ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ 5 ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΔΕΚΟ
Ολοι σήμερα στις απεργιακές συγκεντρώσεις
  • Στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ομόνοιας
  • Στη Θεσσαλονίκη στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Σήμερα όλοι στην Ομόνοια! Σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας που οργανώνονται απεργιακές συγκεντρώσεις δίνουμε το μαζικό «παρών» στην απεργία των εργαζομένων σε Δημόσιο και πρώην ΔΕΚΟ. Δίνουμε, ταυτόχρονα, συντριπτική απάντηση στους κυβερνητικούς μηχανισμούς και τα «παπαγαλάκια» κυβέρνησης, τρόικας, πλουτοκρατίας, που θέλουν να διασπάσουν τους εργαζόμενους σε δημόσιους υπαλλήλους και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Η κυβερνητική επίθεση είναι ενιαία και εκφράστηκε και με την προχτεσινή πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, με κοινή ανακοίνωσή τους, τα Συνδικάτα Εργαζομένων στους ΟΤΑ, στην Ενέργεια, στην Υγεία και στην Πρόνοια, Επιτροπές Αγώνα στο Δημόσιο (κλαδικό ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, κλαδικό Ενέργειας, Σωματείο «Ευαγγελισμού», Σωματείο Εργαζομένων στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αποκατάστασης Τυφλών κ.ά.) καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση που διοργανώνουν στην Ομόνοια στις 10.30 το πρωί. Η απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στην ανακοίνωσή τους, τα Συνδικάτα και οι Επιτροπές Αγώνα στο Δημόσιο, τονίζουν ανάμεσα στα άλλα: «Χρεοκοπούν το λαό, για τη σωτηρία του κεφαλαίου. Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος, δεν το δημιουργήσαμε εμείς. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία. Εως εδώ με το συνδικαλισμό που έβαζε και βάζει πλάτη για να υλοποιούνται αυτές οι πολιτικές, να χειραγωγούν και να αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους.

Ο μόνος δρόμος, η μόνη επιλογή, ο οργανωμένος αγώνας, η αντίστασή μας, η αντεπίθεσή μας. Εχουμε τη δύναμη, μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, να τους σταματήσουμε! Καλούμε τα Σωματεία, τους εργαζόμενους του Δημοσίου και των πρώην ΔΕΚΟ με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση που οργανώνουν τα σωματεία μας:

  • Να απορρίψουμε το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο, που οδηγεί πλέον τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων κάτω από το όριο της φτώχειας, στην εξαθλίωση. Ηδη μέχρι τώρα ένας δημόσιος υπάλληλος έχει χάσει πάνω από έξι μισθούς!
  • Να εναντιωθούμε στην εφεδρεία και στις απολύσεις. Οργανωμένη, συλλογική αλληλεγγύη σε κάθε απολυμένο, σε κάθε άνεργο συνάδελφο. Ολοι για έναν και ένας για όλους!
  • Δε δεχόμαστε καμιά στάση πληρωμών από την εργοδοσία και το κράτος, καμιά περικοπή κοινωνικών δαπανών, καμιά συγχώνευση - κατάργηση, καμιά ιδιωτικοποίηση.
  • Αρνούμαστε να πληρώσουμε τα χαράτσια - συλλογικά και οργανωμένα - γιατί πολύ απλά δεν έχουμε, δεν μπορούμε να πληρώσουμε!

Οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, πολλών ομοσπονδιών ούτε θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν τον αγώνα. Αντίθετα, γενικεύουν το έγκλημα του συμβιβασμού και της υποταγής των εργαζόμενων. Υπογράφουν Συμβάσεις Εργασίας με πλήρη διευθέτηση και με μειωμένες αποδοχές (π.χ. ΟΤΕ, μείον 11%) στο όνομα του να μη γίνουν απολύσεις! Σπέρνουν αυταπάτες για μια δήθεν ανταγωνιστική φιλολαϊκότερη καπιταλιστική οικονομία για "καλύτερη" Ευρωπαϊκή Ενωση, για "λύσεις" στο πλαίσιο του εξανθρωπισμού των μονοπωλίων.

Τώρα να οργανώσουμε τον αγώνα για την επιτυχία της απεργίας στις 5 Οκτώβρη.

Να υπερασπίσουμε το εισόδημά μας, τους μισθούς και τις συντάξεις από τη λεηλασία της πλουτοκρατίας.

Με επιτροπές αγώνα στους τόπους δουλειάς, στα γραφεία, στις υπηρεσίες, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στις γειτονιές, με συνελεύσεις των σωματείων να πάρουμε αποφάσεις οργανωμένης άρνησης πληρωμής των χαρατσιών, συμμετοχής στην απεργία και στη συγκέντρωση που θα γίνει στην Ομόνοια.

Φτάνει πια! Ενότητα και αγώνας για να υπερασπίσουμε τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας. Ολοι και όλες για την επιτυχία της απεργίας. Απαντάμε με κλιμάκωση της πάλης και γενική απεργία στις 19 Οκτώβρη».

Κλιμάκωση στις 19 Οκτώβρη

Στο μεταξύ, εντείνεται η δραστηριότητα μπροστά στην απεργία στις 19 Οκτώβρη, η οποία μπορεί ν' αποτελέσει ένα ακόμη βήμα στην πορεία κλιμάκωσης του αγώνα.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, τονίζει: «Οργανώνουμε σε κάθε χώρο γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις ανά τμήμα ή βάρδια για την ενημέρωση όλων των συναδέλφων με σκοπό την επιτυχία του αγώνα μας. Συσπειρωνόμαστε στα κλαδικά μας συνδικάτα, στο ΠΑΜΕ, παραμερίζουμε τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και εργατικά κέντρα. Απαντάμε με συνολική ρήξη και ανατροπή αυτής της πολιτικής. Δεν πάει άλλο. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Ολοι στην απεργία στις 19 Οκτώβρη».

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Στις 12 μ. στην πλατεία Κοραή

Πλήθος συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων διοργανώνουν συγκέντρωση σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κοραή με σύνθημα: «Τώρα λαϊκός ξεσηκωμός», η οποία αποτελεί και σταθμό στη δράση των ταξικών και αγωνιστικών δυνάμεων για την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 19 Οκτώβρη. Στη συγκέντρωση θα συμμετέχουν και οι απεργοί εργαζόμενοι των δήμων του Πειραιά, ενώ αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει με γενικές συνελεύσεις Γυμνάσια και Λύκεια του Πειραιά.

Τη συγκέντρωση διοργανώνουν τα σωματεία Οικοδόμων, Λογιστών, Εμποροϋπαλλήλων, Καθαριστριών, Επισιτισμού, Ελαιουργοσαπουνοποιών, Μετάλλου, Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Καραβομαραγκών, Αμμοβολιστών - Καθαριστών. Τα ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ). Τα συνταξιουχικά σωματεία, ΠΕΣ ΝΑΤ, ΙΚΑ Πειραιά, ΙΚΑ Νίκαιας - Κορυδαλλού, ΟΑΕΕ Πειραιά, ΟΑΕΕ Νίκαιας - Κορυδαλλού. Γυναικείοι Σύλλογοι Κερατσινίου, Περάματος, Νίκαιας, Κορυδαλλού, Πειραιά. Η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος, οι Επιτροπές Ανέργων Νίκαιας, Ναυτεργατών, οι Επιτροπές Αγώνα των νοσοκομείων «Κρατικού» Νίκαιας, «Τζανείου», «Μεταξά». Το Συντονιστικό Αγώνα Σπουδαστών Πειραιά, η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Πειραιά και η ΕΛΜΕ Πειραιά.

Στην ανακοίνωσή τους οι φορείς απευθύνουν το κάλεσμα «Τώρα λαϊκός ξεσηκωμός» και υπογραμμίζουν: «Δεν ευθυνόμαστε εμείς για την κρίση. Δεν πληρώνουμε άλλο. Δεν αντέχουμε και δεν μπορούμε». Ενώ, δείχνοντας τη διέξοδο, σημειώνουν: «Και όμως μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα. Ο Πειραιάς με τις λιμενικές εγκαταστάσεις, τα πλοία, τη ναυπηγική και επισκευαστική ζώνη, θα μπορούσε να δώσει ψωμί στον εργάτη. Να δώσει ψωμί και ασφάλεια στον αυτοαπασχολούμενο, να εξασφαλίσει σύγχρονες υποδομές και φτηνές θαλάσσιες μεταφορές για το λαό. Είναι στα χέρια μας μια τέτοια προοπτική. Φτάνει να ξεφορτωθούμε τα τρωκτικά που ροκανίζουν τον πλούτο που παράγουμε με το αίμα και τον ιδρώτα μας. Φτάνει να ξεμπερδεύουμε με τις αυταπάτες ότι αυτοί που μας κυβερνούν ή τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου μπορεί να γίνουν φίλοι του λαού».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κινητοποίηση για ανεργία και χαράτσια

Σε κινητοποιήσεις ενάντια στα χαράτσια και για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που έχει χτυπήσει «κόκκινο» στον κλάδο, προχωρά το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Συγκεκριμένα, αύριο Πέμπτη 6 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., το Συνδικάτο καλεί τους οικοδόμους σε συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και από εκεί σε πικετοφορία στους δρόμους της Αθήνας ενάντια στα χαράτσια. Ταυτόχρονα, την Τρίτη 11 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., πραγματοποιούν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) για την ανεργία στον κλάδο, απαιτώντας να δοθεί έκτακτο επίδομα 1.400 ευρώ και πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Απεργιακές συγκεντρώσεις

Σήμερα, Τετάρτη, έχουν προγραμματιστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις:

  • Αθήνα, 10.30 π.μ., πλατεία Ομόνοιας.
  • Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου.
  • Πάτρα, 10 π.μ., πλ. Γεωργίου.
  • Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
  • Βόλος, 11 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου.
  • Τρίκαλα, 10 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου.
  • Καρδίτσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
  • Καλαμάτα, 11 π.μ., πλ. 23ης Μαρτίου.
  • Πύργος, 12 το μεσημέρι, πλ. ΟΤΕ.
  • Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., πλ. Αργοστολίου.
  • Ζάκυνθος, 10 π.μ., στο δημαρχείο.
  • Καβάλα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.
  • Κοζάνη, 12 μ., κεντρική πλατεία.
  • Χαλκιδική, 12 μ., πλατεία Πολυγύρου.
  • Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
  • Πτολεμαΐδα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.
  • Γιάννενα, 10 π.μ., Δημαρχείο.
  • Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.
  • Πρέβεζα, 9 π.μ., «Φόρο».
  • Αγρίνιο, 9.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
  • Κέρκυρα, 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο.
  • Χαλκίδα, 10.30 π.μ., πεζόδρομος της Κουραμουρτζούνη.
  • Λαμία, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.
  • Ηράκλειο, 10 π.μ., «Λιοντάρια».
  • Ρέθυμνο, 10 π.μ., δημαρχείο.
  • Χανιά, 10 π.μ., Νέα Καταστήματα.
  • Χίος, 10.30 π.μ., είσοδος Απλωταριάς.
  • Μυτιλήνη, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ