το 2016 προβλέπεται οριακή ανάκαμψη 0,1% (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για υποχώρηση 0,6%), ενώ για το 2017 προβλέπει ανάκαμψη 2,8%, δηλαδή οριακά ψηλότερη από την πρόβλεψη 2,7% της Κομισιόν και του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού.

Να σημειωθεί ότι η βελτίωση των προβλέψεων έρχεται και σε προφανή αναντιστοιχία με τις πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου, στο πλαίσιο της παράλληλης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που διενεργείται από τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό.

Η αλλαγή πλεύσης από το ΔΝΤ φαίνεται να σχετίζεται με τη διελκυστίνδα και τα αντιλαϊκά παζάρια σχετικά με τη διαχείριση του κρατικού χρέους, αλλά και με τη διαφαινόμενη προσέγγιση που φαίνεται να επιχειρείται σε αυτή τη φάση, σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αφορούν στη βιωσιμότητα του χρέους, που προσδιορίζεται σε σχέση με το παραγόμενο ΑΕΠ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι παρά τις συγκλίσεις των εκτιμήσεων σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις του ΔΝΤ με την πλευρά της Κομισιόν και της Ευρωζώνης στις εκτιμήσεις για το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ στην έκθεσή του εκτιμά ότι το 2021 η ελληνική οικονομία θα έχει ρυθμό ανάκαμψης 1,8%, ενώ η Κομισιόν έχει βάλει τον πήχη κοντά στο 3%. Δυσμενέστερη πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2021 σημαίνει επιδείνωση της πρόβλεψης για την πορεία του κρατικού χρέους και άρα μεγαλύτερη ανάγκη για την αναδιάρθρωσή στην επόμενη φάση.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο ότι η χτεσινή αναφορά του Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, στο Ευρωκοινοβούλιο, περιορίστηκε μόνο στα βραχυπρόθεσμα μέτρα διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους (βλ. περισσότερα στο ρεπορτάζ στη σελ. 4).

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μ. Ομπστφελντ, διαμήνυε ότι «το χρέος πρέπει να συζητηθεί μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες».

Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ, όπως και οι άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, βασίζουν τις προβλέψεις περί καπιταλιστικής ανάκαμψης στην απαρέγκλιτη και «πλήρη εφαρμογή από τις (ελληνικές) αρχές του δημοσιονομικού πακέτου του προγράμματος του ESM».

«Αβεβαιότητες» στην παγκόσμια οικονομία

«Η κρίση άφησε πίσω της ένα κοκτέιλ προβλημάτων - υψηλά χρέη, μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα βιβλία των τραπεζών, αποπληθωριστικές πιέσεις, υποτονικές επενδύσεις και διαβρωμένο ανθρώπινο κεφάλαιο - το οποίο εξακολουθεί να συγκρατεί τα δυνάμει αναπτυξιακά επίπεδα. Με τους επενδυτές και τους καταναλωτές να είναι πιο επιφυλακτικοί, επειδή φοβούνται ότι η αργή ανάπτυξη θα διατηρηθεί και μπορεί να συρρικνωθεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

Αυτά επισημαίνει στην έκθεσή του το ΔΝΤ για την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, ενόψει της Φθινοπωρινής Συνόδου στην Ουάσιγκτον, προχωρώντας σε περαιτέρω υποβάθμιση των προβλέψεων, ιδιαίτερα σε σχέση με την έκθεση του Απρίλη του 2016, αλλά και σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Ιούλη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, οι εκτιμώμενοι ρυθμοί του ΑΕΠ, για το 2016 και το 2017 αντίστοιχα, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Παγκόσμια οικονομία: 3,1% (από 3,2% στην εκτίμηση του Απρίλη) και 3,4% (από 3,5%)
  • ΗΠΑ: 1,6% (από 2,4%) και 2,2% (από 2,5%)
  • Ευρωζώνη: 1,7% (από 1,5%) και 1,5 (από 1,6%)
  • Βρετανία: 1,8% (από 1,9%) και 1,1% (από 2,2%)
  • Ιαπωνία: 0,5% (αμετάβλητο) και 0,6% (από -0,1%)
  • Κίνα: 6,6% (από 6,5%) και 6,2% (αμετάβλητο)
  • Ρωσία: Πτώση 0,8% (από πτώση 1,8%) και ανάκαμψη 1,1% (από 0,8%)
  • Βραζιλία: Πτώση 3,3% (από πτώση 3,8%) και ανάκαμψη 0,5% για το 2017.
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Προϋπολογισμός - καθρέφτης της αντιλαϊκής πολιτικής

Για το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Το προσχέδιο του φετινού προϋπολογισμού κινείται στον αστερισμό των πρόσφατων αντιλαϊκών νόμων που υπογράφτηκαν, αλλά και αυτών που προετοιμάζονται. Αποτυπώνει την προώθηση των αντεργατικών σχεδιασμών, καθώς ενισχύεται η επιθετικότητα του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων εις βάρος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Είναι ο καθρέφτης της αντιλαϊκής πολιτικής κεφαλαίου - κυβέρνησης - ΕΕ που ματώνει τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Εμπεριέχει πλευρές της πρόσφατης αντιασφαλιστικής λαίλαπας, ενσωματώνει το προηγούμενο αλλά και το μελλοντικό κύμα φοροκαταιγίδας, των νέων περικοπών σε κονδύλια που σχετίζονται με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους με καλή οργάνωση και μαχητικότητα να μπούμε όλοι στον αγώνα, διεκδικώντας τη ζωή που μας αξίζει. Διεκδικώντας επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ουσιαστική και άμεση προστασία των ανέργων.

Η πρωτοβουλία δεκάδων Ομοσπονδιών και Εργατικών κέντρων πάνω στο καυτό ζήτημα της ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών Συμβάσεων, η συμφωνία εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε αυτό το βηματισμό μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία δυναμικών, διεκδικητικών ταξικών αγώνων».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποδεικνύεται ότι η όποια ανάκαμψη θα πατήσει πάνω στα συντρίμμια των λαϊκών δικαιωμάτων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το 2017 προβλέπει νέα επιδείνωση για το εισόδημα και τις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, μέσω κυρίως της πρόσθετης φοροληστείας 2,5 δισ. και της πρόσθετης μείωσης των συντάξεων 1,6 δισ.

Οι μόνοι που πρέπει να πανηγυρίζουν είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αφού τα αυξημένα πρωτογενή πλεονάσματα, για τα οποία κομπάζει η κυβέρνηση και για τα οποία θα εισπράξει συγχαρητήρια απ' την άρχουσα τάξη και τους εταίρους της, μεταφράζονται σε νέα αφαίμαξη του λαού για να χρηματοδοτηθούν οι καπιταλιστικές επενδύσεις, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και οι φοροαπαλλαγές για τους ομίλους, που όχι μόνο παγιώνονται αλλά αυξάνονται περαιτέρω.

Ο ίδιος ο προϋπολογισμός, που εκτιμά το ρυθμό ανάπτυξης στο 2,7% για το 2017, άσχετα με τον όποιο προπαγανδιστικό χαρακτήρα έχει αυτή η εκτίμηση, αποδεικνύει περίτρανα ότι η όποια ανάκαμψη δε θα αναπληρώσει τις τεράστιες απώλειες ούτε θα ανακόψει τα βάρβαρα μέτρα. Θα στηρίξει την κερδοφορία και τις επενδύσεις του κεφαλαίου πάνω στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ